Септемврийчета 2020

• 31 640
  • 661
  •   1
Отговори
# 105
  • Чикаго / София
Аз да се отчета след днешната консултация. Радост е надала 750гр и е вече 4,050 иза двата месеца е пораснала общо 6см. Лекарката каза, че е добре и продължаваме с кърменето. Поне вече е над 4 кг Simple Smile

Биха й две ваксини, за другите ще изчакаме.

# 106
Юху, привет, как сте ☺️ имахме доста тежки и ревливи дни миналата седмица, днес е малко по добре. Нашата бебка вече се заглежда, проследява с поглед, усмихва се и се опитва да гука. Днес става на 6 седмици. Суче на 2 часа през деня и на 3-4 през нощта.
Понякога сякаш има слуз в акото, но за кърмени новородени знам, че е нормално. Иначе би могло да е и индикация за алергия например.
И мен ме мъчи малко депресия, опитвам се да я игнорирам 😅
Хич не обича да излиза навън обаче, ако изобщо заспи в количката е за 20на мин и после рев...

# 107
Момичета, като свършат тези 42 дни болничен от родилното после педиатърката дава нов. А кога започва майчинството? И еднаква ли е сумата?
Аз утре ще ходя до педиатърката да види жълтеницата махнала ли се е и да ми издаде болничен.

Иначе ходих до Общината и до Социалните да подам документи за помощи. Не знаех, че дават и от двете места отделно. Та ако има някой друг неинформиран като мен, да си знаете

# 108
Жаси, я дай повече инфо за тези два вида помощи. Ние взехме еднократната, дето е 600 лв за второ дете.

Майчинството започва след изтичането този 3 болничен. Отиваш при трз-то във фирмата и ще ти дадат разни документи за попълване и подпис и започва да тече то.

# 109
  • София
Една декларация се попълва за майчинството, по образец на НОИ е, заедно с копие от акта за раждане на детето. Писах я когато си дадох последния болничен от педиатъра. Може и да е за да не ходя пак в офиса, не съм сигурна кога точно трябва да се подаде.
Общинската помощ за София ли се отнася?

# 110
Общинската помощ за София ли се отнася?
Хмм, интересно. За София знам , че имаше такова предложение за еднократна помощ, но така и не гласуваха наредбата.

# 111
  • Варна
Минавам да се оплача, че моята бебка, която ни разглези с това, че спеше спокойно нощем още от началото от няколко дни не спи спокойно - пъшка, мрънка. Сутрин си личи, че е недоспала, после си доспива стабилно навън. Не знам на какво се дължи, дано да е временно

60-70 мл ми се виждат малко, освен ако не хапва повече от 7-8 пъти на ден, но все пак децата са различни, така че ако не плаче и наддава може да се окаче, че е ОК.

Jasmin, майчинството след болничните би трябвало да е същата сума през първата година.

Някой общини изплащат помощ при раждане, но София и Варна мисля не са сред тях.

Слагам я по корем, но само когато е минал повече от час от храненето и е на кеф, т.е. не много често и за кратко. Вдига си главата, но като започне да се изнервя я вземам.

Аз в някой дни изпадам в по-странни настроения. Някак ми минават твърде еднакво някой дни - памперси, кърмене, обикаляне с количката като в коловоз... но само в някой дни го усещам така. Иначе аз съм на линия в работата ми за някой неща и това обикновено ми помага да излезна от дупката  Simple Smile

# 112
  • София
Привет, аз пак ще се включа при вас, защото моите момичета се родиха през септември, макар терминът им да беше октомври.

Относно еднократната помощ - при нас имаше еднократна помощ за близнаци + еднократна за първо дете. И за двете се подават документи към социалните в общината. Плащат ги до месец. Това за София.

# 113
Здравейте, майчетаа! Hug
Ние с Ивонка растем, смеем се и се мъчим да погукваме лека полека. Особено весела е, като е наспана, напапкана и изакана. Joy Издава много весели звуци и искрено ни забавлява. Скоро навършваме 2 месеца и нямам търпение да видя колко е наддала за 2рия месец, след доволните 1100грама за 1вия Grinning Малко се чудя с какво д я занимавам, като е будничка.. Имаме лек проблем с постоянното и желание да я носят и разхождат из стаята. Играчки сякаш още не я вълнуват, пробвахме музикални, шумолящи, дрънкащи.. Тц. На електрическата люлка се заседява понякога, но като цяло е или в ергономичната раница или в ръцете на някого. Знам, че не е хубаво да свиква и трябва да я отуча, но за момента сърце не ми дава да я оставя да плаче. Пък и май не вярвам много на тази техник. А и е толкова блажена, така сладко си релаксира като възрастен човек на фотьойл.. Премрежва поглед и си почива детето JoyJoyJoy Че и нейната не е лесна. Но почва да натежава яко и лека полека се надявам да се разсейва и с други неща на други места.. Приемам съвети по темата.
Да ви се похваля с едно кресло от Jysk, което е уникално удобно и за кърмене, и за релаксиране, и за приспиване на бебка, пък и даже за лека дрямка Grinning Не се люлее, а по-скоро пружинира назад супер отпускащо и мен лично направо ме хипнотизира. Препоръчвам с 2 ръце.

Има ли луди като мен, които вече си мислят за захранване? Много искам да си правя сама пюренца и кашички. Вече се заглеждам по разни уреди и усилено чета теми във форума, за да се информирам малко, че съм много боса по темата. Понеже сега е сезонът на тиквите, а знам, че бебета обичат това пюре, мисля са се запася. Ще се постарая да намеря домашно отглеждана. Но се чудя как да си я съхраня. Засега съм си харесала 2 ваиранта и ще се радвам да чуя мения, кой според вас е по-удачен.
Вариант 1: Сварявам зеленчуците на пара. Пасирам. Изсивам във форми за лед и после разпределям в пликове във фризера. Като им дойде времето размразявам, топля, слагам кърма и сме готови. Хубавото е, че мога да си смесвам едно кубче от това, едно от онова.. Както ми е кеф в момента. Същото така върша повечето работа в началото, а после ми е лесно.
Ваирант 2: Нарязвам на кубчета пресни зелечуци и замразявам сурови, пак в отделни пликове. После, като настъпи момента, вадя по няколко кубчета от това и онова, приготвям на пара и тогава правя пюре. Тук повечето работа е после.. Та се двоумя.
Май прясно замразените ще имат повече запазени хранителни свойства, отколкото сготвените и после стоплени? Някак си клоня към 2рия..
Не знам, Вие разсъждавате ли по темата?

# 114
  • Пловдив
Здравейте, майчетаа! Hug
Ние с Ивонка растем, смеем се и се мъчим да погукваме лека полека. Особено весела е, като е наспана, напапкана и изакана. Joy Издава много весели звуци и искрено ни забавлява. Скоро навършваме 2 месеца и нямам търпение да видя колко е наддала за 2рия месец, след доволните 1100грама за 1вия Grinning Малко се чудя с какво д я занимавам, като е будничка.. Имаме лек проблем с постоянното и желание да я носят и разхождат из стаята. Играчки сякаш още не я вълнуват, пробвахме музикални, шумолящи, дрънкащи.. Тц. На електрическата люлка се заседява понякога, но като цяло е или в ергономичната раница или в ръцете на някого. Знам, че не е хубаво да свиква и трябва да я отуча, но за момента сърце не ми дава да я оставя да плаче. Пък и май не вярвам много на тази техник. А и е толкова блажена, така сладко си релаксира като възрастен човек на фотьойл.. Премрежва поглед и си почива детето JoyJoyJoy Че и нейната не е лесна. Но почва да натежава яко и лека полека се надявам да се разсейва и с други неща на други места.. Приемам съвети по темата.
Да ви се похваля с едно кресло от Jysk, което е уникално удобно и за кърмене, и за релаксиране, и за приспиване на бебка, пък и даже за лека дрямка Grinning Не се люлее, а по-скоро пружинира назад супер отпускащо и мен лично направо ме хипнотизира. Препоръчвам с 2 ръце.

Има ли луди като мен, които вече си мислят за захранване? Много искам да си правя сама пюренца и кашички. Вече се заглеждам по разни уреди и усилено чета теми във форума, за да се информирам малко, че съм много боса по темата. Понеже сега е сезонът на тиквите, а знам, че бебета обичат това пюре, мисля са се запася. Ще се постарая да намеря домашно отглеждана. Но се чудя как да си я съхраня. Засега съм си харесала 2 ваиранта и ще се радвам да чуя мения, кой според вас е по-удачен.
Вариант 1: Сварявам зеленчуците на пара. Пасирам. Изсивам във форми за лед и после разпределям в пликове във фризера. Като им дойде времето размразявам, топля, слагам кърма и сме готови. Хубавото е, че мога да си смесвам едно кубче от това, едно от онова.. Както ми е кеф в момента. Същото така върша повечето работа в началото, а после ми е лесно.
Ваирант 2: Нарязвам на кубчета пресни зелечуци и замразявам сурови, пак в отделни пликове. После, като настъпи момента, вадя по няколко кубчета от това и онова, приготвям на пара и тогава правя пюре. Тук повечето работа е после.. Та се двоумя.
Май прясно замразените ще имат повече запазени хранителни свойства, отколкото сготвените и после стоплени? Някак си клоня към 2рия..
Не знам, Вие разсъждавате ли по темата?

Аз също нямам търпение да се захраним, като планирам да започнем като навърши 4 месеца ( края на декември). Не съм мислила да замразявам, поне засега възнамерявам да започна с пюре на Хип за първите една- две седмици. След това ще купувам сезонни неща, така или иначе винаги има картофи, сладки картофи и тиквички, с които се започва. След това пък ще има и много плодове от пролетта Simple Smile
Възнамерявам да си купя уред за приготвяне на пюренца на Tommee Tippee или Avent. Те готвят на пара и директно изкарват готово пюре в консистенция, която аз задам ( може да е изцяло пюрирано или на по едри парченца, като порастне детето). Simple Smile

# 115
Ще следя с интерес идеите ви за приготвяне на пюрета. На мен ми е много интересна тема. Но има време за това.

За помощите и аз не знаех, че дават и от Общината (ние сме към Елин Пелин). Едно момиче ми каза какво трябва да направя. Първо проверих в интернет какви документи искат: декларация, която се попълва на място, снимани лични карти, акт за раждане, дипломи на двамата и айбан от банката. Занесох ги. Там провериха дали имам задължения към общината и дали не са ни прекъсвани здравните осигуровки. Казаха, че помощта за първо дете с родители с висше образование е 300 лв. Също така поне единият родител трябва да е с постоянен адрес в тази община поне от три години. Ама то го пише и в сайта на Общината. Та ако не сте сигурни, проверете в сайта на вашите общини или се обадете на контакт за връзка.
После отидох в Социалните. Там знаете каква е процедурата.

# 116
  • София
Пюренцата са много приятна занимавка Simple Smile
С баткото замразявах само месо - сварено и пасирано във форми за лед. Зеленчуцитеи плодовете ги приготвях на пара и ако ще оставям за следващия ден - в контейнер за кърма в хладилника.
Сега мисля по същия начин да е, но ще е малко по-трудно както се пада през зимата. Тиква, ябълки, ще изкарат и пресни според мен, другото - от био магазините ще търся. Не съм почитател на хилядите уреди, не ми се вади уреда за приготвяне на пара и ще търся кошница да си купя, само това ще е новата придобивка за Биляна.

# 117
  • Terra incognita
Аз бях голям ентусиаст в приготвянето на пюрета за първото ми дете. Отделях 1-2 дни в седмицата, когато приготвях по няколко вида пюрета, най- различни комбинации, наливах в малки бурканчета и замразявах. Като приключех със запасите се захващах отново.
Това ми беше доста трудоемко и енергоемко занимание, което сега определено мисля да си спестя и ще заложа на готови пюрета.

# 118
  • Варна
Аз също мисля за захранването, но по-скоро нямам търпение да дойде време и да намалим броя на кърменията. Смятам да захраня в началото на другата година. Относно приготвянето на пюрета бих го направила само ако имам домашни продукти или съм намерила от някъде с доказано качество и имам време. Като цяло основно ще карам на готови пюрета.

# 119
С първото си правих пюренца, беше трудоемко, но приятно, аз лично не харесвам замразена храна и избягвах да давам такава. Сега обаче нз дали ще ми остава време. Обмислям са пробвам и ЗВБ.

Общи условия

Активация на акаунт