Тема за бързи въпроси и отговори ~ Всичко за нашите деца ~ Училищен блиц ~ Тема №5

• 55 863
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • софия
Книгите се четат, за да се научиш да четеш (с разбиране), а не защото някой иска да ги прочетеш. Точно с Пипи се научих да чета след 1. клас и след това съм я чела много пъти. Не се чувствам ощетена и травмирана от това "постижение". Текстът и съдържанието са съвсем разбираеми за децата на тази възраст.

# 571
  • Бургас
Той (синът ми) е аутист с доста високо IQ. Избира си книжки и чете - нямам грижа с това. Така, че произведения, които няма да се изучават в училище, предпочитам да ги минем отгоре-отгоре. В случая - филмчето върви, той закуси, сега играе.
Благодаря за отговорите! 😊

# 572
  • European Union
Ябълкова, моят син е по Просвета и учиха Пипи тази година (2 клас). Но Просвета имат няколко варианта - Просвета+ , Просвета с някаква година, подозирам, че имат и различни учебници.
Моят син не е от най-четящите, но водим непрекъсната борба. За Пипи му купих книга, която беше нещо от рода на "Познавате ли Пипи". Имаше части от книгата. Например "Знаеш ли как Пипи си мие косата?". И следва частта от книгата, в която е описано това. "Кои са приятелите на Пипи" и т.н. След като я изчете 4-5 пъти миналото лято, се заинтригува достатъчно и започна пълната версия.

Звънче, аз съм съгласна с теб, но някак си се опитвам да превъзпитам себе си. Много държа децата ми да четат. Обаче през седмицата са на училище, после на спорт, прибират се, вечерят, не им остава никакво свободно време. В събота и неделя ходят на езици, пак не им стига времето. Мрънках, натисках и се примирих, че четенето на книги ще е само през ваканциите. А така не се възпитават четящи деца. Сега вече не се ядосвам на тях, ядосвам се на министъра, който твърди, че нашите деца имат най-много свободно време и иска още да удължава учебната година.

# 573
И какво е виновен министърът, че си ги записала на спорт и езици и затова нямат време?!

Винаги дават учебниците в началото на учебната година.
Четат какво искат през ваканцията. Списъкът е препоръчителен

# 574
  • софия
Кети, така е. Конкретният въпрос беше за книгите за лятото и дали са част от учебната програма, не за четене (през учебно време).
Моето дете също, въпреки моите лични убеждения и желание, трудно четеше. Да не говорим, че част от задължителните книги не са подтикващи процеса. Започна да го прави по собствено желание преди 2 години. За съжаление не чете на български, но пак е нещо. Четенето на книге развива по специфичен начин и не може са се замени с нищо.

# 575
  • пустинята Гоби
Синът ми е трети клас. Пипи не пожела да чете (аз съм я чела 20 пъти). Предвид, че изобщо чете нещо, хич не го карам да са книги от списъка за лятото. Първи и втори клас почти не поглеждаше книга, лятото насила прочете 3-4 от списъка. Само енциклопедии четеше чат-пат сам. Сега в трети клас сам си изгради навика да чете всяка вечер преди лягане като почна да чете и художествена литература, която сам си избира.  

И да се изучават произведенията в училище не е както се прави в по-горните класове. По принцип е прав министъра, че българчетата имат много голяма ваканция, в което аз не виждам нищо лошо (освен за нас, че се чудим какво да ги правим). Да си оправят учебниците пълни с грешки и програмата, вместо да пипат ваканцията на децата.

# 576
По повод удължаването на учебната година- идиотско ми се вижда, да намали една ваканция уж за да удължи някакви почивни дни посред учебно време и да добави седмица/и за алтернативен вид обучение.
Очаквам да предложат 12 часово присъствие в училище, съчетано по възможност със седмичен пансионат. Да няма грам общуване вкъщи със семейството. Явно такова общуване трябва да се ограничи и да се избягва на всяка цена! Изглежда вредно за изграждане на правилен мироглед поради потенциално разминаване между модерните и традиционните ценности.

# 577
  • Бургас
Към родителите на необичащите да четат деца: Дайте им "Приказки по телефона" на Джани Родари. Кратки са и никак не са скучни. Синът ми беше във възторг от "Двореца от сладолед", "Подвижният тротоар" и т.н. Казвах му "само ей тая приказка прочети и после ще играеш". По едно време го гледам - сам взема книжката и се смее, четейки.

# 578
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
и тези са много добри

първи-втори клас много харесваше тези, нищо, че са за момиче.
може би заради дракончето. Simple Smile

и тези

# 579
  • Точно където трябва
Моето ще е от тези, дето няма да прочетат и една книга в живота си. С пазарлъци чете лист- два през почивните дни. Приема го като нещо, част от домашната примерно и толкова. Ако изречението свършва на другата страница няма да го дочете. Как да и обясня, че е добре да чете не знам.

# 580
Трудно. У нас много четем, тоест вижда личен пример всеки ден. Детето четеше до 5 клас всичко изброено в последните постове плюс Пърси Джаксън. После с много зор. Дори на тийн книги трудно се навива.

# 581
  • пустинята Гоби
Синът ми не харесва приказки в истинския смисъл на думата “приказка”. Аз едно време ги обожавах, четях до 8-9 клас и имах купища страхотни книги с приказки от цял свят.

Ако не ме лъже паметта “Приказки по телефона” е сред списъка за четене след 1 или 2 клас. Май моето почете малко от тях, под натиск на баба си, че беше при нея лятната ваканция. Изобщо няма универсална рецепта, да четат каквото искат, важното е да се чете и то без насилие.

Едно време сестра ми много мразеше да чете. ,,Без дом” я чете 10 години Joy . Почна да чете на дърти години, така че не се знае.

# 582
Има много хубави и интересни книги за четене от деца 1-2 клас, обаче не знам дали има нови издания:

# 583
Към всичко изброено мога да добавя и Мили бате! Писмата на един дакел. и  Карлсон, който живее на покрива.не помня след втори клас май беше в списъка.

# 584
  • Бургас
Моят също много обича гатанки. Почнахме вечер да се приспиваме като му чета гатанки и гледаме на телефона логически игри от типа "размести две от чашите, за да се получат 3 последователни пълни и толкова празни". После му купих книжка с гатанки и почна сам да чете и да злорадства като не позная що е то 😄

Общи условия

Активация на акаунт