Образователен Говорилник - какво ли ще се случи в тема 8?

• 19 599
  • 771
  •   1
Отговори
# 105
Ох, Боже, хем знам, че вепър е глиган😆😃😀

# 106
  • София
Знаех си аз, че цвичи трябва да е квичи Joy Пък то какво може да квичи? Joy

# 107
  • София
Това с “мачката руча поганци” го знам от съвсем дете - единият ми дядо, този от северняшкия край, често го разказваше като житейски анекдот как даскалът им в училище се опитвал да отучи новодошъл ученик от диалекта му (явно родопчанин е бил). Карал го бавно да прочете: “котката яде мишки”. После му казвал “а, сега го повтори бързо” и момчето изстрелвало “мачката руча поганци” Simple Smile))

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 21:53 от Milenita

# 108
И аз ползвам смарЪнгясва и ботОр, пък съм родена дЪ Ге и живяла изцяло в Софето.
Иначе в северозапада влашкият е неразбираме  за мен, както и родопския. Родопска баба да ти говори все едно на китайски.
 Мецане последните думи, май едната беше отивам...се проверяват в правописния речник. Някои не ги хваща правилото за ударена гласна.
Какво знаете вие? Аз в момента изучавам видовете представа за света в митологията. Гърците имали двуична и троична представа. Честно, супер ненужни неща виждам в учебника по литература.

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 21:29 от Fancy

# 109
  • София
Да, в учебниците затъват в излишни подробности, вместо да обхванат същността и да успеят да се потопят в атмосферата.

А за който се чуди какво е ботор - да хвърли едно око на последните недоразумения на Артекс Joy

# 110
Чак не мога да повярвам, че някой е имал двоична и троична представа. По троичната система например 2+1=10, щото числата вървят 1,2, 10, 11, 12, 20, 21, 22, 100 и т.н. няма други цифри освен 0,1,2. Та 22+1=100 в троичната система. В двоичната пък има само 0 и 1, та 1+1 е 10, а 111+1 е 1000. Като стигнеш най-голямата цифра, минаваш на следващия разряд 😀😃😆🤩🤩😅

Но със сигурност в учебниците на Фенси може би друго се има предвид, че двоична представа примерно е съществата да имат по две глави, знам ли. Не помня да сме учили такива неща.

# 111
  • София
О, Аш, пуйча се Grinning Дуя се, перча се означава.
Любимото ми производно е "припуйчвам", което е блея и си губя времето. "Цял ден само припуйчвам, никаква работа не свърших".

# 112
Двоична - небе и земя. Троична - небе(Олимп и боговете), земя(хората), подземно царство.
На моята гръцката митология и е супер увлекателна, но всичките тези терминологични глупости направо и убиват интереса.

# 113
  • София
Много теория и малко практика виждам аз в нашето образование. Нито четат достатъчно, нито преразказват, нито анализират като хората и после българчетата се представяли зле на изпитите, които търсят определен тип умения.

Бърди, това ли било Grinning

# 114
  • в страната на чудесата
Бърди, обърна ме. Аз мислех, че идва от пуйка, т.е. гледам тъпо, като пуйка. А то какво било...

# 115
  • София
Лейка, спокойно и аз го знам в този смисъл, в който ти си се сетила - да гледаш тъпо. И хората около мен и те така са го употребявали. Явно си зависи от конкретния регион Grinning Но то вярно и, че пуйката си се ѝ перчи и дуе...

# 116
  • София
Ботур (по онлайн речниците виждам го дават и с о и с у) си е типична дума за северняшкия край, Фенси. Аз също съм родена в Плевен. Те там са царе на ръбатия изказ, както и на грозните имена като Пъто и Пъта, например, и още цял наръч вдф-звучащи.
И да се допълня: май изписването “смарангясвам” е добило повече гражданственост, или поне според гугъля е така:

# 117
Двоична - небе и земя. Троична - небе(Олимп и боговете), земя(хората), подземно царство.
На моята гръцката митология и е супер увлекателна, но всичките тези терминологични глупости направо и убиват интереса.
Оф, сега като го каза, се сетих, че това беше, и ние сме го учили май. Да, и Хадес на подземното царство. Ама именно, че не е подходящо за деца в прогимназията. Може ли в четвърти клас да учиш Пролог към Евангелието на Константин Преславски и старобългарска литература! А в пети - древногръцката митология. Спомням си как се ужасявах дето Йо я жилел през цялото време един огромен стършел по заповед на Хера, това жените са страшни в отмъщенията. 😄Месеци сънувах кошмари тогава за тези стършели и Йо. Ми ужасна е програмата.

Миленита, чувал съм, че в Плевен били "дагейци", защото на всяка втора дума казвали "да го е."😃😀

Последна редакция: нд, 25 окт 2020, 22:21 от Татко Мецан

# 118
  • софия
ей ви един виц (свързан с пред/последните страници)

Учителката:
- Деца, запишете заглавието на новата тема: "Илиада"
 от стаята се вдига ръка с въпрос:
- Г-жо с цифри или букви да го запишем?

# 119
  • София
Ейй Миленита, с виното и лимонадата ми натисна бутона на времевия скок назад към детските лета.

Северна България, на 30 км. след Видин. Всичко е равно, къщите са едноетажни и широки. Стаята, в която спим с баба ми, е поне 25 кв.м -  2 пъти по-голяма е от софийската “детска”. Двор - 2 дка. Рози, чимшир, хризантеми - всичко организирано под конец. Баба гледа само мен през лятото, но ми готви всеки ден във шпората. На обяд берем домати от градината и правим салата (с лук и с магданоз - ОМГ!). Сипвам от каната с вино в една стъклена чаша с румънски надписи на зодиите. До първите букви сипвам вино, а до горе наливам лимонада. Навън следобед не се чува нищо, най-многото някой трактор. И постоянно мирише на трева, цветя и има пушек от печките, който не замърсява, а завършва аромата на детския ми спомен. Баба ми беше учител по география. Имаше куп лачени обувки с шарени катарами и блузи с финтифлюшки. Не ми даваше да говоря влашки (който си е чист румънски, няма нищо общо с българския), защото живеем в България. Със съседките си говореше обаче само на влашки.

Общи условия

Активация на акаунт