ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 670
  • 766
  •   1
Отговори
# 210
  • софия
В момента Вълчев и здравният министър дават пресконференция. Вълчев е категоричен, че няма обективна нужда от затваряне на училищата. 170 и няколко учители и 160 и няколко ученика са с положителна проба, което е под 1%. Вероятно, когато настъпят грипните вируси, може да се наложи да се мине към ДО, но ще се стремят то да не е повече от 3% от учебната година.
Говори за училището на Мрън на Стон.
Продължава да ми е симпатичен този човек, въпреки диалекта Simple Smile

Ще препоръчат екскурзиите да бъдат отложени за пролетта, дори и тези, които вече са планирани.

# 211
В момента Вълчев и здравният министър дават пресконференция. Вълчев е категоричен, че няма обективна нужда от затваряне на училищата. 170 и няколко учители и 160 и няколко ученика са с положителна проба, което е под 1%. Вероятно, когато настъпят грипните вируси може да се наложи да се мине към ДО, но ще се стремят то да не е повече от 3% от учебната година.
Говори за училището на Мрън на Стон.
Продължава да ми е симпатичен този човек, въпреки диалекта Simple Smile

Ще препоръчат екскурзиите да бъдат отложени за пролетта, дори и тези, които вече са планирани.

Ох, дано!
Аз също симпатизирам на Вълчев, рядко ми е бивал симпатичен образователен министър.

# 212
  • София
Изключително здравомислещ човек е Вълчев.
Без излишен патос.
Ей такива би следвало да са съвременните политици, ама не са.
Все го играят "атрактивни" по един или друг начин.
А все пак политиката не би следвало да е цирк. Grinning

# 213
  • София
Според мен гледат какво се случва по на запад от нас. Вчера Макрон в изявлението си, с което обяви въвеждане на вечерен час в 8 френски града, вкл. Париж, изрично заяви, че не вижда причина да се ограничат посещенията в образователната система.
Към момента, в Европа, май само Чехия преминаха изцяло на онлайн до началото на ноември. Вчера и Мути се е изказала, че германската икономика няма да издържи втори локдаун като пролетния.

# 214
  • у дома...
И аз във фен-групата на Вълчев. Имам чувството, че на моменти и той се бори с вятърни мелници и се опитва някак да модернизира и осъвремени системата.
В кюпа съм и на питащите. Заради това основно в пети клас детето се озова в "интеграционната" паралелка, беше един вид изхвърлена от "елита".

# 215
Аз рядко питам нещо, даже често пропускам информация, която ми е изпратена по мейл от учители. Питам детето за някои неща като започнете да ги обсъждате тук. Разни декларации за подписване ги влача по 1 месец, докато се наканя и ги дам на децата да ги върнат. Страня от всякакви инициативни комитети, организации, групови чатове, събиране на пари, купуване на общи подаръци...Предполагам, че при съществен проблем, ще се активирам рязко - да кажем насилие, дълга липса на основен учител...
И  аз съм така. Взела съм си уроците от начален курс на голямото дете и вече с нищо не ми се занимава.
А после се чудя защо детето и то страни от всякакви групови инициативи и. Разказа ми, че докато другите ходят в мола в голямото междучасие, той си пишел домашните, които не е успял да напише в метрото:flushed:  или купувал кафе на бездомниците.... Вчера трябвало да предадат някакво домашно по френски за оценка, целта била да се опишат какви са. Написал, че е бавен, мързелив и неамбициозен. Някои прилагателни като "смел" изобщо не ги ползвал, защото не бил страхлив, но пък ако напише, че е смел, щяло да излезе, че се хвали.... А не разбира, че целта на домашното е просто да ползваш думите. Но пък той не се борел за оценки...Казах ви, че трудно се издържа тая работа.
По математика положението е трагично на входното ниво, но хубавото е, че вече поне малко взе да отбира от комбинаторика. Вчера са се упражнявали в училище и днес си направи без проблем част от тестовете в платформата. Дано да направи нещо на контролното в петък.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 11:19 от Amanda.D

# 216
  • у дома...
Аманда, фен съм му. Макар на теб да ти е трудно. Синът ти просто си е строго индивидуален. Не иска да е в масовката, честен е, има реален поглед върху себе си. Супер е.

# 217
Просто майка, дано да е период, защото иначе непобелял косъм няма да остане. А и не мога да разбера кога говори истини и кога се шегува. Последно ми каза, че не е като да не говори със сученици- веднъж е питал къде е лавката.

# 218
Просто майка, дано да е период, защото иначе непобелял косъм няма да остане. А и не мога да разбера кога говори истини и кога се шегува. Последно ми каза, че не е като да не говори със сученици- веднъж е питал къде е лавката.
Ама на френски ли го е питал? Joy

# 219
Според мен гледат какво се случва по на запад от нас. Вчера Макрон в изявлението си, с което обяви въвеждане на вечерен час в 8 френски града, вкл. Париж, изрично заяви, че не вижда причина да се ограничат посещенията в образователната система.
Към момента, в Европа, май само Чехия преминаха изцяло на онлайн до началото на ноември. Вчера и Мути се е изказала, че германската икономика няма да издържи втори локдаун като пролетния.

Да, нашите просто се чудят от кого е най-леко да препишат.
Днес четох, че ще се правят масови тестове в Бавария. Организирани от държавата, не като тук - доброволно, хаотично, спорадично и всеки си плаща от джоб. Само че хората не вярват в обективността на тестовете и верността на резултатите от тях вече.
...
От години вече питам само за неща, които ме интересуват пряко. Нямам време и желание за повече. Ако смятам, че има смисъл от предложение - подавам лично и това е. Опростила съм си живота максимум от години.

Нашите вчера правили контролно по немски - два слети часа. Имали са диктовка на думи на български, да си ги преведат и напишат на немски, текст с въпроси - четене с разбиране, изречения за съставяне, текст за преразказ от домашно.
Говорихме си снощи с моя, че е вече изморен от много думи всеки ден. Приказвахме си, че епо-добре от сега да свиква на темпо, защото после е важно кой е тренирал на такова и винаги ще има значение.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 11:50 от Judy

# 220
  • София
Ред, само три са рецептите - две на Звънче и една на Бисето. Слагам ги в скрит текст.
Скрит текст:
Курабии* на Звънче

Тесто:
4 яйца
500 гр. захар
1/2 ч. л. сода бикарбонат
1/2 ч. л. амонячна сода
1 ч. ч. олио
1 каф. ч. кисело мляко
кората на 1 лимон - настъргана
около 1 кг. брашно

За намазване:
жълтък
едра кристална захар
ядки (орехи, бадеми)

От продуктите се замесва средно меко тесто, което се оставя да почива поне час, може и цяла нощ.
Тестото се разделя на топки, които се точат на дебела кора, на която се изрязват желаните форми.
Мажат се с жълтък, поръстват се щадро със захар и счукани/нарязани ядки.
Слагат се да се пекат в гореща фурна (около 210°) за 10 мин. и слад това се намалява на 180° **.
Пекат се до златисто.

*  От 1 доза става огромно количество. Като за един полк ☺
** Градусите за печене са ориентировъчни. Всяка фурна пече различно.

Коледни сладки на Звънче

180 гр. пудра захар
120 гр. масло на стайна Т
5 с. л. мед
2 яйца
2 ч. л. сода бикарбонат
2 ч. л. подправки (джинджифил, канела, кардамон, индийско орехче. В Лидл около Коледа продават готова смес с подправки, много хубава.)
около 600-800 гр. брашно

Разбъркват се брашното, содата, пудрата захар и подправките.
Маслото, меда и яйцата се разбиват. Към тях се добавят сухите съставки до получаване на средно меко тесто.
Разточва се кора с дебелина 5 мм. Изрязват се фигурки.
Сладките се пекат в предварително загрята фурна на 170°.

Айсинг:
2 белтъка
200 гр. пудра захар
няколко капки лимон

Белтъците се разбиват до твърди върхове.
Постепенно се добавя пудрата захар и лимона.
Меденки на Бисето
3 яйца
1 и 1/2 ч.ч. захар
4 с.л. мед
1 ч.ч. олио
1 лъж. сода
канела
брашно

Слагат се яйцата, след това меда, захарта и олиото и се разбърква добре с вилица или лъжица. След това содата се слага в пресятото брашно  и се добавя постепенно,докато стане меко тесто,като пластелин. Не трябва да лепне много ,но и не бива да се слага много брашно ,защото стават сухи и корави. Разточва се кора с дебелина 6 милиметра и се изрзват с формички. Не трябва да са по- тънки от 5-6. Мм,защото стават корави. Пекат се до леко позлатяване. Внимава се да не се препекат,защото няма да се мекички. Може да се сложи ябълка на парченца за украса, стафифи ,предварително накиснати за 15 минутинвъв вода или ядки.
 П.п. Може да се оформят топчета от тестото и вътре да се сложи парченце ябълка, стафиди или орехови ядки. Има вариан с добавяне на портокалови или лимонови корички.

А на Вълчев и аз съм фен от доста време.
Мария, я се усмихни. Познавам те - не си нито зла, нито лоша. Навсякъде трябва да има такива хора, изискващи информация, защото благодарение на тях се разбират нещата. Вашата класна наистина е много младичка и явно се е притеснила, но няма как да повярвам, че наистина я е страх от теб Simple Smile

# 221
  • у дома...
То, общо взето, всеки учител много повече го е страх от родителите, отколкото от учениците. Grinning

# 222
На всеки на работа му се налага да изяснява на някой нещо, ако има проблем да организира, координира, да се отчита и т.н.

Малко е преиграла учителката. Информация всеки може да иска - деца, родители и училището трябва да я дава. Някои не се интересуват, някои се притесняват да питат и се закачат за други, за да разбират каквото има да се знае или прави, трети като Мария са активни.
Баш пък да е притеснена.

# 223
  • Между гори и планини
Кой спомена за филма "Островът", тъкмо го изгледах, определено ще се хареса и на младежа.
Аз имам доста любима книга "Островът на д-р Моро", за очовечаването на животни, при които рано или късно животинското отново избива. Има и филм, който също препоръчвам, на младежи които обичат такива филми и книги.

# 224
  • софия
То, общо взето, всеки учител много повече го е страх от родителите, отколкото от учениците. Grinning
А някои родители ни е страх от някои учители повече, отколкото децата Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт