ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 594
  • 766
  •   1
Отговори
# 555
  • о`майна лунна нощ е
Моя пък има 4 по физическо на входното ниво! Ши припадна 😂 Той дали е разбрал, че въобще е имало такова?!

То на нас това ни е единствена шестица. Входно по физическо.
Много домашни има наборът. Едва смогва и въпреки че бях подготвена психически за ниски оценки в началото, ми е едно такова чоглаво, че въпреки усилията, не издрапва повече от четворка.
Ама как да го направи. Влизам в бърлогата, той пише по немски. Нистина го прави, защото го "хващам" с химикала в ръка точно в момента да пренася думи по речници и ги изписва в тетрадката. На екрана на компютъра върви игра, в която той не участва, а в ушите му гърми английски блогър. Отнесе кавгата. С една трета рам памет, няма как да натрупа добро качество в ром-а, та го насмотах, че щом учи по немски, нищо странично не трябва да ангажира вниманието му. Камоли игри или английска реч.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 11:43 от `ТуиГ

# 556
  • София
Двойките на диктовката в класа реално класната не ги е писала като текуща оценка. В Школо оценките са му две - 5, 4. Определено не завишава оценки поне нашата класна. И понеже той явно няма правилна преценка за знанията си (мислеше, че ще има на устното изпитване поне 5 и много се изненада за тази четворка) му казах днес да говори с класната, за да си разбере грешките и пропуските и да ги отстранява. Не ме притесняват оценките по езика на този етап. Само искам да не губи мотивация, защото учи с желание езика.

# 557
Едни се мотивират от слабите оценки, други се обезкуражават. Трети (наша милост) не ги трогват оценките  в никоя посока. Не е претресен от ниските оценки на думите, защото "...е, изтървал съм умлаута, ама думата я знам. Като я повтаряме, ще я запомня...." Scream  Head Band При нас лесно раздават двойки, особено на изпитване за думи. Скалата е по немски строга. Simple Smile)  .Граматиката си я разбира и му е интересно да осмисля как работи езика,  ама и там се налага да обяснявам, че като го разбереш трябва и да го пипеш малко, та да се автоматизира.... Наистина са по цял ден на училище и се изморяват, ама моето прекалява малко с непреуморяването си. Уф, голяма борба....

# 558
  • София
Като ви чета се чудя дали не е по-добре на този етап да не се пишат оценки? Да им правят препитвания, да им връщат тестове отгоре до долу в червено, но оценки да почнат да пишат, когато децата започнат да осмислят малко от малко новия език.
Наборът не го демотивират толкова слабите оценките, колкото тонът, с който евентуално се коментират и лепенето на разни етикети. Например подава се контролно оценено за 5ца с думите "От теб очаквах повече.". Има съществена разлика с "Малко повече старания и проверка и следващия път ще е 6." Децата, а после и възрастните, имат нужда от хоризонт, в който нещо може да случи. Затова в управлението на хора се казва, че целите, които си поставяме трябва да са изпълними в даден срок.
Според мен е важно как ще завършат тази година, а не колко двойки и тройки са имали в началото й. Ако ниски оценки сега ги откажат от системното учене, това идеално може да е оправдание, за да не полагат усилия до края на година.

# 559
  • София
Моите са само с английски, но оценките на входните са доста зле. Ваня е последна в класа ,но това е очаквано и винаги е била така, но учудващо Николета е предпоследна по успех в класа. За пръв път има тройка  на входно, в случая по ИТ, не че не го очаквахме. Има и няколко четворки. По бел и мат си е с шестици, но пак ме изненада резкият спад при нея на входните. Разбирам е, тя смята, че ще си ги оправи по време  на годината, но е факт че явно е с едни от най-ниските оценки по разказвателните и по ИИ в класа.
За сметка на това, намерихме къде да ходи на волейбол, много е доволна и беше след първата тренировка с ужасна мускулна треска Simple Smile

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 12:42 от Aila

# 560
Да точно така мисля и аз, green_dawn, и тонът е важен.

Последна редакция: вт, 20 окт 2020, 12:02 от MollyBy

# 561
...
Наборът не го демотивират толкова слабите оценките, колкото тонът, с който евентуално се коментират и лепенето на разни етикети. Например подава се контролно оценено за 5ца с думите "От теб очаквах повече.". Има съществена разлика с "Малко повече старания и проверка и следващия път ще е 6." Децата, а после и възрастните, имат нужда от хоризонт, в който нещо може да случи. Затова в управлението на хора се казва, че целите, които си поставяме трябва да са изпълними в даден срок.
...

Какво нещо е нагласата? Наистина зависи и от тона, с който е казано, но за мен преводът на "От теб очаквах повече."  е "Знам, че можеш повече, имаш възможности", което би трябвало да насърчава. По-лошо е учителката да мисли, каже или покаже, че това ти е тавана или да обобщи за контролната на думи: "за тези с повече от ... грешки, няма надежда" (макар че, и от това не беше впечатлен/притеснен/ядосан/мотивиран в повече моя син).

# 562
Входно по ИИ? Това е изобразително изкуство, нали? Това вече ми идва супер странно.

# 563
Grin Мария, колко по-странно от входното по физическо, каквото се явяват нормативите.

# 564
Една съседка наскоро ми разказа, че когато големият й син почнал да учи в НПМГ, наредил едни четворки по химия. На първата  родителска среща  учителката казала - " Л много се старае, полага много усилия, но му е трудно". Идело й е да потъне в земята от срам,  каза, че никога не се е чувствала толкова зле - рече, че по-добре да й били казали, че е мързелив, лентяй и т.н, а не такова нещо пред всички останали родители . Детето после почнало и на олимпиади да се представя страхотно, а в момента е уважаван специалист в областта. Бързите заключения никак не са на място понякога.

# 565
  • София
Учила съм малко френски, като ученичка. Вече като по-голяма - английски и последно немски. Определено немският ми се струва по-лесен и логичен от френския. Има правила, които трябва да научиш. Четенето е лесно. Но това е според мен.

аз съм учила и трите езика. френският също е език на правилата. само дето са много. но нека не забравяме, че в немския има един род повече и падежи.

английското произношение е по-трудно от френското, защото не се подчинява на правила. там трябва да помниш всяка дума как се произнася.

Мария 007, по ИИ се учи и теория - входното ниво си е съвсем на мястото. при нас са правили по ИИ и музика входни нива в старото училище.

# 566
  • София
За входното по ИИ синът на моя приятелка гениално се беше светнал и на въпроса за известни ренесансови художници, беше изброил имената на... костенурките нинджа. 😁

# 567
  • о`майна лунна нощ е
Бързите заключения никак не са на място понякога.

Аналогична ситуация и в наше село. Точно детето на близка приятелка, заради което избрахме немския всъщност, в края на първия срок 8-ми клас е било привикано от класната, барабар с родителите да им обяснят, че трябва да го запишат на курсове или частни уроци, защото е много зле по немски. Тази година се дипломира със сертификат  С1, взет с отличен резултат, и беше един от само 16 или 19 деца в целия випуск с отличие по немски. Та толкова за прибързаните изводи.

# 568
  • София

Аналогична ситуация и в наше село. Точно детето на близка приятелка, заради което избрахме немския всъщност, в края на първия срок 8-ми клас е било привикано от класната, барабар с родителите да им обяснят, че трябва да го запишат на курсове или частни уроци, защото е много зле по немски. Тази година се дипломира със сертификат  С1, взет с отличен резултат, и беше един от само 16 или 19 деца в целия випуск с отличие по немски. Та толкова за прибързаните изводи.

То не е само до първоначално впечатление, но всеки работи и напредва с различно темпо.
На някои старта им е по-труден и мъчителен, но пък са постоянни и трудолюбиви и постигат високи дългосрочни цели. Други пък са нахъсани в началото и всичко ново като че ли им се отдава от само себе си, но за сметка на това с времето се отегчават и си търсят нови предизвикателства.

А и си има природни таланти, на които всичко им се отдава лесно. Например в гимназията имахме едно момиче, което само си пишеше домашните и четеше думите по 2-3 пъти, отделяше не повече от 1 час за френския  и имаше едни от най-високите резултати в класа. Всички други се бъхтахме като ненормални и всеки имаше различна успеваемост, според възможностите и концетрацията си. После същото момиче беше добро и по математика и природни науки, и по разказвателните. И то всичко й се отдаваше с лекота.

# 569
  • София

в началото на първи клас учителката се опита да ми пробута тезата, че детето ми било с дислексия, защото пишеше огледално някои букви и цифри. на празника на буквите три месеца по-късно, той четеше най-добре от всички в класа. а на 12 години беше класиран на национално състезание по правопис и граматика.

Общи условия

Активация на акаунт