Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 889
  • 742
  •   1
Отговори
# 360
Здравейте, нахлувам в темата ви с две питания, може да сте го коментирали, но няма как да изчета цялата ви тема, за което се извинявам.
1. Миналата учебна година за НВО децата отидоха присъствено, след цял втори срок вкъщи и с материал, който отпадна поради това. Тази година едва ли ще е по-различна както е тръгнало, дали има становище по въпроса, ако се стигне до официално ДО втори срок?
2. Какво се случва с карантинирани деца към момента на провеждане на НВО?

# 361
  • София

И миналата година имаше карантинирани, явяваха си се на НВО, слагаха ги в отделни стаи. Разбира се, това е доста абсурдно положение, предвид факта, че карантината би следвало да изключва излизане дома - изобщо - а те все едно получават "домашен отпуск" с разрешение за пресичане на града, ползуване на транспорт и каквото там се сетиш... което, изобщо казано, не е конкретно уредено в закона. Но предвид колко пари даваме цяла година (че и предни години) за учители, помагала и какво ли не вероятно малко хора биха били възпрени от перспективата за глоба. Иначе на въпроса ти - не, не е уредено законово никак.

47. (нова - ДВ, бр. 44 от 2020 г., в сила от 14.05.2020 г.) "Карантина" е действие по отделяне на контактни лица на лица, болни от заразна болест по чл. 61, ал. 1 или 3, и на лица, които са влезли на територията на страната от други държави, с цел предотвратяване разпространението на съответната заразна болест.

Предполагам, че метрото, с което много от тези деца пътуват за да се доберат до пункта за изпитване, е такова "място за отделяне".

# 362
Благодаря, това и очаквах. Едно огромно нищо е. В този смисъл, като родител на дете в елитна гимназия на прага на приключването и казвам, че това, което наливате в момента изтича в канала. Да си знаете само.

# 363
  • София-Младост
Кое наливаме и отива в канала...че нещо изпуснах, за уроците ли става въпрос в седми клас?

# 364
Що за глупости...е направо да спират да учат тогава, щом "евентуално" може да не могат да се явят на НВО... Надали някое дете под катрантина е отишло с метро на миналогодишния изпит. Веднага се вмени пълна безхаберност на всички (под общ знаменател). Дали е уредено законово не знам!
По повод материала от ДО - не е вярно, че целия е отпаднал. Отпадна малка част от него! Последните теми, които не бяха успели да вземат в някой училища. Дори и тази да се случи подобна ситуация, предполагам отново НВО ще се проведе.
И не разбрах...Вашето дете завършва елитна гимназия и Вие ни съветвате да не наливаме пари в подготовката на нашите деца, за да провалим всичките им шансове и те да влязат в такава. Така ли?

# 365
В някоИ училища Simple Smile, простете Simple Smile
Отпаднаха доста сериозни неща, изключително лесен бе изпитът, но предвид ситуацията - нормално.
Извън това съм в потрес от неразбирането на това, което съм написала. Първо, никой не вменява никаква вина. Вина, ако може да се търси такава, е в управляващите. За много неща, включително и за краха на българското образование.
Ясно е, че НВО ще се проведе, аз попитах нещо съвсем различно.
Успех желая и по-малко нерви, че ще са ви в пъти по-необходими за 10, 11 или 12 клас.

# 366
Постът на Фаастък е съвсем ясен, както и този на Кати. Не знам що така ги изтълкувахте.
Относно НВО дотогава има много време и едва ли отсега някой може да каже нещо конкретно.

# 367
Ок, Дъждец, хайде разтълкувай ми го, щом е толкова ясен:

"В този смисъл, като родител на дете в елитна гимназия на прага на приключването и казвам, че това, което наливате в момента изтича в канала. Да си знаете само." -?

"Предполагам, че метрото, с което много от тези деца пътуват за да се доберат до пункта за изпитване, е такова "място за отделяне"." -?

А тенденцията към лесни изпити изобщо не започна миналата година. Това е съвсем различна тема.

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 12:49 от MollyBy

# 368
  • На морето!
Ох, с тези постоянни коментари за лесни изпити, тази година сигурно ще им направят някакви безумно сложни варианти. Всички МГ се оплакаха, както и всички родители на деца родени преди 2005г. Моля ви се, стига вече! Лесни-трудни, само децата си знаят какво им е коствало изпитът да им се стори лесен. Имаше години, в които за 1 място в ЕГ кандидатствахме десетки деца, а имаше и такива, в които местата бяха колкото децата, но когато не си в кампанията винаги е лесно да даваш оценки колко е лесно да влезеш в елитно училище.

# 369
  • София
И на мен частта с изтичането в канала не ми стана ясна.
И не виждам смисъл от подобни писания тук. Никой не може да предвиди какво ще стане след 7-8 месеца. Виждате колко динамична е обстановката. Нека не гадаем, чешейки си езиците/клавиатурите по темата. Никой от нас няма да се откаже от уроците и школите след предупреждение как изтича в канала нещо си.

Действаме си както считаме за добре за децата си, споделяме тук терзания с подготовка и тийнейжърство и да сме здрави догодина си пожелавам, че да преживеем тези матури.

# 370
Всъщност лесните изпити правят влизането в традиционно предпочитаните училища  по-трудно.

# 371
  • София
Благодаря, това и очаквах. Едно огромно нищо е. В този смисъл, като родител на дете в елитна гимназия на прага на приключването и казвам, че това, което наливате в момента изтича в канала. Да си знаете само.

Аз също не разбрах смисъла на горния пост.
Аз като родител на дете на преполовил гимназията, въпреки критиките, които имам към нея, смятам, че всяко усилие свързано с образованието си струва.
Скрит текст:

Подготвях науки за кандидатване в университет, които не ползвах - промених си желанието какво да уча, но въпреки това си довърших уроците, ей така защото ми беше интересно и не съжалявам. Съжалявам, че родителите ми не са ме насочили да уча друго в гимназията (за което съм имала възможност), въпреки че това което учих бях добра и ми бе интересно. От позицията на възрастен, смятам, че другото щеше да ми е по-полезно.

АЕ и на двете ми деца е добър, защото ги тормозя(их) Joy
#1 искаше да се отпише, ходеше без домашни/учебници, привикваха ни в курса заради това. 2 г. по-късно плака че му свършил проекта по АЕ (допълнителен в у-ще по ОПАК, въпреки че се налагаше всеки ден да ходи защото наваксваха ), днес превключва между двата езика без да се замисли.
#2 няма(ше) самочувствие, че знае АЕ предвид горния пример, а и ние другите я подценявахме, докато не се срещнах миналата година с учителите й по АЕ (училище и школа нови за нея) и те бяга категорични колко сме се объркали, след това и други "доказателства" имаше. Днес е доволна, че на изпита, на който се яви, на същата възраст като #1 е постигнала същия резултат.

Дидева, Hands Plus1

Мен ме е страх от лесното, предпочитам да е по-трудно, за да не зависят от "тъпите" грешки.

# 372
  • София
Лесният изпит е изключително коварно нещо, защото високите балове главоломно се увеличават и всяка миниатюрна или техническа грешка може да преобърне каруцата и детето да не успее да влезе там, където иска. При по-труден изпит вече наистина реално се вижда разликата между децата и определено е в плюс за тези, които са напред с материала. Факт е обаче, че тенденцията в последните години е към улесняване на изпитите, което не е добре. И знам, че тази година приоритетът за повечето е БЕЛ и мат., но не неглижирайте съвсем и другите предмети, защото накрая при класирането може да се окаже и дипломата от значение. Говоря от личен опит със сина ми.

# 373
И аз рисувам апокалиптични картини предварително, за да не минава през междуушното пространство и бегла идея да се поизоставят останалите предмети и да "цъфне" дипломата като опция за класиране.
Скрит текст:
.....И знам, че тази година приоритетът за повечето е БЕЛ и мат., но не неглижирайте съвсем и другите предмети, защото накрая при класирането може да се окаже и дипломата от значение. Говоря от личен опит със сина ми.

# 374
  • София
Ами при нас точно така се оказа на първо класиране. Добре, че беше първо и за второ се освободиха места та влезе, където искаше.

Общи условия

Активация на акаунт