ОСМИ клас 2020/2021 - От чина или от вкъщи - осмокласникът на речника (не) се мръщи

• 25 946
  • 743
  •   1
Отговори
# 465
Не мисля, че става въпрос за преекспониране на ситуацията. Не и от страна на хората, мислещи, че е време да се заживее нормално и че бадева бяхме осакатени вече 8 месеца.
Нещата са доведени до крайност. Все повече хора напускат кръга на шашардисаните от поредната епидемия, пандемия и т.н., разбирайки безсмислието на налаганите мерки и то по толкова неадекватен начин. Така човек се чувстват осъден и затворен без вина и без смисъл. А липсата на смисъл е нещо пагубно.
И образованието куца, но най-вече проблеми се създават за психиката на хората.

Колко пък да са по-различни нещата при студентите? Точно там с изключение на няколко специалности е всъщност по-приложимо ДО, понеже следването по принцип до голяма степен е основано на много четене и на самоподготовка. Не казвам, че и там е хубаво в дъгосрочен план,  негативите ги видяхме и миналата година, но не разбирам защо да е  по-оправдано тяхното присъствено от това на ученици, особено  в решаващи класове като седми, осми,  дванайсти..Същите тези деца един ден ще си влачат със себе си солиден набор от пропуски и във висшето.

Не са много различни. Все за едно и също става въпрос - ученици и студенти си губят времето с некачествено, а на места и липсващо, обучение. Но това, разбира се, не вълнува не особено грамотното ни управление. То на образованието отдавна е доказало, че не държи.
Нека си припомним това:
https://www.youtube.com/watch?v=G83u0fXXqOo
"Кат няма работа ние приемаме за овчари в момента и така се търси агнешко месо и овчо в цяла Европа...".
Повече няма какво да кажа по въпроса - това е достатъчно красноречиво.
А онзи ден ги търси студентите медици да влизат в болниците да лекуват.
Сега, последно - какво - овчари или лекари?
Някакъв вид шизофрения е това.

Цитат
Тя, ситуацията, се преекспонира и драматизира, ама не от нас, а от властите.
Ние се притесняваме най-вече за този непълноценен заместител ДО, който не дава почти нищо.
Иначе от вируса страх нямам, ама грам. И малко нещата стават, че някой ме пази от нещо без да съм го искала.

Абсолютно. От тях и от медиите ни - тотални слуги на управляващите.
Днес гледах сутринта руска ТВ. Ами спокойствие, полезна информация. Занимаваха се с това какво интересно е станало на тази дата в годините. Никакъв шаш, никаква паника. Минаха отдолу по екрана с малък шрифт едни текстове, че Макрон заявил, че няма да се затварят вътрешните граници на ЕС и това беше.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 15:54 от Judy

# 466
  • София
А, аз за вируса изобщо не се тръшкам, но повечето неща, които понасяме не са адекватни. Не смятам, че е решение да си стоим вкъщи, лишени от много, за да оцелеем, да не умрем. Ами досега всеки ден сме живели с този риск, не разбирам какво е различното, освен лаенето на кучетата.

# 467
Тя, ситуацията, се преекспонира и драматизира, ама не от нас, а от властите.
Ние се притесняваме най-вече за този непълноценен заместител ДО, който не дава почти нищо.
Иначе от вируса страх нямам, ама грам. И малко нещата стават, че някой ме пази от нещо без да съм го искала.
Мисля, че е редно вече да си слезнем от собствените камбанарии и да мислим глобално. Само това мога да кажа.
Като под глобално мислене се има предвид да бъде включен целия пъзел - и хората, които ги е страх, и тези, които не вярват (все още) че вирус има и той не е безобиден... Иначе всичко друго е "мижи да те лъжем", или както казва "любимият" ни премиер - "пунта Мара".

# 468
  • София
Не вярвам някой разумен да твърди, че няма вирус. Но не разбирам как разумни хора вярват, че при 90% безсимптомно протичане на вируса всички ще умрем.
Да, някои ще боледуваме, при други ще е тежко, може и да умрем. Това е истината, както и да я наричаме и това е напълно нормално и се случва от как свят светува.

Да напишем все пак писмо!

# 469
Не вярвам някой разумен да твърди, че няма вирус. Но не разбирам как разумни хора вярват, че при 90% безсимптомно протичане на вируса всички ще умрем.
Да, някои ще боледуваме, при други ще е тежко, може и да умрем. Това е истината, както и да я наричаме и това е напълно нормално и се случва от как свят светва.

Не познавам такъв човек.
Но е пълно с нормални хора, които са наясно, че има много вируси, винаги ги е имало и винаги ще ги има. И въпреки това, човечеството е оцеляло и ако загине - няма да е от вирус. От собствената си глупост най-много да изчезне.

# 470
Не вярвам някой разумен да твърди, че няма вирус.
Там е проблемът, че има твърде много неразумни. Твърде много. В пъти повече от разумните!

# 471
  • у дома...
А имаш ли предложение с какво да бъде заместено ДО-то така, че да са доволни и удовлетворени всички? Какво е контрапредложението? Децата нон-стоп с маски и постоянно на проветряване, а не само в междучасията?
Ето идея - дайте да предложим като аналог присъствено обучение и всяка седмица да правим на децата бързи тестове - 15 - 25 лв. струват от аптеките и може да си ги направиш и в домашни условия. Само, че за училищата да си ги купуваме ние и да ги прави медицинското лице там.

# 472
Да, някои ще боледуваме, при други ще е тежко, може и да умрем. Това е истината, както и да я наричаме и това е напълно нормално и се случва от как свят светва.

Не познавам такъв човек.
.....
Аз познавам хора, които твърдят, че всичко е измислица и лекарите нарочно убиват хора в болниците с прилагане на погрешно лечение...

# 473
Крайности си съществуват. Има и психично болни, хора с налудни идеи и халюцинации.
Но болшинството хора са съвсем разумни - знаят, че има зараза, както и са наясно, че тя не е толкова опасна, за да е причина с месеци и години човечеството да не живее нормално.

То други болести спряха да съществуват.
Излезе и виц по тоя повод:
"Реших да стана лекар. Вече е лесно - има  само една болест и даже е без симптоми."
Към него бих добавила: и лесно ще завърша сега с това ДО - за има-няма три години ще се докторирам.

Ние нямахме карантинирана паралелка към момента на затварянето на училища. И не само в нашето училище бе така. И що трябваше всички поголовно да бъдат обречени на ДО?

# 474
  • София
Аз съм от тези, които са по средата. Притеснявам се в рамките на нормалното от вируса. Вярвам, че съществува, не е по-смъртоносен от други вируси, но притесненията ми са от неадекватната и затормозена здравна система. Хората боледуват от всичко, а отделенията в болниците гърмят едно след друго, т.е. притесненията са ми ако се наложи болнично лечение (пу-пу) на мен или мой близък какво ще се случи? Нося маска, където трябва, старая се да спазвам дистанция, спрях заведенията откакто захладня и не може да се седи вече отвън. Това мога да направя аз и го правя. Но… категорично не вярвам, че с ДО на гимназисти нещата ще се подобрят, защото това са големи деца и не можеш да ги затвориш вкъщи, а и не трябва. Съгласна съм с настоящето (по-скоро го приемам като необходимо зло), но съм съгласна за две седмици. Ако трябва да учат седмица ДО, седмица присъствено както работят много хора вече по график. Но да ходят на училище. Отделно не мисля, че трябваше поголовно да се затварят всички – ами в някое селско училище не са и помирисали Ковид, защо децата да не учат например. Във ФЕГ имахме само една карантинирана паралелка, която вече се и върна. Истината е, че март-април ни насадиха много жестоки страхове и за съжаление много от хората не можаха да се отърсят от тях. Учителите масово ги е страх, но и много от тях са в рисковата група. Не знам нещата не са черни и бели и истината е някъде по средата. Да видим дали ще паднат бройките след две седмици като затвориха гимназисти и студенти. Ако паднат редно е да ги върнат присъствено. Песимистка съм, че писмото ще има ефект, защото почти бях сигурна, че това да има втора дата за НВО в тогавашните условия ще се случи, но не стана, но пак казвам ще то подкрепя, защото пък трябва да можеш и да имаш право да си изразиш мнението.

# 475
  • софия
От опит - с това да са постоянно с маски се свиква. Аз лично не съм убедена, че помага особено, но ако кара учителите и по-притеснените да се чувстват по-сигурно, не е проблем.
В крайна сметка в Колежа, с тази мярка, последната информация, която имаме е, че има 6 паралелки и 1 госпожа под карантина, но им преподава дистанционно преди да обявят за всички. Т.е. и с маски, и без маски винаги ще има положителни проби. А децата ги носят, както трябва - върху носа, защото им правеха постоянно забележки, че и за наказания четох.

Последна редакция: чт, 29 окт 2020, 16:11 от zvаnchе

# 476
Отделно не мисля, че трябваше поголовно да се затварят всички – ами в някое селско училище не са и помирисали Ковид, защо децата да не учат например. Във ФЕГ имахме само една карантинирана паралелка, която вече се и върна.
Ето това е разковничето. Регионален подход. И Вълчев това искаше.
Но най-лесно е късогледо и паникьосано да затвориш всичко централно. Подозирам дългата ръка на Мутафчийски зад това решение. Типично в неговия фелдфебелски стил.

# 477
  • София
Сигурно и такива има с разните конспирации за Тръмп, за 5G, чипиране..

Но преобладават според мен  хората с балансирано мнение -  неотричащи вируса , но и неподаващи се на тази адска параноя. Ето сега чувам по ТВ Асен Балтов да казва , че в близките 7-10 дни се очаква сериозно увеличение на броя заразени, не чух дали три или четирикратно. Тоест индиректно си казват - не само, че няма да свалим ДО в дадения срок, а ще го продължим гарантирано..

Просто майка, решение си имаше и министърът го предложи - на местно ниво да се решава според броя на положителните проби... Какво им пречеше да се приложи?  Ето, Германия и Франция адски затегнаха мерките, но оставиха училищата работещи (засега поне) и реагират локално. А ние какво - затворихме най-напред учениците, а другото - както дойде..

# 478
Карбовски за онлайн обучението: "Аз ще плача за децата, които имаха ужасния късмет да се родят в страната на застаряващата бюрокрация, която не може да вдене какво означава едни пропуснат осми клас, една година в гимназията, където се оформят характери и училището не учи на математика, а на присъствие в живота."

# 479
Извинявайте, че съм на всяка манджа мерудия, ако ви дразня просто кажете....
Ето сега чувам по ТВ Асен Балтов да казва , че в близките 7-10 дни се очаква сериозно увеличение на броя заразени, не чух дали три или четирикратно. Тоест индиректно си казват - не само, че няма да свалим ДО в дадения срок, а ще го продължим гарантирано..
Това изобщо не е вярно. Така го разбираме ние, които директно ни засяга с ученици, които не искаме да бъдат ДО.
Това, което трябва да се има предвид с това изказване е, че е необходимо време, доста време след приетите мерки за да се намали вълната на пренасяне на заразата. Т.е очаква се близките дни да се увеличава заради предходния период, в който не е имало по-стриктни мерки. Няма нищо общо с ДО.

Общи условия

Активация на акаунт