Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 16

• 44 767
  • 764
  •   1
Отговори
# 660
Сега пак гледам схемата и май съм запомнила грешно пропорциите. Каквото стане- това. Ще докладвам тук.

# 661
  • София
    [/list]
    А пък аз искам по възможност бакърено и ярко рижаво, обаче няма как да стане... Естественият ми цвят е светло кафяв, още малко по-светъл ако беше щях да го нарека тъмно рус. Обаче имам много бели коси, ако много "разредя" къната с касия те просто няма да се покрият и ще стоят много по-светли, като избелели.
    Ще стане на моята то, ама ще е когато побелея много повече и бялата коса преобладава вече Grinning Като се знам, все още ще ми се носи огнен цвят, та ще стане накрая Grinning

Това би се получило със 100 % къна. Белите ще станат ярко рижави, другите- ще стоят при тъмно- като на кичури.

# 662
    Аз така и правя. Но пак не ми е достатъчно ярко като са само кичури, а и не мога да ги оставя да са много по-светли защото не изглежда добре. Стои сякаш къната не е хванала добре или се е отмила. И се принуждавам да стоя по-дълго и/или да натрупвам цвят по дължините, иначе иначе много лесно започва да изглежда занемарена вместо ефектна. Къната не че се отмива лесно, но все пак при миене през ден си пада част от цвета, няма как.
    Като станат още повече белите коси, ще си е предимно яркият цвят, за сега са само отделни кичури, ако и да са доста. Косата ми е тънка и не мога да си позволя обезцветяване, че да работя върху светла основа. Така че засега това е което мога да постигна, ако искам да имам здрава коса.
    С къната от Хенафокс ставаше ръждиво-оранжавеещ цвят и белите кичури стояха странно. Последно се къносах с тази от Бахарика насипната, с нея стана направо червено, а не оранжево. Ще видя да се опитвам да мажа само корени повечето пъти, макар че както се мажа сама ми е по-лесно да плескам наред с шепите. Иначе цветът ми хареса много, само не искам да го натрупвам да не стане тъмен.

# 663
    https://www.ecco-verde.bg/phitofilos/miks-rastitjelna-boja-za-kosa-khladno
    Здравейте, някой ползвал ли е тази къна?

# 664
    Здравейте момичета, привет от мен, нова съм тук Grinning

Днес си направих къносване с хенафокс, златистомеден. Стана много хубав цвят, но както се сещате в корените и някои по-силно побелели участъци, стана оранжево.

Косата ми е иначе кестеняв цвят.
    Та, сега ако опитам така наречения глос с индиго (попрегледах набързо някои стари теми да се пообразовам Simple Smile има ли опасност да стане нещо страшно. Много ме притеснява това индиго Grinning Не искам тъъмнооо. Не по-тъмно от ест. цвят.
    И още един въпрос. Индигото само след (с) къна ли хваща или и след касия?

Благодаря ви Flowers SunflowerFlowers SunflowerFlowers Sunflower

Честит Свети Валентин Gift Heart

# 665
    • волно калдъръмче
    Като не ти харесва тъмно и не го искаш, намажи пак къна и наблегни на дължините, където не е хванало. Сложиш ли индиго, то ще покрие червения пигмент и няма отмиване. Предвид, че ти е първо къносване, не съм много убедена, но на твое място не бих рискувала.

Скрит текст:
    Моят опит
    Къносвам се от години, имам много бяла коса. Основната ми е тъмно кестенява. Реших да потъмня леко косата и взех билкова боя. Наясно съм, че ако няма стабилна основа (червено), няма как да хване черното и възможността да лъсна със зелени корени е голяма, затова се къносах стабилно. Изчаках два-три дни да се прояви хубаво червено и намазах билковата боя, в която добавих и една част оксидирана къна към две части боя, защото не бях сигурна в резултата. Отмих след времето, указано на опаковката. Корените ми останаха светли, а по дължините, където пигментът от къната е натрупан, беше много по-тъмна. Преливането е добро и не дразни окото. Но за себе си знам, че повече тъмна боя не. Ако знаех навремето за ползите от билковите бои, щях да ги използвам много по-често. Едно е да покриваш няколко пръснати тук-там бели косъма, съвсем различно е да покриваш стабилни бели сектори.

# 666
    • Бургас
    Къната потъмнява след няколко дни.
    Само на слънце остава оранжева.
    Изчакай 3-4 дни,а после ако все още не ти харесва,пак я намажи с къна.
    Първия път и на мен по-слабо ми се оцвети косата.
    Взех да стоя поне 5 часа с къна.

# 667
    • В полите на Пирин планина
    Шанта, може да си направиш глос с къна или с някаква билкова боя, която съдържа индиго.Примерно св. кестенявата на Хена фокс, разредена 50/50 с касия + амла, ако не искаш да си червена/ рижава.

# 668
    • София
    Здравейте, искам да препоръчам на майка ми да се боядисва с билкова боя, а не с обичайните които ползва - химически, пък били те и без амоняк.
    Нейната коса е изцяло бяла и се прави тъмно русо. Може ли да ми препоръчате билкова боя, с която да постигне такъв цвят - тъмно русо, светло кестеняво.
    И ако я сложи върху досегашната боя при израсли корени (около 1,5 см) какъв ще бъде резултата според вас?

# 669
    • София
    Здравейте, искам да препоръчам на майка ми да се боядисва с билкова боя, а не с обичайните които ползва - химически, пък били те и без амоняк.
    Нейната коса е изцяло бяла и се прави тъмно русо. Може ли да ми препоръчате билкова боя, с която да постигне такъв цвят - тъмно русо, светло кестеняво.
    И ако я сложи върху досегашната боя при израсли корени (около 1,5 см) какъв ще бъде резултата според вас?

Общо взето с билки е трудно/невъзможно да се постигне цвят без риж/червеникав отенък, защото най-силно и трайно оцветяваща е къната. Ако се смеси с касия (например 2 части касия:1 част къна) се получава медено русо. Само с касия, не знам въобще дали ще се покрие бялата коса, но нищо не пречи да опита - ако откъм цвят не се получи, поне ще си подхрани косата.
    Аз бях с боядисвана коса и след като бяха минали 3-4 седмици - боядисах с билкова тъмно руса на култиваторс. На боядисаната част хващаше много много по-добре, отколкото на корените и стоеше много естествено, но си беше кестеново, в никакъв случай русо.

Може би трябва да почне от тази:
    https://makasa.org/product/bio-boya-za-kosa-ruso-cultivators

# 670
    Много благодаря за всеки коментар, много полезни съвети Flowers Hibiscus

Наистина днес се изненадах колко се е променил цвета  - доста е потъмняло, чак малко се разочаровах, но всъщност не е лошо, поизравнил се е цветът.
    За индигото - отказвам се Grinning Но при следващи поръчки ще го планирам така, както казва Lady Brinne.

Не ми е първо къносване (не мога да се изкривя да кажа боядисване Simple Smile ), правила съм се вече няколко пъти, но на много големи интервали и така и опита поизбледнява. Последния път поръчах от хенафокс: кестенява билк. боя, касия и златистомедна билк. боя (която всъщност си направих сега). Взех кестенявото, защото в блога имаше препоръка да се смеси с касия за по-светъл цвят ( накрая не ги смесих обаче) , вместо да се поръча светло кестенявото (за избягване точно на оранжевото). Преди това ползвах Sante - кестен.

Разликата този път в сравнение с всички преди е че косата ми наистина стана много по-блестяща. Не знам дали се дължи специално на тази боя или на това, че накрая изплакнах с вода с лимонтозу.

Продължавам да дерзая с  вас!

Често казано на мен ми харесват сиви и бели коси, бих си оставила така, но при мен бялото е главно в един участък на слеопоочието в дясно. Изглежда все едно съм месила нещо с брашно и съм се пипнала по главата Grinning

# 671
    • волно калдъръмче
    Много благодаря за всеки коментар, много полезни съвети Flowers Hibiscus
    Добре дошла в клуба, Шанта! Ще помагаме, когато можем, и ще се радваме да споделяш по-често с нас своите наблюдения.

# 672
    Вяра Hug

Пропуснах да ви кажа, че аз се мацотя с голи ръце Smile

Знам какви ми стават ръцете после, но не мога да се стърпя да не бръкна там. Става много по-бързо и лесно, а и ми харесва как пльоква къната като я натискам по скалпа Simple Smile

Та нещо за ръце ако ви хрумва...

# 673
    • В полите на Пирин планина
    Ръкавици за боядисване... Simple Smile

# 674
    С ръкавици действам и аз, обикновено мажа в корените с четка че да съм сигурна че минавам сектор по сектор, както и по линията на косата. Останалата част - с шепи направо мажа и размазвам. Нямам нерви да мажа всеки кичур по дължината с четката, понякога си оставям косата да израсте и до към кръста.

Общи условия

Активация на акаунт