"Живей, не страдай" - първият чатбот за психично здраве в България

• 1 101
  • 6
  •   1
Отговори
Здравейте!

Тази тема е съгласувана с администрацията на BG-Mamma и одобрена от тях в предварителен разговор.

Последна година студент съм и участвам в разработката на един проект, свързан с психичното здраве. Целта му е да помогне на повече хора, които се борят с проблеми от това естество, и техните семейства. Ето и малко повече детайли:

„Живей, не страдай" е първият чатбот за психично здраве в България, който може да се използва през Viber на телефон, компютър или таблет. За да се абонирате за него, последвайте този линк (или потърсете името във Viber): https://vb.me/621790

Това е персонален дигитален асистент, чиято мисия е да подпомогне всеки, интересуващ се от психичния си статус, и да го улесни с бърз и удобен достъп до полезна информация за различни психични заболявания. Чатботът ще предостави на потребителите си революционна за България геолокализация и база данни от специалисти психиатри. Всеки, без да напуска Viber, ще може бързо да намери най-близкия психиатър, лечебно заведение или спешен център до текущото си местоположение.

Чатботът ще предоставя възможност на всеки човек да се свърже със специалист и лечебно заведение директно или да отиде на място за записване на консултация, както за себе си, така и за свой близък в нужда. Новата разработка тепърва стартира и с времето ще предостави допълнителни функционалности, които да са в помощ на всички хора с необходимост от психична подкрепа.

Ще се радвам да чуя обратна връзка от вас! Услугата е и винаги ще бъде безплатна за потребителите.

Поздрави!

#психичноздраве #чатбот #viber #психиатър #лечебнозаведение #семейство

# 1
Хубава идея. Имам близка, която от дълго време не е на себе си... Лекува се известно време-взима хапчета, но ги спря и под въздействието на други лекарства за физическа болка, пак се отключи - депресия или каквото е там... Асоцилана, затворена в къщи, не може да работи - липса на концентрация, занемарен външен вид - загуба на стил, забулена, странна... Иначе е добре с мисълта, не виждам отклонения... Веднъж беше на преглед и лечение в клиника, но като че това място е крайно за нейното състояние... Тя разсъждава и е съвсем съзнателна или почти... Не усеща нужната емпатия към близките, като чужд човек... Иска да живее сама. Не гледа телевизия, повече лежи, спи. Готви си сама, пере си дрехите, къпе се... И все пак нещо не е наред...
Не знаем как да постъпим. Минаха 5 месеца от новата криза след спиране на хапчетата и асоциализацията и.... Напусна работа... Сама... Не иска да взима хапчета, не и влияели добре, тя не била луда... Да не говорим да отиде доброволно на преглед до клиника... Как се постъпва или постъпвате в случая?

# 2
Възможно ли е депресията да е предизвикана от физическото заболяване и усещания?

# 3
Ако към мен е въпроса... Така и не разбрахме от какво се отключи... Едно предположение мое, това са несподелени любови, поредни... Тя е мила, добродушна, като че нарочно вкопчваща се в невъзможни отношения - мазохизъм някакъв. И аз го нося в себе си и същото го откривам в нея. Ей така, да си реве сама... Не е удобно да се влюби, да е споделено, розово...  По време на лечението на психиката, се отключи физическа болка в областта на сърцето... Изписаха и хапчета, които след 4 дневен прием, открихме, че са противопоказни за хора минали лечение на депресии, психика... Това съвпадна и със спирането на хапчетата за депресията или каквото е там...
В момента е на хотел, тъй като иска да е сама... Иначе обитаваме общ дом... Аз я бях оставила няколко месеца сама, по нейно желание. Но, желанието беше за още, като се прибрах. Отказах и тя се изнесе, тайно някъде... И не знаем какво за напред да правим...
Но в лудницата не е за нея... Въпросът е да я склоним да отидем на преглед и да взима нещо за контрол на това състояние... Не знаем как да я накараме... Прикурори, полицаи - ужас... Пореден...

# 4
Да, написах го, тъй като знам (от личен опит), че физически усещания също могат да са причина за депресия, особено когато не се открива причина, а проблем има, но явно случаят не е такъв.
А относно живеенето сама - в крайна сметка няма нещо кой знае какво пълнолетен човек да живее сам под наем.
Но вие най-добре си знаете за какво става въпрос, дано някой да помогне...

# 5
Да, това да живее сама е нормално... Тя живя на квартира по желание в друг по-голям град дълго време - там учи и остана да работи. От там се върна в това състояние, у дома... Изборът и, сега, е продиктуван от други мотиви - асоциализация. Тя не иска никого до себе си, странно се облича, лежи по цял ден, тв не гледа, телефона си го изключи... На нас - близките гледа, като на чужди хора, дори по-зле, като на врагове... И ние не сме добре, според нея... Понякога започвам да и вярвам...
Благодаря, все пак, за включването...

# 6
Това, което аз мога да кажа на база на лични преживявания е, че нуждата от асоциализация е следствие от основния проблем. Нормално е, когато човек се чувства зле да е така. Както всички биха приели за нормално човек, който го боли нещо (например има главоболие, мигрена) да се затвори в стаята си и да помоли никой да не го безпокои, така е и с това. Само че главоболието минава за няколко дена най-много, а това не минава.
Според мен по-важно е това, заради което се чувства зле.
Искрено ви желая успех!!!

Общи условия

Активация на акаунт