Дистанционно обучение за учениците-Teмa 9

• 32 642
  • 743
  •   1
Отговори
# 390
Децата не плащат потребителска такса. Бележки се издават за училище, тоест на деца. Банка не ми е известно да се ползва.
Не плащат потребителска такса за преглед.
Издаването на документ не е преглед.
И не ми се спори щото не знам колко трябва струва една медицинска бележка. Но 5 лева е смешна работа.
Лейка,чета те в другата тема и ти симпатизирам.Медицинско лице си.Да те питам ,знаеш предполагам,че в редица нормални държави от ЕС,децата не плащат не само прегледи,бележки,ами и лекарства.
Аз като многодетна майка в Бг,не получавам нищо!Ниенте!Зеро!
Та,5 лв. много ли са?

# 391
Децата не плащат потребителска такса. Бележки се издават за училище, тоест на деца. Банка не ми е известно да се ползва.
И не ми се спори щото не знам колко трябва струва една медицинска бележка. Но 5 лева е смешна работа.
Лейка,чета те в другата тема и ти симпатизирам.Медицинско лице си.Да те питам ,знаеш предполагам,че в редица нормални държави от ЕС,децата не плащат не само прегледи,бележки,ами и лекарства.
Аз като многодетна майка в Бг,не получавам нищо!Ниенте!Зеро!
Та,5 лв. много ли са?
В кои страни е това?

# 392
  • в страната на чудесата
Кг, разбирам те, но лекарят не може да замести социалната функция на държавата. Така че този въпрос следва да се отправи към социалните. Аз не мога да знам кой пациент колко деца има и да формирам цената на прегледа в зависимост от неговите доходи или разполагаемост.
Незнам дали се изразявам правилно. Но ако бележката струва 5 лв и ти не можеш да ги платиш докторът ли е виновен? Следва да се обърнеш към социалните за помощи.
Докторът ако няма пари за ЕКГ хартия да взема на Пешо повече щото идва с кола, отколкото на Гошо, който идва пеша ли.
Тук има икономисти, вероятно по-добре биха се изразили.
Аз не съм медицинско лице. Медицинско лице е др Кунчев и министъра. Аз съм лекар Simple Smile

Пс. Не издавам бележки и не гледам чужди деца Simple Smile
При джипито плащам, защото го харесвам и уважавам, той не ще щото сме колеги и така едва се разделяме.

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 22:23 от Leika_moja

# 393
Юми, в Германия например.

Бях забравила наистина, че в темата за боледуване обсъждаха това позволение на лл да събират такси за бележки, но явно има и свестни лекари като нашата.
За болничен обаче нямат право.

# 394
  • София
Хубаво е поне такива базови неща да се покриват от здравните осигуривки. Никой не казва, че лекарят трябва да работи без пари, но някак прави лошо впечатление - поредната безумна задължителна бележка; съвсем спокойно можеш да минеш и без нея. И вместо да решат да я махнат в тази пандемична ситуация - т.е. детето да може да остане у дома, ако родителят го види, че не е в супер здраве, не само че не я махат, ами и такса слагат. Joy При 8% здравни осигуровки от дохода Grinning

Юми, в САЩ.

# 395
Лейка,права си!
За съжаление всичко е тотал щета.Не са виновни лекарите,права си.Нещо изначално е сбъркано.След като има продавачки които получават повече от един лекар..., и от учител също...

# 396
  • в страната на чудесата
Гадна е тази...
Има и лекари, вземащи в държавната болница повече от собственика на верига магазини... та нищо не е еднозначно
Сега в следващите три месеца зор ще е да опазим състава наличен. Всеки.

# 397
  • София
Скрит текст:
Това не е потребителска такса.
За децата потребителската такса се плаща от ЗК. За издаване на документи - бележки, медицински... касата не плаща и преди време даде разрешение на ЛЛ да въведат по свое усмотрение такса.

Звучи ми все едно от болницата да ми искат пари за това, че ми издават епикриза...

# 398
Да, освен Германия и Швеция, може би и Ирландия, но не и в повечето страни от ЕС.

Засега при нас няма липсващи деца от класа на щерката и нещата са ок. Но се застуди сериозно и с почването на грипния сезон това може и да се промени. Дано не ни затварят пак.

# 399
Това с плащането на бележки дойде горе-долу по едно време с изискването всички бележки да са разпечатани, с отчетен в системата преглед. Базовите неща се покриват. Всъщност никъде не е разписано, че децата не плащат нищо при лекар. Безплатни са определен набор от дейности при определени условия - няма потребителска такса, не се заплаща преглед при личния и при специалист с направление; в неотложния кабинет, с който личният е сключил договор и в спешния при спешно състояние. Издаването на извинителна бележка не е сред тях, нито пък прегледа в спешното за неспешни състояния. От продавачките в мола никой не очаква да му влязат в положение, лекарите не са благотворителни дружества. В края на краищата всеки е бил наясно в коя държава ще ражда и при какви условия ще отглежда това дете още когато го е правил.

Все още се насрочват междуучилищни състезания за другия месец, както и екскурзии. Явно не очакват скоро да се премине на ДО.

# 400
При големите деца отсъствията заради болести не са много ( това за гимназите с бележки на черно си ги записвам, мерси Дъждец). Но в детскоградинския период като се сетя какво бешле, щяхме да фалираме от бележки. Пимерно - пращам го в понеделник на ДГ и в сряда вечерта  вече е хремав с температура. Спирам го, "сглобавам го " за четири дена и от понеделник пак на градината.  Ако извинителната бележка беше пет лева, то това биха били 20 лв. на месец - Половината на таксата.

# 401
  • София
Нашият личен лекар не разпечатва нищо. Всички бележки пише на ръка - даже сестрата ги пише и не ни взимат пари за това.

# 402
И при нас е като при Аш. Даже сестрата излиза, ако има много хора, и пита кой е за бележка.

# 403

И 10 ще плащам, ако ми я изпращаха по имейла и си я разпечатам аз, вместо да въртя телефони, за да запиша час, да излизам от работа и да чакам отвън да ме извикат ( и то не в уречения час), да съм изхабила бензин за целта също, защото нали, тичам, бързам, от работа съм излезнала, включително, забележете, трети път го пиша-от работа излизам за това. И двете им смени се припокриват от работното ми време принципно. И така сега искат два пъти-веднъж бележка, че е болна уж, втори път, бележка, че е здрава  може да посещава училище вече.

# 404
Не препоръчвам извинителни бележки на черно. При установяване на фалшива медицинска бележка детето търпи санкции и въпреки делегирания бюджет за дете някои училищни директори може да създадат проблеми.

Общи условия

Активация на акаунт