Единадесети клас - 2020-2021 - живот и здраве

• 38 333
  • 744
  •   1
Отговори
# 660
  • София
А защо питането е за децата, навършили 18. На 18 не решават ли сами вече?
Ааа и тя на това се надява. Рязко след 30 март да започне да решава сама Simple Smile))))) Само че преди и след 30 март акъла й все ще е на едно и също място Simple Smile))
Валя,  разбира се, че тя иска да се ваксинира, обаче не се е сетила сама. Тя изобщо няма толкова опит и мислите й не са в тази посока, че да се сети, че иска да се ваксинира. Отделно, че биологията не представялва никакъв интерес за нея и знанията й за ковид са от минимална обща култура, за което не можем да я виним.
Не мисля, че е ОК да се обобщава за страха. Леля Ог доколкото разбирам говори за себе си. Едни се страхуват, други не. Аз се страхувам и се водя от това в случая. Ти не се страхуваш и взимаш друго решение. Всеки е прав за себе си. Сашето също ходи с маска навсякъде. Само че, за да ходи на рисуване при възрастния си учител тряба да е напълно здрава и да няма и съмнение, че може да го зарази. Вече година това напряга всички. В школата по театър не може да репетира с маска. На езиковия курс пак не е добре с маска. Ето... три от три. Ако е с ваксина ще си ходи спокойно и на репетиции и на рисуване. И двете неща са й важни и няма как да изпусне още една година. Така че понякога нещата не опират само до дисциплината.

А относно пълнолетието, честно казано това, че си станал на 18 г. изобщо не значи, че когато взимаш някакви решения не се съобразяваш с околните, особено когато живеете заедно. Споменявам го, защото напоследък имаме някои пререкания и тя твърдо си мисли, че ще може да прави каквото си иска. Всички знаем, че възрастните не правят каквото си искат и дори, че доста повече се ограничават и самоограничават от тийновете Wink Но това така или иначе всички го разбират "след това" Wink

# 661
  • Русе
[Споменявам го, защото напоследък имаме някои пререкания и тя твърдо си мисли, че ще може да прави каквото си иска. Всички знаем, че възрастните не правят каквото си искат и дори, че доста повече се ограничават и самоограничават от тийновете Wink Но това така или иначе всички го разбират "след това" Wink
  Аха, тоз сценарий се развива и у дома с пълна сила. Посочвам му, че то и сега може да избере да не ходи на училище, да си намери работа и да се изнесе на квартира, па дори и ние ако трябва да се изнесем. Наблягам на възможността да го направи веднагически с ангажимента да си поеме цялата отговорност. Не щял, ще си завършел едно, та две, та три. Посочвам и доказвам и това, че аз съм доста по зависима от него и ако е въпросът - кой у дома прави каквото си иска, се установява че аз съм най-ограничената. То не е само до възможност, ами идва и изобрът.

За темата с ваксините, страха и вирусите. Страхувам се аз, и още как. При всяко разболяване, колкото и да е незначитолно си мисля, че ще умра. Ако се ваксинирам , пак ще се страхувам.Но аз се страхувам от какво ли не, та съм свикнала да съм внимателна и предпазлива с пълното съзнание за изборите които правя. Уважавам еднакво тези, които бързат да си сложат ваксините и намирам да много добро решение възможността, която се дава с коридорите, както и тези ,които не бързат. Всеки трябва да си направи сам избора. Така или иначе обществото ще си наложи защитата . Налага ни се да пътуваме, особено на ММ често извън страната по работа и няма да ни се размине и е редно и ще го направя някой ден. Аз съм такъв тип, че ако например ми кажат има тук едни ваксини отворени и няма на кого да ги бием и ще идат зян в центъра пред блока, сигурно ще си сложа. Но да ходя, да чакам на опашка, не е моето.

# 662
  • София
Но аз се страхувам от какво ли не, та съм свикнала да съм внимателна и предпазлива с пълното съзнание за изборите които правя.
Давам ти аватара си на Филифийонката, която се страхувала от бедствия Laughing
Аз също не бих чакала на опашка за ваксина, ама може и да мисля така, щото ни дадоха възможност да се ваксинираме служебно и не сме чакали. Нещата са многопластови. Аз не бих си сложила която и да е ваксина. Имам твърдо убеждение по въпроса, но баща ми например, който е със сърдечно заболяване би сложил която и да е и това според мен е правилно за него. Просто има много нюанси. Братята ми зад океана нямат никакви шансове да се ваксинират до лятото. Нито те, нито семействата им. Тук дори изборът е по-голям отколкото там.

# 663
  • София
Моят набор чака с нетърпение да стане на 18, за да се ваксинира. Абсолютно споделям мнението му и вярвам, че ваксините са най-доброто, което можем да направим за себе си, за близките си и за обществото в тази пандемия.

# 664
  • София
Ох, много обичам да чета тънки подмятания как ваксините са за страхливци и параноици! Валя, не е по повод твоя пост, съгласна съм с него. Но във фейс и разни статии постоянно лекичко се приравняват двете неща.
  При мен не е точно страх, а реализъм. Работя в заразна среда над 20 години. Естеството на работата ми е такова. В контакт съм с всякакви потенциални зарази и въобще не говоря за ковид. Знам, че може да се заразя с нещо и правя всичко възможно да се предпазя. За мен това не е точно страх, а по-скоро отговорно поведение.
  Между другото, току-що питах набора дали ще се ваксинира. Каза, че най-вероятно не, поне не веднага. Като го попитах защо ми обясни: Първо- общувал с 10-ина души макс, второ- излизал на 3 месеца веднъж. Някак безсмислено му се струвало да се ваксинира сега. Не мога да отрека, че има известно право. Simple Smile

# 665
  • Русе

Давам ти аватара си на Филифийонката, която се страхувала от бедствия Laughing

Разбира се,че и от бедствия.Класическа страхливка съм си аз.
Скрит текст:
Едни от фобиите ми са високото,бързото,нестабилното. Ама не ми попречи да организирам навремето сама един поход в планината, който за мен беше първи, но добре че хората,които тръгнаха с мен бяха врели и кипели , оцелях и даже тръгнах редовно, само дето на Тепиците заявих, че ако го мина жива, ще седна и ще се нарева, че преди това нямах време да мисля къде да си турна крака, да не си разбия главата.  Страхът си е страх и няма нищо лошо в него. Въпросът е как се отработва .

Дано да преживеем всички и това бедствие и нека да не си напрягаме взаимоотношенията, защото сме си полезни и в крайна сметка не мислим толкова различно.

# 666
Аз не бих си сложила която и да е ваксина. Имам твърдо убеждение по въпроса, но баща ми например, който е със сърдечно заболяване би сложил която и да е и това според мен е правилно за него. Просто има много нюанси. Братята ми зад океана нямат никакви шансове да се ваксинират до лятото. Нито те, нито семействата им. Тук дори изборът е по-голям отколкото там.

На мястото на баща ти не бих се хвърляла в дълбокото. До колкото разбрах ваксините на са сигурни за хора с хронични заболявания и като ли че не се препоръчват на хора сърдечно, белодробно, ..., автоимунно заболявания. Моля да ме извините, но не съм медицинско лице. Аз съм със сърдечно заболяване и не мога да се прежаля и да си сложа ваксина. Наборът обаче изглежда клони към ваксините. Само че те се слагат на пълнолетни граждани, доколкото си спомням. Така че той ще си реши дали иска, като навърши 18.

Него сега го вълнува друго. Един от организаторите е на двете важни събития в училището му. Едното вече мина (в началото на месеца), сега подготвят следващото - в края на април. Успоредно с това има големи проекти и едва намира време и за тях.

# 667
  • София
Ох, много обичам да чета тънки подмятания как ваксините са за страхливци и параноици! Валя, не е по повод твоя пост, съгласна съм с него. Но във фейс и разни статии постоянно лекичко се приравняват двете неща.
Аз не мисля, че тези, които си слагат ваксини са страхливци. Или тези, които изчакват не ги е страх (по-скоро ги е страх и от двете неща). Всеки си преценява риск - ползи.
Но всеки човек вижда риска по различен начин. За едни едно нещо е голямо зло и страшно, за други друго, и за всеки неговото зло е най-зло. И като си навие нещо на пръста човек, после каквото и диказателство да му представиш, то все е в подкрепа на неговата теза. Независимо дали е на страната на научната или на конспиративната теория. Ама за риска на лекари и учители - мисля никой не се съмнява, че е огромен.
Но не смятам, че двете групи (про и анти) трябва да се противопоставят. Еднакво ме дразнят твърдения за безотговорност и в едната и в другата посока.
А някои теории, като тези за чипирането ме забавляват. Или за плоскоземието. Ама знае ли човек, утре ако падна от ръба на Земята, никак няма да ми е смешно. Или ако само аз си остана без чип. Затова ще дойда с вас на Гръцкото море - щом не е изтекло морето, значи не сме на ръба, налЕ!

# 668
  • София
По темата за ваксините- голямата истина е, че всички сме участници в един експеримент, който не се е случвал никога преди това.
Няма как да знаем къде точно е пресечната точка на истината, илюзията и надеждата. Не и на тоя етап.
Остава ни само за заложим на науката, медицината и възможно по-правилните избори.

# 669
Точно за преди и след 18 си говорихме с Косьо вчера. Имаме пет дни дотогава. Казах му да не си прави илюзии. Аз оставам генералът, главното командване, докато не дойде подкрепа някой ден в лицето на полковника (жена му). Simple Smile
Иначе си прави относително каквото си иска. За ваксините не сме говорили. Аз лично ще изчакам есента. Ние с децата го карахме началото на ноември. В момента проверяваме на практика дали имаме антитела, защото ММ е болен, с положителен тест. Отложихме купона за големия рожден ден. Малко ще се забави и шофьорският курс.

# 670
  • Русе
Бети, дано задействате антителата и да ви подмине. И ММ го изкара края на октомври и ноември откри, че има антитела, но сега съм казала да не лежи много на тази кълка.  Ели, как сте вие.

Казах му да не си прави илюзии. Аз оставам генералът, главното командване, докато не дойде подкрепа някой ден в лицето на полковника (жена му). Simple Smile
Това ми хареса и ще го заема. Даже след малко ще го осведомя.

# 671
  • Русе
Алекс изглежда добре. Каза, че сливиците му спихнали, отказа алергично снощи, а  и не съм го чувала да прочиства гърлото. Дебна го, че последната година какви ли не паранои развих.

Направо ми идеше да му плесна един зад врата снощи. Започна курс към СофтУни. Сам го реши. На 5-тата минута от започването вече се беше наврял в хладилника. Овиках го. След малко го чух да се къпе, после не помня къде се разхождаше.... побеснях и го овиках вече като хората. Тъпо било, нищо не говорили по темата. Е, първи час е! От вратата за краката ли? След курса дойде да ми се подмазва Simple Smile Бебе!

И аз като Бети съм заявила, че докато живее у нас да забрави всякакви своеволия Simple Smile Стискам плажи мъжО да го изкара лесно, а Вие да натрупате още антитела Hug
О, Бети, вие и бал трябва да гласите. Пускай инфо да ни подготвяш Simple Smile

# 672
А, да, и бал имаме. Simple Smile Ако са отворени заведенията, сме планирали бал-сватба, дет' се вика. Предложих му пари да му дам, но предпочита голямо гости. Ще е на различна дата от училищния бал. Нищо не сме купили още.

# 673
Ние няма да се ваксинираме, защото през февруари-март се изпоразболяхме всички (някои още продължават лечение) и според ЛЛ не е добра идея толкова скоро след боледуване да се ваксинираме.
Поне синът си го изкара почти безсимтомно, на ДО и почти не го усети.
Скрит текст:
За съжаление единия му дядо не успя да победи коронавируса, а други роднин са приковани на легло. На Н определено му се отразява зле всичко това психически и отделно в социалните медии е пълно с коментари как хората, които са в болници се правили, били лигльовци, идиоти, коронавирус нямало и т.н. и просто в един момент си деактивира социалните медии, за да избяга от подобни дебилщини.

# 674
  • София
Вчера мъжът ми се ваксинира в ИСУЛ и там се разговорих с една от жените дето ваксинират. Каза ми, че май за млади хора препоръчвали Джонсън. Та ще попрочета и вероятно ще я изчакаме за нея, тя пак е векторна, така че ме устройва.

Общи условия

Активация на акаунт