Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Зъбни протези по здравна каса

 • 398
 • 8
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 783
Здравейте. Имам, може би глупав, въпрос, но не знам към кого да се обърна.
Преди около месец решихме са правим нови цялостни зъбни протези на баба ми, понеже нейните бяха вече много стари. Сетих се, че една позната е зъботехник, и решихме баба ми да си прави протезите при нея. Обясни ни за това, че вече здравната каса поема част от нещата, протезата се плаща от теб, трудът на зъболекарят се плащал от касата. Обаче самите протези изобщо не се получиха добре - отлепят се докато баба ми се храни, боли я на едно и също място (ходи да го пилят няколко пъти, но продължава да боли), самите й зъби отляво са по-къси отколкото вдясно. Като цяло не стават за нищо и сега си носи старите.
Въпросите ми са два.
В последствие прочетох в интернет, че всъщност протезата се плаща по здравна каса, а трудът на зъболекарят е нещо от сорта на 80лв.
Другият ми въпрос е кога ще можем да направим протеза по здравна каса или само това ни беше шансът? Можем ли догодина нова?

Последна редакция: нд, 04 окт 2020, 10:42 от Уейв

# 1
 • Мнения: 10
От тази година касата покрива само цели протези при напълно обеззъбени челюсти. Труда на зъболекаря се заплаща от касата на стойност- 200лв. Труда на зъботехника обаче се заплаща от пациента и цената е индивидуална спрямо конкретната лаборатория.

Нови протези по каса може да направите чак след 5 години, тъй като това е периода на функционалност, който касата е определила.

Ако сте направили сегашните протези директно при зъботехника, без да сте посетили зъболекар трябва да отнесете оплакванията само към зъботехника, тъй като те нямат право да извършват клиничната работа по изработването на протези, която е в компетенциите на стоматолога.

# 2
 • Мнения: 3 783
Блгаодаря за информацията и аз нещо такова си помислих. Зъботехничката работеше със зъболекарка. Последните пъти зъболекарката пилеше протезата. Но предполагам ако са изкривени зъбите и не се прилепят към венеца е виновна зъботехничката? Ако протезата не става за носене имаме ли право да поискаме да ни направи нова без да й плащаме допълнително?

# 3
 • София
 • Мнения: 26 235
Трябва да намерите добър зъботехник и да си ходите само при него.  Обикновено добрите взимат минимум за мерене и останалото е за материали и изработка. Зъболекарите само взимат пари и объркват мерките.

# 4
 • Мнения: 3 783
Ясно, не знаех, че може и така. Предоверих се, защото ми е позната и сега си сърбаме попарата. То, не че има гаранция ако отидеш на друго място, че ще е като хората...
Някакви предложения за София за добри зъботехници?

# 5
 • Мнения: 10
Трябва да намерите добър зъботехник и да си ходите само при него.  Обикновено добрите взимат минимум за мерене и останалото е за материали и изработка. Зъболекарите само взимат пари и объркват мерките.

Моля не обърквайте дамата с вашите твърдения. Процеса на изработване на една протеза има минимум 5 етапа, всеки от който има неизменна клинична част. Един зъботехник няма нужната квалификация и знания да извърши тази клинична част, в резултат на което се получават незадоволителни резултати.
Взимането на мярка се извършва на 2 етапа от зъболекаря- първо се взима мярка със стандартна лъжица, след което зъботехника изработва индивидуална лъжица направена по устата на пациента, с която се взима втората мярка от зъболекаря. След това се изработват восъчни валове които се нагласяват отново от зъболекаря според индивидуалните стойности на захапката на пациента. Използват се специални инструменти за измерване на ъглите, които зъботехниците нямат. След това се нареждат зъбите на восъчен проект и се прави така наречената ,, проба с наредени зъби" Тук пациента обсъжда заедно със зъболекаря неточности относно формата, подредбата на зъбите и вида на протезата. Ако се налагат корекции восъчният прототип се изпраща обратно в лабораторията за преработка. След като пациента одобри прототипа се изработва финалната протеза и се предава на пациента от зъболекаря. Тук следва да се отбележи, че нагласяването, изпиляването и корекциите по самата протеза се извършват от зъболекаря по време на контролните прегледи.

Няма как да изискате изработването на нова протеза безплатно, след като не е установено в кой от етапите е настъпила грешка и защо не е изпратена самата протеза за преработка докато е била на етапа восъчен прототип.

# 6
 • София
 • Мнения: 26 235
Съжалявам, докторе, но такъв е нашият личен опит. По-точно на моя мъж. Две ченета хвърли, мерени от зъболекар. Направи трето, само при зъботехник. Имаше два зъба, след година ги махна и отиде само за поправка.

# 7
 • Мнения: 3 783
Благодаря за разяснението. Никой не ни е давал прототип, директно ни предоставиха готовата протеза, на която липсваха и 2 крайни долни зъба. Има и луфт на долната, който е между венеца и протезата, "благодарение" на който тя не се закача нормално и докато баба ми яде й се мести.
Взели са  мерки от първия път и още след 2 дни ни дадоха готовата протеза. После се доизпилваше на места, даже казаха, че можело да се добавят 2-та зъба, които даже се оказа, че няма да са 2 а един и половина Grinning но не стигнахме дотам, понеже вече ни писна да се занимаваме.

# 8
 • Мнения: 10
В този случай не е спазен протокола на лечение. Луфта между венеца и протезата се получава когато не се измери правилното височината на захапката или направо тази стъпка бъде пропусната, заедно с пробата с наредени зъби на прототипа. Ако сте правили протезата при колега работещ с касата, на баба ви са представили декларация за поставяне на цяла протеза, която е подписала, също така протезата трябва да е отбелязана в книжката със съответен код.

Общи условия

Активация на акаунт