ОКТОМВРИйки 2020 - тема 7

• 38 988
  • 544
  •   1
Отговори
# 240
Привет, мами Simple Smile да са живи и здрави всички бебчета! Моята Божана се появи на 17ти, 3020 гр, 49 см, естествено раждане 😀 с не един шев съм, но си заслужаваше усилията.
Имам проблем обаче с кърмата, опитвам се да я засиля, но всеки път ми се налага да дохранвам и тя си хапва едни стабилни 60 мл, което ме навежда на мисълта, че от мен не си хапва много. Помагам си с помпа, но стигам едва до 20 мл. Има ли други мами като мен и какво правите по въпроса? Аз си взех чай от копър и анасон, ядки, сушени плодове.

# 241
Честити бебчета на новите мами 🥰 Живи и здрави да ви са!

През ноща не винаги го оригвам, че доста ми се спи. Лошото е, че има вечери само в ръцете да ми спи. Сложа ли го в кошарата или количката и веднага се събужда.
Това кърмене с лежане още не съм го открила, трябва да се пробва 🙂
За ротавирусна още не сме мислили, но скоро ще ходим при педи и ще обсъдим.
За главоболие и аз имам, но го отдавам на умората и не спането. Аз съм от хората, чиято липса на нощен сън не се отразява добре...
При мен днес по-скоро е емоционално, само ми се реве. Не знам дали хормони и недоспиване, плюс майка ми си тръгна и не знам кога пак ще я видя...

# 242
Петя, честита да ви е Божана! Здрава и щастлива да бъде! Hug
Ето статия за махане на добавката от АМ
https://m.bg-mamma.com/?topic=20138
В библиотеката на кърмаческа има и статии за увеличаване на кърмата
Давам линк към библиотеката
https://m.bg-mamma.com/?topic=1844

# 243
Честити ни Ивона и Божана! Здрави и щастливи и леко гледане!
Главоболие вледствие на операцията нямам, но забелязах че съм изгубила високите октави на гласа си, чак сега след месец почва да се нормализира.
За кърменето легнала не мога да кажа, защото при мен не става, с много малък бюст съм и трябва да се изкривя неестествено, или аз или бебето, мъка е.  Кърмя си седнала, в леглото или дори на стол, късмет имам, че момата изцоква дозата си много бързо, не успявам да се вглъбя в книжката, вече е готова. Изцокваме и двете гърди почти без изключение, оригвам след всяка, или държа 5 минути поне, ако не оригне, пропускам. Лошото, че почва да мрънка или по-зле, да хълца, ако не оригне, затова гледам да не пропускам.
Добавка слава Богу това кърмене не се налага да давам, малката търси повторение през следобедните часове, но си знам урока от първия път и като иска просто предлагам. Като се тръшне, ще я забаламосам половин час, ще си продължим кърменето. Някой път, следобед, си иска през час-два, но после си отцепва за три часа и всичко си идва на място.
Къпя си я сама, ваничката е доста удобна, че на ръка вече ми тежи. Таткото се занимава с младежа. Иначе само си пречим, вместо да си помагаме.
Замислям погача в много тесен кръг, да си го отметна. Изобщо, месец се изтърколи. Айде да се народят октомврийчетата, пък да си ходим в нова тема за бебетата 🤗

# 244
  • София
Като се спомена погача...Ние много се чудим дали да правим въобще. Имаме идея засега да е в семеен кръг (да, малко няма да е традиционно само жени, ама карай) и мислихме да отидем до манастир Св. Мина за молитвата, ама вече започваме да се чудим.
И аз не знам кога мина това време и още ми е нереално, че малчо другата седмица прави месец. Open Mouth

# 245
Здрава да е Божана! Heart
Отказах се от погачата, не ми се ще да се събираме повечко хора около бебка, особено в тази обстановка. Иначе имам доста идеи още от преди да се роди. Ще отидем на църква и ще занеса една пита за здраве, пък на 6 месеца може да направим погача с малко събиране.

# 246
  • София
Аз реших, че няма да правя погача. Точно в този период не ми се рискува. Ще отидем семейно до нашата си църква и това ще е.
Днес цял ден виси на ръце. Не само да яде, а да спи. Та си я редуваме с баща й.

# 247
  • София
А по колко време на гърда на хранене държите бебенцата, изобщо засичате ли такова, ако не- как се ориентирате кога да смените...Имам чувството, че няма да "усетя" кога да преместя... 🙄🙄🙄

# 248
Честити да са Ивона и Божана! Да са много здрави и щастливи. Бързо възстановяване на мамите.

# 249
  • София
Честити попълнения в екипа на октомврийките. Да са здрави и щастливи. Благодаря за топлите думи.

Идвам и на отчет да се похваля, помрънкам и потърся мнение. Като цяло и двамата сме добре след раждането. Предполагам до ден-два няма да усещам нищо отдолу. Бебокът днес засука, ама май все още няма нищо за сукане или са малки капки, защото хапна и млякото. Да ви призная за някакви часове се бях ошашкала, че съм кофти мама - не засуква, не искаше млякото, а да си поспи. Сега май се поокопитих.

Сега по-важната за мен част. Сложили са го на антибиотик от днес, заради повишено CRP. Не ми казаха колко, утре можело в 11 да ми кажат. Въпросът е, че сега ме подхвана страх каква е причината за това повишуно CRP. Ще бъда безкрайно благодарна, ако някоя мама, преминала през това или по-добре осведомена сподели информация. АГ-то каза, че това е неспецифичен маркер за инфекция, но нямам повод за притеснение - щом ми го дават, то адяптацията се случвала добре.
Предварително благодаря и съжалявам, че идвам с мрънкането си.

# 250
Привет и честити бебчета! 🥰
На 16.10 чрез планово секцио се роди моят юнак. 3620гр 47см
От третия ден ми го оставиха и веднага почнахме с кърменето.
По горе някой беше питал за кърменето: на мен ми казаха по 10 мин на гърда ✌️

# 251
  • Пловдив
Ние ще правим погача, както си се пада, в манастира ще сме сутринта, преди обяд ще е сбирката с "орисниците", само жени както е по обичай, а вечерта, ще сме с на таткото приятели. Аз го събирам с хора от  към 15 ден и всички са го виждали от приятелите ни. Всеки ден сме навън, уикендите по цял ден.

# 252
Честито юначе, Роси! Записах ви в списъка Simple Smile
За престоя на гърда, аз оставам докато изпразни напълно едната и прехвърлям на другата. В зависимост от глада и настроението, това отнема между 5 и 15 минути на гърда, затова не робувам на часовника. За разлика от баткото, малката хич не обича да цока на празни гърди, така че след малко настояване, за да не се глези твърде много, сменям страната. В общи линии не преливам от кърма, имам точно колкото за бебето. Не ме плаши състоянието меки гърди, защото знам вече, че е нормално като се стабилизира кърмата. Не ме плаши, че ще ми виси в определени часове на деня, освен за увеличаване на количеството, висенето на гърда има достатъчно други ползи за бебето, като близост и успокояване. А като приреве твърде много, без видимо да е гладна, я хвърлям в слинга и излизам накъдето ми видят очите. В краен случай пускам прахосмукачката Simple Smile Не ме оставя да лежа. Полежахме си достатъчно 9 месеца 🤣
П.п. за погачата сме 5-6 жени. Свекърва ми, майка ми и 2-3 приятелки, хора, с които бездруго общувам. Имат и деца, така че е възможно някоя да не дойде, ако прецени, че не е ок някое дете. В общи линии, правя го за здраве, че отложа ли го, няма да се случи. Бройкам да имам жена/момиче с живи родители, колкото за ритуала. Ще видим...

# 253
Мами, здравейте!

Ние с бебчо сме си във вкъщи от една седмица вече. Много е послушен, цедя и давам през 3 -2.5 часа. Издържа мъжки на глада и чака всяко хранене с нетърпение 😂

Имам един въпрос за мамите, които кърмят. Слагах го на гърда, засуква, но започнах да цедя заради цълтеницата. Искам да съм сигурна, че си яде порцията, а не по малко. Цедя се до освобождаване на напрежението в гърдите,но след един час пак са пълни, топли, твърди и много болезнени. Аз не искам да цедя толкова често, за да не увелича количеството на кърмата, която и без това в момента е ужасно много. Замразявам даже. Някакъв съвет как да облекча болката?

# 254
Ако те притеснява дали си хапва достатъчно, следи пълните памперси. Да има пълни памперси (1 до 7 в денонощие за акита) и пишкане (цвета да не е тъмен).
Аз много се чудех в началото дали хапва достатъчно, че и моя е с жълтеница, но пък като е гладен събуждаме целия блок 😁 (определено прилича на мен 😄).
При нас изтощава ме, че почти постоянно е на гърда, особено през ноща. Снощи се събуждаше почти на час. Беше хубаво си заспал от към 22 до 01 и после почти на всеки час се будеше за гърда. Мислех си или защото хубаво се е наспал и после се мъчеше да заспи или пък че не му стига кърмата...а може и се е научил да заспива на гърда...не знам, но вечерта не си усещам зърната, или така горят, че не се търпи.
Аз пък нито имам сили и нерви за изцеждане, той като е постоянно на тях...
За болката не знам какво да те съветвам, аз облекчавам със студена вода и масаж.
Иначе колкото повече изцеждаш, повече стимулираш.
Слагай го повече на гърда, когато жълтеницата беше в повече дори го събуждах. И педи и неонатолога, ми потвърдиха, че правилно действам. Ако не ставаше само с вдигане, сменях памперс, това го събужда.

Общи условия

Активация на акаунт