Висше образование в САЩ

• 47 000
  • 502
  •   1
Отговори
# 210
Хубаво искат целия федерален спектър да е апликиран на чуждестранните студенти, а милионите бежанци нямат никакъв имунизационен статус, но това е друга тема.

Ваксините не са задължителни и не се изискват от държавата, а от университета. Бежанците, между другото, имат същите здравни изисквания, както и идващите със зелена карта, включително медицински прегледи и ваксинации, просто обикновено им ги правят тук.
При липсващи ваксини никой няма да върне студента, ще му ги направят в университетския здравен център след пристигането, безплатно (по-точно покрити от университетската здравна застраховка) - личен опит. В някои университети даже може и да ги откаже съвсем (друг е въпросът струва ли си). Така че ако не е сигурно, че менингококовата ви ваксина е точно изискваната, просто питайте дали може да се направи там.

# 211
С риск да ме изтрият - Америка от няколко години е разграден двор и никой не изисква ваксинационен статус от прииждащите тълпи мигранти.

Може да се пише мейл или да се позвъни в университетът, в който е прието детето. Те ще обяснят в подробности. Така бих постъпила, изискванията във всеки щат и всеки университет биха могли да са различни.

# 212
  • у дома с любимите си хора
На моето му искаха задължително менингококова , туберкулоза и ДТК. Последните са по календар и всичко си му е сложено.Менингитната закупих от аптека след като личния лекар се обади да поръча предварително и му я постави в определен ден и час. Абсолютно всички ваксини на английски език ги издаде ЛЛ описани с номера , заболявания и дати на поставяне. Изпратихме ги онлайн до здравната служба на университета и три дни по-късно му поставиха чекче,че всичко е ок с ваксинациите.

# 213
  • Там, където мечтите се сбъдват
На моето му искаха задължително менингококова , туберкулоза и ДТК. Последните са по календар и всичко си му е сложено.Менингитната закупих от аптека след като личния лекар се обади да поръча предварително и му я постави в определен ден и час. Абсолютно всички ваксини на английски език ги издаде ЛЛ описани с номера , заболявания и дати на поставяне. Изпратихме ги онлайн до здравната служба на университета и три дни по-късно му поставиха чекче,че всичко е ок с ваксинациите.

Нименрикс ли му сложиха, защото днес успях да се свържа с РЗИ кабинета за имунизации в София и ми обясниха, че това е ваксината.

# 214
  • София
В САЩ ЛЛ сложи на сина ми ето тази: meningococcal ACYW.

# 215
  • София-Младост
Estelliana, точно тази сложиха на дъщеря ми преди години в РЗИ София и оттам издадоха бележка написана на латиница с имена, номер на ваксина и т н.

# 216
Estelliana , да същата.

# 217
Един бърз въпрос от мен. Вашите студенти/тки като заминаваха с дебитни карти в долари ли тръгнаха или там си откриха доларова сметка?

# 218
  • София-Младост
С дебитна карта в долари тръгна. На по-късен етап си откри и сметка там.

# 219
Благодаря, Ала-Бала!

# 220
  • София
Revolut, малко пари в брой, дебитна карта и още на втори-трети ден сметка в тяхна банка. Ако ще работи на кампуса, заплатата ще му нареждат в американската банкова сметка  или ще му изпращат чек. Удържат им данъци при работа, но след като подадат данъчна декларация, част от тях им възстановяват отново по американската сметка или с чек. С приятели разменят суми през zelle , т.е. пак трябва американска сметка. PayPal за някои абонаменти. На място да си купи абонамент за телефон с мобилни данни възможно най-бързо.

# 221
  • Там, където мечтите се сбъдват
Полезно инфо, благодаря! Мислех да питам и аз, но ме изпревариха:) Днес сложихме нименрикса, направи си и изследването за туберкулоза и приключихме с тази стъпка. Сега идва ред на багажа. Някакви идеи откъм лекарства, които е добре да има, че правя сега списък. Стоматологът ни му изписа един антибиотик за всеки случай ако нещо спешно тръгне и мисля други антибиотици да не взимам.

# 222
  • София
Беналгин, ношпа, ентерол, деган, капки за нос, за уши, за очи едни антибиотични капки, авирон рапид, панадол, парацетамол, антиалергични, таблетки за гърло. Ако носи очила, резервни очила.

# 223
Prizma, много благодаря и на теб за споделеното. От университета по пощата му изпратиха сим карта за мобилни данни с някакво ограничение.Все още не знае дали ще я ползва. Знае си стаята и съквартиранта от месец, дори се свързаха и си чатят. Включен е и в груповия чат на плувния отбор. А днес даде инфо, което му поиска треньора от относно полет и придружители - кога ще лети, с кой полет, в колко часа е предвидено да кацне. Ние няма да пътуваме, ще е сам.

# 224
  • Велико Търново
Момичета, чета Ви с голямо удоволствие и третеп!
Моята девойка иска да учи в Америка, което не знам дали не граничи с фантазии, но е непоклатима.
Дума не дава да се изрече за европейски университет, а за български абсурд.Какви ли не доводи не прокарах за да се откаже, но не та не!Такси, постижения, изпити, подготовка..не.Вчера пристигна в Бостън, на нещо като езикова ваканция и ще видим като се върне на какъв акъл ще е.
Работи си един професор, който я включва в разни проекти, като се върне ще се готви и за изпитите.Сега аз се връщам и започвам да чета темите отначало, че поне малко да си поизясня за мен ситуацията.

Общи условия

Активация на акаунт