Септемврийчета 2020

• 31 646
  • 661
  •   1
Отговори
# 120
  • Terra incognita
Някой може ли да разясни с две думи какво представлява този метод звб?

# 121
Някой може ли да разясни с две думи какво представлява този метод звб?

С две думи - слагаш му парченца храна с опеделена големина и форма, и то си ги хваща и яде с ръчички. Ако е твърд плод или зеленчук, се сварява до необходимото, така че да можеш да го смачкаш лесно с пръсти, за да може бебо да го отхапе и да го "сдъвче" с венците си. Има доста информация и клипчета из нета. Много са забавни мъничовците как се мацат целите Joy
Аз лично имам панически страх от задавяне, заради травма в миналото, и знам, че този метод не е за мен. Може би ще опитам бавно и постепенно с някакви меки храни за замезване евентуално, но за основно захранване не е моето.

# 122
  • Terra incognita
Благодаря, но май и аз ще го пропусна този метод, също много ме е страх от задавяне и т.н.

# 123
Здравейте мамчета, първо имам въпрос към кърмещите майки на поискване и които не се цедят.. Как се справяте с излизанията навън и на колко часа се храните, имам чувството, че ми виси на гърдата 24/7 и основно само кърмя и сменям памперси 😀
Другия ми въпрос е към всички относно поведението на бебчетата, нашата госпожица става в 8/9 сутрин хапва и не заспива, стои половин час спокойна и след това започва да иска да яде пак и заспива за половин час горе долу и след това по цял ден будува.. смятам, че това е много за двумесечно бебе да спи по има няма 2/3 часа на ден? А през нощта спи, но се буди на 2/3 часа, макар че предполагам че трябва да наваксва за деня, но уви... Проблема е че когато е будна не е спокойна, иска на ръце после пак помрънка , не знам дали това е нормално, но ми се струва много изтощително и че нещо не е наред 😩

# 124
  • Terra incognita
Аз кърмя горе- долу средно на два- три часа. Понякога и на час и половина, понякога на четири, както дойде. Навън обикновено спи, гледам да сме наблизо, та катп се събуди да се приберем. Но ние пак сме под часрична карантина и разходките вече са забранени.
Моята госпо'ица  има един дълъг сън от около 2 часа и половина на ден и няколко дремки от по 30 мин. Ако излизаме за по- дълго навън прави още един дълъг сън. Общо взето си спи добре. Нощем се буди на около 3часа.
Напоследък е по- спокойна, мога да я оставя за малко в шезлонга, или на леглото и да свърша нещо. После й омръзва и се носим.

# 125
Нашият става между 7 и 8 часа сутринта, когато му е време да яде и будува около 1.5- 2. Заглежда се вече в активната гимнастика като го оставя, седи повечко в люлката, ако се размрънка, го слагам в слинга и с него си върша работатА, той си разглежда. После заспива за около 1 час и идва време пак да яде. След това общо взето си спи, като се буди за храненето и седи малко буден. Общо взето будуването му е сутрин. Вечер си спи и става пак само за храненето.
Да ви се похваля - жълнетицата му се е махнала. 😊

# 126
  • София
Аз си нося шал за кърмене и гледам да съм с подходящи дрехи.
Не че много се мотаем навън, но с шала нямам никакви притеснения - нито че ще писне, нито че някой нещо ще види.

# 127
Здравейте мамчета, първо имам въпрос към кърмещите майки на поискване и които не се цедят.. Как се справяте с излизанията навън и на колко часа се храните, имам чувството, че ми виси на гърдата 24/7 и основно само кърмя и сменям памперси 😀
Другия ми въпрос е към всички относно поведението на бебчетата, нашата госпожица става в 8/9 сутрин хапва и не заспива, стои половин час спокойна и след това започва да иска да яде пак и заспива за половин час горе долу и след това по цял ден будува.. смятам, че това е много за двумесечно бебе да спи по има няма 2/3 часа на ден? А през нощта спи, но се буди на 2/3 часа, макар че предполагам че трябва да наваксва за деня, но уви... Проблема е че когато е будна не е спокойна, иска на ръце после пак помрънка , не знам дали това е нормално, но ми се струва много изтощително и че нещо не е наред 😩

Ние вече сме на почти 2 месеца и храненето ни стана доста разнообразно. По принцип е на горе долу 3 часа, но се случва и през час и половина - два да почне да си тъпче ръцете в устата, сякаш никога не е яла. Дръг път си заспива дълбоко и изкарва почти 4, но се буди озверяла, яде мега лакомо и гледам да не я оставям толкова дълго без сукане (четох, че кърмата се усвоява от организма за максимум 2 часа). С излизането е трудно.. Напоследък с този непостоянен график. Понякога докато се оправим да излезем, и изминем 200 метра и пак зяпне.. Не знам, уж все суче еднакво дълго време.. Нямам идея, бебешки истории. Все чакам да нормализира режима си, но ако искам да си направя по-дълга разходка просто взимам шишето с кърма и сме готови. Аз кърмя със силиконови протектори, така че няма проблем с биберони.
По въпроса с будуването, до преди няколко дни бяхме същите. Кратки дрямки от по 30тина минути, нервничене, особено следобед и вечер. Ако задреме в ръцете ми, в момента, в който я оставим веднага се будеше. Чак бях почнала да се притеснявам. Педито го отдаде на колики. Смених 3 вида капки за месец, същата работа. Спряхме ги, поне да не я тъпча с химии. Оставих само Био Гая. По съвет на бабата на моят мъж, започнах д я обличам една идея повечко и да пускам вече климатика у дома, понеже апартамента е топъл и в комбинация с хормоните ми, си ходех по къс ръкав все още. Въобще не забелязах кога хората са започнали да се обличат по-плътно. Бебката седеше по гащеризонче, или боди с дълуг ръкав и ританки, понеже всички лекари наблягат да не ги прегряваме. Ами, явно моето дете обича топличко, откакто и слагам по една връхна дрешка и затоплих до 24 градуса у дома, се успокои значително и спи много повече. Като я приспивам, я увивам с одеялце, и оставяйки я в леглото, завивам с олекотено юрганче и си спи като буба. Дори нощем все по-рядко се буди. Вече прави 5-6 часови паузи, което пък ме притеснява заради пропуснатото хранене. Но след 5 дни сме на консултация и ще видим как сме с наддаването.
Такива сме майките.. Не спи, притесняваме се. Спи, пак се притесняваме.. Явно от тук нататък ще е все така. Grinning

# 128
Каката захраних на 5месеца. Зависи от детето, но и сега така мисля 5-6 месеца.
Не ми е любим период. С млякото е много лесно и чисто, вадиш цица и готово 😄.
Следвах препоръките на СЗО.
Започнах с пюре от тиква. Никакъв сок!
Повечето пюрета аз й правих. Купувала съм пюренца от пащърнак, бял морков, пуешко месо. Неща , които ги нямаме в градината.
Предпочитам сурово замразен продукт. Само месо съм сварявала и слагала във формички за лед. Когато въведох достатъчно зеленчуци и месо, правих за цялата седмица и стерилизирах в бурканчета.
И се започва.. сега защо не яде, това защо не харесва, сега достатъчно ли е яла, сега защо се цапа толкова много, това петно защо не се изпира...
В един момент се предадох и я оставих да яде както и каквото иска. Много добре се справяше с парченца. И не сме имали задавяне. Слава Богу.
Ще видим с момченцето как ще е.

# 129
  • Варна
Аз съм от тези, които кърмят  по-скоро на режим, но ми се е случвало да се позабавим  и докато сме навън не ми се е случвало досега да ревне от глад - тя обича навън общо взето Simple Smile. Като се приберем вкъщи докато я съблека вече се усеща 😆. Ако планирам разходка повече от 3 часа се цедя за едно хранене и и нося в шише. Въпреки че и аз кърмя със силиконови зърна тя хич не обича да яде от шише, затова все по-рядко го правя. Прибираме се, хапва  и пак излизаме Simple Smile Напоследък даже мис е струва, че не е огладняла на 3 часа и мисля как да минем на режим 6 пъти, но уви тя пък не спи така спокойно вечер както допреди седмица.

Кърменето на поискване би ме изтормозило, признавам си, просто не е за мен. Sad Въпреки че след родилното когато само ядеше и спеше в голяма степен режима дойде от самата нея без аз да го налагам. Опитах тогава кърмене на поискване и то се получи същото общо взето.

Относно спането през деня - много е различно. Има някой дни, в които спи по цял ден и други, в които спи супер малко.

# 130
Здравейте, мами! Отдавна не бях писала и минавам да се отчета и аз.
Борис е вече почти на 6 седмици и сме малко над 4 кг. Установихме, че е качил малко, в норма е, но на Долна граница. Изписаха ни 3140, а на едномесечния преглед беше 3860. Изцяло на кърма сме, но при мен кърмата слезе по-късно и реално от втората седмица ни потръгна с кърменето. Имаме периоди, в които с часове виси на гърда, не тошкова да се храни, а за успокоение по-скоро. Коликите са ни между 11 през нощта и 2 сутринта и заспиваме след това, като спи по 3-4 часа до към 10. През деня има една максимум две по-дълги дрямки, едната о които е задължително с мен като заспива на гърда.
Не знам стига ли му кърмата или не, но памперси пълним яко - по 3-4 акита на ден и 6-7 пъти напишкани памперси.
С разходките е много различно- има дни, в които спи в количката, а в други се прибираме веднага след излизането, защото е крив.
Тази седмица съм наела хибридна раница за бебеносене от сгушени, тъй като не успях да се справя със слинга, който е едно дълго парче плат. То не беше мятане и рев, докато го сложа вътре, а в раничката заспа веднага.
За коликите давам САБ симплекс, но май не го успокояват много. Ака си звучно и с много зор на моменти и са вдни звучни....
Искам и да ви попитам дали ще водите бебоците на ортопед и кога? И ако има мами от Варна да препоръчат детски ортопед, ще съм благодарна 🤗

# 131
Ние вече минахме ортопеда на 39тия ден. Педиатърката ни прати след едномесечната консултация. Гледат тазобедрената става на ехограф и дават препоръки за правилно носене на бебето (тоест разкрачено). Ходи се пак на 6 месеца. Relaxed
Препоръки за Варна не мога да дам, аз съм в Пловдив.

# 132
Аз кърмя на поискване, което обикновено е на около 2 часа, понякога на час и нещо. Но бебка си смуче ръката, не само когато е гладна, а и като й се спи или има колики. А те уж бяха отшумели и пак се върнаха, но не толкова силни. Напоследък заспива предимно в слинга, с бял шум. Иначе откарва по над час рев. Вечер успяваме да я приспим към 12 - 1, но сутрин след 4-5 сутринта пак става доста неспокойна, гърчи се и ръмжи в съня си.
Мн ми е трудно с излизането, нещо не успявам да се организирам всеки ден. А и в квартала няма къде да ходя мн, парк наблизо нямаме, а просто по улиците не ми е мн приятно. Иначе си кърмя навън, нямам проблеми с това.
Със сина ми ходих на ортопед след 2рия месец, сега вероятно пак тогава

# 133
ЛЛ му прегледа крачетата. Да съвпадали гънките. Питах я за ортопед. Само частен преглед. На вас ви дават направления ли? Ще го заведа, защото върви много едър, все пак имам въпроси.
 И аз моля за препоръки за ортопед във Варна.

# 134
  • София
Трябва ортопед да направи преглед, само с гледане на гънки не става.

На нас педиатърката ни даде направление и за ортопед, и за офталмолог.

Общи условия

Активация на акаунт