Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 868
  • 810
  •   1
Отговори
# 165
  • Отвъд алеята зад шкафа
На мен ми се налага да минавам често по работа покрай Питагор, спирам в пряката в дясно след него или в локалното като се влезе покрай Колонел, там има много места. Зона е. По булеварди е много дразнещо да спре някой, по Черни връх също спират, защото сега да си вземат нещо от магазинчето или да чакат някой на пощата не се брои. На Кракра и Оборище покрай Бритиш Кансъл редовно тролеят не може да вземе завоя от паркирали на аварийни.

# 166
На мен ми се налага да минавам често по работа покрай Питагор, спирам в пряката в дясно след него или в локалното като се влезе покрай Колонел, там има много места. Зона е. По булеварди е много дразнещо да спре някой, по Черни връх също спират, защото сега да си вземат нещо от магазинчето или да чакат някой на пощата не се брои. На Кракра и Оборище покрай Бритиш Кансъл редовно тролеят не може да вземе завоя от паркирали на аварийни.

Ужасно е спирането на платното. Особено пък в две колони. При 32 ро на Ботев редовно ми се случва да карам в насрещното щото няма разминаване.
Но в зоната има места само през деня, сутрин и вечер като пред всяко училище места няма. Когато имаме време спирам или на министерство на земеделието или на МОЛ - София. Това са най-близките места в където почти със сигурност има свободно място.

# 167
  • софия
От известно време надничам в темата, поради създадено от тази година обстоятелство - дете в ЧУ. Никога за нас ученето на нашето дете в ЧУ не е било самоцел. За съжаление след 7 клас добрите гимназии са ограничен брой и като добавя към това личните интереси и желания на детето, за нас остана единствено АК. Ученето в Колежа не е с идея висше образование в чужбина. Може да е там, може да е в България. Не знам. Вярвам, че времето ще покаже и детето ще избере какво би учило. Не сме от амбициозните родители, които чертаят пътя на детето си без да се съобразяват с него. По-скоро се опитваме да го подкрепяме и насочваме разумно.
Позволявам си да пиша като човек, живял цял живот в административния район и около 10 г. на спирка преди обсъжданата евентуална сграда на Питагор. Имам добър и личен опит. Единственото, което мен би ме притеснявало по отношение на района и сградата, е местоположението от гледна точка на движението - от едната страна е булевард с автобуси и трамвай (има лошо урегулиране на светофара) и малка перпендикулярна улица (Добротич), на която разминаване няма, но е единствена, на която може да се спре в най-голяма близост до сградата. Т.е. воденето и взимането на децата с кола би било проблем.
От третата страна училището граничи с трамвайно депо, а зад двора има добър магазин за плочки със склад.
Срещу техникума, от другата страна на Мушанов, е 92ро училище, което се води елитното на квартала Simple Smile
От няколко години, благодарение на болница Надежда, положението в тази част на квартала има осезаемо подобрение.
Основният проблем с контингента е от т. нар. Виетнамски общежития, които са по диагонал на сградата на техникума, от другата страна на булеварда. Кметът на района вече поредна година обещава, че няколко блока ще бъдат съборени, което би облекчило нещата. Крайната цел е премахването на всички, но това все още е мечта за хората от квартала.
Скрит текст:
Иначе самата сграда и инфраструктурата ѝ са чудесни и с добър ремонт ще бъде удобно и хубаво място за учене. Ако направят по-сериозна ограда +охрана голяма част от притеснителните обстоятелства ще бъдат минимализирани. Ако успеят и да измислят някакъв начин да гарантират по-добра възможност за паркиране, от моя гледна точка, мястото ще бъде по-добро от настоящата сграда (покрай която само минавам и нямам личен опит относно функционалността ѝ) и не бих имала притеснения.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 11:56 от zvаnchе

# 168

Ужасно е спирането на платното. Особено пък в две колони. При 32 ро на Ботев редовно ми се случва да карам в насрещното щото няма разминаване.
Но в зоната има места само през деня, сутрин и вечер като пред всяко училище места няма. Когато имаме време спирам или на министерство на земеделието или на МОЛ - София. Това са най-близките места в където почти със сигурност има свободно място.

Ако говорим за Питагор/ПЧМГ, на Lidl паркинга не е ли X време безплатен?
Предполагам за взимане на детето около 20 мин. ще стигнат. Иначе на мен ми се налага да ходя с колата два пъти и успях много трудно да си намеря място в преките около училището. Добре, че детето иска да ходи сутрин и да се прибира вечер с  метрoто Simple Smile Което ме подсети с какви мъки изкарахме ученическа карта за транспорт.
За малко да ни кажат, че училището не е сред 'одобрените' училища, учениците на които имат привилегиите да си изкарат карта за транспорт..

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 12:37 от OuterSpace

# 169
  • В офиса
Днес по Морени към 8:40 колите, оставящи децата, изчакваха стадо кози. Смях се с глас. Много мила каринка.

# 170
Добре, но ако ПЧМГ се пренесат там за след седми клас, децата пак с коли ли ще ги карате? Мястото е много неудобно за придвижване с ГТ. Има автобуси, трамваи,  но.....не е много ОК откъм мнозинството пътници.

# 171
  • София
....Добре, че детето иска да ходи сутрин и да се прибира вечер с  меторто Simple Smile Което ме подсети с какви мъки изкарахме ученическа карта за транспорт.
За малко да ни кажат, че училището не е сред 'одобрените' училища, учениците на които имат привилегиите да си изкарат карта за транспорт..
Много странно! С ученическата карта от училище извадих ученическа карта за транспорт за 10 мин., е, поровиха малко да намерят училището в администрацията на ГТ, но го намериха и проблем не са правили. Мисля, че всички училища са там, вкл. ЧУ.

# 172
....Добре, че детето иска да ходи сутрин и да се прибира вечер с  меторто Simple Smile Което ме подсети с какви мъки изкарахме ученическа карта за транспорт.
Много странно! С ученическата карта от училище извадих ученическа карта за транспорт за 10 мин., е, поровиха малко да намерят училището в администрацията на ГТ, но го намериха и проблем не са правили. Мисля, че всички училища са там, вкл. ЧУ.
Най-вероятно, обикновено ваденето на ученическа карта става точно за 10 мин, както при вас.
При нас може би звездите се бяха наредили на зиг-заг... Първо имаха проблем с това, че акта за раждане на детето не беше оригинал а копие(това може би си е наш пропуск, макар за едната карта за транспорт аз лично да не виждам проблем с товаа, че сме с копието на акта за раждане).
След което след неколкократното прелистване на списъка с училищата( и разбира се дефолтното за такива ситуации недоволство на служителката на ГТ която беше на смяна) едва може би на компромисното(от нейна страна) последно прелистване намери училището на последния ред, на последната страница, и  буквално каза " а, ейго къде било, най-отдолу"

# 173
В Азбуки се оитват да направят улицата еднопосочна, за да е по-лесно движението. Събираха подписка, която ще внесат в Общината. Но там проблемът, според мен, е в самия квартал и факта,че има точно 2 входа и изхода към него.

# 174
Явно по-голямата част от вас не минават през Красна поляна сутрин и вечер.... Сградата е хубава, с много възможности да стане прекрасно училище. И съм сигурна, че ще стане. Но задръстванията в часове пик са огромни и наистина въздухът там е мръсен, много мръсен - казвам го от гледна точка на приятели, които живееха кажи-речи срещу училището и се преместиха именно заради локация и въздух.
Не знам кой твърди, че ТЕЦ-овете са на газ, но това не е абсолютно на 100% така Simple Smile, независимо какво тръбят медиите и не на всички сероочистките работят нормално.
Но пък ще стане хубаво училище. Ако може някой да спаси сградата на ъгъла на Опълченска и Стамболийски ще бъде много хубаво.

# 175
  • софия
Сградата на ъгъла на Опълченска и Стамболийски (бившето Механо) е дадена на Специализирания наказателен съд (СНС) и Специализираната прокуратура (СП) още през 2017 г. и те трябва да направят ремонт. Не тая надежда да се случи.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 13:07 от zvаnchе

# 176
  • София
Днес по Морени към 8:40 колите, оставящи децата, изчакваха стадо кози. Смях се с глас. Много мила каринка.
Хаха, ние ходим пеша на училище и също се разминахме с дядото с козите. Сигурно някъде наоколо има ферма.

# 177
Сградата на ъгъла на Опълченска и Стамболийски (бившето Механо) е дадена на СНС и СП още през 2017 г. и те трябва да направят ремонт. Не тая надежда да се случи.

Моля за превод в ефир: какво е СНС и СП?

# 178
  • софия
Специализиран наказателен съд, Специализирана прокуратура. Извинявам се.

# 179
  • София
Сградата на ъгъла на Опълченска и Стамболийски (бившето Механо) е дадена на Специализирания наказателен съд (СНС) и Специализираната прокуратура (СП) още през 2017 г. и те трябва да направят ремонт. Не тая надежда да се случи.
Което е пълно безобразие при този недостиг на места в училищата. Огромна готова училищна сграда в центъра, а е оставена да се разпада безстопанствено.

За ваденето на ученическата карта за градски транспорт трябва ли и детето да е с мен или мога сама да занеса документите?

Общи условия

Активация на акаунт