Нашите цветя - обща тема 4

• 32 603
  • 748
  •   1
Отговори
# 285
От къде си взе пандорея? Качествена ли беше, като я взе?  Все си мечтая  да си намеря, но къде ще я гледам, нямам идея. Но много я харесвам.

# 286
  • на острова на мечтите
Флокс, случи се преди около година.... Аз не пиша много във форума, защото не разполагам с много време( последните месеци съм принудена да си седя на петата опорна точка и затуй съм все тук Stuck Out Tongue Winking Eye). Разболя ми се една невероятна орхидея/ фаленопсис. Всъщност остана без корени... Имаше невероятни цветоноси... Аз я извадих от корите от любопитство и изведнъж се намерих с тази красавица без корени и без никаква идея и опит какво да я правя... Съответно влязох веднага в темата да искам помощ... Цял ден никой не ми отговори... Пак питам и дамата с двеста орхидеи като ме нападна: нахална съм била, тя ме знаела от други теми...и т.н и т.н. жлъч  от сърце... Отговорих аз, но през телефона, без коректор на български и съответно някой думи бяха много смешно "преведени"... И айде всички любезни да се кефят на "грешките" ми и
... Та до там беше с орхидеените госпоИци... Във фейса ми препоръчаха зстворена система... Много интересно и адекватно... А и никога не бях правила нещо подобно... Супер предизвикателство... Тръгна милата да се съвзема... Жалко, че папагалът я накълва и й видя сметката... Още ми е тъжно... Никога повече не ми е цъфтяла орхидея по този начин.

Последна редакция: сб, 31 окт 2020, 18:26 от danilu

# 287
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
данилу, съжалявам да го прочета. Sad
не мога да пиша от името на всички, пиша само за себе си.
обикновено отговарям само когато мога да помогна, ако не мога  - си мълча.
забелязала съм, че в много теми има хора, които знаят, но не желаят да спорят и след като са написали веднъж, после мълчат, а други, които пишат глупости са много активни.

# 288
# 289

ето я солейролията,  има малко изсъхнало защото лятото почти я изтървах , бяхме заминали на почивка , та я съживявах.

много е нежна, но с тази тревичка не съм успявала. Sad  прекалено нежна за мен.

# 290
Добри,  и аз много я харесвам. Купих я лятото след като я видях за първи път в цветарския и направо се влюбих. Беше като топка , мека нежна ...но много лесно се намачква при допир , та се чудя как ще я пресаждам,  защото едва ли ще порасне в тази саксия

# 291
тя е с плитка коренова система.
не мисля, че ѝ трябва голяма саксия.
даже би се замислила да я сложа почвопокривна на нещо друго. Simple Smile

# 292
Дани, глупаво се е получило. Жалко и за орхидеята, и аз много страдам като уморя някоя.

обикновено отговарям само когато мога да помогна, ако не мога  - си мълча.
Добри, съгласна съм с това. И аз правя същото. Затова и приемам за нормално, че не на всеки въпрос ще получа отговор. Питам, ако не се включи никой, търся информация другаде.

# 293
  • на острова на мечтите
Добри:hugs:Heart
Много хубаво, Анимими. Ще да е много деликатна!?

# 294
Добри:hugs:Heart
Много хубаво, Анимими. Ще да е много деликатна!?
Много ама много нежна и крехка , само леко да я пипна и се мачка ...за това изобщо май няма да я местя , колкото порасне в тази саксия , и само ще я поддържам зелена...инак мисля че ако я пресадя и ще умре от намачкване

# 295
Animimi90, тя няма нужда от пресаждане.  Може да я подстрижеш малко, да се посгъсти. Там, където се е оголило, може да сложиш подстриганите и лекичко да покриеш тук там с пръст да се вкоренят.
Така става, като поостарее - отдолу лъсват изсъхнали.
Може също да я обърнеш с най-оголената част към светлината, за да расте в тази посока и да я запълва.

Цитат
даже би се замислила да я сложа почвопокривна на нещо друго.
Добри, аз нали писах, че съм я ползвала точно така - под един грамаден хибискус. Много хубаво става. Въобще не се замисляй, ако имаш къде да я ползваш така. Simple Smile

# 296
Diorela,  много добри идеи , но...за подстрижката ме е страх , да не я осакатя,  а за почвопокривна също ...нямам растение което да обича влага за да я сложа при него, а и това пак си е пресаждане от което същото изпитвам тих ужас ,че ще я намачкани.

# 297
Ани, всяко растение при пресаждане малко се поврежда, но после се възстановява. И да се намачка, изрежи най-намачканото, пак ще порасне.
Ако пък толкова те е страх да пресаждаш, отрежи няколко кичурчета, както ти казаха момичетата, и ги посади директно в другата саксийка, която си си харесала. И тя скоро ще се напълни.
Природата ще си свърши работата така или иначе, растенията си растат постоянно, независимо какво правим ние около тях Grinning

Допълвам се, тези кафяви клончета е трябвало смело да ги изрежеш, те само създават среда за гъбични заболявания. Като режеш болните части помагаш на растението, и освобождаваш място за новите клонки.

Последна редакция: нд, 01 ное 2020, 08:29 от Phloxx

# 298
Сега , това време подходящо ли е да режа и да  садя? Или пролетта да чакам?

# 299
Горе дописах малко. Мисля, че може и сега, тя май си расте целогодишно. Само не трябва да е на студен перваз директно до стъклото,там може да загние.

Общи условия

Активация на акаунт