Априлски мами 2021 - тема 2

• 48 076
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Ново е проучването, от някоя от скандинавските страни, забравих коя. Няма категорично установена каузална връзка, но ми препоръчаха да не пия. Предполагам на всички е ясно, че "данни за увеличен риск от Х при прием на парацетамол" не означава "децата на всички майки, приемали парацетамол, страдат от Х". За момента има намерена статистическа корелация и издадени препоръки за промяна в наложената практика. Факт е, че масовият лекар, особено от старата генерация, нито говори английски, нито има достъп до последните статии излезли статии, защото достъпът до такива струва стотици евра на година, които болницата не му плаща. Уви Sad и всички ние се спасяваме поединично.

# 166
Здравейте. Аз съм в 13 г с. И днес ми излязоха резултатите от БХС и лекарката ми каза , че имам ниска плацента 0.37 намекна , че май ще имаме проблеми в 5 месец. Притеснявам се много.

# 167
Къде в БХС се вижда плацентата?
На мен на ФМ ми каза,че е малко ниска,но нищо повече.Каза,че вероятно ще се вдигне на по-къде етап и аз реших,че е нещо нормално в тези седмици.Rolling Eyes

# 168
Здравейте. Аз съм в 13 г с. И днес ми излязоха резултатите от БХС и лекарката ми каза , че имам ниска плацента 0.37 намекна , че май ще имаме проблеми в 5 месец. Притеснявам се много.
И аз днес бях на лекар и ми казаха, че все още плацентата е ниско, но е нормално за този етап на бременността и ми казаха , че понатам ще се качи, така че не се притеснявяйте. Аз днес започвам 15 та седмица...
Къде в БХС се вижда плацентата?
На мен на ФМ ми каза,че е малко ниска,но нищо повече.Каза,че вероятно ще се вдигне на по-къде етап и аз реших,че е нещо нормално в тези седмици.Rolling Eyes
И на мен ми казаха същото.Няма място за притеснение.

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 13:00 от AnMary

# 169

В началото е нормално да е ниска. При повечето жени с напредване на бременността се вдига.

# 170
За плацентата при БХС - има показател в раздела" Биохимични и УЗ показатели(11-14г.с)" - PAPP-A (плацентарен протеин) MoM.

# 171

В първия момент помислих, че говориш за разположение на самата плацента, понеже и моята е ниска, предна. Но май имаш предвид протеинът PAPP-A, той ли е 0.37? Ако е така, наистина е ниско спрямо скалата, която пише в моите резултати. Доста четох за това изследване, за да успея да си разчета резултатите сама и, доколкото видях, за нивата на PAPP-A влияят различни фактори - диабет, повишено тегло на майката, ин витро забременяване води до по-ниски стойности, дори страх от самата манипулация и др. При 0.37 резултат обаче, би трябвало да те насочат най-малкото към пренатален тест заради повишения риск от тризомии? Колко ти е изчисленият риск за синдромите? На каква възраст си?

# 172
Fia37, благодаря!

Elitsa.iv,може ли да споделиш референтните стойности,ако има такива?

Коригирам се,намерих стойностите.
Уфф,няма спокойствие..

Последна редакция: ср, 21 окт 2020, 19:01 от Layla5

# 173
Сега се притесних моя резултат е 0.49 на плацентарния протеин може ли таблица с референтните стойности, доктора каза че всичко е наред с резултатите аз вече влизам в 17 седмица от време на време си имам болки и ми дадоха магнерот и алеракт май ще си ги пия докрая а и за моята плацента каза, че е ниска и задна ,но очаква да започне да се вдига

# 174
Референтните стойности са различни за различните гестационни седмици. За нисък генерално се смята под 0.5 МоМ, като има и други зависимости между стойността му и стойността на хормонът на бременността (освен всички други фактори, които могат да повлияят на резултата). Моят беше 1.1, като правих БХС в 12+6 по първоначален термин и преизчислен на 13+5 в деня на БХС.
Мисълта ми е, че по принцип се препоръчва допълнително изследване при такива стойности, но може в комбинация с другите резултати лекарят да е решил нещо различно? Аз бих пуснала пренатален тест, поне за трите синдрома, за собствено спокойствие. Не разбирам защо се “прогнозират” проблеми в пети месец като може тези съмнения да се елиминират и сега, ако изобщо ги има.
Борислава, опитай да се успокоиш на първо време, стресът също е много лош помощник, от личен опит го казвам.
Може да потърсиш и второ мнение от пренатален специалист, аз бих направила и това. За кой град и лекар става въпрос, къде прави БХС?

# 175
Момичета ето самите резултати

Последна редакция: чт, 22 окт 2020, 13:02 от AnMary

# 176
Мислите ли за количка? Кажете си мнението за NIO? Някой има ли поглед върху тях!

https://moebebe.com/bebeshki-kolichki

# 177
Имате ли апетит ?  напоследък нещо не ми е до ядене изобщо 😦😦

# 178
Мислите ли за количка? Кажете си мнението за NIO? Някой има ли поглед върху тях!

https://moebebe.com/bebeshki-kolichki

Аз много искам да разглеждам такива неща ,обаче още ме е шубе😂

# 179
Здравейте, в коя седмица успяха да ви кажат пол? Малко съм объркана, на 1вата фетална, в Щерев при д-р Василев, който чак беше супер изненадам колко ясно се вижда бебето в 13седм + 4 дни, каза че е сигурен, че е момиче.
Вчера на рутинен преглед 16 седм следящия, при който тъкмо се преместих и нямам особено изградено мнение каза, че “вижда ми се нещо там, може и да е момче според мен”. Бил склонен да вярва на специалиста по фетална морфология, но чак след 18/20 седмица можели да видят със сигурност, до тогава били предположения ?!
16 седмица не би ли трябвало вече да се вижда ясно и на стандартен ултразвук, повечето ми познати са им казали в 13/15 седмица на стандартен, преди феталната морфология 🤔

Общи условия

Активация на акаунт