ОСМИ клас 2020/2021 - "С къса клечка или не, ОСМОКЛАСНИКЪТ e все добре!"

• 27 660
  • 766
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Защото има търсене - тази година май над 700 бяха кандидатите за СМГ след 4 клас.
Дори да не почнат веднага, навярно скоро и курсове за подготовка ще се появят.

# 241
  • София
Ако не се лъжа, 107 беше в партньорство с НПМГ. Защо им е да взимат 5 клас, а да махат паралелки от 8 клас?
Защото от 3 -4 год, при приема в 107-о с голяма тежест е т.нар. уседналост. Това се очакваше да се случи много по-рано.
И аз съм смесени чувства, не заради друго, а заради 107-о. Синът ми мина от там, сега е в НПМГ. Хем се радвам, хем ми е едно такова... Но се надявам да е за добро, поне за НПМГ! На всички ни е ясно, защо са толкова високи баловете в СМГ всяка година. Децата, които са подготвяни там от 5 клас, са 10 обиколки напред. НПМГ все беше несправедливо набеждавано, че нещо не му е наред. А съм сигурна, че децата които ще попаднат там след 4 клас, ще бъдат късметлии. Гимназиалните учители имат опит с работа с малките, точно от 107о и знам как могат да зарязат децата!!

# 242
  • София
За мен също е добра новина, че и НПМГ обявява прием от 5 клас. Щом има търсене, е хубаво да има и предлагане. От това, което чета, учителите са добри и има какво да предложат. Жалко, че става за сметка на приема след 7 клас.

# 243
  • у дома...
Да сменя малко темата - онзи ден пристигнаха маслата на Ани против акне и против стрии. Акнето ѝ не е много сериозно, но е неприятно, пък и Везна е - суета на суетите. Помагах ѝ първата вечер в козметичните процедури, особено за стриите. Маслото против тях има страхотен аромат - лавандула, кедър, розмарин и май индрише. Реших да не става зям маслото по ръцете ми и си мацнах зад ушите, като парфюм. Цяла нощ съм спала като заклана. Снощи повторих процедурата - ефекта същият. Не, че съм се наспала, ама поне не се будих през час. Ако не помогне за стриите, поне мама Меца ще спи добре Grinning Иначе съм сигурна, че тоз живот няма да се наспя.

# 244
Я ги давай, че нещо научих кофти новини и както съм все изнервена, сега съвсем няма да мога да спя
Стрии нямам, ама за съня искам

# 245
  • София
Да сменя малко темата - онзи ден пристигнаха маслата на Ани против акне и против стрии. Акнето ѝ не е много сериозно, но е неприятно, пък и Везна е - суета на суетите. Помагах ѝ първата вечер в козметичните процедури, особено за стриите. Маслото против тях има страхотен аромат - лавандула, кедър, розмарин и май индрише. Реших да не става зям маслото по ръцете ми и си мацнах зад ушите, като парфюм. Цяла нощ съм спала като заклана. Снощи повторих процедурата - ефекта същият. Не, че съм се наспала, ама поне не се будих през час. Ако не помогне за стриите, поне мама Меца ще спи добре Grinning Иначе съм сигурна, че тоз живот няма да се наспя.
Дано мазилата за стрии помогнат.Една приятелка пробва какво ли на за нейната девойка без видим резултат. Ако при вас помогне, ще помоля да кажеш какви са да й кажа, че са се отчаяли.

# 246
  • Пловдив
Просто_майка, хах, страхотно приложение на маслото. Няма да иде зян, ама ха!
Аманд, фен съм му на детето, лоша дума да не си казала!
Туиг, интересен феномен. И аз не го разбирам това, уж учат, а оценките мамата си трака. Сина ми онзи ден ходи да му обясняват задачите по мат, днес го изпитали, и 3... Какви са тези оценки, ужас. И 4 по френски. И контролна имали, ама нещо си (трябвало да напише часа, ама той написал само числата, а трябвало да каже "сега е... часа), та и следващата оценка ще е ужас. Разбрал защо е на завидното 19 място по успех в класа - тези на задните редове преписвали, тях не ги виждала класната, а той бил на втори чин и не можел (горкия). В негова защита ще кажа, че не е и мислил да преписва дори и на ДО. Много е против тези неща. И правилно, но успеха му е смехотворен. Поне с вас се успокоявам, иначе щях да го побъркам. Ще съм оммм тази година.
Съжалявам за Търговище и учителите, дано се размунат лесно и бързо със заразата.

# 247
  • у дома...
Ей това е, на същата фирма е и маслото против акне.
Скрит текст:
https://apteka.framar.bg/30074907/биохерба-масло-против-целулит-и-стрии-50-мл

Дали ще помогне, не знам. Четох много по разните дебели книги и сайтове и на български и на руски за ползата от етеричните масала и реших да пробваме. Посъветвах се и с моята фармацевтка (тя е по-добра от ЛЛ) и тя смята, че комбинацията не е лоша. В най-лошия случай ще си правим масаж на телесата и лицата. А и не ми се искаше да я юрна с някакви силни медицински кремове, при положение, че акнето не е много силно израдено.
Люба, баба така ме е научила - нищо зян да не ходи Grinning

# 248
  • софия
Изискванията на учителите са различни, мерилото и то. Ще се нагодят нещата.
Вчера си говорим с мрън. Каза, че госпожата по бел ги посъветвала тази година да не избират никакви клубове, за да свикнат с новото училище. Точно обратното на това, което аз бях чела като препоръка от майка на дете в Колежа. Както и да е де. Но говорим си и тя ми казва, че децата си говорят за 8ми клас, че е като 5ти, а 9ти щял да бъде като 7ми.

Как ги накъдрих, а? Grinning То тафтология, то чудо. Ще ме прощавате, но нямам много време да се съсредоточа и да не пропусна темата.

# 249
  • Отвъд алеята зад шкафа
Не разбирам защо НПМГ ще закрива паралелки, за да открива нови. В СМГ така ли закриха гимназиални паралелки, когато направиха прием след 5 клас? Ако нямаш място и ресурс за нови паралелки, не ги откриваш. СХН е май само една паралелка и то високобалова, не виждам логика да я махат, за да освободят място за 5 клас.  Сигурно ли е, че се закриват тези паралелки, защото трябва да се освободи място за 5 клас? Ако е така, е много кофти и не трябва едното да е за сметка на другото.

# 250
  • София
gadamer, това идеално пасва с концепцията на МОН за насъвчаване на професионалното образование - в НПМГ ще закрият 2 паралелки, ще отрият две в някоя ПГ. Работата е че като изключим ТЕУС и в известна степен Джон Атанасов - май няма други високобалови ПГ.

# 251
Да, сигурно е, че закриват 2 паралелки, за да има място за новите две.
Аз съм със смесени чувства от тази новина. Много е хубаво да има повече паралелки 5-7 клас с подбор. Голяма дупка е образованието в този етап. Наредба 10 позволява подбор за МГ-та и ПМГ-та и за София само те и смг могат да се възползват. Но НПМГ е национална гимназия, имат общежития, дава се шанс на деца от цяла бг да учат на едно добро ниво. Специално за БиХ това за мен е най-доброто място, схн като профил, а не като професия, също нпмг е мястото.

# 252
Не разбирам защо НПМГ ще закрива паралелки, за да открива нови. В СМГ така ли закриха гимназиални паралелки, когато направиха прием след 5 клас? Ако нямаш място и ресурс за нови паралелки, не ги откриваш. СХН е май само една паралелка и то високобалова, не виждам логика да я махат, за да освободят място за 5 клас.  Сигурно ли е, че се закриват тези паралелки, защото трябва да се освободи място за 5 клас? Ако е така, е много кофти и не трябва едното да е за сметка на другото.

Само разсъждавам, не казвам, че е това причината.
Когато имат прием от 5-ти клас, имат шанс след това да подберат по-високобалови ученици сред тези, които до тогава са били там. Като СМГ.Наблюдавала съм отстрани, понеже лично не ме е вълнувало, но НПМГ влизат и ученици с не особено висок бал и остават места за допопълване. В СМГ е по-различно. Може и това да е идеята.

# 253
  • София
Гадамер, сигурно е. Закриват тези две паралелки.

# 254
  • София
Писах в седмокласната тема - доста училища очакват разширения с нови корпуси по "Региони в растеж". Вкл. НПМГ.
Чак някои са отразени в градоустройствените планове (ПУП към НАГ).
Само не знам дали е заради планирания едносменен режим или това ще помогне и за откриване на нови паралелки.
Освен това процедури по финансиране + проектиране + строителство = минимум 5 години.

Общи условия

Активация на акаунт