Истанбул [тема 53]

• 67 971
  • 738
  •   1
Отговори
# 105
Добър вечер.
Влизам с питане фериботите на Sehir Hatlari и Turyol от едни и същи места ли се хващат....защото на   Turyol са обозначени на спирките....а Sehir Hatlari не са. Въпроса ми е за тази спирка Karaköy (Turyol). Благодаря предварително.

# 106
Добър вечер.
Влизам с питане фериботите на Sehir Hatlari и Turyol от едни и същи места ли се хващат....защото на   Turyol са обозначени на спирките....а Sehir Hatlari не са. Въпроса ми е за тази спирка Karaköy (Turyol). Благодаря предварително.
Привет, заставаш на моста Галата с лице към кулата – Karaköy (Turyol) е от лявата страна на моста, а спирката на Sehir Hatlari е от дясната на плаващ пристан. Корабчетата на Turyol са по-ниски и минават под моста. На Sehir Hatlari са по-високи и не минават с изключение на онзи, който върви по Златния рог към Еюп.

# 107
  • Варна и...духом на Босфора
Marblebeach,то не чети чичото,
Ами иди на първа страница,то повичИ матрЯл има,тъй де,амчи как!

# 108
Добър вечер.
Влизам с питане фериботите на Sehir Hatlari и Turyol от едни и същи места ли се хващат....защото на   Turyol са обозначени на спирките....а Sehir Hatlari не са. Въпроса ми е за тази спирка Karaköy (Turyol). Благодаря предварително.
Привет, заставаш на моста Галата с лице към кулата – Karaköy (Turyol) е от лявата страна на моста, а спирката на Sehir Hatlari е от дясната на плаващ пристан. Корабчетата на Turyol са по-ниски и минават под моста. На Sehir Hatlari са по-високи и не минават с изключение на онзи, който върви по Златния рог към Еюп.

Много ти благодаря за отговора!
[/quote]

Последна редакция: чт, 08 окт 2020, 21:49 от ledenotomomiche

# 109
Здравейте, някой ползвал ли е такси от новото летище Истанбул до автогара Байрампаша. Ако да, ориентировъчно колко е цената. Благодаря предварително.

# 110
Здравейте, някой ползвал ли е такси от новото летище Истанбул до автогара Байрампаша. Ако да, ориентировъчно колко е цената. Благодаря предварително.
Не съм, но понеже мислех един полет от това летище и проверявах актуална информация от 2020 г. в рускоезични сайтове (а руснаци много имаше сега в Истанбул), та се отказах. Поне 38 евро ми даваше или еквивалент в лири.
То си е далечко. Пътувала съм с Хаваист в шест сутринта в неделя с нулев трафик - автобусът го взе за 45 минути разстоянието. С трафик - много, много време. Понеже сега пак купих сам. билети за началото на ноември (да видим ще или дали) и гледах шатълите, че трябва да кацнем там  - разредили са ги и направо са махнали нощните. Този до Султанахмет/Еминьоню също го няма. За Сабиха Гьокчен Хавабус си е без промяна - ние хващаме от Кадъкьой, 14 лири билет. На връщане от летището спира на Yenisahra и Goztepe (само трябва да се каже „Йенисаара“ още при товаренето на багажа, че го слагат на друго място), ние слязохме на първата спирка, на 300 метра до метрото (качва се мост за пешеходци), но си спестихме поне още половин час висене в задръствания. От метрото прекачване на Мармарай и много бързо в Европа. Simple Smile

# 111
  • София
Аз съм ползвала такси, но не до автогарата, а до Еминьоню.
Цената за това разстояние беше приемлива - 130 лири. Но инфото ми не е от тази година. Важното е да са качите на нормално такси.

...
Този до Султанахмет/Еминьоню също го няма.
...
Имаше някакви съобщения тези дни, но понеже нямам път натам, не задълбочих.
В момента има автобус, който тръгва от Баязит, спира на Аксарай и после към летището с още три спирки.
Почти денонощно се движи(без интервала 0,00 - 03,45ч.)

# 112
  • София
Аз съм ползвал такси това лято, през юли от хотела ни Mercure Istanbul Sirkeci до летище Сабиха Гьокчен. Разстоянието бе 45 км. и ни взеха 220 лири. Така че можете да видите разстоянието в Гугъл мапс от автогарата до летището и да си  сметнете колко ще ви излезе. Плюс минус 20 лири не е фатално, това са 5 лв.
Колкото до шатъла на Хаваист до новото летище имате от старата част на Истанбул две възможности. Първата е да го хванете от началната му спирка до метро станция Yenikapı, което е по-сигурното, ако се препълни още там и втората е от метро станция Aksaray, където е всъщност следващата спирка след началната.

# 113
Другото, което можете да ползвате, е Uber, но за него трябва мобилен нет или уайфай. Безплатен уайфай за 1 час преди поне имаше на новото летище, само трябва предварително да се свали приложението на летището. Към момента ми дава такива цени Uber.

# 114
  • Варна
Момичета и момчета, не вярвах, че ще задам този въпрос точно аз, но...
Някой скоро минавал ли е границата с паспорт, изтичащ след по-малко от 6 месеца? Ако да - имали ли сте проблем?
Не ми се е налагало да мисля, защото пътуваме сами и не ми е било драма. Но идиотите от ТА продължават да искат валидност от 6 месеца и да разказват как "имало върнати пътници", как "те били свидетели", "лично са имали случаи"...
Не проумявам как е възможно при наличие на ясно разписани текстове и в сайта на нашето, и в сайта на тяхното МНвР. Много се изнервих. Виждам, че в сайтовете промяна в текстовете няма, но да питам има ли патили?

Много се извинявам за тъпия въпрос, но предполагам всеки от вас е изпадал в ситуация, в която си убеден в нещо, но отсрещният/те са толкова сигурни в обратното, че сам започваш да се съмняваш в иначе логичното и обосновано свое мнение.

# 115
  • Димитровград
Ако ти върши работа поста ми от януари: https://bg-mam.ma/p/1155943/40055075

# 116
  • София
Момичета и момчета, не вярвах, че ще задам този въпрос точно аз, но...
Някой скоро минавал ли е границата с паспорт, изтичащ след по-малко от 6 месеца? Ако да - имали ли сте проблем?
...
Няма проблем да минеш с валиден документ.
Няма изискване за месеци, дни и т.н.

# 117
На мъжът ми му изтичаше Февруари месец 2021г.
Миналият месец минахме три пъти границата даже към края на Септември  мина със старият си паспорт при излязъл нов понеже се наложи изненадващо да пътуваме и не можа да си го вземе.

# 118
ТА винаги искат валидност 3-6 месеца, при самостоятелно пътуване няма проблем, но организирано да. Аз не виждам логика, ТА явно да.

# 119
  • Варна
Благодаря, papaone!
И аз това знам, и аз бях от тази страна на спора.
Скрит текст:
Всъщност се оказа, че миналия месец като пътувахме, и ние сме били "захапали" шестте месеца, защото влязохме в Турция на 19.09., а паспортите не са до 8.03. догодина. Даже не съм ги гледала, защото знам, че са до догодина и знам какво сме си говорили тук и какво съм чела в официални източници.

Но тези хора, които с това си вадят хляба, трябва да знаят по-добре от нас правилата. Или не?

Ужасно се дразня от подобни непрофесионални изпълнения. Казват "минимум 6 месеца" и народът търчи да прави паспорти като обезумял. И другият коз е "връщали са хора, виждали сме" и "като си с група, може да създадеш проблеми на групата"...

Пак ще спомена любимите ми Караджъ турс, но по повода, след като писах тук, говорих с техния представител във Варна (защото вече години не пътуваме организирано, както и повечето от нас тук и исках да знам дали няма нещо по-особено при такива пътувания). Е, категорично, без каквото и да е колебание, ми бе казано, че НЯМА изискване за валидност. Че е имало табела при въвеждането на това изискване (помните споровете и кьорфишеците преди две лета... вкл. и тук), на която е пишело ясно, че не важи за българи. Ами, винаги съм смятала, че са добри и си знаят работата. И пак ми го доказаха.

Ама как за две години разни ТА и ТО, фирми и фирмички, не си изясниха какво и как.
И му обясняваш, и му показваш, а ти ти вика "Ама те сайтовете не се обновяват достатъчно редовноооо", "Ама не знаеш на какъв крив служител ще попаднееееш", "Ама то всичко зависи от тях тааам".
Оффф, ядосвам се само!

Благодаря, Elger и Kris_80!
ledenotomomiche, това е ясно, но възниква въпросът "Защо?". Както и ""Защо едните искат 3, а другите - 6?". Както и "Кой ме пуска да вляза в Турция - туристическата фирма ли или турските гранични служители?". И понеже са вторите - "Към кои правила и изисквания се придържат те - на ТА или на МВнР на Турция?"...
Както писах по-горе, официално ми бе казано, че поне един ТО не иска валидност на паспорта. Макар че и в техния сайт пише, че я искат...
Аман!!!

Последна редакция: пт, 09 окт 2020, 22:51 от beljata

Общи условия

Активация на акаунт