Висше образование в САЩ

• 32 961
  • 294
  •   1
Отговори
# 285
  • София
Да, млад шофьор тук се води до 25 годишна възраст.

# 286
  • София
Много зависи от мястото. Бостън е с развит градски транспорт. Има и летище. Не мисля, че трябва кола. Същото важи и за Ню Йорк. UPenn също е в голям град с летище и градски транспорт. Станфорд е на 30-тина минути от Сан Франциско и си има редовен шатъл за студентите (май е безплатен). Самият град също е с добър градски транспорт. Дартмут е по-отдалечен, но пък няма силен трафик до Бостън. Също си имат директен шатъл.  Браун е с красив кампус, но градът има недобри квартали. Йейл е в Ню Хейвън - има редовен влак до Ню Йорк за два часа. После има още около час до JFK. Корнел е много отдалечен. За Принстън не съм наясно как е като пътуване дотам.
Общо взето зависи от града - на редица места на студентите не им се налага да имат кола. За Хюстън например съм чувала, че е невъзможно без кола - градът е разположен на голяма площ и само центърът е обхванат с градски транспорт. Отделно от това има няколко горещи и влажни месеци и без кола с климатик придвижването е ад.

# 287
  • Sofia
Точно покрай посещението ни в Принстън се замислих за кола. Може би ние минахме от някаква безлюдна страна, не знам, но карахме повече от час и единственото, което срещнахме бяха, явно ферми, защото имаше табели, че продават сирене.
Иначе кампусът е приказен.

# 288
  • Отвъд алеята зад шкафа
От NY до Принстън пътят минава първо през Ню Джърси, после индустриална зона, после малки градчета. Около 2 часа е. Кампусът е приятен, но като цяло ни се видя прекалено провинциално. Иначе до Филаделфия го даваше с влак 3 часа и половина.

# 289
  • Sofia
Точно покрай посещението ни в Принстън се замислих за кола. Може би ние минахме от някаква безлюдна страна, не знам, но карахме повече от час и единственото, което срещнахме бяха, явно ферми, защото имаше табели, че продават сирене.
Иначе кампусът е приказен.

От кампуса има влакче до Принстън Джънкшън, от там до Ню Йорк е около час, час и нещо /зависи от влака/, до Newark - час.
За четири години липса на автомобил не е усетена, има Убър на съвсем прилични цени, но реално на кампуса има всичко, плюс 11 те Eating clubs, които предлагат също социален и нощен живот.

# 290
Здравейте, ще съм изключително благодарна, ако преминалите процеса на кандидатстване могат да помогнат. При подаване на информация за финансовото състояние, трябва да кача Декларация по чл.92. Имам фирма, в която съм само аз. Декларацията съдържа 17 страници, на които има безкрайно много обяснения, несвързани с дейнистта ми. От тези страници аз попълвам само на 3-4 графи приходи, разходи и скромна печалба. За да я преведа ще трябва да платя вероятно за всички страници, независимо, че на тях няма информация, която ме касае. На кандидат-студентът не му е до това, а и няма да му е лесно да превежда терминология. Ако някой се е сблъсквал с подобен казус, моля да сподели, как се постъпва.

# 291
  • София-Младост
Освен да преведете началната част, без приложенията. До където се вижда финансовия резултат.

# 292
Div73, по-добре питайте в темата "счетоводител в нужда се познава", за да сте сигурни.
Точно тази декларация по чл. 92 ли искат? По спомени, това е по ЗКПО, т.е. за фирми. Защото печалбата на фирмата не е ваш приход като физическо лице.
За физически лица - НАП дават удостоверение за декларирани данни и е само 1-2 страници.
https://portal.nra.bg/details/issue-doc-nra-declared

# 293
Здравейте, бих искала да се включа за съвет. Попълваме CSS профил и дилемата е следната: Бащата е със участие 100 % в две дружества, в които е съответно самоосигуряващо се лице и с договор за управление. Какви финансови документи трябва да представим - служебни бележки за доход на физ. лице или финансово състояние на фирмите. Как да го определим таткото според опциите, които са дадени - самонает, нает от други лица или... . Ако отбележим, че е самонает, по-натам се иска информация за бизнеса - активи, приходи, разходи.... Как се постъпва? Може ли някой да обясни? Благодаря предварително!

# 294
Бях гледала как стой въпросът с колата, застраховките са доста скъпи за млади шофьори, отделно паркирането на територията на кампуса явно е доста луксозна екстра. Поне за района на Бостън.
Добавяме всичко в списъка, много ви благодаря за насоките!
В Бостън и Кембридж спокойно може да се живее и без кола. Доста от студентите, пък и работещите се придвижват с велосипеди, особено в Кембридж където велоалеите са по-добри от Бостън.

Общи условия

Активация на акаунт