Любители на рози 2

• 52 751
  • 740
  •   1
Отговори
# 555
По принцип може да се тори веднага щом започнат да се разлистват. Но ако падне февруарски студ и измръзнат младите връхчета, ще е жалко. Аз мисля да изчакам още две седмици и според прогнозата ще решавам. Миналата година в края на февруари всичко замръзна.

# 556
Първо правя оновна резитба напролет, в периода март- април месец, в зависимост и от времето, след това наторявам розите за първи път.

# 557
Аз знам, че трябва да е малко по-топло времето за торене.
Мисля, че някъде четох за нощни температури 10-12 градуса.
Още е рано.
Днес при нас имаше слана.

Нямам търпение за пролетта.
Отвори ми се място и имам възможност да купя няколко рози.
Мислех, че веднага ще ги измисля, но с опита съм все по-претенциозна и още се чудя на кои да се спра. Не обичам особено ЧХ. Искам да ми скрият оградата, да направят  хубав храст. Затова по-скоро гледам към катерливите. Но може и храстовидна, ако ще ми скрие оградата.

Вие за кои рози си мечтаете?

# 558
Мечтая си за рози с цветове като тази (роза CARIBIA)

или като тази (LADY MARMALADE)

тези цветове ми стоплят душата.

# 559
Аз си мечтая за ограда с достатъчно място за розите Super Fairy, Super Excelsa, Super Dorothy, а между тях един розов клематис монтана и един лятноцъфтящ. Съвсем скромна съм, за пчелите го правя, не за себе си Grinning Grinning Grinning

# 560
  • В един копнеж!
Мечта ми е Jazz.

Но последната половин година толкова рози нахвърлях, че преди да й намеря място искам да видя новозасадените как ще се оформят, докарала ли съм ги долу-горе  в съчетание.

# 561
Флоксче,виж аз каква ограда имам:
Скрит текст:
😁 От есента започнах с "орозяването" покрай мрежата. Снимката е стара,вече всичко е трева с тук там по някое плодно дръвче,но вече имам 6-7 рози и всичките май са се хванали.
Днес ги отхлупвах да ги нагледам. Тази не е от резник,единствената:

Другите резници са със същите пъпчици. 😍

# 562
Ехаа, ще бъде като в приказката за спящата красавица, ограда от розови храсти Heart Eyes направо ми се развихри въображението. Да се хвалиш тук и да показваш!
Имаш ли катерливи рози там? Не знам дали няма да натежат на мрежата, но пък ще можеш да си ги обгрижваш и от двете страни на оградата, супер удобно ми се струва.

Точно на такава дълга мрежа гледам и клематисите и въздишам. Идея за който иска да си засенчи оградата бързо, клематисът расте много бързо и се комбинира добре с розите, особено на слънчево място. Снимка от нета за вдъхновение, но и на живо е по същия начин.

# 563
Ами честно да ти кажа,не знам коя каква роза е. 😂 Понеже са резници,една приятелка наряза от всичките нейни,но те са на сянка и бяха доста хилави. Така и не запомних коя каква е. Набоцках ги просто,после ще местя. Имаше май катерливи,но... ще видим. Ще показвам,разбира се. 🤗
Клематис много харесвам,но съм чела,че обичат "крачетата" да са им на сянка,а моята градина е изцяло слънчева и за това не съм си взела.

# 564
Мога ли да взема резник от роза сега, или напролет? Колко трябва да е голям по принцип резника, от връх или от средата,  и колко от него се забучва в земята? Пробвах есента, но май не стана.

# 565
  • гр. София
Сега резник - не. Няма от какво. Редникът трябва да е от прецъфтяло клонче, дълго около 30 см, с 3-4 листа/места за клончета. Слага се на влажно място, в пясък, като 1-2 от пъпките да са под земята. Всички листа от клончето се махат. Това се прави юни месец или края на октомври-ноември. Захлупва се с шише. Полива се редовно. Седи до другата есен на мястото и тогава се мести на постоянното място. Може и направо там да се заложи, но лятото трябва да се пази от горещините. На шишето първо се маха капачката, а цялото се маха май месец.

# 566
Момичета, оформих розите и гледам, че вече имат доста  наболи нови клонки. От кога се започва подхранването? В северна България сме.

Малко си избързала с рязането. Март дават застудявания / дано не познаят / и може да измръзне розата.
Anyyyone, купената ти роза не е засадена правилно. Присадката трябва да е на 2-3 пръста под земята. Катерещи рози е най-добре да си купиш. Еден, Симпатия, Розариум, Дон Хуан ги има в масова продажба. Ще знаеш, че имаш катерещи и какво да очакваш от тях.
Еnchantress, Jazz е много е красива и цъфтяща, но не е малка роза и трябва място за нея.

# 567
Различни мнения има за заравянето на присадката. По принцип и аз я заравям,но тази роза беше в саксия,съответно така я сложих,само я преместих,да не я разбутвам. За розите-благодаря,но аз не държа на модерните имена и видове,за това си садя каквото ми допадне. Пък и имам лош опит с купувани за едни,а се оказват други. Не връщам никоя де,все е красиво растение.

# 568
Anyyyone, присадката си има една цел - да минат присадените сортови рози на собствен корен.  Най-категорично е мнението на не помня кой прадядо Guillot / френска розарска къща / , който е измислил присаждане на сортова роза върху шипка. Другата цел е да се запазят спящите пъпки активни и да не измръзнат през зимата. Павликенските мнения нямат основания защо да се засажда присадката над земята.
Естествено, че ще засадиш каквото имаш желание. Аз само съм ти изредила изключително красиви и цъфтящи рози, които при цъфтеж ти спират дъха и са наслада за очите. Може да се купят в БГ за 5-10 лв., което не е скъпо за тези красавици.

# 569
  • Карлово
Подходящо ли е сега времето за преместване на роза?

Аз местих една малка, на 2 години, преди няколко дни, но забравих да и поорежа корените. Още не е загинала, но...
Другите 2 които искам да преместя са от резник, захванати миналата година. Не им е добро мятото, доста сенчесто  е. Не ги преместих есента, понеже след това се откри едно по-слънчево място, на мястото на един изсъхнал кипарис.

Общи условия

Активация на акаунт