Частни училища-информативно-дискусионна тема 43 - back to school

• 41 747
  • 810
  •   1
Отговори
# 705
Ще чакаме ти да го напишеш това.

# 706
  • София
Simple SmileПричината е, че децата ми са  коренно различни деца. Когато се сблъскахме с избора на училище за първото ни дете, аз преживях пълен шок. Първо си мислех, че ще си учи в кварталното училище, но като започнахме да проучваме се оказа, че идеята е меко казано е неприемлива за нас. Така се спряхме на ЧУ. Избрахме по най-близките като локация. След като ходихме по срещи с директори, отворени врати и така нататък се спряхме на три и едно от тях беше Светлина. Аз бях в голяма дилема, но в крайна сметка за нашето дете се оказа правилното училище. Детето ни изобщо не го интересуваше ученето, с голям потенциал, но предпочиташе да играе.  Минахме през големи драми, психолози, логопеди. В Светлина имат индивидуално отношение и успяха да го накарат да започне да учи. Аз съм писала тук как проучвахме и Еспа, което също ни беше в района и като видяхме за какъв натиск става въпрос и ни стана ясно, че нашето дете хич не е за там. Второто ми дете е съвсем различно изпълнително, прилежно, с желание за учене. Преценихме, че е за академичен тип училище и понеже не я приеха в СС , решихме че КО е добър вариант. Засега съм на мнение , че децата ми са в правилните училища.

# 707
  • Пловдив/София
Много благодаря, Цвети. Имам усещането, че скоро ще напиша същия пост. Засега сме на драмите с голямото с логопеди и пълен отказ да учи и рисува дори, трябва на клоун или тъмничар да се правя. А други деца с кеф оцветяват или учат езици, моето все едни го наказвам...
Малката е твърде малка, но поне към момента говори и повтаря прекрасно на какъвто език я пробвам, пее песни от 15 месечна, големият чак на 6 започна доброволно и аз съм в шок :Д

# 708
Сега ако дойде някой да ми сравни и стандартна с прогресивна паралелка в БШ... доживот ще го черпя с бира

Ние сме в ПУК стандартна паралелка в БШ и засега сме изключително доволни, както от обучението и преподавателите, така и от базата, комуникацията и възможностите за допълнителни занимания преди извънредната ситуация. Децата ходят на училище с желание и аз наблюдавам огромен напредък. След първата по-хаотична седмица, в която дребчовците буквално заспиваха по чиновете в следобедните часове, нещата потръгнаха бързо и всички свикнаха с новото темпо и правила. Държи се на дисциплината и за щастие не сме имали никакви проблеми в тази посока. В момента са чудесна сплотена група, правят много неща заедно и, най-важното, нашето дете учи с удоволствие и напредва бързо. Част от учителският екип идва от Питагор и нивото е много добро. Чрез различни игри и проекти се работи много в посока сплотяване на класа, развиване на социални компетенции, създаване на общност.

# 709
Здравейте, малко страничен въпрос. В Питагор лятото имат ли нещо като лятно училище, занималня? Нещо, с което децата да са ангажирани през деня ако няма помагащи баби и дядовци

# 710
  • София
Аз се включвам с малко странно питане и дилема, която имаме. Приеха дъщеря ми в Питагор, но я заведох на изпита основно с цел да види как е в изпитна среда, т.к. се подготвя целенасочено за НУКК. Те пък взеха, че я приеха в Питагор и сега умувам дали да платим една вноска и да я запишем и да си пазим мястото, в случай, че не я приемат в НУКК. Може би за повечето родители тук няма място за сравнение между двете училища.. знам ли. На нас НУКК ни се струва като доста добра алтернатива на много ниска цена. Пък и не съм сигурна ако в действителност нивото на стрес и учене в Питагор е супер високо, дали искам да й го причиня...
Ще се радвам да чуя мнения и размисли по темата..

# 711
НУКК е въздух под налягане. Просто няма никакво място за сравнение в качеството на обучение между двете училища.
Ако искате училище, което набляга на песни и танци, избирайте НУКК.

# 712
Доста по-евтино е. Имат и хор.

# 713
  • София
НУКК е въздух под налягане. Просто няма никакво място за сравнение в качеството на обучение между двете училища.
Ако искате училище, което набляга на песни и танци, избирайте НУКК.

По принцип искаме добро училище, в което акцентът не е само върху един-два предмета и има разнообразие от допълнителни дейности. Детето е добро по математика, но има и други таланти, които не ни се иска да закопаваме. Затова не съм сигурна дали Питагор е нашето/нейното...Rolling Eyes

# 714
Всички добри частни училища наблягат не само на един предмет и имат значителен брой допълнителни занимания. В СС например до 4 клас има хор и театър. След това има програмиране, STEM, състезателна математика и разнообразни клубове.
НУКК е пълна пародия без грам преувеличение. Нивото им по езици, бел и мат е потресаващо ниско за претенциите и фалшивата им слава.
Дори 22-ро е по-добре. Wink
Резултатите им на НВО са изцяло плод на външни курсове, тъй като все пак училището е събрало деца на амбициозни родители, подложили децата си на абсурния изпит на входа.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 18:25 от Fancy

# 715
Аз се включвам с малко странно питане и дилема, която имаме. Приеха дъщеря ми в Питагор, но я заведох на изпита основно с цел да види как е в изпитна среда, т.к. се подготвя целенасочено за НУКК. Те пък взеха, че я приеха в Питагор и сега умувам дали да платим една вноска и да я запишем и да си пазим мястото, в случай, че не я приемат в НУКК. Може би за повечето родители тук няма място за сравнение между двете училища.. знам ли. На нас НУКК ни се струва като доста добра алтернатива на много ниска цена. Пък и не съм сигурна ако в действителност нивото на стрес и учене в Питагор е супер високо, дали искам да й го причиня...
Ще се радвам да чуя мнения и размисли по темата..
Мой познат завърши лицея преди 7-8 години. Не съм го чул да се оплаква. Средата му е много добра, а и с финансовата част се справя повече от прилично. П.П. В тази тема се признават само 2-3 училища и детето ти е прието в едно от тях. Ясно е какво ще те посъветват, но това не значи, че детето ти няма да се чувства по-добре в НУКК.

Последна редакция: вт, 08 дек 2020, 04:48 от Анонимен

# 716
  • София
Ако детето е с осигурено бъдеще и не държите на амбиции, свързани с тежките предмети като български и математика, НУКК ще му е добре. Обаче ако искате много стабилна базова подготовка сте за Питагор. Ако ще се развива в изкуства в Питагор ще му е много натоварено, ако има доста изяви извън училище. За деца от НУКК чувам хубави неща, свестни деца, но училището си е по-лежерно. Ако след седми клас ще се целите в  държавните гимназии и АК, по-добре отидете в Питагор.

# 717
  • София
Оф, тежките предмети български и математика Simple Smile.

Авторката на поста за НУКК - извън темата е да се сравнява ЧУ и ДУ - за това мисля има друга тема. Но разбирам питането ви Simple Smile. Въпросът търпи по-сериозно проучване и така сама ще намерите отговорите за себе си. Разликите са огромни. Анди е описала някои от нещата, но не мисля, че е проблем точно тези липси на НУКК да се компенсират с частни уроци и паралелно образование. Въпросът е дали искате нещата да се случат по този начин Simple Smile

# 718
  • София
Тези предмети са поне до седми клас и ако се използват всички възможни ресурси в училище, наистина са тежки, защото целта не е само добро усвояване, а се мисли в перспектива за гимназия. Мисля, че в Питагор подготовката по тези предмети ще е по-засилена, отколкото в НУКК. НУКК е държавно, но не баш.

# 719
  • София
Ще ме прощаваш, но Питагор не е ковачница за НВО (както и останалите ЧУ).

А какво е НУКК - частно училище ли е? Joy

Общи условия

Активация на акаунт