Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 833
  • 742
  •   1
Отговори
# 555
  • В светлината на слънцето
Ааааа, моля ви, нека не е нулева - освен седмокласник, имам и кака в 10 клас с матури. Да минават, че ми писна вече. И финансово ми писна.

# 556
  • София
И аз не искам нулева учебната година, но ако затворят училищата и минат на ДО (и в двете училища на децата беше под всякаква критика онлайн обучението), то тогава съм склонна да повторим годината. Ще прежаля и пари и нерви и всичко само да е успешна.

# 557
  • София
Аз пък не мога да разбера как така ще е нулева. Това означава да не учат въобще до 15 септември следващата година ли? Или въпреки че ще учат, да не я признаят и да я повторят пак? При всички положения ми се струва абсурдно.

# 558
И аз мисля като sise_to! Нали се очаква да минат на обучение в електронна среда, не да спрат тотално да учат. Няма начин да е чак толкова голям провал, за да обявят годината за нулева. А си мисля, че дори ще е супер успешно (според МОН) Simple Smile

# 559
Днес сутринта гледах Кантарджиев и той каза,че ситуацията не е толкова опасна и децата могат да продължат да учат присъствено.При това ,ако в класната стая има леко отворен прозорец и "децата са здрави" - няма никаква опасност да се заразят. Yum Тук ми липсва търкалящото се от смях човече! Вече се чудя да се смея ли или да плача! Такива глупости слушам постоянно,че не е истина.

# 560
  • София
Аз също съм категорично против нулева учебна година и поддържам присъственото обучение в училище. Дори да затворят цялата държава, учениците трябва да ходят на училище. ДО е краен вариант и то за определени периоди, а не за постоянно.

По повод думите на Кантарджиев. Факт е, че вече имам опит с два карантинирани класа, в които имаше по едно заразено дете, а останалите ученици се оказаха здрави. Вероятно има логика в неговите думи. Но пак е важно да се спазват мерките не само в училище, а и от страна на отделните семейства, защото практиката показа, че заразените ученици в упоменатите два класа бяха все с родители, които не вярват във вируса и не спазват мерките в личния си живот. Заради такива "умници" страдат останалите. Разбира се, мерките не са панацея и може да се случи на всеки, но рискът е по-нисък при определни условия.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 10:53 от Inanna

# 561
За Кантарджиев ми е смешно ,защото каза:"Ако няма заразени и прозореца е леко отворен няма никаква опасност".То на всички ни е ясно,че ако няма заразени няма и опасност,защото няма от кой да се заразиш. Smiling Imp

# 562
  • Варна
По колко вървят на частно уроците по БЕЛ и по математика? Някой знае ли? Питам за провинцията, не са София.
Варна - БЕЛ 20лв 60мин - това плащам аз.
Сега ще трябва да търся учител и по МАТ. Надявах се аз да мога да и помагам, но нямам нерви и никакъв педагогически подход. Стигаме до разправии и караници всеки път. Не се справям. Личи много че ДО-то втория срок беше пълен провал. Преподаването по МАТ беше  в школо съобщение:
 "Здравейте, темата за днес е Урок 117 Средноаретмитично. Урок 118 Представяне на данни.
Прочетете двата урока. Решете задачите в урока.
Желая ви прекрасен ден!"

Та търся учител по МАТ за Варна. Да преподава присъствено. Ако някой има предложение моля да ми пише на лични.

# 563
  • София
Tedi, не знам какво да кажа за случая с училището на детето ти, но аз също съм за "амбициозните" училища.
Смених училището за второто си дете (всъщност то го смени), за да попадне в такова. Проблем в старото имаше с час от предметите - Мат, БЕЛ, АЕ (последният защото се работеше основно със знаещите децата, моето не бе от ощетениете), но учителите по природни науки (и по ФВС и ИИ) бяха страхотни. Учителката по БЕЛ на голямото започна чак на класното 2 и при оформянето да ги изпитва по формата на НВО, а бе проверител, преразкази не бяха правили преди 7 клас.
Наборката учи бавно и е доста натоварена (няма неглижиран предмент в това число ТП/ИИ/ИТ/Музика/ФВС), но не бих могла да отговоря на въпроса ти за максималния брой контолни/писмени или други изпитвания, но със сигурност е имало и повече от 1 или 2. Никакъв проблем да получи по няколко оценки/отзиви в един час или в последователни еднакви часове. Баткото миналата седмица имаха и по няколко теста на ден, но за да успеят с входните.
Не съм чувала от децата си да коментират как са изпитвани съучениците им. Случвало се е да има различна трудност в тестовете между групите, като са били и от двете страни.
Спомням си случай с моя съученичка, която бе изпитана в един ден по 4 предмета, а в останалите 2 часа имахме контролни.

Дидиа, само за несправящи се учители ли четеш? Да взема да напиша и за справящи се?
Да, вярно, че някои имаха нужда от време, за да навлязат в матрицата, но се справиха - помагнаха им и колеги, и учениците. Имам приятелка ИТ-специалист, която със смях разкаваше за сблъсъка на сестра си с ДО и как за броени дни е станала добра, как малчовците и казвали какво да прави в началото.
Нормално децата се раждат с усет към устройствата (дъщеря ми не познаваше буквите и цифрите, но нямаше проблем да свързва точките  в игра на телефона, за да се получи фигура, някак отгатваше посоката)
Сблъскаха се с проблеми, решаваха ги, помагаха си. В един от дните се случи проблем с акаунта на наборката - тя в къщи, ние на работа и съученичка й бе помогнала да е в час като я набрала и й пуснала да слуша през мобилния телефон.
При девойката ми миналата година част от часовете бяха асинхронни - поставяха им задачи, но бе само по предмети като ТП, ИИ, Музика, ФВС (но не всички). Държеше се на изпълнението на задачите, сигнализираше се на родителите, ако ги няма. Имах удоволствието два последователни дни да присъствам в часове по ЧП, БЕЛ и Мат, страхотно отношение, взимоотношения, професионализъм. Втория ден направо си чаках часовете Simple Smile
Асинхронността бе, за да им намалят стоенето пред устройствата, не че не оставаха да си бърборят след това.  

Spring again, зависи от учителя, плащам толкова колкото ми каза, не съм се пазарила, не съм проучвала цените. Наборката е по-скоро за проверка, а не за основна тренировка на НВО, не ходи всяка седмица.
Принципно съм привърженик на школите, в някои ситуации се налага индивидуална работа.

# 564
Аз пък повече пари не мога да прежалят, айде да не е нулева. Прекалявате. Майка ми едно време не знаеше в кой клас съм, аз се разсипаха да уча вечер и да давам пари до сега едвам основно още не сме  избутали. Извинявайте но това е абсурдно. Все пак не мисля, че гении гледаме. Да минава и да се свършва. Дайте тия деца поне до 30 да ги обгрижваме и дондуркаме. Тая нулева, следващата и тя ще е същата.

# 565
Desem, нещо не можах да разбера какво точно искаш да кажеш за амбициозните училища Simple Smile Само едно изречение ми се стори супер странно - че не виждаш проблем да получи няколко оценки в един час?

# 566
Tedi, .... но аз също съм за "амбициозните" училища.
Смених училището за второто си дете (всъщност то го смени), за да попадне в такова.

Дидиа, само за несправящи се учители ли четеш? Да взема да напиша и за справящи се?
Да, вярно, че някои имаха нужда от време, за да навлязат в матрицата, .....
......Принципно съм привърженик на школите, в някои ситуации се налага индивидуална работа.
                    Desem, аз не проучвам учителите,а просто наблюдавам тези на внуците си. Smiling Imp Ти казваш,че си сменила у-щето на детето си и защо ??? Ние нямаме възможност да сменим учителите при ДО ,по-точно тези,дето им трябваше цяла година за да включат и пак не са.
                    Аз не съм привърженик на школи и частни уроци,но ми се налага точно защото по-често срещам несправящи се учители и не само аз - у-щето е с над 1500 ученика и повечето от родителите са на мнение ,като моето.Или поне тези,които са в  класа на седмокласника.

# 567
За учителите още по-стресиращо е това, че родителите ги "следят" как се справят в нова за тях ситуация. Имаше какви ли не сценки с родители, обаждащи се зад кадър...а самите деца в присъствие на родителите си също се държат различно отколкото в класната стая(не става дума за добре или зле, а реагират различно от това, което учителят вече познава в тях), ето още едно напрежение.

Не знам на кого му хрумна това за нулевата година, абсурд е.

# 568
Всичко тръгна от моя въпрос "Някой знае ли, какви са условията учебната година да се счита за нулева?".
Държа да подчертая, че не съм казвала, че ще случи, нито даже намеквала нещо такова.
Не ми се влизаше в обяснителен режим, защо ме интересува, понеже ситуацията е ЕЖК...
Но сега ще поясня. Всички сме наясно, че ДО ще се случи рано или късно. Писах вече, че от училище искат спешно до понеделник да потвърдим дали всички деца разполагат с личен компютър или лаптоп. Ние с осигуряването на техниката нямаме проблеми, но съм силно притеснена за дъщеря ми, която е втори клас, как ще се оправя сама, докато ние с баща и се налага да работим присъствено. И така разговаряйки с една от майките в класа, тя ми подхвърли "Спокойно, не могат да ни държат прекалено в ДО, защото ще трябва да признаят годината за нулева."
От там се замислих, че не съм наясно какви са условията една учебна година да бъде считана за нулева и тъй, като и в интернет не намерих информация попитах тук. Обаче честно казано съжалих. Работата направо стана, като в играта на"развален телефон". Извинявам се, ако съм причинила смут в някой.

# 569
Познавам горе-долу ЗПУО и съпътстващите наредби, но се въздържах от мнение, тъй като въпросът е твърде сериозен и защото напоследък нещата с измененията в нормативната уредба се случват по начин, различен от обичайния.
Ще изразя личното си мнение.
Чета доста, но не съм срещала в споменатите документи понятието " нулева година", възможно е да присъства някъде, щом министърът  го е споменавал в интервюта. Но миналата година това беше по-скоро във връзка с факта, че учениците бяха в грипна ваканция за доста дълъг период и имаше притеснения доколко ще бъде покрит учебният материал.
 В закона са предвидени различни форми на неприсъствено обучение, които са напълно легитимни, тоест ОЕСР само по себе си не би било основание за анулиране на годината. Допускам, че нещо такова може да се получи, ако по някаква причина не може да бъде покрито учебното съдържание. С някои уговорки няма пречка при ОЕСР да се осъществяват текущи изпитвания. По-трудно ще е с практическите занятия на професионалните паралелки, но предполагам, че може да се намери решение и те да бъдат проведени в безопасни условия.
Подчертавам, че не коментирам качеството на преподаване и усвояване на материала, както и сигурността при провеждане на оценяванията.

Общи условия

Активация на акаунт