Седмокласници 2020/2021 - Тема 3

• 31 893
  • 742
  •   1
Отговори
# 375
мама МОНИ, разбра ли се точно кое са гледали във вашия случай? Обясни, моля, ситуацията по-подробно. (нямам спомен дали в другата тема си споделяла подробности Simple Smile)

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 14:33 от MollyBy

# 376
  • София
мама МОНИ, разбра ли се точно кое са гледали във вашия случай? Обясни, моля, ситуацията по-подробно. (нямам спомен дали в другата тема си споделяла подробности Simple Smile)

Ето как е по Наредба 10

Чл. 59. (1) Когато в класирането има ученици с равен бал и с броя им се надхвърля броят на местата по чл. 48, ал. 1, те се подреждат в низходящ ред по сбора от резултатите от националното външно оценяване.
(2) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 1 се подреждат в низходящ ред по сбора от оценките от балообразуващите учебни предмети, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(3) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г., изм. - ДВ, бр. 77 от 2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 2 се подреждат в низходящ ред по средноаритметичната оценка от оценките по учебните предмети, изучавани в VII клас в раздел А на учебния план - български език и литература, чужд език, математика, история и цивилизация, география и икономика, биология и здравно образование, физика и астрономия и химия и опазване на околната среда, от свидетелството за завършено основно образование, превърнати по скала в точки в съответствие с ДОС за оценяването на резултатите от обучението на учениците.
(4) (Нова - ДВ, бр. 12 от 2017 г., в сила от 03.02.2017 г.) Ученици с еднакви показатели и след подреждането по реда на ал. 3 се приемат над утвърдения държавен план-прием и над нормативно установения максимален брой ученици в паралелка.

Тъй като балообразуващите му оценки бяха две шестици, т.е. общо 100 т. класирането е било по ал. 3, където е играла дипломата и очевидно приетото дете е било с по-висока (на моя беше 5,73).

# 377
Наредбата я знам.  Понякога не мога да мисля логично...  Simple Smile Това 2 петици ли се пада, че не можах да го изчисля?

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 16:12 от MollyBy

# 378
  • София
Що за глупости...е направо да спират да учат тогава, щом "евентуално" може да не могат да се явят на НВО... Надали някое дете под катрантина е отишло с метро на миналогодишния изпит. Веднага се вмени пълна безхаберност на всички (под общ знаменател). Дали е уредено законово не знам!
По повод материала от ДО - не е вярно, че целия е отпаднал. Отпадна малка част от него! Последните теми, които не бяха успели да вземат в някой училища. Дори и тази да се случи подобна ситуация, предполагам отново НВО ще се проведе.
И не разбрах...Вашето дете завършва елитна гимназия и Вие ни съветвате да не наливаме пари в подготовката на нашите деца, за да провалим всичките им шансове и те да влязат в такава. Така ли?

А с какво да отиде - с хеликоптер? С правителствен автомобил? С линейка? Дай предложения. Разбира се, че с метро са ходели. Е, или с автобус, но разликата не ми се струва да е принципна. Дори и да е трамвай, тролей или маршрутка, ако още вървят такива.

"Предполагам, че метрото, с което много от тези деца пътуват за да се доберат до пункта за изпитване, е такова "място за отделяне"." -?

Смисълът е в това, че организацията, създадена миналата година за явяване на НВО, по същество предполага закононарушение - и няма как да се избегне, понеже никой не може да се телепортира в мястото за изолация при провеждане на НВО-то, по принуда трябва да излезе от дома си и да пресече града - в повечето случаи с превозно средство и не, 7-окласниците не се предполага да имат свидетелство за правоуправление и собствено превозно средство - да се наредят пред входа и т.н.

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 15:41 от katiABV

# 379
  • София
Наредбата я знам, но не се замислих, че при 2 шестици, първата и втората алинея са ясни Simple Smile Това 2 петици ли се пада, че не можах да го изчисля?

Да ти кажа не помня, ама май три бяха.

# 380
Скрит текст:
Що за глупости...е направо да спират да учат тогава, щом "евентуално" може да не могат да се явят на НВО... Надали някое дете под катрантина е отишло с метро на миналогодишния изпит. Веднага се вмени пълна безхаберност на всички (под общ знаменател). Дали е уредено законово не знам!
По повод материала от ДО - не е вярно, че целия е отпаднал. Отпадна малка част от него! Последните теми, които не бяха успели да вземат в някой училища. Дори и тази да се случи подобна ситуация, предполагам отново НВО ще се проведе.
И не разбрах...Вашето дете завършва елитна гимназия и Вие ни съветвате да не наливаме пари в подготовката на нашите деца, за да провалим всичките им шансове и те да влязат в такава. Така ли?

А с какво да отиде - с хеликоптер? С правителствен автомобил? С линейка? Дай предложения. Разбира се, че с метро са ходели. Е, или с автобус, но разликата не ми се струва да е принципна. Дори и да е трамвай, тролей или маршрутка, ако още вървят такива.
[/color]
[/quote]

Ами аз ако изпадна в такава ситуация и дори да преборя себе си и реша да наруша правилата, ще направя всичко възможно да си закарам детето с кола (дори и да нямам лична такава - ще намеря)

Аз не случайно помолих Дъждец да ми тълкува написаното, а не автора на изказването. Ясно ми е, че ти си знаеш какво си имала в предвид Simple Smile

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 15:51 от MollyBy

# 381
  • София

Смисълът е в това, че организацията, създадена миналата година за явяване на НВО, по същество предполага закононарушение - и няма как да се избегне, понеже никой не може да се телепортира в мястото за изолация при провеждане на НВО-то, по принуда трябва да излезе от дома си и да пресече града - в повечето случаи с превозно средство и не, 7-окласниците не се предполага да имат свидетелство за правоуправление и собствено превозно средство - да се наредят пред входа и т.н.
[/color]
Предполага се, че повечето имат родители обаче и голяма част от тях имат свидетелство за правоуправление.

# 382
Моли, като ирония го възприех и доколкото виждам от обяснението на Кати, е било такова.
Кати, според мен малко деца в деня на изпитите ходят с градския транспорт независимо дали са под карантина.

А относно наливането на пари за уроци едва ли някой ще съжалява, че детето му е затвърждавало и упражнявало училищния материал. Обаче да не си кривим душата, че конкретно за подготовката за НВО има и доста глупави подробности, които учат, за да получат  заветните стотни. Учителката ни по литература каза, че за съжаление изискванията  и форматът са такива, че отвращават децата от литературата.
След приема пък деца и родители имат големи очаквания към елитните гимназии, а се оказва, че картинката на много места не е твърде хубава и следват разочарования. Не че някой ще тръгне да напуска училище заради това, но е жалко, че след толкова труд понякога следва сблъсък с посредственост и лоша организация. Разбира се наблюденията не са лични, а от приятели с деца в някои от известните софийски гимназии.

# 383
Явно не разбирам от ирония, защото и сега не ми е ясно.

Обаче да не си кривим душата, че конкретно за подготовката за НВО има и доста глупави подробности, които учат, за да получат  заветните стотни. Учителката ни по литература каза, че за съжаление изискванията  и форматът са такива, че отвращават децата от литературата.

Не съм съгласна с това. Кои са тези подробности? Независимо, че не ни е силата в БЕЛ, не смятам че четенето с разбиране е излишно. Нито познаването на автор и характеристика на герой. А граматиката съвсем не е излишна!

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 17:22 от MollyBy

# 384
  • София
Темата стана малко за и против допълнителните уроци, но и аз не виждам нищо излишно в материала който се преподава там.
И съм с двете ръце за ходенето на уроци, защото (пиша от личен опит), ако не бяха тези курсове да отворят очите на сина ми и той да си повярва, че може, сигурно сега нямаше да учи в една от най-добрите гимназии, а в кварталното училище. Надявам се и на девойката да й помогнат и да учи там, където желае.

# 385
  • София
Скрит текст:

[/color]

Ами аз ако изпадна в такава ситуация и дори да преборя себе си и реша да наруша правилата, ще направя всичко възможно да си закарам детето с кола (дори и да нямам лична такава - ще намеря)

Аз не случайно помолих Дъждец да ми тълкува написаното, а не автора на изказването. Ясно ми е, че ти си знаеш какво си имала в предвид Simple Smile
[/quote]

Моли, това, което се опитвах да кажа е, че правилата са някак липса на такива. И в допълнение: не, няма как да организираш тази работа с колата, понеже се предполага, че с голяма вероятност и ти си под карантина - но нямаш "free pass" понеже ще се явяваш на НВО. Аз не се сещам за нормативен акт, който може да е с по-голяма сила от ЗЗ. Конституцията? Там не се третират нито карантините, нито НВО-то. И в такъв смисъл организирането на явяване на изпита на карантинирани деца присъствено в изпитните пунктове Е нарушаване на закон с... някакъв подзаконов акт с по-малка сила. За мен,  от гледна точка на формалната логика, това положение е абсурдно. Представям си, че може би МОН би следвало да осигури квестор с облекло за биологична защита за всеки карантиниран ученик. *greensmile*. Но тогава пък възниква въпроса защо болните - от каквото и да е - не могат да се ползват със същата екстра. Или да забрани на карантинираните да се явяват пък... майната им. Не си представям как точно ще се приеме това от обществото, обаче. Изобщо... би следвало да се помисли за тези неща, а не да се решават нещата "на парче".

sanaka, не може да се подхожда с презумпцията за "могат". Родителите, де. Колкото и да ти е странно, познавам доста родители (в повечето случаи - самотни майки), които нямат нито автомобили, нито свидетелства за правоуправление. И които ако са под карантина не биха рискували 500лв. глоба, понеже не могат да си я позволят, а ако са на работа не биха излезли от работа също понеже не могат да си го позволят. Законите и наредбите би следвало да са съобразени с всички възможно казуси, не само с най-често срещаните.

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 20:24 от katiABV

# 386
Аз коментирах единствено и само изречението за метрото. За другото съм до някъде съгласна с теб. Само че приемаш някаква крайна ситуация в която детето е болно (предполагам) защото само тогава и родителя ще е в карантина. А при това положение аз дори няма да мисля за НВО. Ако само е карантинирано (при контакт с болен) без симптоми, не знам как бих постъпила( и родителя няма да е   също в карантина, защото такава е заповедта, мисля)

п.п Никога не съм твърдяла, че не е нарушение на закона(заповедта) или каквото е там. Казвам само, че не съм сигурна ако се случи такава ситуация как ще постъпим. И дори и аз да съм в карантина има лели, чичовци и т.н. (при карантинирано дете, не болно) И коли. В никакъв случай няма да отиде с градския транспорт!

Последна редакция: пн, 19 окт 2020, 20:43 от MollyBy

# 387
  • София
Явно не разбирам от ирония, защото и сега не ми е ясно.

Обяснявам. В пункта за изпитване се предполага да има място, където детето е изолирано и карантината не е нарушена. Това чудесно - но детето нарушава карантинта в мига, в който кракът му излезе извън входната врата. Т.е. в този момент то ВЕЧЕ е в нарушение. И няма значение, че ще отиде на друго място, където да се спазват условията на карантината... в някой момент. Ако родителя е също карантиниран и тръгне да го закара той пък е и пълнолетно лице, отговорно пред закона. Т.е. формално най-удачно би било детето, което поне не може да бъде глобено, да опипа всички дръжки, бутони и пр. в блока си, евентуално да срещне някой съсед и да се транспортира до "безопасния" пункт... с обществен транспорт. Но дори и да е от карантиниран клас и родителите да са "свободни", дори и да го закарат, пак нарушава условията на карантината през целия преход - и да, дори и по времето, в което е в семейната си кола. Тук не си говорим за "усещане" кое е по-безопасно или по-опасно, а за закон и формално спазване или не на споменатия закон.  И да, всички сме превишавали скоростта в някой момент или сме извършвали друго дребно нарушение - но тук се предполага да има наредба някаква, която по същността си изисква нарушаване на закон с по-голям приоритет. Абсурдно е, откъдето и да го погледнеш.

Моли, може родителят да е положителен и безсимптомен. И детето да е карантинирано заради него. Понеже ако е карантинирано заедно с целия си клас... честно казано не знам, миналата година беше друго и такива хипотези не са били изобщо разглеждани. Но въпросът е, че законът затова е закон, а не булеварден роман, защото трябва да предположи и обхване всички ситуации, колкото и да са крайни.

# 388
Бъдете оптимисти, може пък пандемията да отмине. Майка ми цял ден преглежда с ковид и каза, че ще натрупаме колективен имунитет и до пролетта ще премине. Аз и Дубай планирам, на мен тая ситуация ми омръзна до болка.

# 389
  • На морето!
Честно казано карантината не ме притеснява толкова, колкото евентуален здравословен проблем, който да попречи на явяването на изпита. Щом Ковид не принуди МОН да помисли за втора дата, значи нищо няма да им отвори очите.

Общи условия

Активация на акаунт