Септемврийчета 2020

• 32 051
  • 661
  •   1
Отговори
# 510
Здравейте, момичета, влизам набързо с молба за идеи за рецепти с адаптирано мляко, което имам и се чудя какво да го правя. Все още го кърмя моя юнак, но малкото беше взето поради друга причина и стои така, а не искам да хвърля. Благодаря предварително, ще пиша за нас тези дни. Бъдете здрави! 🌹

# 511
Ние сме на същата възраст. Педиатърката каза, че порцията за тази възраст е 210-220 мл., мисля че даваш достатъчно.

На тази възраст храната трябва да е за опознаване и половината калории за деня трябва да идват от мляко. Ако детето пие по- малко от 500мл АМ на ден трябва да взема витамини.

# 512
  • Варна
Ние сме на същата възраст. Педиатърката каза, че порцията за тази възраст е 210-220 мл., мисля че даваш достатъчно.

На тази възраст храната трябва да е за опознаване и половината калории за деня трябва да идват от мляко. Ако детето пие по- малко от 500мл АМ на ден трябва да взема витамини.

Малко крайно ми се вижда това твърдение. Все пак са вече на 10-11 месеца. Със сигурност доста деца са отраснали захранени по старата схема рано и на тази възраст са имали максимум 1 прием на АМ/кърма. Не е невъзможно да се набавят нужните витамини и елементи и от друга храна стига да е разнообразна и пълноценна. Струва ми се, че напоследък се залита в друга крайност с храненето основно с кърма/АМ до годинка. Интересно ми е след години дали няма да се промени и тази теория.
Всеки си преценява разбира се как да гледа детето си ✌

# 513
  • Terra incognita
Да бе, то на 11м такова опознаване на храната пада, че не можеш да си опазиш чинията и порцията 😂

# 514
Кое му е крайното ? Ето ти една много хубава статия по въпроса.
https://www.parents.com/baby/feeding/baby-feeding-chart-how-much … s-the-first-year/

# 515
Здавейте, да дам малко отчет за нас с Бори! Към момента той се очертава да е голямо шило. Лази много бързо и пипа навсякъде, изправя се прикрепяйки се по мебели, отваря всичко, което може, взима и лапа каквото докопа. Много е жизнен. Заместени са, закуска, обед и следобедно, скоро и вечеря ще въведа. Все още го кърмя, нощем се пробужда поне два пъти. Има няколко успешни ходения по малка и голяма нужда в гърнето, но тъй като все гледам да сме навън тази дейност не винаги е възможна. През деня спи преди обед по около 30-40мин. и в благословените случаи по час. Следобеда е същото. Не знам дали ще доживея да го видя да спи поне два часа. Заради това домакинската ми работа и времето за мен са все на заден план. Знае да казва мама, деде, айде, дее (което според мен е - къде), Не. , Казваше много стабилно "баба" преди месец и половина, но спря.   Маха с ръчички за здрасти и чао и показва колко голям ще стане, ама не винаги Grinning Есе още ползва мен за приспиване и съм притеснена как ще се отучва.
Момичета, как бързо мина времето, скоро ще е септември, макар и вече да имаме едногодишни дечица, а сякаш беше вчера, когато още споделяхме трепери покрай контракции и раждане Heart
Бъдете здрави и се пазете! 🌹

# 516
Така е, Силви, много бързо върви времето.. Някои септемврийчета вече са на годинка.

Ние сме като Бори + че вече се пуска сам, но иска да тича и го водим с юзда, когато сме навън. Не съм въвела все още вечеря аз. Действаме си по старата схема - 3 пъти твърда храна и 2 пъти мляко. Преди време ви питах за спрей против ухапване от насекоми. В магазина ми препоръчаха Занзи и него взех. Ходихме веднъж на солна стая да подиша, много му хареса, игра си с играчките. Буйките му умаляха и се скъсаха и вече сме с втори чифт сандали, но не са буйки.
Тука няколко майки ме посъветваха да пусна документи за ясла, защото се чакало. Посъветваха ме да подам заявление, пък догодина да го пускам. Вие така ли направихте?

# 517
Така е, Силви, много бързо върви времето.. Някои септемврийчета вече са на годинка.

Ние сме като Бори + че вече се пуска сам, но иска да тича и го водим с юзда, когато сме навън. Не съм въвела все още вечеря аз. Действаме си по старата схема - 3 пъти твърда храна и 2 пъти мляко. Преди време ви питах за спрей против ухапване от насекоми. В магазина ми препоръчаха Занзи и него взех. Ходихме веднъж на солна стая да подиша, много му хареса, игра си с играчките. Буйките му умаляха и се скъсаха и вече сме с втори чифт сандали, но не са буйки.
Тука няколко майки ме посъветваха да пусна документи за ясла, защото се чакало. Посъветваха ме да подам заявление, пък догодина да го пускам. Вие така ли направихте?
За ясла зависи от кой град си. Например тук във Варна е електронна системата за заявления, и се подават само за предстоящата година. И при евентуален прием може да се отложи тръгването с максимум 3 месеца

# 518
Здравейте и от нас с днешна дата - 01.09 Simple Smile
Станахме на 1 годинка - сякаш отлетя това време! Flushed
Виктор лази смело и бързо, вчера пребъркваше чекмеджето на едната кака та й извади бельото Laughing След това го хванах в крачка с чекмеджето на другия гардероб и така Bowtie Изправя се където може - интересното при него е ,че ако го хвана да ходим прикляка да седне, за да продължи с лазенето. Като това е от скоро - допреди това уж му харесваше да обикаля из къщата хванат... така си седят сандалите, които специално му взех за прохождащи, тъй като ще му ги слагам само, ако сме навън - вътре ходи бос.
Бяхме на море за 4 дни миналата седмица - много му хареса да рови в пясъка и да "плува". Там му се отвори и апетита - ядеше двойни порции и въпреки всичко пак сме на никъде с килограмите - днес го измерих - 8300 Sad Поне на сантиметри го докарваме - 74.
От 15ти тръгва на ясла като идеята ми е малко да ходи докато аз посвикна наново с работата (1 седмица трябва да съм в офиса),на която се връщам на 27ми (оставям му нарочно седмица и малко да се адаптира) и тъй като пак ще си работя от вкъщи - после мисля да драсна една бележка, че няма да посещава ясла до края на епидемичната обстановка и да си е вкъщи - тя тази обстановка... ще е сигурно до лятото ПОНЕ Rolling Eyes
Със съня няма проблеми - рядко ми се буди нощем - само ако са го погнали зъбки - сега е с 6 и в момента вади горни странични и долу кътниците са се надули... нощните хранения отдавна ги забравихме - 2ри-3ти месец - така и с каките му беше.
Пробвам вече да му давам прясно мляко като не смея повече от 1% - така се случи, че като бяхме на морето в магазина имаше само на Мегле. Един път точно го пи от шише - та пак сме на лъжички...
И така от нас засега - предварително честитя и на всички останали септемврийчета Първата годинка! Да са Ви живи и здрави, много щастие да Ви носят! CandyBalloonBirthday

# 519
  • Чикаго / София
Честит Първи Рожден Ден на Виктор и на всички други септемврийчета навършили годинка. Да са здрави с късмет и много щастливи! 🎂🎉🥰

Радост навърши годинката на 31 Август. Отлетя бързо тази година и вече са малки човечета! Тя вече се пуска и прави по няколко крачки сама, но все още си предпочита лазенето.
Много е активна, непрекъснато е в движение и с някаква мисия 😄  Все още се кърмим и се събужда нощно време и суче по 2-3 пъти. През деня е на кърма сутрин и после като заспива, така я приспивам.  Иначе яде всичко, прясно малко е хапвала в печива.

Весело посрещане на рожденните дни на наборчетата! 🤗

# 520
Честит първи рожден ден на Виктор, Радост и всички септемврийчета, които вече са на годинка🤗🎊 Да растат живи и здрави и да радват мама и тати🎂

Аз съм доста притеснена. Малчо е с повръщане. Не иска да яде, от понеделник сме без апетит, а два пъти повърна млякото си. Караха ли бебоците този вирус и кога мина?

# 521
Здравейте мами,
Да са ни живи и здрави малките дечица 🌹❤☘
Прекрасна година измина при нас… бързо и неусетно в грижи и радости!
Ние също се кърмим вечер може и през час ако господина го тормози някой зъб… по-скоро мисля че ползва гърдата за успокоение. Иначе сме като вас през деня имаме едно междуно кърмене около 10-11 и после след обяд към 15-16 часа, след около 2 часа яде каша и после имаме кърмения 2 бр и тогава сън… режим няма обикновено заспива към 21:30 и имаме две дремки през деня.. едната е около 40 мин., а другата може да стигне и два часа.
Не ходи, абсолютно точно както друга мама беше писала, като го вдигна на крака и сгъва колене да лази. Не му е интересно. В кошарата за игра стои прав, балансира понякога стига до 1 мин. без да се държи. Според вас възможно ли е да прескочим този етап с държането за ръце и обикалянето наоколо 🤔 някъде бях чела че на година два месеца можело просто да стане и да тръгне(ако в лазел допреди това)?
А какво мислите ще правите ли празненства в тази обстановка? Ние мислихме да ходим на заведение с близките и някой приятели. Бяхме решили за 19.09.. сега не знам в тази обстановка 🤔

# 522
  • Чикаго / София
JaSssi да, така е кърменето и при нас. И тя спи два пъти на ден по същия начин - един път по-дълго - може и два часа и половина да откара и веднъж кратко 25-45 Мин. Кърмим се преди всяко спане. И ори нея ако избива зъб, може нощем на всеки час да се буди да суче. Тя спи при нас на леглото, че ми е по-лесно да не ставам. Само се обръщам от едната на другата страна. Кошарката й е залепена за нашата спалня, без решетка, и понякога я избутвам там да си спи. Тя щом се събуди и веднага прилазва до мен и започва да ми дърпа потника 😄

Ние не сме я водили за две ръце да ходи. Тя си ходеше по мебелите и сама се придввижва от едно място до друго. Напоследък й давам пръстче да се хване с едната ръка и така обикаля държейки се за един пръст, но с две ръце не съм я водила, нямам кръст за това. По- добре не го води, ще си започне да си ходи, като му дойде времето.

Ние за РДто се събрахме в нас само ние, семейството на сестрата на мъжа ми и една моя приятелка. Тортата беше домашна, така че и Радост да си хапне. Хубаво се получи, без излишно бързане, приготвяне и напрежение, и с много внимание към рожденничката.

Жасминче да му минава бързо на малкия юнак. Радост не го е карала този вирус!

# 523
Честит първи рожден ден на Виктор, Радост и всички септемврийчета, които вече са на годинка🤗🎊 Да растат живи и здрави и да радват мама и тати🎂

Аз съм доста притеснена. Малчо е с повръщане. Не иска да яде, от понеделник сме без апетит, а два пъти повърна млякото си. Караха ли бебоците този вирус и кога мина?
Ние го минахме този гаден вирус.
Калоян през ноща повърна 6 пъти на фонтан и сутринта след като беше хапнал малко. Лл каза да овладея повръщането със свещички, и от както започнах да му ги слагам повече не е повръщал. После го хвана разстрийството за 1 седмица, което от нищо не се повлия. Много е важно да не се обезводни.
Как е днес детето?

Нашия РД мина и бяхме само ние и свекърите. И най накрая се наканих да му направя прощапулника, все отлагах а проходи преди месец.
Всяко дете си е различно, когато се почувстват стабилни сами ще се пуснат да ходят. Кака например беше (и все още е) много страхлива, тя проходи на година и 3 месеца.

# 524
Жаси, мисля, че не е задължително да минавате през воденето за ръце. Познавам деца, които си проходиха сами, първо подпирайки се на мебели, после сами се пускат, без да е нужно родителите да ги водят.
И малкият е с две дрямки като вас и като продължителност са същите. Вечер ляга към 21-21:30ч и става между 7 и 9, най-често към 8.
За празнуването нищо не съм предвидила. Вкъщи ще сме.

Ирка, може ли малко инфо за домашната торта? Ще съм ти много благодарна.

Цецинка, благодаря за включването. Той повръщаше предимно вечер като млякото цялото го връщаше. Нямаше апетит и хапваше само няколко лъжички попара, нищо друго за целия ден. Педиатърката ни го постави на лека диета - оризова каша или картофче, докато се възстанови коремчето. Прегледа го, преслуша го, пусна ни кръв, урина, разчете ги, каза, че са добре и  ни изписа прахчета хидратиращи. И пробиотик. Днес е по-добре, вече и на обяд, и следобед си хапва няколко лъжички каша.  Мляко и пюрета все още не давам да не дразнят коремчето.

Общи условия

Активация на акаунт