Априлски мами 2021 - тема 2

• 51 806
  • 738
  •   1
Отговори
# 540
И на втората ли фетална морфология се правят кръвни преди това?

Не, изследванията бяха тези, които се полагат по здрвна каса в тези седмици. Просто съвпадна с ФМ.

# 541
И моята ФМ мина вчера - 20+0. Човекът си се движи със седмица напред , всичко е на място и наред, тежи 460 грама, въртя се през цялото време, да се покаже отвсякъде. Лекарката написа на листче какъв е пола, но ММ все още не го е отворил- хем иска да знае, хем не иска Simple Smile Simple Smile Simple Smile надявам се всичко да върви добре и наистина да имам шанс за естествено раждане този път, но не смея и много да мечтая.

# 542
И на втората ли фетална морфология се правят кръвни преди това?

Не, изследванията бяха тези, които се полагат по здрвна каса в тези седмици. Просто съвпадна с ФМ.
Belle_,  знаеш ли по принцип колко са изследванията, които се полагат по здравна каса и кога, в кои месеци са? На мен до тук са ми правили само веднъж в 3ти месец (13та седмица май беше) - кръв, урина и микробиология (гинекологичен преглед).

# 543
Доколкото знам се полагат 3 пъти през бременността. При запис на ЖК, после в 5ти и в 8ми месец. Моите са пълна кръвна картина, урина и глюкоза. Предполагам това е, което се покрива по ЗК.

# 544

Това успях да открия аз за какво се покрива от ЗК.

# 545
Аз съм в 20 г.с. и до момента лекарят ми не е споменавал нищо за фетална морфология или скрининг. А тук като чета май всички ходите? Не разбирам, задължително ли е, препоръчително? Днес на ЖК попитах акушерката и тя ми обясни, че щом лекарят не ми е препоръчал значи няма нужда от тези изследвания. Обаче мен си ме гризе отвътре....и се обадих да си запазя час за 5D ехограф, при друг АГ.
Има ли такива от вас които като мен, не са ги пращали на ФМ и БХС и какво мислите, нужно ли е ако всичко върви добре?

# 546
Това е при нормална бременност, проследявана при АГ

А ето и при рискова

# 547
Феталните морфологии не са задължителни, но според мен сме длъжни  да направим поне тази, която е между 18 и 22г.с. Едва ли на обикновените прегледи се отделя време да се измери и огледа всеки един орган на бебето по отделно, кръвотока и т.н. Освен това за ФМ е препоръчителен и по-хубав ехограф, както и лекар, който е добър в тази сфера. Това е много важен преглед, с който могат да се засекат всякакви аномалии, било то поправими или не. Естесвено може да и да се пропусне, но според мен, след като имаме тази възможност, трябва да се възползваме.

# 548
Да, не са задължителни наистина, но май почти всички ги правят. На мен ми се струва малко “самонадеяно” от страна на АГ от ЖК да не прати бременна при фетален специалист. Неслучайно има хора, които точно това специализират. Прегледите са по-дълги, по-обстойни и с по-специална апаратура. Аз ходих в понеделник на ФМ при д-р Чавеева в Щерев и доста време го гледа бебето, прати ме да се разхождам и да ям нещо, че да се събуди и да си покаже и другите части, освен гръбчето и бъбреците... Joy После ме гледа и специализант заедно с лекарката, кръвоток, всички органи, мериха му там някакви неща. Доста по-обстойно беше отколкото обикновен УЗ преглед. Аз не бих пропуснала фетална морфология, смятам да отида и на късната, в 31г.с. ми каза лекарката да отида. В повечето страни ФМ са неразделна част от програмите за майчино здравеопазване. За съжаление, при нас ЗК си прави оглушки за този тип прегледи все още, а са важни за ранна диагностика на пренатални проблеми. Confused

# 549
В бг когато бях на консултация ми казаха термин 23.04 ,днес бях тук в Австрия и лекаря ми каза 04.05 сега видях, че в изследванията на които ме е пратил е писал , че съм 17+1 . Според моя календар съм 18+5 (така терминът ми също е 23.04)
Иначе на прегледа каза ,че всичко е ок,но сега се зачудих защо се получи това разминаване ..според вас каква може да е причината

# 550
В бг когато бях на консултация ми казаха термин 23.04 ,днес бях тук в Австрия и лекаря ми каза 04.05 сега видях, че в изследванията на които ме е пратил е писал , че съм 17+1 . Според моя календар съм 18+5 (така терминът ми също е 23.04)
Иначе на прегледа каза ,че всичко е ок,но сега се зачудих защо се получи това разминаване ..според вас каква може да е причината

Здравей Monche1405 ,

Аз също съм объркана спрямо коя седмица съм по - принцип трябва да съм в 18 +5  И термин 22.04. Но когато ходих на преглед в 12 седмица ми насрочиха термин за 19.04 и сега се водя 19 + 2 дни . Ще чакам 2ра МФ на 4.12 , за да проверя как вървят нещата. Не се притеснявай важното е да сме здрави , а другото ще се нареди. Wink

# 551
  • софия
Днес бях на фетална морфология в моарковс при проф. Марков. Много съм доволна, мн внимателен и подробен. Приятна атмосфера, не съм чакала много. Всичко му е ок на бебо, момченце е (може да ги напишете на първата стр.). Прегледа беше 150лв. и ми дадоха снимки на хартия и диск. Simple Smile

# 552
И аз съм идната седмица при проф.Марков за втората фетална морфология.Вече нямам търпение Blush
 Би ли ми казала,дали трябва да нося документи от предишната морфилогия?

# 553
  • софия
И аз съм идната седмица при проф.Марков за втората фетална морфология.Вече нямам търпение Blush
 Би ли ми казала,дали трябва да нося документи от предишната морфилогия?
Нямам идея, на мен ми беше първата. Само ми каза, че няма нужда да идвам за втора. Носих си всички изследвания и документи до момента, но нищо не ми поиска от тях.

# 554
Благодаря! Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт