Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 770
  • 810
  •   1
Отговори
# 120
Ако местят ПЧМГ след седми клас в Красна Поляна и аз съм пас.

# 121
Нищо й няма на Красната поляна. И при хубав ремонт тази сграда и двор ще станат наистина бонбон.

# 122
  • София
Май само новата сграда на Св. Георги е на прекрасно място – хем в парк, хем не е в краен квартал, но и таксата им е потресаваща.
Извинявай, но какъв парк е средата на бул. Никола Вапцаров? Не знам дали знаеш, но игрището им е точно на булеварда, и като се разтичат дишат всичките газове от автомобилите които висят там..
И за мен локацията на Свети Георги е ужасна - въобще ужасно, префърцунено място и сграда.

# 123
  • в страната на чудесата
Аз все още харесвам училището. Просто предпочитам да запази сегашното си място. Но ако само смени сградата няма да се колебая..

# 124
Санака, ти описа настоящата ситуация. Но при равни други условия, ако има избор между НЕГ и добра частна немска гимназия, която дава същото, че и по-добро ниво по език и основни предмети. И заедно с това има по-малко деца в клас, средата е друга(както е в основните частни), по-иновативно, по-добра база... то изборът дефинитивно на контингента от хора идващи от основни частни би бил частната гимназия, а не държавна.
Е, те тогава условията няма да са равни. Simple Smile
Но ето, частни алтернативи на английските гимназии има много и отдавна /не е само АК/. И предлагат по-малки паралелки, не по-лошо ниво на езика и другите предмети, някои от тях и по-добра база, но по някаква причина пак не стават дефинативен избор на децата от частно основно училище и не им се получават много нещата откъм среда.

ПП. Божеее, как досега не съм се сетила, че една гледачка може да ми замести частното училище! Scream

То при теб е странно, че с три деца и живеейки извън околовръсното не се беше сетила за детегледачка. На първа станица, на миналата тема има пост с много лайкове, в който се казва кое училище е с много добра среда. Както и да е. Ето един въпрос към всички твърди привърженици на частното образование. Дете учило в централно основно ДУ и след това в близка гимназия като и двете не са на челни места според резултатите на матурите къде се записа да учи право. В СУ или в НБУ, където приемат куцо и сакато. Подсказка. Детето не е някакъв топ отличник. През по-голямата част от времето не си е давало особен зор. Преди изпитите само е учило здраво около двайсетина дни.
При така описаната задача и двата отговора говорят много зле за висшето образование в Бг.
Да не говорим, че на пръв поглед ми се струва , че задаваш отговора. Но понеже си ти и съм забелязала колко манипулативно пишеш, отговора накрая може да се окаже Пловдивския университет.

При всичкото ти плащане за ЧУ за племеницата нищо не си разбрал! И с плащането за сина си няма да разбереш.

На първа страница на миналата тема, има един пост с много лайкове, в който се говори за 20-то и потребителя изрично казва, че разликата с ЧУ е огромна и (ясно написано)  - не е в полза на 20-то.

П.П редкатирах си поста, бях преминала границата на общия диалог.
Всеки учил в центъра ще се сети, че става дума за Право в СУ. Това е едно от местата в България, в което се влиза най-трудно. В НБУ който не е решил той не се е записал. За там грам подготовка не трябва. Родителите на детето обаче са адвокати и вариант за учене извън СУ въобще не е стоял. В поста с многото лайкове се казва, че в 20-то има страхотна среда, а това е много важно за едно основно училище. В частните училища са по-добри отношенията между ученик и учител. В нашето попаднахме на страхотни преподаватели и те са основна причина да си затварям очите за някои минуси. П.П. Вероятно от училища разбирам достатъчно. Винаги съм казвал колко важно е доброто училище и лично съм видял колко по-неравнопоставен старт в живота имат децата завършили такова.

# 125
  • София
Ей, начи, докат се натутам за купона и са го заметлили. Жалко. Някой да се смили и да ми метне резюме на лични? Много ще съм признателна.

Хаха, ей го, Нико ти го резюмира веднагически Joy
Общо взето, не започне ли училищния ти живот в 20то, никакъв шанс на 30 да си успял и реализиран.
Е, това не важи в случаите, в които ще се налага да ставаш по-рано и да караш детето до там, в тези случаи приемлив компромис е Британика. Родителският рахат е една идея по-важен в тези редки случаи.

# 126
Тия адвокатите какво, сега са се пенсионирали и ще предават щафетата ли? Да се порадват на живота, де.

# 127
  • софия
Еееееее, 9 страници и нито едно: “Благодаря на Онна за новата тема”.❤
Накратко: Снощи писах, писах пост, трих, редактирах, писах, трих и накрая си легнах. И добре, че не публикувах...😂
Много ми харесва новата локация на Питагор. Ще стане чудно, направо разкош.
Руски паметник ми е по-удобен, но пък новото  местоположение ни е само с още 3км отгоре. Това, ако решат да местят някой ден ПЧМГ там.
Права си, Фран! Хем искрено се зарадвах, че Онна си ни пое пак Simple Smile  ама на, темата се стрелна бързо бързо...
Онна, благодаря за новата тема!

Нико, много широкоскроени приятели имаш. Аз не си предствях в седми клас да поставям на децата си направени от мен избори, камо ли за университет.

Отново ми даваш повод да де съмнявам е полезността на мненията ти, просто защото примерите, които ти адмирираш като успех, за мен са недопустими!

# 128
  • в страната на чудесата
Нико Т, моля те, за пълнотата на изложението да споделиш университета и образователната степен. Разбира се, ако прецениш че е приемливо и това на жената, която споделя 5-те месеца.
Предварително ти благодаря!

# 129
  • София
Аз, честно, си мислех че от отговорът на тоя въпрос (въпросът за онзи не много ученолюбив ученик от 20-то, обаче кореняк ендекеец от 100 години) ще е изумителен и няма да е нито НБУ (Пъф че гнус), нито СУ, а Оксфорд, защото приемния комитет е бил просто зашеметен от възможността да се отърка в това чудо невиждано се, дето още баба му са я лангъркали в бебешката количка по Витошка и го е приел даже и бе да кандидатства. А то така прозаично да завършим с отговор " Ми СУ, много ясно".

# 130
  • софия
Нико!!! в поста за двайсто се казва, че 20 не печели от сравнението! Възможно ли е чак толкова безочливо да продължаваш да тропаш с крак и да държиш на своето?!..
Я, кажи за новото местоположение на Питагор, че цял ден твоето мнение чакам!

# 131
  • София
А аз още се чудя при всички тия дитирамби за 20то вече пет теми поред, как му е дало сърце да съсипе бъдещето на детето заради 20 минутки повече сън сутрин.

# 132
Аз, честно, си мислех че от отговорът на тоя въпрос (въпросът за онзи не много ученолюбив ученик от 20-то, обаче кореняк ендекеец от 100 години) ще е изумителен и няма да е нито НБУ (Пъф че гнус), нито СУ, а Оксфорд, защото приемния комитет е бил просто зашеметен от възможността да се отърка в това чудо невиждано се, дето още баба му са я лангъркали в бебешката количка по Витошка и го е приел даже и бе да кандидатства. А то така прозаично да завършим с отговор " Ми СУ, много ясно".
Нещо си се объркала. Ставаше дума за неособено ученолюбив ученик учил в централни училища, които не са в челните места според класацията на НВО. П.П. Андариел, говорим за преди 2 години. Явно ми е прясна информацията. Освен това имаме роднина завършил преди 4-5 години. Спукаха си го от учене. Момчето, което в момента учи там също.

# 133
  • София
Не че нещо, Онна.. Ама правото, ако искаш да го практикуваш тук, трябва и тук да го учиш. Това не е икономика, инженерство някакво или информатика, които насякъде са еднакви поне откъм съдържание (не говорим за качество на обучение).  Така че ако някой произхожда от семейство с родител/родители юристи и смята да следва пътя им тук, че и клиентелата им да поеме един ден, не избира по никакъв начин Оксфорд (дори и да има капацитета и шансовете за там) или други топ университети, независимо къде е учил до 7 клас  (в СС, в 20-то или в обелското примерно) и после до 12-ти ( дали в АК,  някоя езикова, СМГ или някое по-скромно СУ). Остава си твърдо тук. Поне такива са моите наблюдения над не едно или две деца, следващи право.

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 23:27 от пенсионирана русалка

# 134
  • софия
Нещо си се объркала. Ставаше дума за неособено ученолюбив ученик учил в централни училища, които не са в челните места според класацията на НВО. П.П. Андариел, говорим за преди 2 години.
то такива келеши има много. Дори в централните училища, ама ти твърдиш друго...средата та средата. Те ти средата!

Общи условия

Активация на акаунт