ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 684
  • 766
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Аз съм човек, който обича да му е ясно и информирано и си питам. Въпросите ми не са недобронамерени, а просто изясняващи и съвсем конкретни, без емоции. Дразня се, когато някой реши, че щом питам, значи съм недоволна. Питам, за да съм информирана, а не за да се заяждам!

Думата "страх" беше употребена от Ния, според мен е неточна. Вероятно госпожата е употребила нещо от сорта, че се притеснява от мен. И в случая аз просто се притесних, че съм притеснила тази прекрасна жена.

напълно те разбирам и вероятно съм в същото положение. и винаги съм била. години след като детето ми излезе от детската градина, една от учителките ми сподели, че се ужасявала като ме види да се задавам, защото знаела, че ще я питам нещо. почувствах се много огорчена, защото 4 години помагах на тези жени, събирах пари за материали и ремонти, организирах всичко, което поискаха, да им е по-удобно и приятно да работят с децата, а в замяна исках елементарна информация, която те реално погледнато бяха длъжни да дават на родителите.

така е - всички образователни кадри мразят и се страхуват от общуване с родителите. най-добри са ония родители, които не си отварят устата. е, от друга страна с удоволствие хвърлят вината за всичко върху неглижиращите и незаинтересовани родители, но ако може - да не ни се пречкат и досаждат с въпроси.

подлудява ме липсата на елементарна организация и информираност в училищата. защо не публикуваш на сайта информацията, за която със сигурност те питат десетки хора?

колкото до госпожата ни, може изразът да е бил употребен в шеговита форма, но усещането си остава. госпожата е много млада и напълно неопитна. с времето ще разбере, че е нормално да комуникира с родителите и да предоставя информация, както и сама проактивно да я търси. и че това е част от работата на един класен ръководител. надявам се, че ще запази добронамереността и желанието да помогне.

# 196
Happy, вие съвсем без учебници ли сте? Поне тетрадки имате ли?
Писала съм и друг път какъв е моят идеал за учебно устройство. По това, което съм чела май е нещо като графичен таблет. Искам обаче да е с електронно мастило както електронните книги. Там да са всички учебници и тетрадки. Съответно да можеш да пишеш и с клавиатура, и с писалка. Записваш си там уроците, пишеш домашните, пращаш директно на учителя. Всичко в едно устройство.

# 197
  • София
Някои хора по default си мислят, че задавайки въпроси имаш "лоши" намерения.
Не си спомням дали съм ви казвала как една доста прехвалена учителка по математика на набора във великото 125то беше сложила касичка с надпис "тъпи въпроси" и още първия час беше обявила такса 10ст за тъп въпрос. Как ми се иска да забравя този период 5-7 клас с всички простотии през които минахме с набора...
Неадекватното отношение относно задаването на въпроси и търсенето на информирани отговори, обаче, се пренася и в други ситуации, когато така е "възпитано".
Всеки onboarding на нов служител при нас започвам с думите "Ако не знаеш как да направиш нещо - питай! Не го прави на своя глава от страх, че ще покажеш незнание. Вероятността после 3 пъти повече хора да се налага да оправят някоя каша никак не е за пребрегване."

# 198
  • София
Аааа, не съм казала, че наистина я тестваш! Но такова усещане имам аз, когато някой по принцип запознат с нещо, ми задава въпроси, свързани с това нещо!
Ти си нетърпелива, но да ти кажа и на мен не ми е силна страна. Joy
Вчера детето ми дава едно заявление за трети ПП, казах му да си избира, но в същото време допълних в декларацията и празно място за четвърти ПП. Той ми се разсърди, че проявявам своеволие, но не мога да чакам до втория срок и РС, за да си кажа болката. Мисля, че и аз скоро ще съвещавам с ръководството. Grinning
Не беше за вашата тема, ама ми олекна!

# 199
  • софия
Ама аз съм спокойна! Кой е казал, че не съм? Спокойна и бекрайно щастлива съм. И не желая да създавам на никого притеснение. Слънце, ама аз не я тествам, наистина не знам отговорите на въпросите си.
Явно и тук създавам мнение за себе си, че съм заядлива и лоша. Стана ми още по-тъжно и май беше добре да си чета кротко за ковид.
Не си, но хората, които питаме създаваме впечатление на заядливи и претенциозни Wink За мен е странно защо, но съм го приела и се старая да не се задълбочавам над това. Евентуалното ми обяснение е, че понякога съм съвсем директна (не съм тактична), което може да обиди и е нещо, върху което се опитвам да работя.
Препоръката на Хепи я разчетох като съвсем добронамерена Simple Smile

# 200
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз рядко питам нещо, даже често пропускам информация, която ми е изпратена по мейл от учители. Питам детето за някои неща като започнете да ги обсъждате тук. Разни декларации за подписване ги влача по 1 месец, докато се наканя и ги дам на децата да ги върнат. Страня от всякакви инициативни комитети, организации, групови чатове, събиране на пари, купуване на общи подаръци...Предполагам, че при съществен проблем, ще се активирам рязко - да кажем насилие, дълга липса на основен учител...

# 201
Да, не обичат въпросите. За нещата, които питаш и не си намерила информация, често и те не знаят. Не по своя вина.
Да, нямаме нито един хартиен учебник, нито една тетрадка. Оня ден не е имало интернет, и съответно са си говорили. Всичко е във вид на електронни учебници, а където няма, например по математика или бел, ще им пращат материали. Това е. И в клас се работи с хром бук, който е мини лаптоп с опция да се ползва екрана като таблет. Работи се с Гугъл класрум, което за нас е познато от 138 училище. Домашни се качват онлайн, всичко е онлайн, не се носи друго освен устройството.
Има и +и -. На моменти ми се струва, че не учат нищо. Но може би защото той си прави проектите и толкоз. За някои деца, а да не кажа и някои възрастни, това е трудно.
Не учат традиционно с тетрадка речник, и писане на думи. Хем хубаво, хем не знам Simple Smile.

# 202
  • софия
Скептична съм аз към толкова много иновативност. Вчера слушах за проучване за качеството на научаване чрез писане ръкописно и писане на устройство. Традиционният начин е тренировка за мозъка и гарантира по-добро усвояване. Да пращат домашни, да получават задачи  през приложения - ок, но да ги пишат само през тях не ми харесва.
https://www.noviteroditeli.bg/obrazovanie/vsichki-vzrasti/pisane … a-mozka-na-deteto

# 203
Е те нали това пиша и аз от началото на годината...ще видим

# 204
  • София
Мен ако питате трудно е да се обощава как се учи по-добре, защото децата са индивидуалности и всяко първо му се отдават различни неща и по-различни начини помнят. Доброто за един, не е добро за друг.

# 205
  • София
Аз също не питам много, защото си знам къде живеем и няма начин скоро всичко да не стане ясно. Само сме малко по-муднички в организацията.
Но респект към хора като Мария, jam и други по-нетърпеливи, защото такива хора държат будни тези, от които зависи информацията да стане достъпна навреме.

# 206
И аз не съм фен на дългото висене на деца пред дигитални устройства, независимо дали го наричат иновативно обучение или нещо друго си там... Според мен ползването им в тази възраст има повече негативи, отколкото позитиви.

Като входно ниво по история имат да правят реферат, като учителят изрично е казал да бъде написан на ръка, независимо кой колко грозно пишел. Grinning
Съмнявам се историкът да има чак такова силно желание да си причинява този ужас с краснописа, та явно човекът се надява, докато пишат нещо да им влезне и в главите Simple Smile

# 207
Мен ако питате трудно е да се обощава как се учи по-добре, защото децата са индивидуалности и всяко първо му се отдават различни неща и по-различни начини помнят. Доброто за един, не е добро за друг.

Определено е така.
Дори хората имат професионални големи дългогодишни разработки по въпроса и са установили различни типове учене. Затова е и добре в класовете да се предлагат различните варианти /примерно 4-те най-основни/, за да може всеки да си копне по нещо.

# 208
  • София
Мама Мони, колко са рецептите за коледни кулинарни изкушения?
Ако пък са повечко, нещо в книжка да ги съберем? 😁

# 209
  • София
И аз не съм фен на дългото висене на деца пред дигитални устройства, независимо дали го наричат иновативно обучение или нещо друго си там... Според мен ползването им в тази възраст има повече негативи, отколкото позитиви.

Като входно ниво по история имат да правят реферат, като учителят изрично е казал да бъде написан на ръка, независимо кой колко грозно пишел. Grinning
Съмнявам се историкът да има чак такова силно желание да си причинява този ужас с краснописа, та явно човекът се надява, докато пишат нещо да им влезне и в главите Simple Smile
Да, а другото е да няма copy-paste. На родителската ми направи впечатление, че и по други предмети домашни, реферати и т.н. ще се приемат само на ръка написани .

Общи условия

Активация на акаунт