Септемврийчета 2020

• 32 122
  • 661
  •   1
Отговори
# 405
Жаси, може би не е готов за твърда храна все още. Щом не се заглежда във вас като ядете... Аз мисля, че добре си взела решение да спреш за няколко дни захранването. Нека минат 3-4 дни и пак го пробвай с пюренце. Или пък му давай по 2-3 лъжички само, без да го насилваш за повече. Може би му трябва повечко време, за да свикне. Тиква, пащърнак  не съм чувала деца да не ги обичат.

Виолетче, този период със спането ще мине според мен. При нас със заспиването нощем няма проблем, но през деня иска да бъде приспан в раничката и понякога като реша да го преместя, ококорва очи, та многож често  спи в раничката залепен за мен. И аз засега нямам друго решение.

Ние май ще започнем с пуешко и заешко преди кашите и жълтъка.

# 406
Jаsmin, ние също спим така през деня. Тук таме успявам и в количката, но се буди рано и после е кисела. Явно сега има нужда да е сгушена. Не я местя, понеже повечето пъти след това се буди, та е вързана за мен също.

При нас яденето с пюре си е голямо залъгване. Много обича моята цветна чаша за кафе и се правя, че от там й давам пюрето. Тогава с кеф го яде, но естествено и тук таме ако нещо я тормози, пак се борим. Кашата я захареса с пюре от ябълка, така че явно започваме да въвеждаме плодовете. Simple Smile

# 407
Здравейте момичета,
Изчаках 7 дни без да му давам пюрета и стартирах с пащърнак, после тиква и сладък картоф и имаме малко подобрение. Изяжда няколко половин лъжички и после вече започва да не иска. Съответно приключвам до там. И така мисля да го караме докъто сам започне да си увеличава дозата... малко се тревожа за жълтък и месо че би трябвало да му давам вече, но ще изчакам да прояде повече от няколко лъжички 😊  
Отностно заспиването (Обикновено заспива сучейки след баня и после го местя в неговата кошара и после влизам за душ) няколко вечери след около 30 мин се е събудил.. баща му го е люлял в кошарата и той не е заспивал, когато аз отидох само го надникнах и той се обърна настрани и затвори очички след малко пак се обърна към мен и така още един два пъти и заспа... без да го люлея без да го приспивам... Явно искаше да види че съм там. Ние не сме от хорта който много излизат особено мъжа ми... но се чудя все пак ако реша да изляза как би станало. Как ще се променя привъзаността му във времето, прочетох една статия в която пишеше че е възможно да плаче ако реша да го оставя на някой. При мен идва баща ми през деня и малко го занимава понякога и го приспива. Свекървата за сега не съм я включила редовно да идва защото имаме някой разногласия... Мисля че като стане на годинка може би ще ми трябва помощ... особенно като иска да ходи. Вие мислите ли на тази тема ? Някой който вече е минал по този път би ли споделил опит?

# 408
  • Варна
Jessi само имате успех скоро с храненето! Относно това дали детето е привързано аз се убедих, че в голяма степен е генетично, колкото и да си мислех, че не е. Синът ми никога не е имал проблем са е с други хора, дори непознати, беше социален, контактен и до днес не е болезнено привързан към мен. Сега с Елена нещата са различни. Видимо търси основно мен, особено при записване когато е най-крива. Налага ми се да я оставям на друг (баща и, баби, дядовци), защото имам служебни ангажименти и понякога има големи драми. Не знам как ще е като тръгне на ясла, което ще е след няколко месеца (на 1 година).

Иначе от месеци насам Елена през деня спи в количката без значение дали навън или вкъщи.

За хапването - хапва добре, даже повече отколкото трябва според мен. Хапва и пюрета и каши, вечер с нас и давам finger food. Кърменето гледам да е в периода сутрин до 10ч и следобяд след 17ч, за да мога поетапно да я отбивам, тъй като ще се връщам на работа. До скоро имаше и на обяд кърмене след цяла порция пюре 😃

# 409
Здравейте! За мамите от София: водихте ли бебчетата на кръвни изследвания и ако да къде?  Досега съм ходила за себе си само в Кандиларов, но сестрите не бяха много внимателни, затова искам да заведя бебчо другаде. Доволни ли сте от някое конкретно място?

# 410
Да, аз вчера водих сина ми в Токуда, там му взеха кръв и бяха много внимателни!

# 411
Здравейте, момичета! Извинявайте, сигурно ще се повторите, но може ли да споделите кои каши са хубави и качествени от купените? Днес за първи път давах на Борето каша на Хип с ябълка, млечна. Близна малко, но не е хареса, даже му се догади и спрях. След няколко минути около устичката където беше се понацапал се обрина. Измих го добре и веднага го намаза с Бочко. Слава Богу след 30-40 мин обривчето отшумя. Дали от кашата като цяло, дали от това, че е млечна или нещо друго в нея не знам. Затова ще ми е полезно да споделите за хубави кашички. Безмлечнта ще почака. А сега и друг важен за мен въпрос свързан със захранването и кърменето. Откакто го кърмя, от самото начало моя юнак вече спрях да броя запушванията, които направих на гърдите си. Хем гледам да внимавам и с режима и с това да не ме ритне или удари той, или аз да се притисна с някоя дреха или неудобна поза, през месец, два аз съм със запушена гърда. Това е. Сега когато вече замествам хранене, обедното към момента, за да не се запуша се цедя по малко и замразявам. Да, но аз искам постепенното да спра да се цедя вече в тези часове, но ме е страх. Ето днес отново съм с бучка, на същата гърда като преди около 10 дни бях също. Това много ме тормози, сега пак дни наред, процедури и компреси. Как се справите с това, моля дайте съвет, как да отбия след време малкия изцяло, направо изпитвам ужас. Как да подам сигнал на тялото, че кърменето в определени часове вече ще спира и да не се пълнят гърдите ми? А за нощните цокания през два, три часа не ми се мисли как ще се оправям Cry

# 412
  • Пловдив
Аз съм давала само една купешка каша- оризова безмлечна на Милупа. Като я приготвях я смесвах с АМ и ставаше супер.
Смесвах я и с малко плодово пюре и малката си я хапваше.
Всички други ги правя домашни и не мога да препоръчам.

# 413
Силви, ако искаш питай в темата за кърменето. Там доста помагат момичетата.
https://m.bg-mamma.com/?topicrefid=19;topic=1312421.msg42639387#new

Ние заместихме две хранения засега. Едното е с пюре на обяд, а другото с каша. Аз купувам безмлечни и ги правя с неговото мляко. Засега давам само оризова и царевична. От пюретата яде карфиол, броколи, спанак, картоф вече, сладък картоф, тиква, морков и пащърнак, а от месата пуешко и заешко засега, жълтък също въведох (него преди месните). За седмица въвеждам две неща. Днес за първи път дадох заешко.
Нашето мъниче вече се изправя и се държи за кошарата така за секунди, все още не лази много бързо, казва срички някакви, но мама не.
Нещо, което ми стана странно, е, че започна да се буди нощем пак да яде. А беше спрял. Вашите ядат ли нощем?

За привързаността - с времето ще се променят нещата си мисля аз. С мама прекарват цял ден и няма как да не са привързани.

Последна редакция: чт, 08 апр 2021, 15:40 от Jаsmin

# 414
Какво заешко купихте

# 415
Ехаа, Жаси, вече се изправя, колко бързо. Браво! Борето още се клатушка седнал, и прави някакви опити за лазене, които понякога са много сладки и смешни Simple Smile От около 20 дни вече казва "мама", но го използва преди всичко, когато хленчи да го взема или ако иска да яде и спи. Иначе си бръщолеви някакви бебешки неща. За буденето, той не е спирал да се буди нощем по 3-4, а понякога и повече пъти, което ме съсипва вече. Надеждата ми е във въвеждането на вечерята, да е по-заситен и да спи, че и аз да поспя. Много ми се отразява в ежедневието. Чувствам се много неефективна, нямам енергия, разсеяна съм и уморена. Пия витамини уж, но сънят си е сън и го мечтая скоро да се завърне.

# 416
Вяра, дадох му на Ганчев заешкото със зеленчуци.

Силви, малчо не е много стабилен също седнал, повече прав, но не е хубаво, защото са още мънички. Играе си само по корем, или евентуално в столчето седнал, ама и един барбарон, по гръб не седи.
Честно казано не успокои, че Борето става нощем да яде, но си представям какво ти е. Още малко и ще мине този период. А доколкото си спомням той ти е второ дете. Дано да имаш помощ.

А кажете пият ли вода вашите деца, че е мъка при нас...

# 417
Здравейте, майки на септемврийчета 2020 Innocent
Аз се включвам малко късно, но по-добре късно отколкото никога Relieved
Моето 3то дете се роди на 01.09 - Виктор  (3280 /50см). Имаме си 2 каки на 11г и 6г.
За съжаление нямам спомен, а и къде ми бе главата тогава - та нищо не съм записала - коя кога е почнала да седи, да се изправя и прочее. Rolling Eyes
Аз съм вече доста притеснена - смятах,че щом е трето,че вече няма какво да ме изненада дето се казва, но за съжаление все неприятни новини покрай малкия, който от забременяването (кухо яйце) не се е спрял да ме държи под напрежение,а от както се е родил пък сме нон-стоп с физиологичния разтвор, някаква задна хрема го мъчи.
Вече е на 7м и половина - педиатърката ни прати на невролог,защото според нея ТРЯБВАЛО на 5м още да се изправя вече,а на 7 да седи напълно самостоятелно - нещо,което всъщност нито една от каките не е правила - но пък тогава тя нямаше такива опасения - та сега леко ме нахока на последната консултация. Посетихме невролог - д-р Стаматов от мед. център Малчовците. Каза,че видимо няма проблем, но сме закъснявали! Прати ни да ходим някъде на рехабилитации... честно казано - с каките не съм полагала такива усилия или кой знае какви упражнения да сме правили - всичко си ставаше от самосебе си! Weary
Според ортопеда - всичко е наред. Кръвната картина също е ок.
Притеснява ме и факта,че върви прекалено строен - на долната граница на нормата за килограми сме - 6800 - 66см. Хапва различно - 4 или 5 пъти на ден - за деня му се събира около 900мл - достатъчно или не - гледам от месец и половина вече да го блъскам на макс, докато преди това бяхме на поискване. Но така или иначе като му е достатъчно - и да искаш - не можеш да му дадеш повече - така че това количество е максималното, което мога да му дам за деня.
Реално всичко му е наред - чисто визуално - гука, смее се, научи се да се обръща от гръб по корем в 5ти месец (според невролога и в това сме били закъсняли...), играе си, спокоен е. Според мен си е по-мързелив - имам чувството,че педиатрите са луднали и гонят нормативи! Седенето му е по-скоро олюляване наляво-надясно - трудничко му е да е под прав ъгъл. А за стоене прав да не говорим - подвива крака и по-скоро сякаш не иска просто да го прави, защото има и моменти, в които ги изправя и стъпва здраво...за сметка на това пъпли по корем - вече надига и дупето,за да пролази както трябва...на 5м ни изби първото зъбче, а веднага щом влезна в 6тия - второ зъбче Simple Smile
Какво ще кажете? Има ли такива случаи/опасения и при Вас?
Благодаря Innocent
P.S Остана ни да заместим само първото сутрешно и вечерното хранене, но пък тук от няколко дни (предполагам го мъчат горните зъби) отказва млякото (изключая сутрин когато е мноого гладен та успява да изпие 120-150мл) и изобщо биберона - т.е и сок не иска. Та заради това вече и вечерното го заместих, а не ми се щеше толкова рано...храни се с пюретата на Gerber, а кашите са на Слънчо.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 00:43 от FB591304BGM

# 418
  • Terra incognita
Здравейте и от мен, включвам се малко със закъснение, но напоследък нямам много време.
Искам да се обърна към горната потребителка с молба да смени педиатърката си, защото нещата, които й е наговорила са пълни глупости.
Въобще не мога да разбера как може да има такива "лекари", които да те държат под излишен стрес и едва ли не да те карат да се чувстваш виновен за това, че детето ти е "закъсняло". Не, не е закъснял, тамън навреме си е. Как така ще се изправя на 5м, за пръв път чувам подобна щуротия??? Моята дъщеря също е родена на 01.09, но нито се е изправила на 5м, нито в момента седи стабилно. Факт е, че от ден на двн виждам подобрение, но и аз не съм особено настоятелна, защото седенето още й е чуждо и почти веднага гледа да мине по корем. Чак на невролог и рехабилитация ви праща, аз съм потресена. Веднага си помислих, че е в някаква схема.
Миналата седмица правихме консултация и нашата педиатърка въобще не изрази притеснение относно това, напротив, успокои ме, че обикновено започват да сядат около 7м и половина. Да уточня, че сме в чужбина. Така че изобщо не искам да се притесняваш, всяко дете има своето време за развитие.
А освен това моята дъщеря е родена и около 20 дни по- рано, предполагам това също е от някакво значение. Не е стабилна олюлява се, краката й се огъват като кашкавал, но вече виждам, че се опитва да упражнява пружиниране, като усети твърда повърхност. Съвсем скоро нещата ще се случат.
Разгорещих се малко и забравих и тук да попитам- някое бебе да е повръщало от жълтък? Уж го бях въвела, ядеше го без проблем около месец и от миналата седмица започна да повръща обилно 2 часа след приема му.
За нощното хранене- да, става нощем, но сякаш напоследък разреди събужданията. Намитам го за напълно нормално, бебетата и малките деца си имат нощни събуждания- къде за мляко, къде за биба, къде за нещо друго, които са физиологични и напълно нормални и изобщо не се и надявам да спи по цяла нощ поне до 3г. Не, че няма и такива случаи, но ние не сме от тях 😃
Аз месото го въведох доста бързо, защото сметнах, че е по- важно от зеленчуците. Започнах да добавям по някоя лъжичка от месните заготовки и бързо стогнах до ½ бурканче. Жълтък също побързах да да  преди въвъждането на всички зеленчуци, защото в него има далеч повече полезности, но ето, че направи реакция към него. Глутен също съм въвела, започнах от средата на 6м, сега е на 7м и половина и считам, че е въведен.

Последна редакция: чт, 15 апр 2021, 05:14 от VickyTaylor

# 419
Въобще не мога да разбера как може да има такива "лекари", които да те държат под излишен стрес и едва ли не да те карат да се чувстваш виновен за това, че детето ти е "закъсняло". Не, не е закъснял, тамън навреме си е. Как така ще се изправя на 5м, за пръв път чувам подобна щуротия???

Благодаря ти - успокоение си е Simple Smile
И аз се замислих за някаква схема,защото ни е педиатър от вече 11 години - откъм лечение няма грешка - затова и продължаваме с нея.Но това закъснение го потвърди и невролога както и рехабилитацията е назначена от него - не от нея. Но не бързам, аз също смятам,че имаме време и гледам много да не се поддавам на стрес Sweat

Общи условия

Активация на акаунт