Любители на рози 2

• 52 750
  • 740
  •   1
Отговори
# 570
ДамаТрефа, не пипай повече първата роза, нищо , че си забравила да й подрежеш корените. Другите ги вади и пресаждай спокойно.
Вчера цял ден съм пресаждала рози и само на 2-3 скъсих от корените, че не се побираха в дупката.

# 571
Дама трефа, рози се местят най-успешно в зимния сезон, докато спят. Само да не е замръзнала земята. Така шансовете да се прихване са най-големи. Едва ли е фатално, че не си орязала корените, ако си я местила с бала пръст е най-добре. Ако я изровиш по гол корен, може да се ореже по малко от клоните и от корените, ако са много големи. А ако стане много студено след пресаждането, може да я завиеш с нещо.

# 572
  • гр. София
Дама Трефа, не знам доколко е подходящо да местиш роза на място, където е бил кипарис или някое иглолистно. Там почвата се вкиселява от паднали иглички и др., а това не е добре за розите. Но нека и други се изкажат по въпроса....

# 573
Да, права си, аз не обърнах внимание на кипариса Blush
Тогава е добре да се изкопае доста по-голяма дупка и се запълни с хубава пръст, а наоколо може да се поръси малко варовик, да неутрализира почвата. Но без да се прекалява с варовика, защото и розите не го обичат в твърде големи количества.

# 574
Ооо не знаех, че сега е подходящо да се местят рози, че имам една, която се оказа катереща и не е на подходящо място. Но на вилата има сняг това дали е от значение?

# 575
Здравейте, искам да попитам дали е рано да се режат розите вече. На всичките са започнали да избиват нови листенца и се чудя дали моментът е подходящ за рязане. Благодаря предварително Simple Smile

# 576
Katnis, мнението ми е да не бързаш с рязането, ако има по- студени дни, има опасност да измръзнат. Съветът ми е да изчакаш и да го направиш март- април месец.

# 577
  • гр. София
За рязането - зависи в кой край на България сте. В Пловдивско и Старозагорско .... вече режат. Аз съм в София и още не смея, въпреки че бая са напъпили. В края на месеца го дават студено отново и това ме спира, но най-вероятно скоро ще трябва да ги подрежа.
А в Балкана си е рано както и да го погледнеш!

# 578
Благодаря ви, в северозападна България съм и не падат толкова температурите, но не е и като в Южна България. Миналата година ги орязах в началото на март, след това края и началото на април валя сняг, но нищо им нямаше. Обаче тази зима като че ли беше по- топла и доста са тръгнали. Ще зачакам до началото на март за всеки случай. Благодаря отново

# 579
Аз и тази година да кажа: розите се режат, когато цъфнат форзициите!

# 580
Дама Трефа, вчера извадих един свеж, зелен кипарис , защото взе да ми пречи. Изгребах част от горния слой, сложих нова пръст объркана с тор, прекопах хубаво и настаних нови рози там. Убедена съм, че няма да има влияние от кипариса.

# 581
Gradina Roza, любопитно ми е за кои рози имаш най-добро мнение. Кои са най-любимите ти рози в личната ти градина?

Аз много пъти съм казвала и ще повторя - имам впечатления, че розите на Кордес са доста устойчиви на заболявания. Имам Rosarium, Westerland, Wedding bells - черно петно не съм виждала по тях. А да не говорим Розариума каква лавина от цвят е. Имам и други рози, които са красиви, но всяко лято остават без листа от черните петна, с каквото и да ги пръскам - Old Port, Moonstone. Имам и много други - всички страдат от ЧП в някакъв момент, малко или много.

Отвори ми се място в градината и се опитвам да избера няколко рози. Трудно ми е да избера - искам да е здрава роза, да не боледува и разбира се - да се отрупва с цвят, а не да цъфти рехаво.

# 582
Villa Cotta колко висока става? Имам мято до едни флорибунди. Дали ще е удачно, или ще стане по-висока от тях?

Утро, Westerland еднократно ли цъфти?

# 583
Villa Cotta колко висока става? Имам мято до едни флорибунди. Дали ще е удачно, или ще стане по-висока от тях?

Утро, Westerland еднократно ли цъфти?

La Villa Cotta ми е почти колкото телената ограда. Всъщност и тя е на Кордес, забравих я. И също е безпроблемно здрава роза.

Westerland  почти не повтаря, само някой инцидентен цвят. Но пък е много светещо оранжева. Аз си я харесвам много. Даже имам три. Relaxed

Последна редакция: ср, 23 фев 2022, 10:30 от utro77

# 584
Защо сега режете рози? У нас винаги се режат преди студения сезон, и цяла зима са едни мънички, сега почват да покарват. Гледам че и в парка е така, значи съм на прав път Thinking

Общи условия

Активация на акаунт