Университети в Германия и други държави с немски език 15

• 56 520
  • 782
  •   1
Отговори
# 60
  • София
Здравейте,  успяхме да получим стая в частно студентско общежитие(без родителска гаранция) . Допълнително заплащане на ел. енергия и нет. Предупреден е, че топлата вода идва от проточен бойлер и да не се "кисне" много т. е. да няма изненади със сметките. Ако някой има нужда, бих споделила линкове за Аахен.

При съвсем същите условия, пак без родителска гаранция, с безсрочен договор, е и дъщеря ми в частно общежитие в Аахен. Може пък да е същото..Laughing

# 61
  • Бургас
Да се поздравим, като гледам вече почти всички имат общежитие. Ние получихме вече всички документи - договор, декларации и т.н. подписани по електронен път. Нещо което четохме и не сме много наясно с така наречената застраховка. Искат нещо като гражданска застраховка против наводнения и други събития. Пише питайте дали вашите родители имат. Някой правил ли е такава застраховка? Може и ние да не сме доразбрали.
Ние сме още в България и билети още не сме купили. Общежитието е от 2 ноември и учението е от 2 ноември. Писа дали може по-рано да се настани и отговориха НЕ. Трябва да се отиде по-рано, ама колко още мислим.
Много успех и късмет през новата учебна година да имат децата - ersteta и по-напредналите.

# 62
  • Deutschland/HE
Bar B Q,
сигурно питат за Privathaftpflichtversicherung, това е нещо като гражданската отговорност на колите, тя покрива щети, които ти си причинил. Тя е семейна застраховка и сигурно за това са казали да пита родители. В Германия е много популярна, ние имаме към Ерго и за сега не ми се е налагало да я ползваме. Има различни суми и покрития и трябва да се прочете. Семейната беше около 130евро на година. Може да покрие суми по счупен прозорец, загубени ключове, ако се блъсне с велосипед и той е виновен,... но трябва да се прочете и избере най-добрия вариант. Не мисля, че чуждестранните студенти си я правят още в началото.

# 63
По препоръка на chrissi , дъщеря ми си направи застраховка още щом си отвори банкова сметка . В клона на банката. Не мога да кажа каква е, но точно ако си загуби ключа, ако наводни някои /въпреки,че тя каза и да иска да наводни някои няма да успее. Сифона сам се отваря ,когато водата стигне някакво ниво. Батерията на душа сама се изключва след няколко минути и т.н./ и т.н. Вече 5год не и се е налагало да я ползва, но я има.
Преди 5 год. chrissi беше писала,че ако си загубиш твоя ключ от стаята , т.к. с него се отваря и входната врата , се сменят всички патрони. Ти заплащаш разхода около 10000Е. Това ни мотивира без да мислим да направим застраховка.

# 64
BarBQ, вие не бяхте ли с медицина? Студентите по медицина още в 1ви семестър могат да се регистрират като членове на профсъюзните сдружения за лекари. Едното е Marburger Bund, другото Hartmannbund. За първия не знам, но Hartmann ти правят Berufs + Privathaftpflicht, която до края на 10. семестър е безплатна, а после за практическата година има някакви промени... (но до тогава може да се прекрати членството). Поствам ти както покриват, не знам дали ще е достатъчна за вашата цел.

https://www.hartmannbund.de/fileadmin/user_upload/Downloads/Merk … sistenzaerzte.pdf

# 65
  • София
Здравейте, при нас се получиха затруднения, относно изваждането на банкова сметка.
Избрахме SPARKASSE и когато отидохме там се оказа, че без ID Steuernummer не  може да се направи банкова сметка, т.е само с документа за регистрация от общината не става!
Този номер се издава от местната данъчната служба.
Някой вадил ли е такъв номер и за колко време се издава, защото в сайта на финансовата службата може да се попълни формуляр и да се заяви, но както е описано, получаването му се изпраща само по пощата за срок до 6 седмици?
Моля, ако някой може да даде съвет,какво да направим, защото много съм притеснена как ще се случи всичко, а имаме срок за предоставяне на банковата сметката в Studierenden werk до 15.10.20
Благодаря!

# 66
  • München, Deutschland
Влади, първо, не се притеснявай за срока, ще говорите с унито, ще обясните ситуацията - хората тук подхождат с разбиране.

Второ, ако не държите на Шпаркасе, току-що проиграх отварянето на сметка Startkonto на Commerzbank - там пише, че ще искат Steuer-ID, защото са задължени по закон, но за самото откриване на сметката е опционално дали да се въведе, т.е. вероятно и в други банки ще е така. Сметката също е безплатна за до 30-годишни, с безплатна кредитна карта и т.н. Имаше и избор някъде - да не чакаш документи по пощата, а да кажеш, че ги искаш по имейл. После вероятно ще има идентификация, която, в зависимост от това в коя страна им е поддръжката, дори може да работи в събота и неделя...

Трето, мисля, че на Г.Д. синът й си вади такъв номер, виж назад в нейните мнения - или тази, или предната тема беше - беше казала и колко време е отнело.

Четвърто и последно, сроковете на немската бюрокрация (ако са наистина 3 седм) няма да ги промените, така че търсете други варианти, с други банки, вкл. вижте и големите онлайн банки - там също знам, че се отваря сметка за 10 минути.

П.с. В предната тема бях давала линк за статия към Steuer ID, там е обяснено какво е и как се вади, беше 1-2 странички, може да погледнете и нея. Надявам се д ане съм. япратила само на лично тогава на който ме попита.

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 11:38 от chrissy

# 67
  • София
Chrissy, много благодаря!
В Понеделник ще отидем на място във финансовата служба, да помолим да го напишат неофициално, а после тя да си чака официалния формуляр, тъй като разбрахме, че този номер се генерира в момента на регистрацията за местожителство в съответния град.
Ако не станае ще търсим друг вариант.

# 68
  • München, Deutschland
О, ако е вече генериран (процедурите се сменят, при мен преди години беше друга), тогава съвсем нямате проблем.

Правилно сте решили да идете на място, носете си маски, че тук навсякъде искат, вижте в сайта на общината или бюргербюрото, където сте, дали няма специални мерки за Ковид - при нас в момента се ходи само с предварително записан час, например. Ще ви отнеме минутка-2, но да не ви върнат... Също така, нашата мини-общинка ми казаха по тел, че като Ковид мярка, приемали граждани САМО в сряда... Наложи ми се един документ преди около 2 седмици да си взема, та затова ви го споменавам, да си видите вашата. 😃

Не знам колко занимавки си имала в бг институции и колко си "калена" в общуването с лелки, в зависимост от това, може би си се сетила и ти вече Wink - не просто да ви кажат номера и вие да си го запишете, а да ви го дадат на някаква бланка (това е стандартното), или скрийншот от система, да може този документ да го показвате после, ако пак ви се наложи. Wink

# 69
  • Пловдив
Здравейте, при нас се получиха затруднения, относно изваждането на банкова сметка.
Избрахме SPARKASSE и когато отидохме там се оказа, че без ID Steuernummer не  може да се направи банкова сметка, т.е само с документа за регистрация от общината не става!
Този номер се издава от местната данъчната служба.
Някой вадил ли е такъв номер и за колко време се издава, защото в сайта на финансовата службата може да се попълни формуляр и да се заяви, но както е описано, получаването му се изпраща само по пощата за срок до 6 седмици?
Моля, ако някой може да даде съвет,какво да направим, защото много съм притеснена как ще се случи всичко, а имаме срок за предоставяне на банковата сметката в Studierenden werk до 15.10.20
Благодаря!
vladi75, дъщеря ми си отвори сметка в Deutsche Bank преди няколко дена без такъв номер. Тя беше чула, че го искат и изрично попита банкера, с който имаше уговорена среща, дали е задължителен и той и каза, че не е. Ако го има супер, ако не - няма проблем.

# 70
  • София
Тanny79, това ще бъде следващия вариант (да търсим друга банка без това изискване), ако в Понеделник сутринта нищо не стане във финансовата служба.
Много благодаря за актуалната информацията!

# 71
А защо започвате учебната година толкова късно? Заради Ковид или по принцип е така? Благодаря!

# 72
  • София
Kassii, да заради COVID! На 02.11започват учебните занятия., а по принцип официално учебната година започва на 01.10

# 73
  • София
Зависи, Каси, от университета. Едната ми дъщеря, дори със закъснението заради Ковид,  почна семестъра в края на септември, вече си има лекции, присъствени упражнения, а иначе  при нормални условия щеше да е от 01.09.  Предполагам, че Уни Манхайм просто е най-рано стартиращият от всички немски университети. Но пък и най-рано приключващият през лятото..Еданата й сестра започва примерно на 26.10, а другата - в първите дни на ноември. Както при всичко друго, така и в това отношение няма нищо еднакво навсякъде. Дори между отделни випуски има разлики. Зайците в Аахен почват примерно след по-големите.

Като споменах горе за присътвени упражнения - да кажа как се провеждат. Обявява се капацитет на залата, едиколко си хора с оглед спазването на правилата за дистанция. Регистрираш се с факултетен номер  в портала (до изчерпване на местата е активна формата), че ще присъстваш. Иначе упражнението се провежда  после упражнението и за избралите онлайн формата. Аз си мислех, че е голям  мерак  за всички да са присъствено и съответно е надпревара с времето кой ще се  запише. Дъщеря ми ме изненада обаче, че в зала, предвидена иначе в нормални времена за лекции, тоест голяма, са били  едва четирима-петима..

Последна редакция: сб, 10 окт 2020, 23:59 от пенсионирана русалка

# 74
  • München, Deutschland
Русалке, не ме учудва това. Ако имаше как, и аз нямаше да мърдам изобщо от къщи и само оттук щях да си работя, уча или каквото и да е, но ми се налага все пак да се вясна в офиса 2-3 пъти седмично. Съвсем не е от страх от вируси - просто съм домошар човек и вкъщи ми е най-приятно.

Ясно, че упражнения, в които оперираш хора, правиш аутопсии или сте в някаква клиника, няма да станат от къщи, но всичко друго - защо не. 😃

Общи условия

Активация на акаунт