Истанбул [тема 53]

• 68 041
  • 738
  •   1
Отговори
# 150
  • Русе
И аз имам снимка на Лада-1500, направена в Турция Simple Smile
Скрит текст:
Първата ни кола, която си купихме като семейство с ММ беше такава. 1500 дойче марки дадохме за нея. За това съм я заснела тази Smile

# 151
Здравейте,
Предстои ми пътуване до Истанбул, никога досега не съм била в Турция и ми е абсолютно непозната, но вълнението е голямо. Можете ли да ме ориентирате и дадете повече информация, ако сте ходили на хамам там.

# 152
Леле Розова Маслинке, линка с фотопатеписа седя отворен до днес, че все не оставаше време Simple Smile
Ех, искам да сме на път и ми се ходи точно там Simple Smile. Запазих си маршрута. А по повод 25г девойче от Москва си помислих същото хахахахахаха.
 "А  на нас ни викат, че сме луди, че пътуваме с мотор и сами Simple Smile..." Тая мома много смела в чужда страна хванала баира сама Simple Smile  
 Много ми приличат  гледките на Адриатическият път ( магистрала и там е мн, красиво), но в Турция бонус си е храната. До преди да хапна турска храна сЪрбете ми бяха фаворити с тяхната скара и салатката Paprika u pavlaci
Та... продължавам  да до разглеждам снимките, че имам и един мото пътепис на изчакване ...ама май няма да е тази вечер, че стана сто часа.
 Благодаря още веднъж, че сподели почивката си с нас Simple Smile
P.S e това с разпределителите на маршрутката ме разби Simple Smile

PurpleS, не мога да  помогна с инфо, ще ми е интересно  и на мен някой да сподели, ако е ходил.

Последна редакция: пт, 23 окт 2020, 00:22 от Кris_80

# 153
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
    Има ходили на хамам, има впечатления. Търсачката вече работи и изкарва резултати:
    Цък

Ду е експерт по повода, ако го види може да сподели още нещо, ако не - и с това е достатъчно изчерпателна.

# 154
     Аз днес се върнах от Истанбул, пак ходих в Чинили хамам - съвсем е обикновена, но поне те оставят да си стоиш колкото искаш и цената е съвсем нормална - 85 лири, има и сауна. С маска си, докато те търкат и къпят, иначе - без. Гледах видео от Хюрем хамам - там служителите са с шлемове, клиентът - без нищо. Попадна ми информация за Михримах Султан хамам, до Карие - противоположни мнения, от много хубаво до пълни измамници. Междудругото, ако си харесате хамам, проверете информацията и в трипадвайзър. Някои са известни места за среща на почитатели на еднополовата любов. Ако имам финансова възможност, аз лично бих посетила Калъч Али Паша хамам, до едноименната джамия и Топхане, или Хюрем султан хамам, който е между Света София и Синята джамия. Галатасарай хамам също е от скъпите и много туристически.  Ето едно видео от Хюрем хамам, как се псравят в ситуацията на Ковид 19:   

https://www.youtube.com/watch?v=wgm3q2JUghI&feature=emb_title

# 155
    Много благодаря! 🙂
    Аз днес се върнах от Истанбул, пак ходих в Чинили хамам - съвсем е обикновена, но поне те оставят да си стоиш колкото искаш и цената е съвсем нормална - 85 лири, има и сауна. С маска си, докато те търкат и къпят, иначе - без. Гледах видео от Хюрем хамам - там служителите са с шлемове, клиентът - без нищо. Попадна ми информация за Михримах Султан хамам, до Карие - противоположни мнения, от много хубаво до пълни измамници. Междудругото, ако си харесате хамам, проверете информацията и в трипадвайзър. Някои са известни места за среща на почитатели на еднополовата любов. Ако имам финансова възможност, аз лично бих посетила Калъч Али Паша хамам, до едноименната джамия и Топхане, или Хюрем султан хамам, който е между Света София и Синята джамия. Галатасарай хамам също е от скъпите и много туристически.  Ето едно видео от Хюрем хамам, как се псравят в ситуацията на Ковид 19:   

https://www.youtube.com/watch?v=wgm3q2JUghI&feature=emb_title

# 156
    Пандемия, непандемия – планове за светлото бъдеще трябва да се кроят, та чак сега забелязах каква хубава рекичка имало до Анадолу Хисар. До самата крепост някак не съм успяла да стигна, въпреки че съм била до Кючуксу. И сега се чудя защо. Тя е най-старото османско съоръжение в града, още от преди превземането му, и всички сме я виждали от туровете по Босфора.
    Даже вече си представих как седя в заведение до лодките и ям вкусотии. Че и къща си харесах наблизо за снимане. Ох, как ми кряка жабата...
    Някой да има отзиви за квартала?

# 157
    • София
    Пандемия, непандемия – планове за светлото бъдеще трябва да се кроят, та чак сега забелязах каква хубава рекичка имало до Анадолу Хисар. До самата крепост някак не съм успяла да стигна, въпреки че съм била до Кючуксу. И сега се чудя защо. Тя е най-старото османско съоръжение в града, още от преди превземането му, и всички сме я виждали от туровете по Босфора.
    Даже вече си представих как седя в заведение до лодките и ям вкусотии. Че и къща си харесах наблизо за снимане. Ох, как ми кряка жабата...
    Тази рекичка се показва в поне половината от сериалите им. Wink Имаше и някакъв сериал, сниман в квартала. Някои от съфорумките ходиха да видят къщата. Simple Smile 

Крепостта на практика не може да се посети. Само може да се мине край нея. Тук-там се виждат стълби, които са заключени с решетки. Някога се е качвало на крепостта, но е било отдавна, защото беше доста запуснато.

Малко съм обикаляла из квартала, но май най-приятната част е край реката. Другото си е най-обикновен квартал. Не съм забелязала шарени красиви къщи като показаната от теб, но не съм и търсила специално. Направихме грешката да тръгнем по крайбрежната улица в посока втория мост. Беше много неприятно. Почти никъде не се вижда Босфора. Виждат се само високите дувари на скъпчийски вили, които отразяват шума на фучащите коли. И тротоарите хич ги няма. Много са тесни, трябва да се върви в индианска нишка и на всичкото отгоре на места са завзети от паркирали коли. Беше направо страшно да се минава по уличното платно сред колите. Така вървяхме до един залив с достъп до водата малко след втория мост и се върнахме с автобуса.

Иначе красиви дървени къщи се срещат в Бейлербей над двореца. Не знам дали си се разхождала в тази част. Но все пак не са обособени като в Кузгунджук (там не съм била и съдя само по снимките), а са разпръснати сред по-обикновени къщи.

# 158

Уличката за Кючуксю е еднопосочна и на излизане минавате точно покрай тази рекичка.. Да красиво е, особено вечер

# 159
    Здравейте, дами! Знам, че сега не е най-подходящото време за екскурзии, но все пак обмислям да отида до Истанбул в скоро време, стига да не затворят граници. Ще съм благодарна на други дами, които са ходили скоро, да разкажат малко повече за обстановката там?! Simple Smile А за тези, които не са ходили... бихте ли отишли сега, ако имате възможност? Simple Smile

# 160
    Здравейте, дами! Знам, че сега не е най-подходящото време за екскурзии, но все пак обмислям да отида до Истанбул в скоро време, стига да не затворят граници. Ще съм благодарна на други дами, които са ходили скоро, да разкажат малко повече за обстановката там?! Simple Smile А за тези, които не са ходили... бихте ли отишли сега, ако имате възможност? Simple Smile
    Аз ходих преди 2 седмици, и няколко страници по назад съм описала подробно. Накратко бяхме към 10 на границата и чакахме 2 часа и половина. Навсякъде носят маски стриктно. Измериха ни температурата в няколко магазина и заведения.

# 161
    Розова маслинка, кварталът е Бейкоз, а рекичката се казва Гьоксу.  Знаех, че е наблизо, когато посетихме Кючюксу и Учителското кафене, но не стигнахме до нея, защото други цели ни зовяха да бързаме. Може би друг път. Сериалът, който аз съм гледала и в който има снимки там, е "Каква е вината на Фатмагюл" с българско заглавие "Пепел от рози". Точно заради това изпитвам известен сантимент към това място и ми се иска да го видя отблизо.
    Наслаждавам се на албума ти от лятната почивка. Толкова познати и непознати места, красоти и прекрасни спомени! Благодаря за удоволствието и браво за Ликийския път!

Marble_beach, много хубави снимки!

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 10:10 от daniela.qnkova

# 162
    Благодаря, момичета, за инфото. Ето че имало и минуси, когато човек не гледа сериали. Simple Smile
    Скрит текст:
    Вселената обаче има чувство за хумор и прати силно незаинтересован от сериали човек като мен насред снимки до мигроса до пристанището в Кадъкьой. Вървим с приятелка без цел и посока и попадаме насред камери и брадати мъже. Тя изпищя в захлас и вади телефона да снима, че бил еди-кой си актьор това. Пък аз дори не разбрах кой от всички е. Накрая я потупаха по рамото да се спре със снимките малко. Simple Smile
    Не е с хубаво качество снимката;

Значи ще ида някой ден в района – Отаатепе и пеша надолу по сокаците до крепостта (хубави дървени къщи има по сокачетата).

# 163
    • София
    И без това докато отиваш към Отаатепе с автобуса, ще видиш половината квартал. Simple Smile  Обикаля доста преди да стигне до парка. Simple Smile

Впрочем, нашият маршрут след парка беше в противоположната посока. Минахме пеша по мост над магистралата, минаваща през втория мост над Босфора(много впечатляващо!), после прекосихме един квартал и стигнахме до HİDİV KASRI - малък дворец, направен на ресторант. Има и парк около него. Не беше лошо, но очаквах да има гледка към Босфора, а пред терасите имаше толкова високи дървета и храсти, че не се виждаше нищо.

Ох, как ми се ходи в Истанбул! Но не в сегашния с маските и ограниченията, а в този преди март 2020 г. Sad 

# 164
    Благодаря, Тaня67! Записвам си и Hidiv Kasri-то.
    И на мен ми се ходи, че една вечер на път за морето беше само дразнител.
    На маските и аз не се кефя, но сега поне се захлажда, по́ се траят. А и аз си я слагам на брадата, като няма хора наоколо. А то на доста места беше по-разредено. Ограниченията поне септември месец бяха поносими.
    Вътрешните им полети до по-близки места са по стотина лири сега, ееех...

Общи условия

Активация на акаунт