Пазарът на недвижими имоти, какво се случва реално? -Тема 48

• 30 306
  • 798
  •   1
Отговори
# 585
Благодаря на всички, които коментираха моята дилема за апартамента!
Решихме да го купим. Притесняваш ни факта, че е от старите панелки и че не е саниран от вън, отвътре казаха, че има някаква изолация в двете спални. Другото, което не харесах, че тоалетната е самостоятелна, но е много малка.
Мислите ли, че може да се събори стената и да стане баня и тоалетна заедно?
Ние в стар апартамент с отделни баня и тоалетна, разположени една до друга, направихме и двете помещения като тоалетни с канали и така и двете могат да се ползват за тази цел и за баня едновременно.
Вкъщи сме пет души и определено това е най-разумното решение за нас.

# 586
Тъй, тъй.
Той мухълът само по къщите ходи, не и по апартаментите.

Да, обаче, в АП. Сме имали 2 броя мишки, движат се свободни през баните. А в мазето беше жив развъдник.
А в къщата, нито една!!! Храним някой път уличните котки, и те ни пазят от мишките.

Паяци пък навсякъде има.

# 587
Тъй, тъй.
Той мухълът само по къщите ходи, не и по апартаментите.

Да, обаче, в АП. Сме имали 2 броя мишки, движат се свободни през баните. А в мазето беше жив развъдник.
А в къщата, нито една!!! Храним някой път уличните котки, и те ни пазят от мишките.

Паяци пък навсякъде има.
И аз вече втори ден не мога да осмисля твърдението,че в къща било неприятно и по-трудно за живеене в сравнение с апартамент!!! JoyJoy
Впрочем,тези с апартаментите да кажат колко пъти са били наводнявани от съседите над тях? Нас - два пъти. В старият и в новият ни апартамент. Като след последното наводнение (развалена пералня протече) съседите отгоре ни дадоха сто лева,(100лв.) да си ремонтираме тавана и стените! Тези сто лева едва стигнаха за материалите.
Косенето на тревата в двора на къщата било проблем! Оставете я да расте на воля тогава. Така правеше Петър Слабаков,(лека ум пръст). Казваше че му било жал да коси тревата и кастри дърветата. Беше го ударил на екология накрая... Yum

# 588
намерихте за какво да се разправяте. всяко от двете дава различни условия на живот.
къща с мокро мазе е точно толкова гадно , колото апартамент с течащи тръби от съседите.
докато в къщата можеш да си направиш сам изолацията , но ти трябват доста пари .. .в апартамента за една тръба няма нужда от много пари, но пък съседа може да е говедо. Но  и в къщата може да е говедо. И ако има денивелация така да си устрои гранижата , че да ти напълни половината къща с вода и в двора да можеш да сееш ориз.

няма сравнение. най-тъпо са градски сгради на село ...

# 589
Аз съм казвала, че най-много ми харесва компромисният вариант - къща В града, т.е. да не е извън Околовръстното. Колкото по- в центъра, толкова по-добре.
Ама йок - и предлагането е малко, и пари за такава покупка в тоя живот няма да имам.

Наводнение в апартамент от съседи отгоре сме имали само веднъж - в банята, спукан вертикален щранг на студената вода.

# 590
има много варианти . да тече казанчето на тоалетната защото оплътнението не е ок, да потече пералня, съдомиалня, да се извади или да изгние улука на балкона му и да ти намокри тавана на хола , да са му ръждиви радиаторите и ... изобщо варианти колкото искаш

# 591
  • София
Ама пак почнахте яко да го извъртате.
Никой не е казал, че е гадно в къща, напротив! Аз съм живял в къща и е било невероятно.
Гадно е ако сравняваме имоти с еднакви цени, 80к евро.
Аз за 80к си представям някакъв тръстиков гредоред, с изпадали мазилки, дупки между етажите, гнили стени.
Не знам вие каква къща си представяте. Ако е за 2 милиона, никой не отрича, че е много хубаво в къща.
Дайте някой пример, обява, че да се види какво се сравнява.

Влагата в мазето на неизолирана къща, в основите(повечето са, а тия за 80к със 100% сигурност) е кошмарна. Още повече в Софийските планини и полета.
И не е спасение да се направи изолация отвътре, а стените да продължават да си гният и да се разпадат.
Изолация трябва да се направи НА ОСНОВИТЕ, ОТВЪН. Така, както са вкопани в земята.
Което е много финансоемък процес. Върти ми се нещо 150лв на квадрат, ама не съм 100% сигурен.
Наводняването от съседи е с малък шанс, и се остранява.
Докато влагата под земята е доста трудна за отстраняване. Още повече, ако ти си единствения финансов донор.

# 592

Впрочем,тези с апартаментите да кажат колко пъти са били наводнявани от съседите над тях?

Точно николко.

Като си оставиш тревата да расте без грижа и става змиярник. Отделно се нанасят всякакви животни и съпътстващите ги бълхи, кърлежи и аромати от отделителната им система.
За един и същ бит в къща ти трябват поне три пъти повече пари, отколкото в апарамент - личен опит от тази година.
Сега, ако оставиш къщата да се занемарява, без поддръжка, без никакво влагане на средства - може, но в края на краищата пак губиш пари, щото примерно покрива не се сменя сам, тревата не се коси сама и т.н. Само отлагаш плащанията, а амортизацията си върви.

# 593
Между къща и къща има разлика.
Старата ни къща (съсобственост, етажна собственост) беше със сутерен, който беше годен за живеене - т.е. нямаше подгизнали стени и основи. 1924 г. строена. В центъра на София. Не казвам, че в сутерен е добре и приятно да се живее, само отбелязвам, че нямаше подгизнали стени и основи.
Само по четеното по сайтове говоря, за земетръсна устойчивост и конструктивно - къщите от 60-70-80 гг. на миналия век по села и малки градове, строени от собствениците с материали, бъркани на око с помощта на роднини и съседи, били най-рискови. Ама не съм специалист, не мога да го твърдя със сигурност.
Годна за обитавене къща с двор около или близо до София за 80 К евро трудно може да се намери. Да не е във вилна зона по чукарите с макадамова улица до нея, в най-добрия случай. В регулация  и с коректна строителна документация (законна постройка), което е важно, ако искаш да пристрояваш, надстрояваш и т.н.

# 594
Не е само земетръсната устойчивост, представи си само как е правена ел инсталацията, дето я ползваш всеки ден. Купуваш стара къща и имаш същите проблеми както в стар апартамент - инсталации, настилки и т.н. Допускаме, че поне има улица, ток и вода.

# 595

И не е спасение да се направи изолация отвътре, а стените да продължават да си гният и да се разпадат.
Изолация трябва да се направи НА ОСНОВИТЕ, ОТВЪН. Така, както са вкопани в земята.
Което е много финансоемък процес. Върти ми се нещо 150лв на квадрат, ама не съм 100% сигурен.
Наводняването от съседи е с малък шанс, и се остранява.
Докато влагата под земята е доста трудна за отстраняване. Още повече, ако ти си единствения финансов донор.
Ще ти кажа как направихме така наречената "изолация" за без пари буквално. Някой хора допускат грешка като разкопавайки основите на къщата, в която  влагата вече е проникнала, ги облепят с битум или не знам си какво там, не ги разбирам едни черни ленти, които се лепят с горелка. След това повечето не слагат подложка от чакъл в канала, нито дренажна тръба, нито мембрана, нито ревизионни шахти,  а направо зариват трапа и се получава следното - все едно на зъб с гангрена слагаш златна коронка. Ние направихме на нашата къща следното - децата изкопаха за един ден покрай стената ров с дълбочина около метър мисля, до долния край на основите. След това разхвърляха с лопата чакъл най долу. След това ни бяха докарали едно ремарке камъни, не от ония хигроскопичните от основите дето поемат влагата, а някакви като гранитни стоят. Големи колкото футболни топки някои, други колкото гюлета. Тия камъни ги нахвърляха в окопа и отгоре наново чакъл, като оставиха отдушник на ъглите. Най отгоре земя. Вече не знам колко години нямаме капка капилярна влага по стените къщата. Сухи са като Сахара, а беше ужас. Влага имаме по стените на мазата на старата къща, но не е нещо кой знае, а и тя е вкопана доста в земята. Има мноого малко , дори не се вижда, но къщата е правена навреметос тухли които са зидани с тиня, а самите основи, са обмазвани отвън с глина от реката.

# 596
И с разпределение примерно - баня/тоалетна 1,50/1,50 с душ над тоалетната чиния, мивка педя и половина. За да разшириш, не се знае как е строено - може ли, не може ли, трябва ли проект за преустройство с укрепване или каквото там се изисква. Само на първия етаж, където е холът и кухнята, на втория етаж със спалните - без екстри като баня/тоалетна, примерно.
Ако къщата е за вила за уикендите - както и да е, някак ще преживееш неудобства за 2 дни в седмицата и то не целогодишно. Ама за постоянно - едва ли.

# 597
по принцип големите камъни идват отдолу и малките отгоре, но както и да е.
прави се хидроизолация на стените и след това се прави този пропусклив пояс.
най-лесно ще си провериш влажността на мазето ако сложиш купа сол и я погледнеш след няко;лко часа. Това можеш да направиш на всеки етаж за сравнение.

# 598
Значи сте склонни да давате по 1500+ евро/кв за апартамент, но за къща  80к? Да бъдем реалисти, сравняваме двустаен с къща с двор, няма как цените да им са еднакви и къщата да е годна за живеене, че и на хубава локация. По-скоро избора е между многостаен 150-200+ кв или къща с двор.

# 599
Сравняваме какво може да си позволи човек с бюджет от Х лв.

Общи условия

Активация на акаунт