Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 56 923
  • 746
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Мисля, че имам един файл, обаче трябва да го търся дали е оцелял.

# 136
  • пустинята Гоби
Екстра си беше системата на Сендов, изключая досадното спане в първи клас. В нашата паралелка имаше доста деца на 7 години, не бяхме само 6 годишни. Аз и сестра ми сме били в такъв клас, след 6-ти отидохме в Математическа гимназия. Все нещо ще да сме научили в основното училище.

Домашни не съм имала никога от 1 до 3 клас. Но имаше много допълнителни занимания. Запомнила съм Кукловодството.

# 137
http://detstvoto.net/index.php?newsid=2343
Извадки от някакъв за трето отделение.

# 138
  • European Union
Аз имах една съученичка, която беше учила по Сендов. Дори свидетелствата, които им бяха давали в края на годината, бяха различни от нашите. Освен, че минава в горен клас пишеше нещо от сорта "детето може да пише, чете и най-вече да играе". Пиша по спомен, но нещо подобно беше. В гимназията ѝ беше доста трудно, защото до 8 клас не беше учила физика изобщо.

# 139
  • Майничка
...но си спомням какъв зор беше да се намерят ... синята и оранжевата тухла за подготве. ...
По мое време бяха безплатни, но се връщаха в училище, а ги нямаше по книжарниците. Години по-късно ги намерих от антиквари и се учудих колко са леки. Май първата истинска "тухла", с коята се сблъсках, беше учебникът ни по история на България за 10 клас - голям формат, с доста илюстрации и плътна хартия. Дали не беше и платен, въртят ми се някакви 8лв., но може и да бъркам.

# 140
  • пустинята Гоби
Системата на Сендов беше за 1-3 клас, какъв 8-ми ви гони. В четвърти клас вече имах химия, физика май се учеше по-нататък.

И в дипломата ми не е пишело нищо различно от “преминав във втори клас”. В училище учехме, играеше се след часовете, когато играеха и другите деца. Всъщност по системата на Сендов се учеше повече от останалите - и сутрин, и следобед. В първи клас учех и френски език, във втори и трети кой знае защо - не.

# 141
  • European Union
Щом казваш...

# 142
  • пустинята Гоби
Всъщност в четвърти клас май предмета не се казваше Химия, а беше нещо общо между Химия и Физика.

Майка ми е химик и съм ходила по олимпиади в основното училище, така че определено казвам, да, учеше се химия.

# 143
Естествознание?

# 144
  • пустинята Гоби
Не, нещо химично беше, в смисъл имаше нещо общо с предмета.

Иначе имаше Родинознание и Природознание, но май бяха до 3 клас.

Сестра ми каза “Физични и химични явления”, често казано не ми звучи много познато.

# 145
  • European Union
Родинознание и природознание се учеха и в четвърти клас. А предметът се казваше физични и химични явления и се учеше в 6 клас. В седми вече бяха физика и химия.

# 146
  • sofia
Аз в шести клас учих предмет, който се казваше физични и химични явления.

# 147
...но си спомням какъв зор беше да се намерят ... синята и оранжевата тухла за подготве. ...
По мое време бяха безплатни, но се връщаха в училище, а ги нямаше по книжарниците. Години по-късно ги намерих от антиквари и се учудих колко са леки. Май първата истинска "тухла", с коята се сблъсках, беше учебникът ни по история на България за 10 клас - голям формат, с доста илюстрации и плътна хартия. Дали не беше и платен, въртят ми се някакви 8лв., но може и да бъркам.

Гаргамела, да не си имала от учебника с едно яйце на корицата (май на Дали беше картината)? Аааа, не - виждам, че пишеш история на България. Този беше по история на света и аз съм учила по него в 10. клас. Спомням си, че имаше едни ужасно дълги уроци с много снимки. В 11. клас съм учила история на България и май учебникът наистина беше една жълтеникава тухла.

Във всеки случай като гледам колко помагала има синът ми в момента в 3. клас. За българското училище, което е само веднъж в седмицата по три астрономически часа, има читанка, български език, три учебни тетрадки, три малки тетрадки + 2-3 помагала (които аз съм купила уж да се упражняваме, ама не ни се получава много). А за всекидневното училище е нещо уникално просто. Добре, че не носят всичко всеки ден, а само помагалата, необходими за написване на домашното.

И аз съм учила в шести клас 'физични и химични явления'. Тогава получих първата си тройка и в общи линии до края кретах с химията и физиката, особено с втората.

# 148
  • София
Тук в края има линкове към учебницте по Сендовата система
https://roziboracheva.com/2020/07/20/%D0%BE%D1%87%D0%B0%D1%80%D0 … 0%B5%D0%BC%D0%B0/

# 149
  • пустинята Гоби
Mоите не са били такива, нито дипломите. Тук пише, че системата е до 4 отделение, което за мен е новост. Тези отделения не са ли отпаднали много отдавна като израз?

Явно само спането на обяд съм прихванала от системата на Сендов.

Общи условия

Активация на акаунт