Дистанционно обучение за учениците-Teмa 9

• 32 848
  • 743
  •   1
Отговори
# 150
Към днешна дата, според мен, въпросът е дали ще продължим все едно ,че нищо не се е случило и след макс. седмица-две ще минем изцяло на ДО без възможност за присъствени контролни и с много вероятно тежки поражения сред учителите, или ще обмислим варианти седмица ДО и следваща присъствена с контролни по всичко...
 Вървим по стъпките на Чехия, но се надявам да се поучим от опита и преди да сме ги стигнали.
 За столицата иде реч.
Да видим.

Зимния туризъм не виждам как ще спасим ,но все още не са ни изолирали като много опасни.
Няма пречки да работят предприятия за сега.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 09:23 от mamamari

# 151
Duhi_puhi, в момента ме интересува как е, в ситуацията, в която само единици са на ДО, а не всички.
Дъщеря ми до миналата седмица беше присъствено, тази седмица е болна. Заради мои сериозни здравословни проблеми се замислям да я оставя вкъщи.

# 152
  • Бургас
forest_dreams, както стана ясно от темата много зависи от самото училище. Някои училища имат много добра организация, други нямат никаква.

# 153
+1. Както винаги е било - зависи от училището и учителката. Ние сме асинхронно, в нашето училище и при ИП всички малки бяха така. Приятелчета в други училища имаха и синхронно, но с много намалени часове - общо към 2 астрономически часа им се събираше за деня. По принцип насоките за началните са минимум време пред екраните.

# 154
  • Mediterraneo
И аз щях да питам за вземането на носен и гърлен секрет, ама сега разбирам защо са се психясали много хора по темата... За мен не е никакво чудо голямо, нееднократно са вземали секрети на децата ми, та ако се наложи, пак ще им вземат.
При нас нещата са спокойни. В училищата на двете ми дъщеря не е имао позитивен, а са вече месец и половина на училище. Голямата е на смесено обучение, малката- изцяло присъствено.

# 155
И мен ми идват в повече тези припаданици за един гърлен и носен секрет, но съм за родителят да има право да реши дали да тестват детето му или да си остане вкъщи без тест.
Точно така. Проблемът не е в теста. Проблемът е, че някой иска да вземе решения за моето дете. Сори, отговорността за моето дете нося само аз, следователно решенията за него вземам само аз и обяснения за тези решения не дължа. Точка.

# 156
  • София
Скрит текст:
И мен ми идват в повече тези припаданици за един гърлен и носен секрет, но съм за родителят да има право да реши дали да тестват детето му или да си остане вкъщи без тест.
Точно така. Проблемът не е в теста. Проблемът е, че някой иска да вземе решения за моето дете. Сори, отговорността за моето дете нося само аз, следователно решенията за него вземам само аз и обяснения за тези решения не дължа. Точка.

От една страна даването на съгласие е задължителна предпоставка за извършването на каквато и да било манипулация.
От друга страна отказът според чл. 215а води до глоба (от 50 до 500лв), а неявяването (ал. 2) - до принудително довеждане (ЗЗ).
Като цяло съм съгласна и с двете положения - и със необходимостта от съгласие, и със задължителния характер в някои случаи.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 15:49 от katiABV

# 157
Ама момент сега... Къде са казали, че няма да ви искат съгласие? В статията за Бургас пише точно обратното. В лабораториите е същото. Въпреки, че родителите водят детето си по своя воля, се подписват, че са съгласни то да бъде тествано.

Последна редакция: пт, 16 окт 2020, 03:32 от Вероника Димитрова 637178

# 158
Аз още март месец водих детето на тест. Накараха ме да подпиша декларация в лабораторията, включително и че  ако е положителен резултатът , детето ще бъде карантинирано.

П.П. Направо завиждам на тези, които не знаят какво е носен и/или гърлен секрет. А моете дете го мрази, защото има позиви за повръщане при всяко бъркане в устата, дори и за дентална процедура.
Между другото PCR тест за различни вируси може да бъде взет от различни локации. Тоест, не всеки PCR се взима от назо-фаренгиалния тракт, но за К-19 е оттам.

# 159
При нас зс всеки тест се иска родителско  съгласие.

И наистина ако детето ви не боледува сериозно, то такива инвазивни тестове не са се налагали досега.

# 160
  • София
Скрит текст:

Какво означава "сериозно"? Аз пускам антибиограма за ангина. Ако до 3 дена (за колкото излиза антибиограмата) не се е оправил с парацетамол и чайчета включвам този АБ, който сочи антибиограмата като най-удачен. Е, и да, в повечето случаи си я плащам. И да, аз вземам гърления секрет - не е кой знае каква философия, само е доста неприятно като го правя аз, понеже дост подробно търкам. Ако има дете, което никога не е имало ангина... ами, чудесно, но е по-скоро учудващо.

# 161
Цитат
Какво означава "сериозно"? Аз пускам антибиограма за ангина. Ако до 3 дена (за колкото излиза антибиограмата) не се е оправил с парацетамол и чайчета включвам този АБ, който сочи антибиограмата като най-удачен. Е, и да, в повечето случаи си я плащам. И да, аз вземам гърления секрет - не е кой знае каква философия, само е доста неприятно като го правя аз, понеже дост подробно търкам. Ако има дете, което никога не е имало ангина... ами, чудесно, но е по-скоро учудващо.
Освен гореизброеното аз пък си и плащам на УНГ-то ни , за което сме абонирани, да вземе секрета. Защото тя бърка някак си и зад саматите сливици. ЛИЧНО моето дете се оказа, че след едно безконтролно  рекламно раздаване на пластмасови шишета в училище в начален етап на образование и носене в тях на вода от целия клас, се зарази с вирусна мононуклеоза (защото другарчето х му пило от шишето) или така наречение EBV вирус, като по време на неговото заразяване болни бяха децата от почти целия клас. Да де, ама при другите деца мина и замина, но за моето се оказа, след много ходене по лекарите, че е преминало в хронична форма поради вроден (първичен) имунен дефицит, доказан с генетично изследване. Увреден е и черния му дроб. Та освен гърлен секрет, при неподобряващи се симптоми пускаме и PCR тест за EBV вирус за да се види и отсее дали става въпрос за банална бактериална инфекция или реактивация на вируса.

Първичният имунен дефицит е първото заболяване от списъка, поради което може родителя да поиска ОЕС/ДО.
При нас то е съчетано с хронична EBV инфекция (носителство), при което не е ясно ако се зарази детето и с К-19 каква картинка ще се получи.
Днес ми звъни класния, за да ме уведоми, че две от госпожите искат детето другата седмица в училище за контролни. Ами не са познали на фона на 800 заразени с К-19 на ден и като виждам на камерата техните несъществуващи анти К-19 мерки.
Незнам какво им пречи, все пак в 21 век живеем, осигурила съм нет, скенер, принтер личен компютър, които сигурно и в училището нямат като параметри. Съвсем постижимо  е изпитването да стане чрез видеовръзка, а контролно - като се изпратят материалите и се насочи камерата така, че учителят да види , че детето работи самостоятелно, после то си сканира контролното и го праща.
Днес бях в КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) на заседание , при което Предстедателят и членовете на комисията си седяха по кабинетите и заседанието се осъществяваше с дистанционна видеовръзка . Значи могат да се разглеждат произвоства с предмет обществени поръчки за стотици хиляди и милиони, по които е явно , че има сериозен държавен интерес, а едно контролно един ученик да не може да направи по този начин. Ами смешно е, да не кажа трагично.

# 162
Дете, което рядко боледува по 1-3 дни макс.
Не е имала ангина.

Но нас ни затвориха през март с 2 случая  в цялата провинция,  та е ясно, че всеки случай в училище сега е стъпка към минаване към неприсъствено обучение.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 21:59 от Анонимен

# 163
Дете, което рядко боледува по 1-3 дни макс.
Не е имала ангина.

Но нас ни заъвориха през март с 2 случая  в цялата провинция,  та е ясно, че всеки случай в училище сега е стъпка към минаване към неприсъствено обучение.

А, не е така. Министърът на образованието по новините каза друго - 97 % искал присъствена година, другото явно са "градски легенди".
Аз разбирам родителите, които не искат неприсъствено обучение. Това, че аз и моето семейство можем да осигурим такова откъм ресурс и човек, който да наблюдава ученика, не означава , че за всички е така. Сигурно и родителите, които пращат очевидно болни деца на училище , защото иначе нямам обяснение как така плъзна цяла София с вирус ли е, грип ли е или нещо друго  това, което се случва след началото на учебната година, си имат своето обяснение и извинение защо го правят. Но все пак си мисля, че понякога личната отговорност не само към собственото си дете, а и към обществото е важна и тя е разковничето към пътя за преборването с всяка заразна болест.
Лощото е , че работодателите няма да се трогнат, сметките си вървят и така нататък. То целия К-19 според мен е замислен от някои умни и властимащи глави като съвременен геноцид при който ако не измрем, да обеднеем и по този начин да бъде контролирани.

# 164
  • София
Скрит текст:
Off topic! Само за сторм има смисъл да погледне.

Цитат
Освен гореизброеното аз пък си и плащам на УНГ-то ни , за което сме абонирани, да вземе секрета. Защото тя бърка някак си и зад саматите сливици. ЛИЧНО моето дете се оказа, че след едно безконтролно  рекламно раздаване на пластмасови шишета в училище в начален етап на образование и носене в тях на вода от целия клас, се зарази с вирусна мононуклеоза (защото другарчето х му пило от шишето) или така наречение EBV вирус, като по време на неговото заразяване болни бяха децата от почти целия клас. Да де, ама при другите деца мина и замина, но за моето се оказа, след много ходене по лекарите, че е преминало в хронична форма поради вроден (първичен) имунен дефицит, доказан с генетично изследване. Увреден е и черния му дроб. Та освен гърлен секрет, при неподобряващи се симптоми пускаме и PCR тест за EBV вирус за да се види и отсее дали става въпрос за банална бактериална инфекция или реактивация на вируса.

Първичният имунен дефицит е първото заболяване от списъка, поради което може родителя да поиска ОЕС/ДО.
При нас то е съчетано с хронична EBV инфекция (носителство), при което не е ясно ако се зарази детето и с К-19 каква картинка ще се получи.
Днес ми звъни класния, за да ме уведоми, че две от госпожите искат детето другата седмица в училище за контролни. Ами не са познали на фона на 800 заразени с К-19 на ден и като виждам на камерата техните несъществуващи анти К-19 мерки.
Незнам какво им пречи, все пак в 21 век живеем, осигурила съм нет, скенер, принтер личен компютър, които сигурно и в училището нямат като параметри. Съвсем постижимо  е изпитването да стане чрез видеовръзка, а контролно - като се изпратят материалите и се насочи камерата така, че учителят да види , че детето работи самостоятелно, после то си сканира контролното и го праща.
Днес бях в КЗК (Комисия за защита на конкуренцията) на заседание , при което Предстедателят и членовете на комисията си седяха по кабинетите и заседанието се осъществяваше с дистанционна видеовръзка . Значи могат да се разглеждат произвоства с предмет обществени поръчки за стотици хиляди и милиони, по които е явно , че има сериозен държавен интерес, а едно контролно един ученик да не може да направи по този начин. Ами смешно е, да не кажа трагично.

Не е сложно бъркането зад сливиците. Гадно е (особено като си го правиш сам, понеже аз и на себе си вземам), но не е сложно. Ако се решиш да си спестиш поне този разход, де. Може да пробваш да потренираш (първо на себе си, не тормози детето). Общо взето бъркаш отдолу с "пръчката" и "подпираш" сливицата под наклон, така че тампонът минава отзад и обира. Не зная колко е (като цена) вземането на секрета, ама ако ти се налага често... Освен това той трябва да се взема сутрин веднага след събуждане - добре е дори и преди пиене на вода, та... отиването до някъде си е допълнителен тормоз и поради това обстоятелство.

Общи условия

Активация на акаунт