Единадесети клас - 2020-2021 - живот и здраве

• 38 297
  • 744
  •   1
Отговори
# 720
Искаш да кажеш, че 18 годишен, който има да учи още една година до края на училището.. успешно учи половин ден, половин ден работи, плаща си сам квартирата, храната и личните разходи?

Големият имаше само 6 месеца до края на колежа (таксата беше от нас с майка му, разбира се). И да, успя да се справи с помощта на малки спестявания от предишното лято. От около две години учи в UK. Издържа се с частни уроци, а таксата е заем, който ще плаща като завърши.

Това и да го видя, няма да го повярвам Simple Smile
Никого не карам насила.

# 721
  • Русе
Инвестиция на родителите за частни училища, после "престижът" да отиде в UK и заем. Още не е почнало да се издържа само с една дума.
  Има талантливи и предприемчиви деца. Тук в темата има такива, които се справят доста добре и у нас и самостоятелно. Няма да ги назова, те ако искат ще си кажат.Има начини да изкарват пари и моето го прави(но установи, че едно е да изкара някаква сума,макар и немалка, а друго е да изкарва системно такава, за постоянние разходи). Да кажа само, че не е толкоз талантлив,като се изключи спорта, но като захапе нещо не го пуска. Последно време обаче нещо се е обезверил сякаш.Предлагаха му да изкара курсове за съдия по акробатика ,но не иска. То не е и доходоносно де. Не иска да тренира малки.Каналът му вече няма толкоз посещения и не му носи доходи доколкото знам. Като фрииленсър видя че няма още опит,само един проект успя да изкара. Шубе го е да почне курса на софтуни да не се изложи, въпреки че знае,че ще помагам. Чете си самостоятелно каквото си изтегли и гледа клипове от спецовете. Доколкото го познавам не схваща много, но не се отказва. Започна да гледа обявите за работа за лятото и не се фука толкоз. Приятелят му се кани да изкара курсове за спасител, а той гледаше обявите на заведения по морето. С друг приятел се канеха да помогнат семейния бизнес на другото семейство с разни градини с някакво земеделие. Няма да се остави той, но гледам да не оплеска нещо, че то ние грешим, пък какво остава за тях

# 722
  • столицата
Знам, че ученици от техникумите с програмиране/компютри си работят още от 11,12 клас. Много деца, познати на дъщеря ми, също поработват, но едва ли стигат парите за самостоятелна издръжка. За мен е възможно, но е и въпрос на самостоятелност на детето и желание да излезе от обгрижващата го среда.

# 723
На 18 не става вече въпрос за дете.

# 724
  • Русе
На 18 не става вече въпрос за дете.
Да да. Това е една абсолютна граница и от утре са мъже и жени.
   Съзряването идва с опита. Опитът се придобива цял живот. При повечето мъже процесът е по-бавен.

# 725
18 години съзряване стигат, за да се продължи натрупването на опит самостоятелно и независимо. Докато не му надянат семейния хомот. А границата се определя от правата на пълнолетен. Иначе и на 16 може.

# 726
  • София
Момичета и Ежко,
Откъде мога да намеря книжка за подготовка за САТ английски? Математика си имаме.
В онлайн книжарниците навсякъде пише, че е изчерпана.

# 727
Ежко ми идва леко провокативно в тази тема, където царува матриархат Stuck Out Tongue Winking Eye

Въпреки това ми е интересна интерпретацията на "възрастните" 18 годишни. Може би аз не съм готова за това... Смятам, че времето да са самостоятелни настъпва след завършване на училище - тогава и те самите, а и ние го приемаме по-адекватно.

# 728
Момичета и Ежко,
Откъде мога да намеря книжка за подготовка за САТ английски? Математика си имаме.
Олх, антиквариати, "Славейков"

# 729
  • Русе

В групата на дванайсетокласниците може да имат материали
https://www.amazon.com/SAT-Prep-Black-Book-Strategies/dp/0692916164 от Амазон

Последна редакция: пн, 05 апр 2021, 18:15 от A m b e r

# 730
  • с/у ОколоМръсТното
Мария-Р и Валя, много Ви благодаря... Heart
Моделът шут отзад на 18г е много хубав, но не е по нашия манталитет и модел на живот и възпитание.
Приветствам всеки, който го приложи.
Но аз няма да съм от тях.
Всичко с времето си. Важното е да ги направим стойностни хора, които в един миг ще започнат и самостоятелно оцеляване и борба. Когато им дойде времето. Simple Smile

# 731
  • София
Иринка, при нас децата взимат материалите от библиотеката или си ги предават апокрифно. Ползват и Кан Академи. Могат да се намерят и прилично количество он-лайн тестове за упражнение.

Ако решиш да поръчваш от Амазон, пропоръчвам ти книгите на Barron's. Обикновено пристигат от Германия за около седмица, до 10 дни.

# 732
  • София
Момичета и Ежко,

Електронен вариант върши ли ти работа?
Ако да, прати имейл адрес на лични.

# 733
  • София
Благодаря на всички!
Момичета и Ежко,

Електронен вариант върши ли ти работа?
Ако да, прати имейл адрес на лични.
Пращам.Flowers Rose
Иринка, при нас децата взимат материалите от библиотеката или си ги предават апокрифно. Ползват и Кан Академи. Могат да се намерят и прилично количество он-лайн тестове за упражнение.

Ако решиш да поръчваш от Амазон, пропоръчвам ти книгите на Barron's. Обикновено пристигат от Германия за около седмица, до 10 дни.
Точно на Barron's искам. Ние точно от тях имаме математика. Късно ми е да поръчвам от чужбина.
Кан Академи мисля, че го е гледал, но като инструкции, а онлайн тестове засега не сме открили.

# 734
  • София
Моделът шут отзад на 18г е много хубав, но не е по нашия манталитет и модел на живот и възпитание.
Приветствам всеки, който го приложи.
Но аз няма да съм от тях.
Всичко с времето си. Важното е да ги направим стойностни хора, които в един миг ще започнат и самостоятелно оцеляване и борба. Когато им дойде времето. Simple Smile
Даже нямам желание да го прилагам. Смятам го за доста чуждо на темперамента на семейството ни. Когато тя реши да се изнася е свободна да го направи. Шут само щото е на 18 г. е много далече от бита и възпитанието ми. Същото важи за издръжката като студентка. Аз съм учила редовно и нашите са ме издържали. Ако мога да я издържам непременно ще й спестя работата. Това, което иска да учи изобщо няма как да се съвместява с работа, освен ако тя не е свързана с предмета на обучението й. Ако си изкара пари те ще са й за джобни дето се вика. После цял живот ще се гърчи, не виждам причина да си прецака студентските години с работа за издръжка. Това е и причината, поради която не бих подкрепила обучение в чужбина, за което тя ще трябва да работи, за да се издържа или аз ще затъвам в заеми.

Общи условия

Активация на акаунт