Къната, билките и всичко останало за билките - Тема 16

• 44 878
  • 764
  •   2
Отговори
# 585

sharpy, в какъв смисъл не се оцветява? Разкажи какъв цвят ти е косата, мазна ли е, с колко бели коси, миеш ли я преди къна, как точно приготвяш къната, тенпература, как нанасяш, кога покриваш с найлон, колко държиш! Мисля си, че ако увеличиш температурата след нанасяне и поседиш по-дълго ще се получи. С лимон цветът ми става по-слаб 🥳. От метал разлика не виждам. Като студентка я варях в инокс, но нямаше разлика.
Косата ми е тъмнокестеняв цвят, бели коси имам към 30%. Тънка, права, бързоомазняваще се. Преди къна понякога мия, понякога не мия, зависи какво съм слагала преди това. Къната съм приготвяла по различни начини - един път оставям да оксидира цяла нощ, друг път 2 часа, трети път забърквам и веднага намазвам. Еми не ще да стане по наситено червено и това е. Добавяла съм и сок от цвекло, пак не става. Един единствен път стана една идея по-червено, когато за пръв път открих въпросната насипна турска къна и дори споделих тук тогава. Явно е била друга партида, защото тогава белите косми се оцветиха в по-червена гама. Иначе белите ми косми не стават така наситено червени като на Вяра, а стават оранжеви. Ето вчера се клепах, пак същата работа. Приготвих къната от петък /насипна турска/ оставих цяла нощ, добавих няколко капки лимонов сок. Сутринта преди да се намажа сложих 2 капки масло от розмарин и се намазах. Стоях 4 часа - резултат същия. Ръждиво червеникаво кафяво с оранжеви бели косми.

# 586
Ее, тъкмо се бях навила да поръчвам такава къна от Бахарика, че до сега имах количество от тази на Хенафокс. Обаче нещо от известно време не съм толкова доволна от нея, та исках да сменя.
Сега си спомням че май наистина ти писа тогава за тази турската къна и си запазих линка.

# 587
  • волно калдъръмче
Косата ми е тъмнокестеняв цвят, бели коси имам към 30%. Тънка, права, бързоомазняваще се. Преди къна понякога мия, понякога не мия, зависи какво съм слагала преди това. Къната съм приготвяла по различни начини - един път оставям да оксидира цяла нощ, друг път 2 часа, трети път забърквам и веднага намазвам. Еми не ще да стане по наситено червено и това е. Добавяла съм и сок от цвекло, пак не става. Един единствен път стана една идея по-червено, когато за пръв път открих въпросната насипна турска къна и дори споделих тук тогава. Явно е била друга партида, защото тогава белите косми се оцветиха в по-червена гама. Иначе белите ми косми не стават така наситено червени като на Вяра, а стават оранжеви. Ето вчера се клепах, пак същата работа. Приготвих къната от петък /насипна турска/ оставих цяла нощ, добавих няколко капки лимонов сок. Сутринта преди да се намажа сложих 2 капки масло от розмарин и се намазах. Стоях 4 часа - резултат същия. Ръждиво червеникаво кафяво с оранжеви бели косми.
И аз се дразнех на ръждиво оранжевото в началото. За да стигна до този цвят има годинки натрупване. Гледам да се мажа веднъж на две седмици.

# 588
Е, да де, ама израстналия корен не ти е години натрупван, и като гледам ти става червен. Аз се къносвам от 4 години някъде, доволно си е натрупана от към цвят, само че не става по червено и тва е. Еми квото такова...

# 589
  • Paris, France
Лимоновия сок за какво точно се добавя?

1. За да пусне цвят по-бързо когато околната температура е по-ниска. Когато е над 35°С няма смисъл и даже пречи.

http://www.hennapage.com/henna/how/timetemp.jpg

2. За да е активна по-дълго време. Забелязах, че като я направя с лимонов сок и държа дълго, бели косми не ми никнат поне седмица, което значи, че прониква и оцветява и под кожата.

3. Естествената киселинност на скалпа е 5, а на самите косми 3. Кисела среда дразни по-малко скалпа.

4. По-лесно се отмива кисела смес.

5.Трепе въшки и пречи на гнидите да седят залепени за косъма 🤩.

6. След измиване, калъфките на възглавниците се цапат по-малко ако съм сложила киселина.

Негативите на киселините са, че могат да раздразнят кожата, правят косата суха, пречат на индигото да боядиса.

sharpy, и моите бели косми стават оранжеви. Трябва да пробвам с прах от кори на червен нар и листа от мак, защото съм чела, че дава по-червен цвят. Не всяка коса може да стане като косата на Вяра. Моята не може.

На твое място бих пробвала да седя с къната много по-дълго, нещо като 8 или даже 12 часа. По толкова седя за добро покритие.

Бъркаш, почне ли да пуска разреждаш да е рядка, мажеш, час или 2 без да покриваш, найлон, шал или клин увързваш и аз съм Сънчо........

Ако имаш познат, който да идва към парижкия район, мога да ти метна малко Сахара Т. Да пращам по поща не мога, не я приемат. Сахарата покрива бяло.

# 590
Благодаря за разясненията за лимоновия сок. Може и да пробвам.

# 591
zigizagi, и на мен повече ми харесва с кафявата на Култиваторс.

# 592
Благодаря Невена, страхотни постове пускаш - интересни и информативни, удоволствие е да те чета Flowers Hibiscus

# 593
Благодаря, момичета! При мен става като на Шарпи, същата работа. Ще се почудя още малко. Сетих се за Сахарата, така и не успях да я пробвам. Дали не може да се купи от Турция?

# 594
Благодаря, момичета! При мен става като на Шарпи, същата работа. Ще се почудя още малко. Сетих се за Сахарата, така и не успях да я пробвам. Дали не може да се купи от Турция?

За Турция не зная,  със сигурност може да се намери в ибей :

https://www.ebay.co.uk/itm/333766014591?_trkparms=amclksrc%3DITM … 47675.c101224.m-1

# 595
Благодаря! Никога не съм пазарувала от там, но може да пробвам. Каква е разликата между жълтата и зелената опаковка? Знае ли някой?

# 596
Момичета, ще купувам "Култиваторс",  кой цвят да взема, за постигане на тъмно кафява коса, не черна?

# 597
Момичета , от известно време се мия в билки от Хена фокс веднъж седмично. Смесвам амла, шикакай, сапунени ядки и др. Въпросът ми е колко често е ок да се ползват?

# 598
  • волно калдъръмче
Момичета , от известно време се мия в билки от Хена фокс веднъж седмично. Смесвам амла, шикакай, сапунени ядки и др. Въпросът ми е колко често е ок да се ползват?
И аз го правех това. Може да редуваш с безсулфатен шампоан. Не е много бюджетно.

# 599
  • Paris, France
Благодаря! Никога не съм пазарувала от там, но може да пробвам. Каква е разликата между жълтата и зелената опаковка? Знае ли някой?

Къната в жълтата опаковка е по-фино смляна и пресята. Тя се води за рисунки по кожа. ST в зелената опаковка също е фина, но има части от клони и имам чувството, че съдържа по-малко лаусон. Къносвала съм се с нея. Покри бялото добре. Отми се ОК. 2 пъти я пресявах и остави поне чаена лъжица боклук в ситото. Жълтата вече не я пресявам даже, освен като си нямам друга работа.

В чест на зелената - по-добре покрива бяло от 90% от по-скъпите къни. По-фина е и с по-малко боклук от йеменската, но жълтата е още по-хубава и понеже разликата в цената беше 20 или 40 стотинки преди 10 години,купувам само от жълтата.

От зелената ще се разочарова само свикнал на жълтата 🥳.

Общи условия

Активация на акаунт