Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 866
  • 742
  •   1
Отговори
# 255
  • София
Аз впрочем не си довърших мисълта, обаче за мен гимназията е много повече среда, отколкото училище в чистия смисъл на думата. Истината е, че ми е все тая какъв ще бъде самият профил, дали езиков, дали професионален. Важното е с какви хора ще общува. Това е общовалидно правило, но и с младежката го играхме - в 6 клас се беше сприятелила с момиче, което вече пушеше и не се прибираше нощем. Не успя да се отплесне, но тогава за пръв и надявам се единствен път, й забранихме да се вижда с даден човек. Много ми е елементарен примерът и знам, че в гимназията всичко е различно в пъти, но се надявам да се разбира. Когато събера смелост, хаха, да редя училищата, по това ще ги редя - предполагаема среда

# 256
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
подкрепям писаното от Фил. Simple Smile
важна е средата, важни са учителите.... важно е всичко.
от Линкълн

Цитат
Научете го, ако можете, магията на книгите… но дайте му също тихи минути да размишлява върху вечната мистерия на птиците в небето, пчелите на слънце и цветята по склона на зелен хълм.
В училище го научете, че много по-почтено е да се провалиш, отколкото да мамиш.
Научете го да има вяра в собствените си идеи, дори и когато всеки му казва, че са грешни.
Научете го да бъде внимателен с внимателните хора и твърд с твърдите.
Опитайте се да дадете на сина ми силата да не следва тълпата, когато всички приемат модерната позиция.
Научете го да слуша всички хора, но научете го също да пресява всичко, което чува през ситото на истината и да взема само доброто, което преминава.

# 257
phil колкото и да е свястно и елитно училището, никога не се знае в каква среда ще попадне, но се надяваме поне да е по-добра
само пример
бях най-амбициозното и учещо дете до 7 клас
отидох в най-елитната гимназия за времето( и още е де) , така яко ме удари хормона, не ходих на училище, не учих
та в пубертета много се променят нещата
при  момчетата надявам се в правилна посока Smirk

# 258
  • София
Оо, факт, и аз от опит Bowtie но каквото може, ще направим

St. Dobri, това ми прилича на перифраза на Киплинг, много вярно

# 259
  • София
А какви са слуховете за края на месеца?

# 260
От 1 ноември минават на ДО
От две места го чух
Надявам се наистина да е само слух

# 261
Специално за моето момче смятам, че езикова паралелка е загуба на време. Реално освен един език /който можеш да научиш и на курс/, нищо друго не научаваш.
Реално профилиращите предмети са поне три. Първият език е само един от тях.

# 262
  • София
От 1 ноември минават на ДО
От две места го чух
Надявам се наистина да е само слух

Същите слухове имаше и за началото на октомври, а то мина и замина. Бяха от типа "Един полицай казал на мой/моя познат/а". Сега се пренасочват към ноември, после към декември и т.н. В нашето училище има две карантинирани паралелки, но иначе ситуацията е спокойна.

За оценките - наборът има 11 оценки, като 6 от тях са от входни тестове. Доволна съм, но още няма резултат от това по математика (госпожата вероятно е с ковид, защото отсъства вече трета седмица). Само по химия оценката е "добър", а той харесва предмета и нещо се е "сдухал". По БЕЛ има 6 на входното, което много ме радва.
Иначе детето има ясна цел относно специалност и училище след 7. клас, но ще кандидатства и с рисуване.

# 263
  • София
А имате ли наблюдения как се справят  момичетата в СМГ след 7ми клас с програмирането или там каквото ИТ се учи? Четох, че в 5ти КМ не започва отначало и много деца имат затруднения.
Много неприятно, че няма квоти в СМГ, което ме навежда на мисълта, че сигурно и в НПМГ няма.

Квотите пазят момчетата. Wink

Dive, единици са и добрите програмисТи. В голямата си част работещите като такива са нищо повече от най-обикновени кодерчета... а в това мисля еднакво се справят и мъжете и жените...

# 264
  • В светлината на слънцето
Наскоро звънях на класната точно с въпрос относно ДО, защото диването чуло-недочуло, че цялото училище се карантинира. Сестра му силно се изненада като я питах. Както и предполагах, няма такова нещо и пак си е седял на ушите. Обстановката тогава беше нормална, тоест нямаха болни деца и карантиниран клас. Но нещата, както виждаме, са динамични, та нищо не се знае. Почти съм сигурна, че зимата ще са ДО, най-малкото, за да икономисат парно. Ама ще видим.
За протокола - 12 оценки, като има и от изпитване вече. Повечето са отлични, учудващо се е представил добре на предмети като химия, физика и биология. За история вече казах - 4, но като за него е супер. Обачеееее, върнаха входното по мат и има 3. Три ви казвам. Такива ги е мазал, че срам ме хвана чак. Естествено ще е наказан, щото да се дъни точно по този предмет не бива. Телефонът с копченца и катинарът за колелото направо му дишат във врата. И учителката му казала, че точно това и точно от него не е очаквала. Магаре!

# 265
  • София
Моята щерка има 16 оценки вече. Всички са 5 и 6 с изключение на историята, където има 3,  но тя и е слабото място. Пусто много и е трудно да помни дати, имена събития. Същата като майка си, та не се учудвам, хич от резултата и на входното по този предмет.

# 266
  • София-Младост
Моля ви, големи хора сме/сте, интелигентни.
Нека поне тук не пускаме слухове. При 144/150 ученици/учители заразени до момента, няма да минем на ДО за сега.

# 267
  • Варна
При нас е имало "петминутка" на едночлени, благодарение на която девойката се обзаведе с втора петица по математика Sad. Изключително глупава грешка при съкращаване е единственото, което е сгрешила, но това е положението. Много тежко го преживя снощи, чак се разплака... Тъпа била, нищо не ставало от нея... Как да й обясня, че това е техническа грешка, която по никакъв начин не определя интелекта й. Много е чувствителна напоследък и все по-самокритична, което ме притеснява.
Тук не се чува нищо за ДО макар да има карантинирана паралелка в училището им. Дано си продължат нормално, за да продължат и тренировките и да имат истински часове по ФВС, колкото и да не им се радва понякога. Иначе в школата вече са 5 деца в залата, останалите 5 у дома гледат в реално време. На следващата седмица се сменят.

# 268
  • София
Броя на оценките не го знам. По математика и БЕЛ е с 6  - ци, по другите предмети има и 5 и 6, само по биология има 3.
За ДО, в нашето училище нищо не се чува, учат си нормално, няма болни учители и ученици. Дори тази седмица от 7 до 11 клас са на зелено училище, но девойката не пожела са отиде, защото хем е в Банско ( ходила е много пъти), хем нейните приятелки са си останали.
Много се надяваме всички, да продължава присъствено учебната година.

# 269
  • София
Рали,а накрая не трябва ли да държат задължителна матура по профилите? Иначе точно това ми беше питането дали деца, които нямат кой знае какъв интерес към ИТ, но са добри по мат., изкласяват и дали се чувстват добре.

Олив, аз съм точно така-перфекционистка и дъщеря ми е същата. Трябва да се борим с това, осъзнавам го, но е много трудно.

Големият ми син е 12-ти клас и съответно по старата програма. Те си държат БЕЛ и математика, другото е по избор, кой каквото реши (той ще държи и физика, защото го изискват от някои университети).
Не знам по новата програма какви са изискванията (не ми е на глвата, затова Simple Smile).
Иначе за изкласяването - изкласяват, разбира се. ИТ нито е задължително, нито страшно. И отново - от сегашния набор 12-ти клас по мои наблюдения много повече нямат интерес в ИТ, отколкото имат, за сметка на науките. ИТ го "бутат", както се изразяват те Wink

Общи условия

Активация на акаунт