На море в Гърция 2020/2021

• 66 780
  • 767
  •   1
Отговори
# 90
Въпросът е да не свършват економи билетите, но догодина надали.

# 91
Vivi, преди няколко години го минахме същия този маршрут, нямам спомени колко точно платихме, но грубо 350-400 евро в двете посоки за двама + кола. До Милос пътувахме с Aegean Speed Lines и цените за пътническите билети бяха с около 20-30 евро по-скъпи, отколкото на другия ферибот, с който отидохме после до Сифнос.

За Милос и Кимолос - фаворити са ми! Милос не ми се стори толкова комерсиален тогава, дори местните се жалваха, че всичко живо отива на Санторини и при тях почти не кацали самолети. Всички бяха много мили и гостоприемни, заговаряха ни и разпитваха откъде сме, в заведенията навсякъде ни носеха разни неща за почерпка без да сме ги поръчвали. Сега сякаш му се е разнесла славата и изведнъж стана модерен, дано не са го развалили Sad Толкова много плажове има, не успяхме да ги разгледаме всички, защото на някои се връщахме. Ходихме до Клефтико с корабче, стигнахме и с колата до западната страна, но само донякъде и се отказахме. Пътищата бяха черни, изглеждаха ок дори и за нашата кола (не сме с джип), но не ни се рискуваше.

На Кимолос бяхме за един ден, но ако знаехме по-рано, щяхме да му отделим поне 2. На следващата година го препоръчахме на познати, които търсеха "неоткрит" Циклад (Grin) и те останаха повече от очаровани. Отседнаха там в Kimolia Gi, което не е близо до селото, а до плажа Агиос Георгиос, но по техните думи и по рейтинга в Букинг си заслужава. Заплюла съм си го за бъдещото посещение Simple Smile

Ако имаш някакви конкретни въпроси, ще се включа.

# 92
  • София
Денят „Охи“ - за първи път няма да бъде отбелязан подобаващо в Гърция.

Нещо, което пътуващите към Гърция трябва да знаят!
Снощи късно се прибрах отново от Гърция и на границата ми казаха, че ГКПП Кулата-Промахон ще бъде затварян във времето на ограничение от 00,30 часа до 5 сутринта.

Положението в Северна Гърция се влошава значително и Серес вече е в червена зона/55 заразени за 24 часа/.
Същото се отнася и за Янина.  От 29 октомври.

В Лариса също улиците пустеят, хората са изплашени и празник както всяка година, няма да има.
Επέτειος του Όχι е национален празник на Гърция, който се отбелязва на 28 октомври, днес.

62 положителни резултата са установени на границите.

Протестен митинг срещу  мерките заради коронавируса е насрочен днес в Солун .
Част от колите се движат със знамена по улиците.

Серес през моя поглед:

Хората по улиците са рядкост.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 11:47 от Bled

# 93
Vivi, преди няколко години го минахме същия този маршрут, нямам спомени колко точно платихме, но грубо 350-400 евро в двете посоки за двама + кола. До Милос пътувахме с Aegean Speed Lines и цените за пътническите билети бяха с около 20-30 евро по-скъпи, отколкото на другия ферибот, с който отидохме после до Сифнос.
Най-евтини от моя опит са корабите на Занте Ферис - Адамантиос Кораис и Дионисис Соломос. По-бавнички са от Aegean Speed Lines, но много големи и удобни и никога не съм виждала да се препълват, а и много харесвам маршрута им (освен до Сифнос и Милос сме пътували с тях и до Серифос и Иос). Макар че Тодоричка сподели това лято сякаш цени за ASL, които ме изненадаха приятно.

Deviant Art,
тия Kimolia G изглеждат хубави и луксозни, но аз лично не бих отседнала там, много забутано ми се видя, а и не е чак на пешеходно разстояние от Праса (да кажа все пак, не за теб - ти знаеш Simple Smile, че и до Праса пътят е черен и накрая има една не много красива отсечка, но поне е кратка. Което не пречи вече да е доста популярен).

Всъщност районът около Бонаца и Каламици ми е фаворит, и следващия път бих се спряла вероятно там - набелязах си някои къщурки на плажа, които не присъстват в Букинг. Хорио-то, разбира се, е прекрасно, обаче там си е пешеходене, също както и в Плака и Триовасалос на Милос (ние бяхме отседнали във второто, познати предишната година - в първото) - колата не се спира в/пред къщата, ами на паркинг и биеш после с куфарите по сокаците. Но не съжалявам, освен за скандала с ММ първия ден, след изтощително пътуване, че няма къде да спре Simple Smile - защото това е частта на Милос, която се обитава от местните и има много приятна архитектура и атмосфера, каквато в Адамас не се намира.

Това беше къщичката ни.

Ще се радвам да дадеш някоя снимка да оплакнем око Simple Smile Винаги е приятно човек да си поговори за Гърция, дори и в късната есен при сегашните утежнени обстоятелства.

П.П. Забравих при фериботите да кажа за Виви, че в определени дни от седмицата (2 или 3 мисля, че бяха) Занте Ферис спират от Пирея директно на Кимолос и не се налага и в двете посоки да се минава през Полония.

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 13:21 от Параход

# 94
  • София
Параход, цените са за Занте ферис отиване Пирея-Сифнос - 124,50 евро, Сифнос-Санторини пак с тях 67 евро, и връщането  Санторини-Пирея беше със Сий Джетс не с Aegean Speed Lines и цената беше 164,90 (сега си сверих плащанията с картата за точните суми). Всичко 356,40 евро. Приятно съм изненадана от Сий Джетс и техния Спийдрънър нам кой си. Много комфортно пътувахме и доста бързичко се движехме, но случихме на хубаво време без никакъв вятър и вълни. Във ветровито време и вълнение, не съм сигурна, че ще е толкова добре. На отиване клатеше доста със Соломос Дионисос, че е бавна гемия, представям си с тези бързите какво ще е.

# 95
Разбрах, аз съм се заблудила! Не знам защо мислех, че с Ейджън сте пътували. Сийджетовете не са добре във вълна, да Simple Smile

Иначе м.г. имаше един интересен маршрут на Minoan Lines Пирея-Милос-Крит, той е доста бърз и хубав кораб и може да се използва като директен за Милос, ако уцелиш деня (не е всеки ден). Не знам 2020 дали са го продължили, предвид международното положение.

# 96
ами имате право на мнение , и да не спазвате правилата също , ама я се сетете как се бяха изпокрили като мишки италианците пролета когато мряха като мухи.Сега се бунтуват и като ги подгонят катафалките пак ще се паникьосат и изпокрият.Никой не  показва мненията на такива дето смятат че ВЕЧЕ много закъсняхме с мерките.Ей богу предпочитам 1 - 2 години да не ходя на ресторант , на плаж в Гърция и Турция или на панаира в Сливен ама да оцелея.Имам още нещо да свърша в този свят , не ми се ходи в другия
Никой не Ви пречи да си се криете и 100 години вкъщи.. И като се криха италианците, ефектът какъв е?! Мен пък ми омръзна да ме облъчват паникьори, които покрай тая истерия разбраха, че и от вирус може да умрем.

И за да съм по темата - в Кавала в неделя, изглеждаше спокойно. Маските се носеха по улицата предимно от възрастни хора, заведенията си бяха пълни. Симпатично градче е Кавала, не бях ходила от години.

# 97
Параход,
Тези Kimolia Gi по онова време не бяха толкова луксозни, но пак бяха хубави. Тогава даже бабата и дядото-собственици обитавали една от къщичките и бабата правела домашна закуска всяка сутрин. Дано това да е останало след ъпгрейда Simple Smile

До Праса вярно, че беше черен път, но беше равен и не ми се видя кой знае колко далече от селото. Раздрънканото бусче-такси също ходеше дотам, защото доведе хора от ферибота, които бяха без кола. То така или иначе ако си на някой плаж на Кимолос, все ще трябва с колата. В самото село и аз не бих си причинила настаняване.
Сега видях на картата къде са Бонаца и Каламици - минахме оттам преди да се върнем за ферибота, но кое от двете е било не знам. Помня само, че имаше пясък, чадъри и изглеждаше обещаващо. Абе с две думи, връщам се веднага Simple Smile Ще потърся снимки да сложа.

# 98
Чадъри и малко повече инфраструктура има на Бонаца, на Каламици не (там има само една таверничка със същото име и с бейсик настаняване), но и двете са богати на естествена сянка от тамарискови дървета и много приятни. Ние под дърветата се разполагахме.
Иначе двата са на около 5 минути ход пеша един от друг. Алики, което е каменист плаж, но и нещо като селце с таверна и няколко доматии, също не е далече.
За мен Бонаца е най-хубавият и уютен плаж на острова, въпреки че Праса е много по-бляскав и атрактивен за снимка с тези карибско сини води. А ако трябва да навлезем в битово-физиологични детайли Simple Smile - той е доста по-дълбок и няма тоалетна (никъде на плажа или наоколо, макар че има бийч бар и платени чадъри). Направи ми впечатление, че туристите от дневните корабчета всички се изсипват там, почти никой не ходи никъде другаде на острова. Вероятно и автобусчето, за което споменаваш, има своята роля.

Реално почти всички разстояния на Кимолос са в рамките на 1-2 км (само Праса е малко по-далеч), но е нужен доста ентусиазъм, за да ходиш пеша в жегата.

Веднага се илюстрирам и аз.
https://www.flickr.com/photos/182857952@N07/albums/72157710836596072

Последна редакция: ср, 28 окт 2020, 17:30 от Параход

# 99
Снимките са много красиви, не го бях чувала аз това островче, а рязко ми се доходи там Simple Smile
Моят ваучер от букинг изгоря, нищо не можах да харесам на Кефалония от местата, които имат безплатна анулация, освен ако не пратят нов ваучер, ще си търсим пак нещо в последната минута догодина.

# 100
Ето малко снимки от Милос, без претенции да са нещо специално:

Скрит текст:
Гаражите за лодки

Скрит текст:
Фиропотамос

Скрит текст:
Някакво нереално синьо

Скрит текст:
Залез от Плака

Скрит текст:
Клефтико

Скрит текст:
И пак Плака

# 101
  • софия
Карта на заболеваемостта и мерките против К19 по области

Картата ще бъде актуализирана на 14 дни.

# 102
  • София
Имало е земетресение до Самос. Степента е била 7.
Все още има трусове, но вече са около 4 степен.

# 103
Бая ги е друснало, казват по български медии, че е усетено и тук (не и от мен, естествено... ). Засега умерени разрушения - сгради, пътища, дано няма жертви.

# 104
  • ВАРНА
7 по рихтер в Егейско море!

-  всички градове до Егейско море  положението е много зле -  
Самос и най-вече в Измир положението е страшно.....чак в Бенгази Либия е усетено.

Общи условия

Активация на акаунт