Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Чихуахуа

 • 2 241
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2
Здравейте,
Със съпруга ми обсъждаме вариант за закупуване на мини чихуахуа като подарък за синът ни който е на 7години.
Ще сме благодарни на всеки,който има опит в отглеждането на тази миниатюрна порода и сподели по конкретно впечатления от първите месеци на животинката у дома.
Основно ни притеснява не особеностите по отглеждането на кученцето,а това как се адаптира като цяло,плаче ли нощно време,тъй като това е важно за съня както на детето така и на родителите?
Разбира се винаги има изключения,но ще се радваме да чуем различни мнения!
Благодаря!

# 1
 • Мнения: 2 047
Много е крехка тази порода и навсякъде пише, че не се препоръчва при малки деца. Не съжителствали добре.

# 2
 • София
 • Мнения: 29 980
Защо трябва да е мини? Вчера срещнахме едно, то изглеждаше като играчка в сравнение с моето йорки! Освен това щеше да почине от страх само защото моята я подуши! Имайте предвид, че това куче ще общува с други кучета.
Второ - това са деца. Точно в първите месеци шансът е голям да го притисне, да го изпусне или друг инцидент. Оттам, съжалявам, но отивате на много скъпа операция. Така че, помислете и за това.

# 3
 • Мнения: 921
Не смятам, че толкова крехко животинче е подходящо за малко дете. Като цяло не смятам, че кучета трябва да се взимат като подарък на дете, освен ако Вие, като хора с мъжа Ви не искате да отглеждате и да се грижите пълноценно за това същество.
Една 14 годишна девойка беше счупила крака на мини пинчера си докато са си играли компанията с животното и някой го беше изпуснал ли, настъпил ли, не помня... но животинката беше супер изтормозена.
Тези изкуствено създадени дребосъци са много, много крехки и трябва да се внимава адски много.
Просто, моля Ви обмислете много сериозно тази крачка... да, прекрасно е дете да съжителства с животинка, но трябва сигурността и на човешкото дете и на косматото да е гарантирана Simple Smile
А децата не винаги са нежни и внимателни с животните, колкото и любящи да са.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 930
Преди да вземете решение е важно да помислите над това, че кучето не е играча, а член на семейството, който винаги изисква грижи и внимание. Ние имаме 4 деца и 3 кучета. Едното е чихуа. Кучетата се обгрижват от възрастните ежедневно. Разходка, хранене, хигиена, редовни консултации с ветеринар. И се следи децата да не им досаждам, мачкат, тормозят. Първите седмици е добре да се гледа целодневно и да се приучи към навици. Дребните породи са крехки, лесно им се чупят кости, ежедневно се мият зъби. Рядко свикват да стискат само за изхождане навън, предвид малките си размери. Често боледуват от сърдечни, стомашни и бъбречни болести. Малките деца трудно издържат на просенето на храна от кученцето и се подвеждат да му дават от своята, което може да е смъртоносно.
Ако сте решили да вземете кученцето за семеен любимец, добре. Но ако смятате детето да се занимава, надали ще стане. На децата им омръзва бързо и се ограничават до гушкане.
За спането проблеми няма, защото здравите кучета спят през цялото време, когато не правят нищо друго (игра, разходка, храна). В началото плачат като всички бебета и търсят внимание. Вие ще прецените дали ще го взимате да спи при вас или ще го учите да си спи в кошчето. Точно като с малките деца се постъпва - или гушкаш, или стоиш при него и го успокоява. После зависи от възпитанието и упоритостта ви. Лаят и вият, когато останат сами, ако нямат сигурност, че ще се върнете.
Ще има ли кой да го извежда по няколко пъти през деня (малките породи излизат 3-4 пъти, ако не ви се занимава с памперси)? Ще има ли кой да го гледа, когато отсъствате?
Още повече, че детето е ученик и няма да може в началото да обръща внимание на кученцето, което първите 10 месеца от живота си ебебе и като всяко бебе иска внимание от семейството си.
Това си е постоянен ангажимент. За разлика от човешките бебета, които постепенно стават самостоятелни, кучешките бебета си остават деца около 14-15 г. После изведнъж стават грохнали старци, които не виждат, не чуват, изнася навън на ръце и е много тежко.
В момента кокерката ни е на 15 г. Много грижи иска и е много тъжно как видимо гасне пред очите ни.

# 5
 • София
 • Мнения: 29 980
А, да и храната. Големите породи са малко по-всеядни. Оня ден, с кой акъл й дадох парче пържола! То не беше драйфане, звуци, чудо!

# 6
 • Мнения: 2
Благодаря за мненията на всички,които писаха тук.
Разбрали сте ме погрешно...като казах да го купим за подарък,това съвсем не означава детето да се грижи изцяло за кученцето,достатъчно отговорни хора сме за да го приемем като равноправен от семейството и заедно всички да обслужваме животинката!

# 7
 • София
 • Мнения: 4 930
Похвално е, че това е обмислено решение! В такъв случай в тази тема можеш да питаш всичко, което те интересува за отглеждането. Аз ще се радвам да съм ти от полза, защото няма по-голямо щастие от това да се прибереш вечер у дома и там да те посрещне едно същество, изпълнено с любов, каквато човек не може да изпита към теб и за което ти и семейството ти сте целия свят. Simple Smile

# 8
 • София
 • Мнения: 676
Здравейте,
Отскоро осиновихме кученце, момче на около 5 години. Стопаните му не го искат и е общо взето тъжна история.
В семейството сме четирима, като аз съм единствената жена /и хамстера също/...
Здраво е като цяло. Понеже сме новаци в тази работа, използвам темата да попитам може ли да обменяме мнения за отглеждането на чихуа тук, или да направя нова тема?
Конкретно зъбната хигиена ме интересува, / засега, те всъщност въпросите ми са много, но едно по едно/ защото не иска денталните пръчици, въпреки, че ги гризка леко.

# 9
 • Мнения: 95
Здравейте,
Решили сме да вземем куче- порода Чихуахуа- от есенните кученца. (имам и 7 годишна дъщеря- осъзнавам риска от инцидент). Наясно съм и с грижите, поне тези, които се полагаха преди 20-тина години, когато имах пинчер. Най-вероятно много неща са се променили, но това, за което пиша, е малко по-встрани от темата. Може ли да ми препоръчате развъдник (изпитан лично или  чрез познати), или някое физическо лице (което не развъжда с цел продажба), от което да вземем кученцето, като изобщо не ме интересува да е перфектно чиста порода (да- бих се радвала да е красиво), а по-скоро да е здраво, без генетични заболявания, защото няма да го водим по изложби., нито да го развъждаме. Предишното кученце го бях взела от обява във вестник, без да съм го видяла дори на снимка и случих- беше красиво и много здраво-нито веднъж не се разболя, но дали сега ще имам този късмет...

# 10
 • Мнения: 1 689
Ако наистина не държите на чиста порода, осиновете дребно кученце от приют.

# 11
 • Мнения: 95
Ако наистина не държите на чиста порода, осиновете дребно кученце от приют.
Не знам дали ще открием малко кученце (ние сме в апартамент- ще го извеждаме, но ако се случи някое по-енергично, нуждаещо се от повече тичане...не знам дали ще смогваме и дали няма да страда). То и там е на късмет- а хвана ли се да гледам- със сигурност ще си харесам и ще ме дожалее, като не го вземем, а дъщеря ми се е запънала за чихи и аз ще уважа копнежа и (въпреки, че съм наясно, че в последствие би се радвала еднакво на всяко друго игриво кученце- дори повече отколкото на чихуахуа).

# 12
 • Мнения: 1 689
Голямата я взех по обява в ОЛХ, наложи се да я лекувам. Не ми се разправя, че още настръхвам. Води се мини пинчер, но има доста от чихуа. Не е много по търчането. Роди само едно и го оставих. Тя прилича изцяло на бащата пинчер и е игрива. И двете обичат да се гушкат и са много шумни. Мама не е яла вещи, малката на година и нещо още къса завивки. Не издържат на 2 разходки на ден и си трябва пелена. Не са фенове на малки деца. Всяко куче си е различно. Късмет в търсенето.

# 13
 • Мнения: 95
Голямата я взех по обява в ОЛХ, наложи се да я лекувам. Не ми се разправя, че още настръхвам. Води се мини пинчер, но има доста от чихуа. Не е много по търчането. Роди само едно и го оставих. Тя прилича изцяло на бащата пинчер и е игрива. И двете обичат да се гушкат и са много шумни. Мама не е яла вещи, малката на година и нещо още къса завивки. Не издържат на 2 разходки на ден и си трябва пелена. Не са фенове на малки деца. Всяко куче си е различно. Късмет в търсенето.
Какво имате предвид под пелена? И аз съм с вътрешното чувство, че не са от най-търпеливите породи към деца (като цяло по-дребните породи), но то е и до дете, освен до куче. (моят пинчер беше доста енергичен- и своенравен и нон стоп лаеше другите хора и го мислеха за зъл). А според Вас от къде е по- голям шанса да случа на здраво куче- от ФЛ или от развъдник?

# 14
 • Мнения: 1 689
Пелената, май и памперс им казват, се продават по зоомагазините. Постилаш и си пишка на тях кучето. Не мога да дам мнение от къде да си вземете куче. Аз обикновено прибирам от улиците. За пръв път взех по обява и беше с някаква бактерия.

Общи условия

Активация на акаунт