За бебета и деца от 0+ месеца: Бързи въпроси и отговори, съвети - 85

• 24 373
  • 747
  •   1
Отговори
# 480
Моето пропи заедно с въвеждането на твърда храна (на 6 месеца започнах). Не се разбра с разните неразливни чаши, имаме три неползвани. Пие от чашка за шот, хаха. Изпива си по няколко (4-5 средно) чашки на хранене. Понякога й предлагам и между храненията.
Също се опитвам да я уча на знакът за вода, за да може да си иска преди да може да говори. Но това би трябвало да даде резултат по натам...

Стана ми интересно. Може ли повече информация за този знак? Simple Smile

# 481
Ето едно от видеата, които обясняват. Има и други видеа из нета, но това е кратко и добре описва:
https://youtu.be/rvJ2PzLtq50

Идеята на тези знаци е, че детето има месеци ако не и година+, в които разбира, но не може да се изкаже, т.к. речта се развива по-късно. Тези знаци помагат на детето да комуникира базови нужди.

Аз въвеждам "хранене", "вода", "още", също ще включа и ходене по нужда.
Най-важното е да се повтаря много и от всички основни отглеждащи.

Ако имате въпроси или не владеете английски пишете и ще обясня по-подробно Simple Smile

Специално за водата също смятам да й оставям чашки на няколко места и да я науча, когато е жадна да идва с чашката да налеем от каната. Но това може да се случи, когато проходи. Чашките са стъклени и пълзейки да ги носи по плочките е сякаш опасно от счупване.

# 482
Още един глас от мен за ЗВБ. Моето дете е захранено така на навършени 6 месеца. Не е имала никога сериозно задавяне.

И аз ще потвърдя - най-големият проблем е цапаницата. Вторият за мен беше, да се сдържам да не контролирам процеса, както и да удържа порива да й бутна в устата и да се приключва 😅

# 483
dream123, струва ми се от снимката, че има "слуз" в повърнатото. Ако има задна хрема и се стичат сополи назад или ако се лигави много детето, може тази слуз да се евакуира чрез повръщане. Дано скоро някой успее да прегледа детето.

# 484
На мен върнато мляко не ми изглежда много като количество. А и наближава да го израсте това връщане.
Аз почнах ЗВБ  на 6++, сега на 1г3м. с някои храни е голямо мазало. Joy И за в момента все още предпочита да яде с ръце Grinning Но пък забелязвам, че яде по-чисто овес.ядки с кис.мл. например. В началото е малко стряскащо с тоя гаг рефлекс. При нас имаше броени такива моменти . Но така или иначе децата, който минават от пюре на парчета храна също реагират по този начин. Ако имам второ пак бих захранвала така. Вярно, че е голяма цапаница, но пък е готино да гледаш как малкото човече открива и се запознава с друга храна само и постепенно се осъвършенства в новите умения. Единствено трябва много търпение и никакви очаквания за изядно кол. Ето едно видео по темата: https://www.facebook.com/114202245416727/videos/589309354572678/

# 485
Няма хрема, но много се лигави. Постоянно ръцете са й в устата

dream123, струва ми се от снимката, че има "слуз" в повърнатото. Ако има задна хрема и се стичат сополи назад или ако се лигави много детето, може тази слуз да се евакуира чрез повръщане. Дано скоро някой успее да прегледа детето.

# 486
Детето на 8 месеца, тук последните две три нощи прави голям купон в кошарата след 3 сутринта. Обръща се, пълзи из нея, пак се обръща, смуче палеца. И така до сутринта не ми е ясно кога спи и кога не спи. Има моменти, в които спи, но е много активна. Тя се обръща от 4 месец, няма нощно кърмене от 6 месец и лази от 2 седмици, не знам, какво й стана сега... случвало ли се е и на други... как да реагирам?
Засега не реагирам, чак като стане 7 си я вземам за добро утро.

# 487
Здравейте, имам следния проблем - дъщеря ми се роди с кръстосани пръстчета на едното краче - кутрето е над безимения. Акушерките казаха, че така е била застанала в корема ми, че е било притиснато крачето и пръстчетата ще се оправят с масажче, да ама вече месец няма грам подобрение, на ортопед още не сме ходили, малката е само на месец. Има ли някоя мама с подобен случай и дали наистина ще се оправят пръстчетата?

# 488
Едното ми момиче се роди с проблем с крачетата (няма да се задълбочавам) и на мен ми казаха, че било позиционно. Оказа се, че далеч не е така. Акушерките, та дори и педиатрите според мен не са достатъчно компетентни по ортопедични те въпроси ( съдя по тези в болницата и дори педиатърката на децата) . На 1 месец за мен не е рано да посетите ортопед, поне да ви каже какви точно масажи да правите, сигурно ще са по-специфични.

# 489
Най-добре водете детето възможно най-скоро на ортопед, докато не ни затворят съвсем и докато костите не са калцирани и меки още. Ние, като ходихме, разпитва изрично дали сме водили детето по-рано и дали ортопед е преглеждал в родилното. Ако сте в София, мога да препоръчам д-р Фурлакис, записах час през супердок. Ехографът струваше 25 лв., прегледът беше с направление.

# 490
Мами, моля за помощ. Бебка е на 4 месеца. Сложихме ваксина + ротавирусната преди седмица и оттогава е  нещо страшно. Мрънка и плаче по цял ден, много е неспокойна презнощта. Буди се с плач. Мисля и че коремчето я боли, защото се свива. На някой случвало ли се е? Кога ще отмине? Дали е от ваксините? Много се притеснявам, но не ми се иска да я водя в този вирус по болници.

# 491
Nikolaeva, най-добре заведете детенцето на ортопед. В болницата, в която раждах, ги преглеждаше специалист още на 3ти ден. Това, че е на 1 месец не е никакъв проблем. Simple Smile
Ортопедът, който прегледа синът ми сподели, че е много важно нещата да се хванат рано и навреме.

LittleDress, да и при нас беше така след Ротавирусната. Имах чувство, че коликите са се върнали отново с пълна сила, ако не и повече. Усещах, че и коремчето къркори, появиха се и повече газове. Отмина за около 2 седмици.
Питах личната и тя отрече да е от ваксината, но аз имам усещане, че нещо раздразни стомахчето и чревцата.

# 492
Нашата лл много се изненада като й казах, че след ротавирусната коремчето е било зле. Не вярвала да е от това. Ама ето, че не сме сами.

# 493
Точно от това си е,прочетете листовката, някои бебета доста тежко я приемат,др.нищо им няма.

# 494
  • Пловдив
Точно страничните действия на ротавирусната са засилване на колики и дискомфорт на коремчето.

Общи условия

Активация на акаунт