Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Изгодно ли е отоплението на газ?

 • 1 615
 • 18
 •   1
Отговори
 • Sofia
 • Мнения: 2 322
Здравейте, тъй като съм чела доста различни мнения за отоплението на газ, но нямам никакъв опит бух искала да попитам какъв е вашия опит с такъв вид отопление? Наясно съм че е много субективно, но все пак какви са разходите ви за такъв вид отопление за апартамент?

# 1
 • Варна
 • Мнения: 320
Първоначалната инвестиция в инсталацията е по-голяма. В зависимост от това дали има вече инсталация в блока/кооперацията.
В нашата, в случая, имаше вече съседи на газ. Заплатихме такса за включване, която преди 5 години беше някъде 700лв. Отделно се изготвя проект за инсталацията от фирма и този проект трябваше да мине одобрение от Овергаз. В последстиве цялото изграждане на инсталацията - тръби, радиатори, котел. Като котелът може да излезе няколко хиляди лева, в зависимост от модела. На нас всичко може би ни излезе към 8000лв.
Като сметки - най-високата сметка, която сме плащали е 170лв, веднъж в един зимен месец някоя от годините. Обикновено около 100-120лв за зимните месеци. Тук влиза и топла вода. Като ние сме си вързали само топлата вода в банята и кухнята. Предлагаха ни и топлата вода към пералнята да вържем, но аз отказах. Готвенето ни е на ток, принципно и него ни предлагаха да вържем. Лятото, когато не ползваме парното, си плащаме около 15лв за газта, заради топлата вода. Иначе ток си плащаме всеки месец около 60лв - без значение дали е лято или зима.
Като цяло ни е доста удобно. Пускаме го с едно копче. Топлината е много приятна. Поддръжка не изисква. Принципно си викаме техник да прегледа инсталацията всяка година. Има една задължителна проверка, която се минава също всяка година от Овергаз. Там плащаме 25лв мисля. Има и такса за целия вход, годишна, с нея конкретно не се занимаваме ние, но зависи от броя включени абонати. Но е нещо до 10лв мисля.... ще излъжа.
Живеем на втори етаж, имаме стени със северно изложение, имаме изолация и добра дограма, терасите са остъклени. Под нас не се отоплява редовно, тъй като има фирма, над нас имаме съседи, а със съседите на етажа имаме само една обща стена.

# 2
 • Мнения: 764
Ние в къща, санирана вътре и вън, плащахме около 350 лв без водата в най студеното. Отоплявахме около 100 кв.м. на около 20-21 гр. Отдолу и отгоре никой не ни топли. Това е без водата, тя е на бойлер. Но се готви на газ. Лятото сметката е от порядъка на 20 лв. Токът е около 100 лв.

# 3
 • София
 • Мнения: 10 239
Ako има излоцация, добър стъклопакет, котела да е сметнат според радиаторите и тръбите да са правилно изчислени, отоплението на газ е доста изгодно. Пръвоначалната инвестиция е може би около 5-6000, зависи и колко площ ще се отоплява, но това се избива от сметки. При изолиран етаж и сметнати котел и тръби и без затваряне на радиатори, което да кара котела да работи извън режим, за около 100 кв. може да излезе около 130лв. с топла вода за 2-ма човека, в най-най-злата зима.

# 4
 • Мнения: 472
Един казва 350, друг 130 Simple Smile

# 5
 • Русе
 • Мнения: 567
Един казва 350, друг 130 Simple Smile

Нормално. Един отоплява къща, друг офис...

# 6
 • Sofia
 • Мнения: 2 322
Когато имаме нов блок заплащат ли се тези инсталационни такси от 8000 лв? Или строителя трябва да си поеме разхода при самото прекарване на газ? Колко струва котел за газ и във всяка стая ли се поставя?

# 7
 • Мнения: 1 137
Един казва 350, друг 130 Simple Smile

Нормално. Един отоплява къща, друг офис...

Един отоплява тристаен, другия - гарсониера.

Вафличка, ако целият блок е предвиден с отопление на газ, това си идва от строителя. Като вземате апартамента на Ш и З, ще имате инсталация. Котелът е един Grinning няма как във всяка стая котел. Той е за целия апартамент, а в някои блокове даже са с общ котел в мазето, но май не е изгодно това.

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 2 322
Един казва 350, друг 130 Simple Smile

Нормално. Един отоплява къща, друг офис...

Един отоплява тристаен, другия - гарсониера.

Вафличка, ако целият блок е предвиден с отопление на газ, това си идва от строителя. Като вземате апартамента на Ш и З, ще имате инсталация. Котелът е един Grinning няма как във всяка стая котел. Той е за целия апартамент, а в някои блокове даже са с общ котел в мазето, но май не е изгодно това.

Благодаря, наистина информацията е полезна за хора, които не са ползвали газ.

# 9
 • Мнения: 1 207
vaflichka,
Никога няма да се доближите до това, какво ще е Вашето положение с газта - никой не е във Вашата къща. Истината е, че е безкрайно удобно, сравнително екологично и засега доставните цени са приемливи. Консултирайте се с доставчик, ако нямате прокопано трасе, изнамерете 2-3 оферти за инсталация, ако нямате изградена и тогава ще добиете представа каква инвестиция да очаквате и прогнозни разходи с и без включена вода.

# 10
 • Мнения: 1 245
Това какви ще са сметките зависи от прекалено много променливи, за да се изчисли - топлозагуби (дали е добре изолиран апартамента/къщата, стъклопакет, дали съседите също се топлят), правилно оразмеряване на отоплителната инсталация, вида газов котел, чисто субективно кой какво разбира под топло и т.н. При мен го изчислявам на около 2,20 - 2,50 лв на квадрат/месечно в студените месеци. Но това е с включена БГВ. Плюс това те всяка година вдигат цената преди зимните месеци, така че трудно и това може да се предвиди.
От великото намаление на цената на газа със задна дата от -40% потребителите нищо не видяхме.

# 11
 • София
 • Мнения: 495
За апартамент 60 кв.м. в блок ново строителство с предвидена газова инсталация, разходите ни миналата година бяха следните:
- за двуконтурен газов котел с БГВ - 2200 лв с ДДС
- за проектиране и изпълнение на цялата инсталация плюс всички материали, 2 радиатора, лира, подово отопление (най-скъпата част, повече от цената на котела) и монтаж -  крайна цена 4000 лв, така че общо 6200 лв. Отделно към Овергаз платихме такса за присъединяване 517 лв и 125 лв за технически надзор.
От сумата без таксите, по програма Дезире ни върнаха 30%, така че чисто инвестицията ни излезе всичко към 4800 - 5000 лв. Ако бяхме само с радиатори, щеше да е не повече от 3500 лв.
Аз лично съм изключително доволна. От октомври мин.г. до август за отопление и БГВ съм платила общо за газ 636,38 лв., при  положение, че през зимата не признавам температура под 23-24 градуса вкъщи  Innocent  А и удобството да си пуснеш парното когато искаш и за колкото време искаш, е безценно. Включително и сега термостатът си стои нагласен на определена температура и нощем, като падне под нея, котлето само си се включва и поддържа, каквото съм му задала.

Последна редакция: пт, 30 окт 2020, 06:20 от MayBach

# 12
 • Мнения: 24
Двуетажна санирана къща (2 x 100кв.м) - и поддържанe на ~ 20 градуса - около 2000 лева на сезон. За 100 кв. м. апартамент с добра дограма и изолация, сумата би трябвало да е по-малко от половината предполагам. А иначе удобството е несравнимо (особено ако се съпоставя с инсталация на твърдо гориво).

# 13
 • Мнения: 1 278
Престои ми смяна на котела . Сегашният е Радиант .
Ще ми е полезно да споделите какви котли имате и т.н.
 Инак газта е благодат . Само котела да не прави проблеми.
Важно е да имате и добра изолация .

# 14
 • Мнения: 1 207
Immergas Victrix, 32kw от края на 2016.

Общи условия

Активация на акаунт