Перилни препарати и омекотители – 63

• 49 413
  • 773
  •   1
Отговори
# 210
  • На изток от Ада
Аз получих алергия от дезинфектант. Пуснах чорапи след обуване ме засърбя между пръстите. Два чифта пусна и двата пъти стана така, първият път се зачудих от какво, вторият се до сетих.

# 211
Човек не живее в стерилна среда. Няма нужда да се обливаме ежедневно с дезинфектант..така смятам аз.
Високите градуси - 60, и кислородните изберителите в прахообразните /за бяло/, са достатъчни за дезинфекция на дрехите и достатъчно за да убие бактериите. За това бельото -лично и спално, е добре да се пери по този начин - на висок градус с прах с избелител.

# 212
Тета, напълно права си.....Общо взето в живота най силният дезинфектант е детергент и отмиване с вода - т.е. праха за пране и сапуна....почти няма вирус, който би устоял на такова третиране, та даже и при 40 градуса. Виж за бактериите е друга работа, но в ежедневието рядко срещаме тежки патогенни бактерии. Така, че ако не ни трябва нещо супер стерилно изпирането е напълно достатъчно за връхните дрехи. Права си за бельото долно и за спане, както и за хавлиените кърпи. Там 40 градуса не стигат...първо долното бельо може да има бактерии от лигавиците, спалното не го перем всеки ден, та завъжда по голяма концентация бактерии, кърпите стоят мокри, което е предпоставка също за развиване на по голяма концентрация бактерии.

Последна редакция: нд, 15 ное 2020, 20:13 от mimi.7299

# 213
Така е, всеки си преценява спрямо собствения си светоглед. Аз и семейството ми, мои познати - от години ползваме без проблем, да чукна на дърво. Особено ми е подходящ за хавлии, кърпи, бельо, дрехи за спорт, маратонки, чорапи, пантофи и т.н. Имам спално бельо и хавлии, които изискват пране до 40 градуса - твърдо спазвам указанието на етикета. И не пера цветно с препарат за бяло. Това е за мен. Другите може и на 90 градуса да си перат цветното пране, не ги съдя, просто си казвам мнението.

# 214
Princess, Щом переш до 40 градуса права си за дезинфектанта! Не е въпрос на светоглед, а на познаване на бактериите и вирусите.
Та да се върнем на основната тема - сега като стана ясно, че червения Первол не е хубав за прране на деликатно с какво да го заменя. Имам рокли, цветни, които не искам да пера с Персил, а нещо по нежно!

# 215
Princessq Щом периш до 40 градуса права си за дезинфектанта! Не е въпрос на светоглед, а на познаване на бактериите и вирусите.
Не, Мими, просто чета етикетите и спазвам указанията. И да, за да избегна бактериите и вирусите, ползвам дезинфектант. Защото съм запозната с тях. Запозната съм и какво ще се случи с дреха, на която пише да се пере на 30 градуса, а аз я пусна на 60.

# 216
  • оттам, откъдето започва България
Здравейте!

Писала съм в темите ,но преди няколко години..нямам възможност естествено да ровя и чета назад толкова мнения,та затова искам да питам направо:

Моля да ми посочите препарат за измиване на мухлясъл и почернял маншон на пералня ? Има ли изобщо такова нещо и как се процедира при такова състояние на маншона? Frowning1

Нищо лично. Дали са ти вече насоки за почистване на мухъла. Остава за вбъдеще да не го допускаш да се появява. А това става, като след всяко пране се обира водата от маншона. След това се изкарва чекмеджето и се попива водата в пространството над него. Оставя се вратата на пералнята широко отворена, за да може да се проветрява известно време. След това само слагам чекмеждето на мястото му, като го оставям леко отворено, а също и оставям леко отворена вратичката на пералнята.

# 217
Princessq Щом периш до 40 градуса права си за дезинфектанта! Не е въпрос на светоглед, а на познаване на бактериите и вирусите.
Не, Мими, просто чета етикетите и спазвам указанията. И да, за да избегна бактериите и вирусите, ползвам дезинфектант. Защото съм запозната с тях. Запозната съм и какво ще се случи с дреха, на която пише да се пере на 30 градуса, а аз я пусна на 60.
За вирусите няма защо да се тревожиш, почти всеки вирус при досег с детергент се деактивира. Те имат нестабилна структура и не могат да устоят на прах за пране. За бактериите си права...

# 218
Какво значи "по-нежно"...ползвано като определение за перилен препарат?

Всички, без тези за вълна, са с ензими. Вкл.и тези за деликатно пране-те също съдържат ензими.

Както препаратите за спортни тъкани се оказа, че не съдържат нищо по-различно от това, което съдържат и всички останали.

Препаратът за деликатни - кое му е различното?
Подозирам че нищо..

# 219
  • София
По темата за дезинфектантите аз ползвам редовно откакто съм бременна заради кофти бактерии и гъби, които имам като екстра. Не винаги дрехите ми позволяват пране на висок градус и за мен това е начинът. Пускам допълнително изплакване понеже ми е силна остатъчната миризма на дезинфектанта.
Преди когато тичах също с дезинфектант си перях спортните дрехи и също ми беше спокойно.

# 220
Какво значи "по-нежно"...ползвано като определение за перилен препарат?
Ами да не избеляват дрехите, материите на роклите са по нежни, но щом разлика няма вероятно трябва да взема Первол за вълна розовия с кълбетата?

# 221
Относно Персил Сензитив : пера плътно с праха вече 4 години и нямам нито една избеляла дреха / хавлия / спален комплект на малката. Според мен е от самото качество на дрехите. Мъжа ми носеше до скоро тениски само и единствено на Найк. Имаме едно две кофти попадения, които след първото пране  с прах за цветно излизаха, все едно са прани с белина .

Относно дезинфектанта съм запомнила от Гес, че при редовна / всекидневна употреба бактериите стават резистентни към него  и реално не върши никаква работа. Аз го ползвах като прах бебешките дрехи на малката, които ми бяха дадени и тъй като бяха седели 2-3 месеца в маза, нямаха мухъл или влага, но изпирах с него , после ги пусках на по-кратка програма само с вода. Също така, след престой в болница пера дрехите, като винаги след това  пускам на някоя програма 40-50 минути да го изплакне добре .

# 222
Персил сензитив вече не съдържа кислородни избелители и според мен не са ги връщали в състава. Отвреме-навреме поглеждам съдържанието на пликовете по магазините, за да видя дали има промяна, и от няколко месеца не съм попадала на стария вид.

Препаратите за вълна не е задължително да бъдат без ензими - повечето действително не съдържат, но Первол за вълна и коприна, например, има три, с изключение на протеаза, тъй като уврежда влакната. Четох, че съществува модифицирана протеаза, която няма такъв разрушителен ефект, но мисля, че не се влага в специализираните препарати.

Тези дни купих Ариел концентриран с ленор. Бързах и го грабнах без много да гледам. Взех го за бяло, какъвто до скоро беше, обаче като го разгледах у дома, установих, че вече май е за цветно. Няма кислородни избелители в съдържанието, а отгоре на кутията се мъдри надпис “Почиства, за да възстанови блестящите цветове.“ Хм... Надявам се поне да не съдържа фотоизбелител.
Скрит текст:

# 223
То с тия прахове братче трябва да си завършил Химически факултет...ей на прехваления Первол никаква работа няма да ми свърши. Знам си аз че колкото повече разновидности и шарени шишенца - толкова повече маркетингови печалби, ах, ах!

# 224
Този первол за вълна и коприна не е чист за вълна. Комбиниран се води /вълна+коприна/, или такъв за деликатни...каквото и да значи това. За това е с ензими. Мисля.

В лидл гледах този за деликатни..ми имаше си ензими. Не взех.

Ходих до ДМ да взема чистия за вълна...само за вълна който е. Не за деликатни и вълнени. Та той нямаше ензими...този за вълната имам предвид.

Общи условия

Активация на акаунт