Хитринки за всякакъв случай - 25

  • 44 530
  • 736
  •   1
Отговори
# 270
  • София
  • Мнения: 8 634
А с какво ги пълните тези фризери, хора? Ние сме двама у нас, имаме бутер тесто, тесто за пица, някоя багета от време на време, грах и царевица, лятото и сладолед. И имам винаги едно чекмедже свободно, та се чудя къде бъркам. А очевидно бъркам или пропускам възможности, щом на другите хора са пълни фризерите...

# 271
  • Мнения: 51 087
А с какво ги пълните тези фризери, хора? Ние сме двама у нас, имаме бутер тесто, тесто за пица, някоя багета от време на време, грах и царевица, лятото и сладолед. И имам винаги едно чекмедже свободно, та се чудя къде бъркам. А очевидно бъркам или пропускам възможности, щом на другите хора са пълни фризерите...

- Риба. Когато си харесам или когато има промоция купувам сьомга, ципура, лаврак. Излиза 30% по-евтино обикновено. И ми е под ръка, когато реша, че имам прозорец в манджите и що да не хапнем рибка.
- Замразени зеленчуци.
- Месо, основно плешка, защото се намира трудно хубава, а я ползвам за един гювеч.
- Сега мисля да потърся хубав телешки език, да ми е под ръка като си дойде чавето във ваканция. Тя обича език с масло и двойно повече обича телешко варено. А от език става по-хубаво варено даже и от джолан.
- Лед

# 272
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Лично аз държа:

- едни пържени картофи за 3 пъти в годината
- правим си семинари за домашна пица, т.е. правим 10тина пици/теста, които леко запичаме на камък за пица на около 400 градуса Т, после нареждам нещата отгоре и замразявам. Когато бързаме, вадим и само леко дозапичаме във фурната, за да стопим кашкавала и да добият загар. Simple Smile
- морски дарове (тук се продават само в големи разфасовки по 0,5 до 1кг), иначе избор на всичко, което ми хрумне, имам чак на 20км в една посока - така се улеснявам, ако нещо ми хрумне в момента. Обикновено имам 2 вида скариди, едни калмари на туби и още нещо, което в момента ми е харесало.
- едни боровинки - я на мъфини, я на сос за патица, я към камамбер...
- един пакет замразен грах - добавям по 2-3 с.л. към някои тип азиатски неща
- подправки
- масло (купувам една определена марка, когато я има с 38% намаление, защото за нас е много по-добра от всички останали, но не ми се плаща редовната й цена)
- българска тиква - веднъж имах възможност и си донесох една огромна, сега имам няколко пакета настъргана тиква, с които правя тиквеник. Simple Smile Тукашните са съвсем безвкусни, само за супа стават.
- шкембе (разфасовките тук са ни големи за едно ядене)
- рядко: месо, което няма да успеем да изядем в срок или някоя манджа, защото ще пътуваме
- спанак - едни малки разфасовки по 250г, които използвам извън сезона на пресния. Много е добър вкусът, особено за замразен зеленчук. Взимам на Iglo.

# 273
  • Mediterraneo
  • Мнения: 42 549
Винаги имам много месо и зеленчуци във фризера. Различни миксове от зеленчуци, пакети грах и зелен боб( цял пакет ни е много за едно готвене), замразявам месо като намеря нещо на оферта. И сладолед поне два вида има, та почти никога нямам място за нищо.

# 274
  • Мнения: 9 435
С месо, риба, зеленчуци, прясно мляко, когато ми донесат домашно.

# 275
  • Мнения: 14 955
И аз съветвам петно от кръв със студена вода да се почиства.

100% вярно, но за прясна кръв. Ако е стара, вече прана с препарат и т.н. не помага. Иначе ако нещо се покапе с кръв веднага се пере със студена вода и НИКАКВИ препарати и сапуни. И чак после в пералня.
Съгласна съм.

# 276
  • София
  • Мнения: 485
Благодаря ви мили момичета. Имам кислородна вода захващам се още сега с петното! Flowers Rose

Черна станция , в момента в Лидл има език, само не запомних какъв беше. Погледни онлайн брошурата , да изненадаш щерката! Purple Heart

# 277
  • Мнения: 51 087
Има език от младо теленце, ама е доста скъп и освен това не дава такъв хубав бульон като по-големия език. През лятото вземам и това, защото все пак месцето е по-нежно, но сега целта ще е повече телешкото варено и ще търся голям език.

# 278
  • Мнения: 1 153
chrissy, заинтригува ме с тези пици. Може ли малко подробности по приготвянето им?

# 279
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Нищо особено не са, в смисъл, обикновени пици, просто са приготвени за кратко на висока Т, която не може да се вдигне в обикн печка.

Когато се правят на камък за пица, пиците остават по-хрупкави, а бордът се надига повече. Имитират се максимално условията на пещ, доколкото е възможно вкъщи. Камъкът е май вулканичен, с висока плътност и може да се нагрее и над 400° (имаме професионален термометър за повърхности и сме мерили). Загрява се директно на мощен газов грил от пламъците и при затворен грил, Т на грила сочи 450° някъде, но на камъка мисля, че сме мерили докъм 600° (дано не те лъжа за съвсем точните стойности).

Правя си тесто за пица и доматен сос, с 2 големи дървени лопати боравим и намазаното със соса тесто слагаме на камъка. Когато се е поопекло тестото, т.е. бухнало е, но не се е зачервило още (обикновено за към 3-4 минути става, понеже все пак Т спада при отваряне на грила), махаме, поизстива, нареждам продуктите отгоре и вече изстинало увивам в прозрачно фолио. Тези вече полузапечени заготовки замразяваме и при изваждане от фризера за консумация, запичаме за кратко във фурната.

Това е общо взето, не е нещо особено, но ни е много по-вкусна от купешка пица.

Преди 2 седм в бг приятел поръча пици от О!Шипка за вечеря. Ами, нашите домашни ни допадат повече.

# 280
  • Мнения: 1 153
Благодаря за подробностите, chrissy Simple Smile За жалост е неизпълнимо за мен. Намерих друг начин, който не е като вашия, но май бива - цък Simple Smile.

# 281
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
О, разбира се, че ще стане. Просто загряваш колкото може печката и запичаш за няколко минути, колкото да се вдигне тестото, но все пак да не се променя цветът (да остане мегдан при ваденето от фризера да дозапечеш) и като изстинат, нареждаш и замразяваш. Точно пък пица да не стане, айде де. Теб съм те засичала по кулинарните теми преди, изобщо няма да те затрудни пък това. 😃

# 282
  • Мнения: 1 153
О, разбира се, че ще стане. Просто загряваш колкото може печката и запичаш за няколко минути, колкото да се вдигне тестото, но все пак да не се променя цветът (да остане мегдан при ваденето от фризера да дозапечеш) и като изстинат, нареждаш и замразяваш. Точно пък пица да не стане, айде де. Теб съм те засичала по кулинарните теми преди, изобщо няма да те затрудни пък това. 😃

Благодаря за насърчаването Simple Smile Ще опитам, че щерката обича пици.

# 283
  • София
  • Мнения: 8 634
Благодаря ви! Ние не замразяваме месо и риба, затова явно имаме място във фризера Simple Smile И пазаруваме безобразно, промоции за храна изобщо не отбелязваме. ММ пък не яде "престояло" месо, обича да си пазарува прясно-прясно, да си говори на име с месарите... малко като от едно време каквото сме виждали покрай татковци и дядовци. За зеленчуците си знам пропуска, догодина мисля цяло лято и есен да купувам сезонни от пазара и да замразявам (тази година нямаше как). А прясно уловена и замразена риба ни носи един приятел от Бургас - сложим ли я във фризера, после със сигурност я изхвърляме...
Та така, де - ако на някой не му стига място у тях, да дава насам и ще замразяваме у нас (особено важи за пици!) Grinning 

# 284
  • Мнения: 51 087
За някои риби, сьомгата със сигурност, замразяването е задължително, защото убива едни паразитни червеи. Ако не се замрази, а после не е и добре изпечена, е опасна за човека.

Общи условия

Активация на акаунт