ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 581
  • 766
  •   1
Отговори
# 540
  • у дома...
Учила съм малко френски, като ученичка. Вече като по-голяма - английски и последно немски. Определено немският ми се струва по-лесен и логичен от френския. Има правила, които трябва да научиш. Четенето е лесно. Но това е според мен.

# 541
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз съм учила и двата езика донякъде, за мен категорично немският е по-труден. Да, френският е с трудно писане, но и немският не е цвете в това отношение. А сложният словоред и глаголи? Един глагол с 20 представки, всяка е с различно значение - започва изречението с zu, говориш 5 минути без глагол и накрая слагаш глагола...не е за мен това. Ще се справят децата, 5 години ще лягат и стават с тези езици, няма начин да не ги научат, но първата година си е зор.

# 542
  • София
За мен немският е по-близък до английския въпреки родовете и особеностите на словореда. Много думи са подобни. Това не го прави непременно по-лесен де Stuck Out Tongue .

# 543
  • sofia
Нормално да е зор в началото. За единица време се изсипва голям обем материал, отделно на мозъка му трябва време да обработи и да улегне тази информация. Като се усвоят основите, после става по-лесно. Работя във фирма, която предлага курсове за възрастни и в началото много се оплакват, че им идва нанагорно и ги успокоявам с горните реплики.
Приятелка на дърти години (над 55) почна да учи немски и ми е споделяла точно същото - в началото се чувстваш като идиот, но след няколко месеца усилия нещата се подреждат.

# 544
... Догодина и моя син ще има втори чужд език. ......... 
И като му сложим и разказвателните, които ще учат 2 години в една и ми призлява.
Затова миналата седмица почнахме уроци по испански, това ще бъде вторият език догодина. То темпото няма да е бясно, както тази година се учат първите езици, но като се досложат и разказвателните на английски...  Та поне някаква основа да получи на спокойствие, да не го мисли догодина. А и сега не е особено натоварена, да не кажа изобщо.

# 545
  • София
Добро утро 😊 няма страшно, момичета, всичко ще се подреди! Няма да забравя как баща ми отиде на една родителска среща и едва донесе чувала с двойките ми по немски. Класната дава контролна на думи, аз не съм ги научила, айде 2.😂Ами няма човек до момента, немец, който да не ми е направил комплимент за нивото ми на езика. Но ЕГ си е ЕГ, истината е, че няколко години живях в Германия. Трудно е, никой не твърди обратното, но няма лесно в живота. Всички сме минали по този път и те ще минат. История на немски съм учила в 9 клас, ами ад беше..... Но и това минава, само хубавите спомени остават. Сега да се върна 20 години назад, пак ЕГ ще избера, а мечтата ми беше икономически техникум 😂. Господ си знае работата. Ще се справят децата, не може все да е лесно, няма такъв филм.

# 546
Моето гардже и то затрупано с домашни по немски. Но не знам какво да кажа, тъй като тя ще е и с френски втори език. Та мисълта ми беше, радвайте се, че имате избор между немски  и френски, защото някои са и с двата. Stuck Out Tongue
Иначе учи по цял ден, вечер, уикенд, няма време дори за разходка. На теста по немски има 3.50 (вече имат по 5 оценки) и една нейна съученичка й казала, че я карала да се чувства добре, щото тя имала 4. Astonished
А за днес контролно по мат.

# 547
И при нас има драма с оценките. Девойката е голяма максималистка за разлика от мен. Мислела си, че сега в осми клас вече ще е по-лесно и хоп изненада. Тръшкаше се дали ще има отлични оценки на входните, а за мен е по-важно наученото не толкова бележката, но иди обяснявай. Надявам се, че ще се отрезви, че няма как по всичко да е перфектна, това доста й вреди.
Драма няма при моя младеж. Сега разбра нагледно за какво му говоря от години и че тия шестици дето ги носеше са просто една нищо не значеща цифра.
На контролното по БЕЛ, което правиха миналата седмица има 3,95, което се явява една от високите оценки... Радвам се, че го приема отрезвяващо, а не като че ли е настъпил края на света.

Твоята девойка след като е взискателна към себе си, ще влезне в крачка и отново ще е доволна от себе си 🤩
Всичко е въпрос на време.

Френски език аз никога не съм учила, защото никога не съм го харесвала като език. Немският език изобщо не е труден, стига да бъде преподаван както трябва. Имах страхотна учителка, от която и да ден днешен си спомням обясненията, свързани с граматиката, които се беше постарала да ни ги представи така, че да ги помним цял живот.
Пожелавам на децата учители, които да ги вдъхновяват и подкрепят.
После да се хвалите с щастливи деца 😁

# 548
  • София
ТОва са нови езици.И независимо от първоначалния подход и желание, е нормално да има трудности.Дъщеря ми  до момента има 5,6,5. Снощи й гледам теста и откривам супер тъпи грешки.Които са си реални пропуски от нейна страна и ненаучване. Имала е спомен за някаква дума и се  опитала да измисли как се пише  според слуховия спомен.Е да, ама за  целта трябва и  правилата за комбинации от букви да са бетон.И пак има  Изключение.С налучкване не става.Така че-  учене и   пак учене трябва.За да има истински стабилни резултати.Аз пак давам себе си за пример- учила съм  френски  като втори език по едно време.И  толкова  харесвахме учителката по френски,и с такава любов и лекота ни е преподала  тая сложна граматика, от която всички се плашат, че още имам спомен и  дори не се замислям че е толкова трудно.Аманда, каква е тая игра, че ми стана любопитно?

# 549
При нас само веднъж май едно дете имало 2 по фе. Прави ми впечатление, че тук пишат по-високи текущи оценки, спрямо стария клас. На последното контролно по фе на Ния без да разбирам грам френски бих й писала 4, съдя само по червеното, а тя има 5,50. Тя твърди, че е една и съща грешка на 2 различни упражнения и как едното упражнение, на което са й грешките го били взели след контролното. Не зная къде е истината. Виждам, че много учи и че учи с огромно желание. Може би пък високите оценки да я мотивират, така че се радвам, че при нас не са строги.
В смг пишеха ниски текущи и после бам яко високи за годината. Но и по много предмети контролните си бяха извън материала на учебника, което също не го разбирах. Тъпото беше, че се правеха, че не виждат и се преписваше много. Иначе идеята за реални текущи и високи годишни я разбирам, за да са конкурентно способни с деца от други училища. Абе много е сбъркана нашата система с оценките и много нереална. На АК табличките са ми чудни, но няма кой да приложи такава схема в бг.

# 550
  • София
Нашата класна  миналата седмица  писа на нас, родителите , апелирайки да извършим някакъв контрол върху ученето , за да помогнем на децата.Каза че не учат достатъчно.Дори им се е скарала..Много им е  говорила за това че лесно може да им напише двойки, но доколко това ще ги мотивира..... ( ето примера  с ниските оценки на мама Мони).Така че на този етап  оценявам поощрението и приемам като правилен подход.Трябва сами да се погрижат за знанията си.

# 551
  • София
На АК табличките са ми чудни, но няма кой да приложи такава схема в бг.

Друго, което ме впечатлява в АК е, че всяка домашна работа се проверява от учител, грешките се поправят и често завършва с препоръка. Това до сега не бях го виждала в друго училище. Просто няма вариант да отбиеш номера със зле написано домашно, колкото "да има нещо".

# 552
Сани, не е някаква обучителна игра. Нещо за астронавти, но все се падал с французи...

# 553
  • Между гори и планини
Моя пък има 4 по физическо на входното ниво! Ши припадна 😂 Той дали е разбрал, че въобще е имало такова?!

# 554
Входното по фвс са едни нормативи: скок от място, хвърляне на медицитска топка, бягане на 2 различни разстояния и Т-тест, което е нещо като игра за пъргавина. Оценката там е таблична и всички деца в бг са с еднакви критерии. Което ужким е смисълът, но как се очаква от дете 1,50 да скочи колкото дете 1,80? И кой и как обоснова, колко трябва да скочиш от място за 6? Но здраве да е. Това е една оценка (от всички нормативи се пише 1 обща оценка), които всички учители знаят колко е реална. Е, в стария клас писаха по 5 оценки от входното по фвс и ставаше интересно, ходи поправяй 5 четворки с една петица за активно участие Simple Smile)).

Общи условия

Активация на акаунт