Предколеден локдаунски бюлетин с аромат на канела. 209-та немска тема.

• 29 528
  • 736
  •   1
Отговори
# 255
Humpty dumpty, ако вие дойдете тук да живеете,няма да има нужда да минаваш на телк, а само си вземи досието и го преведи на немски. Тук здравната каса ще поеме лечението ти.

# 256
  • DE
Как така здравната каса ще поеме лечението? Аз съм с български ТЕЛК, но тук не ми го признават. Ходя на лекар със семейната застраховка Thinking

# 257
Става въпрос за скъпоструващо лечение - ямр на 6 месеца, очни манипулации и тн.
За очните точно ми казаха, че ако състоянието се усложни ще трябва да ме изпратят в чужбина. Даже веднага искаха да започнат документалното оформление, но аз помолих да изчакаме.
Значи ще мога да извадя и s2 формуляр, но предполагам, че той ще е за веднъж те. за 1 процедура.

Благодаря на включилите се, имам мноого да проучвам преди да решим да се преместим, но информацията в темата е страшно полезна!

# 258
Телка не важи,  точно така. Здравната каса ще поеме лечение, само ако сте осигурени в нея. Семейна здравна застраховка в държавна здравна каса е най-евтиния възможен вариант. За целта един от съпрузите трябва да работи тук.
Хъмпти, тук вероятно си имат протоколи за лечение на конкретното заболяване, възможно е те да не съвпадат с българските.

# 259
Там е проблема, че тук портоколи няма. Всеки лекар, с който съм се консултирала има различно мнение.
 Аз съм неомъжена, на 27, планираме да се преместим с родителите ми и брат ми.

Да разбирам ли, че ако съм студент ще мога да се "закача" към осигуровката на родителите ми?
Но ако не се "закача" към някой и не мога да работя няма да имам здравна осигуровка?

# 260
Няма да можеш да се закачиш към осигуровката на родителите ти.

# 261
  • Over the hills and far away
Хъмпти, част от семейната здравна застраховка на родителите си можеш да бъдеш до 25-тата си година, при това само в случай, че си студентка. След това си я плащаш сама. Имай предвид, че в Германия здравната застраховка е задължителна за всички постоянно пребиваващи и няма  опция "нямам здравна застраховка" . Ако работиш ( не на базис) част от нея се поема от работодателя, друга част ти се удържа от месечната заплата. Тук има много здравни каси, държавни и частни застраховки.

# 262
Мисля, че вдигнаха възрастта за следване и плащане на детски и семейно здравно осигуряване до 26 г. Но Хъмпти така или иначе минава тази възраст и ще трябва да се осигурява сама. Държавната застраховка е около 14 % от заплатата и то ако си я плащал сам (freiwillig) . При сключен трудов договор се плаща само половината от тия 14 %. В зависимост от сложността на процедурите по лечението може някои да се наложи да се плащат, но има голям избор от здравни каси и може да се провери предварително ков какво поокрива като процедури

Последна редакция: чт, 12 ное 2020, 22:25 от Вечерница

# 263
Здравната застраховка в Германия никога не е фрайвилиг. Ако работиш е процент от заплатата, ако не е около 180 евро и се плаща от деня, в който пише на анмелдунга ти, че си дошъл в Германия. Това ако отидеш доброволно да се регистрираш в някоя каса преди да почнеш работа, както направих аз с всичкия си акъл в ТК и първата ми вноска беше почти 600 евро.

За ученици и студенти още е 25 години възрастта. Всъщност до тази възраст при всички обстоятелства са на семейна застраховка дори да не учат, освен ако не работят нещо повече от мини джоб за 450 евро.

# 264
не знам дали студент на 27 може да се закачи. имам приятелка с деца студенти, но имаше ограничение във възрастта. До някои години може. Питайте в касата или прочетете в нета.

# 265
А когато си само на мини джоб ,как седи въпроса със застраховката.
Майка ми е пенсионер с прекъснати здрави права в бг и да изкараме документ S1 (който май не може да извади ...)тук няма да се признае здравната застраховка въпреки че в момента като пенсионер тя си тече в бг
Та идеята ми ,ако се хване тук на мини джоб от къде се плаща здравната?

# 266
  • Over the hills and far away
Софт клик, разбира се, че здравната застраховка не е по желание в този смисъл, който влагаш. Blush Под Freiwillige Krankenversicherung се разбира когато определени групи (беамте, фрайберуфлер и т.н) ,  които имат право да решат дали да се застраховат приват или фрайвилих гезетцлих се спрат на втория вариант.
https://www.aok.de/pk/uni/inhalt/freiwillige-versicherung-bei-der-aok/
Колкото до възрастта, може би варира според касата, но поне при ТК е до 25 само при определени условия. https://www.tk.de/techniker/leistungen-und-mitgliedschaft/inform … ng-kinder-2005678

# 267
Информацията ми е от преди много години, когато аз бях студентка, но мисля, че беше 30 години (тогава бях в phd програма, не помня имаше ли значение това). След това, независимо дали си студент си плащаш пълния изискван размер. Обаче искаха някакъв документ, че съм с непрекъснати здравни права в България през последната една година. Проверете предварително, за да си вземете каквито документи са ви необходими.

Едит: Ако не изберете каса, при назначение на работа ви разпределят или към тази каса с която работи фирмата, или автоматично, при мен стана второто.

# 268
А когато си само на мини джоб ,как седи въпроса със застраховката.

На мини джоб няма никакви налози, включително и здравна осигуровка.

След това, независимо дали си студент си плащаш пълния изискван размер. Обаче искаха някакъв документ, че съм с непрекъснати здравни права в България през последната една година.

Пълният размер в случая на студентите, всъщност е минималният - около 180 евро според здравната каса.
Документа от България или където в ЕС си живял е за да те накарат ако може да платиш повече, ако имаш евентуално неплатени вноски в ЕС. И на мен ми го искаха. За Е104 става въпрос.

# 269
Плаща се пенсионната след 2013 на мини джоб. 

Общи условия

Активация на акаунт