ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 576
  • 766
  •   1
Отговори
# 570
Вкъщи децата ми са бивали спокойни, но и никога не съм акцентирала върху успех, което е от голямо значение. Особено малкият е еталон на невъзмутимостта. Стипендия въобще не ме интересува, нито той се е развълнувал от това. Оценяването у нас е необективно, ако сравняваме отделни училища и класове е направо несравняемо, така че лично за мен не е мерило за нищо.
Примерно за какво сравнение може да става въпрос при децата с нов език и тези, които започната от А-Б този, който са учили вече 6-7 години? Или между сходни паралелки,при едната децата се приблират всеки ден с по 50 думи и големи текстове, в другата - с по 10 и няколко изречения.
С немския си карат двамката добре. Другаруват си. Взимат си по средно 50 думи средно дневно и са стигнали вчера до един диктуван текст от страница голям формат, който трябва да разказват днес и утре. Снощи ми го чете, превежда и разказа. Хем голяма диктовка, хем преразказ после.
Сега за отличен не е моят, оценките му са абсолютно реални, като гледам контролните, но ако трябва да сме честни с това темпо лично аз не виждам кой ще научи и граматиката и думите за шест, ако никога не е учил този език. А и не смятам, че това следва да е целта. Той и на петиците си е доволен. От устни има някоя отлична, както и от контролно на граматика. Но думите не може да ги запомни всичките и да ги пише без грешка, барабар с представката, указваща рода. Като влязоха и падежите и за всеки това чудо се променя, съвсем зор му стана. Иначе знае коя в кой падеж как се променя. Запаметяването на родовете е трудно, чисто механично е, няма как да стане идеално и то след първия месец.
Доволна съм от детето и си му го казвам. И той е спокоен, и си кара с езика напред и не е губил желание.
Харесвам подхода на учителките - ето, сега им предали маса думи и специално им измислили текст с тях, който са им продиктували за преразказа, за да могат да си ги упражнят в контекста. В учебника няма достатъчно текстове, а наличните са и късички. Този си е специално изготвен за тях, според взетата лексика и граматика. Така думите и словоредът си се запомня в пъти по-добре от отделни думи и изречения.
Освен това имаха и домашно на граматика - пак учителките вадили извън учебниците по нещо.
И при двете учителки по немски има по пет-шест оценки. И изпитванията значи са съвсем редовни. Контролни - минимум по едно на седмица. Устни изпитвания. Не е като да скучаят.

Математиката си препуска, но не е крива учителката - планът е тъп, кух, та чак вдлъбнат. С векторите са пак всеки ден - нов урок и в петък - контролно на раздела. Моят задачите от учебника и от сборника ниво А си ги решава. Сега ако има време ще дам и от ниво Б, но проблемът е точно с времето - никак не е достатъчно. Поне по една събота и неделя да имаха след приключване на раздела, да могат да поупражнят вкъщи материала. Ама не!

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 13:22 от Judy

# 571
  • Пловдив
ТуиГ, твоя набор като моя - пише френски със слушалки в ушите на фона на английски блогър. Още не знаел достатъчно езика, че да си пуска френски влогъри, ама ха.
За оценките ние имаме само една шестица, на входното по БЕЛ. А той съм почти сигурна, че е бил с най-малко точки от НВО по БЕЛ от целия клас, но на. Но по френски е с:4,3,3,2,3,6,4. Страшна работа. ПО иИ, музика и ФВС на входните е с 5. Абе положението е мамата си трака, но не мога да натискам повече. Та, като се притесните за успеха на вашите деца, погледнете моето и си свиркайте 😀. И, да не забравяме, че е уж в най-лесната ЕГ в Пловдив, ако беше в друга знам ли...

# 572
  • София
Входно по ИИ? Това е изобразително изкуство, нали? Това вече ми идва супер странно.
Моя грешка, бързах. ИТ исках да напиша, вече и Ники е при Узунова Simple Smile

# 573
Grin Мария, колко по-странно от входното по физическо, каквото се явяват нормативите.
Мария 007, по ИИ се учи и теория - входното ниво си е съвсем на мястото. при нас са правили по ИИ и музика входни нива в старото училище.

Аз зная, че по ИИ се учи и теория. Преподаваха им я, чувах с ушите си. Но както по фвс се учи теория, а изпита е на практика (въпреки, че и контролни по фвс са правили нашите) много ме учудва по 2 параграфа: защото познавам учителите по рисуване и не го очаквах и защото Николета рисува меко казано прекрасно и двамата учителя много добре го знаят и точно на Ники някой от тях да пише 3 ми е шокиращо и невероятно. Затова реагирах.

# 574
  • у дома...
При положение, че за повечето деца езика, който учат тази година е нов, няма как още от началото да са с отлични оценки. Аз затова си хваля детето и я насърчавам. Много е важно да си разбере грешките. А не да се тръшка за оценка.

# 575
  • Между гори и планини
И а хора на които езиците им се отдават... Майка ми знае 7 езика - руски задължително по него време, френски от френската езикова, после на курсове английски. Покрай работата като администратор в хотел, научава испански, италиански, работеше няколко години с араби та и арабски научи, за едно лято свободно писмено и говоримо немски. На 75г, като се види с приятели от Германия говори перфектно с тях, с французина тук на френски, с мъжа ми на английски... Ох, дано внука ѝ се е метнал на нея. По едно време свекърва ми от Калифорния прати говорещи играчки - всички на английски и испански. Та моя мрънкаше на испански, сега го влече руски.

# 576
Извинете, ще ви върна към НВО с въпрос Simple Smile
Биографични въпроси за автор, възможно ли е да има на НВО? Знам, че преди време е имало, а последните години не. Въпросът ми е отпаднали ли са или просто авторите последните години са ги прескочили, но не се знае тази...???

# 577
  • София
Не знам какви методи на преподаване са използвали по времето на нашите баби и дядовци, но баба ми ми е разказвала как като се загубила в Париж много бързо си спомнила френския, който учила в гимназията преди има-няма 50 години... А дядо ми ходел по пазарите в Париж да си говори с продавачите...

# 578
  • софия
Съдържанието се определя с модел на НВО, който се утвърждава всяка година. Като утвърдят модела и се вижда какви въпроси ще има.
За 20/21 е записано същото, което беше и за 19/20: "Системата от задачи по литература се определя от задължителното учебно съдържание, свързано с творби от българската литература и включено в учебните програми за VI и за VII клас. "
Аз го разбирам като да няма въпроси за биографията на писателите.

Ха! Не трябваше ли наборът след нашия вече да е по учебното съдържание V-VII клас?

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 14:09 от zvаnchе

# 579
Ох днес съм доволна, дъщеря ми най-накрая изкара 5 по математика (можело значи, но тръгна на частни уроци). Иначе при тях господина по физическо иска да имат тетрадка Laughing
Прочетох, че и 2 ноември ще го правят не учебен ден, така че общо им се събират 4 почивни дни следващата седмица Smiley

# 580
Той, понеже, 1.11  е най-учебният... Малкият се чуди с тия еднодневни ваканции защо ги наричат такива, само дразнят децата.Smile

# 581
  • софия
Почти официално няма да ходят и на 2.11. https://offnews.bg/obshtestvo/2-noemvri-shte-e-neucheben-za-vsic … ishta-738505.html
Как Стаматов пропусна да се похвали предварително не знам.

# 582
Аз го слушах министъра преди малко. Потвърди за 02.11. Каза и че не отменят еднодневните екскурзии, но на нашите днес са им казали, че май им отпада екскурзията в петък.

# 583
  • София
Здравният министър днес се е изказал за носенето на маски на открито и вероятно скоро ще цъфне заповед по темата.

# 584
Здравният министър днес се е изказал за носенето на маски на открито и вероятно скоро ще цъфне заповед по темата.
Е, не.

Общи условия

Активация на акаунт