Предколеден локдаунски бюлетин с аромат на канела. 209-та немска тема.

• 29 524
  • 736
  •   1
Отговори
# 240
Милата Moni. Пожелавам ѝ до Коледа всичко да е останало само лош спомен. Поздрави и на нея! Дано семейството ѝ да има помощ. Кураж и на тях!

Мдам... заради Geiz ist geil е такова качеството на хранителните продукти в масовите магазини. Не вярвам да има здравомислещ човек, който да очаква някакво качество при цена 2,99 евро/кг за пиле например или пък 0,19 евро за брецел.

# 241
  • в сърцето на един мъж...
Надявам се Мони да се възстановява вече бързо и скоро да си е здрава и в къщи!

# 242
  • Germany
Скъпи момичета, благодаря за пожеланията! Бъдете здрави!

# 243
Мила Мони, чакаме те скоро отново в темата!!!🤗🙏💗

# 244
  • Германия
Мони, оздравявай бързо! Hug

# 245
Имам следното питане за много дъвкана тук тема: пак става въпрос за зъбните шини на децата. Докторът, при който отидохме, ми е изпратил договор за някакви Zusatzleistungen/ Mehrkostenvereinbarung, които са извън 80%, които поема касата и извън 20%, които ние ще платим от лечението. В касата ми казаха, че аз мога да откажа тези Zusatzleistungen, но защо тогава докторът ги праща? Аз вероятно не съм го разбрала при разговора ни, тогава разбрах, че това са 20% , които ние ще платим. Сега излиза, че ние ще платим 20%, които касата в края на лечението ще ни върне и още тези Zusatzleistungen, ако се съгласим на договора. Някой сблъсквал ли се е с това? Мои познати немци ми казаха, че при тях не е имало подобни плащания, само са платили 20% и после са им ги върнали от здравната каса.

# 246
Да, с първородния плащахме тия допълнителни разходи. Ортодонтите успяха да ни убедят, че без тях не може, те работят така, имат опит, материалите са им най-добрите и т.н. Тъй като практиката им е голяма, с много добра репутация и с доста доволни клиенти, им се доверихме. Лечението премина успешно,  касата възстанови 20%, допълнителните лайстунги - не, разбира се. С малките в момента сме при друг ортодонт. Лечението е същото, материалите същите, допълнителни разходи обаче няма,  освен за 2 от 4те професионални почиствания годишно, които касата не поема и за които бяхме уведомени преди започване на лечението.  В допълнение фактурите им са ясни и за неспециалисти и във всеки един момент съм наясно за какво плащам,  което с първородния беше съвсем иначе. За 3те години лечение при него не успях да разбера до край нито една фактура, а при всеки наш въпрос бидехме забълбиквани умело.
В момента за ортодонтско лечение на 2 деца плащам 7 ПЪТИ по-малко, отколкото преди за едно. Изчислявала към го.

Моят съвет е, ако не сте подписали договор за лечетие, да поискаш второ мнение и оферта от поне още един ортодонт.

# 247
Mößbauer-Effekt,
Благодаря. Май и при нас така се получава като с големия ти син. Договор все още не съм подписала и записах децата за второ мнение.

# 248
  • Germany
И ние с големият бяхме нон стоп недоразбрали какво се случва и за малкият ще изберем друг ортодонт. Успех Дени Мени.

# 249
  • München, Deutschland
Мони, радвам се, че пишеш вече тук. По-добре ли си? Можеш ли да се прибереш вече вкъщи?

Всички ти стискаме палци за бързо възстановяване. 😃

# 250
Да, някои практики разчитат на наивни баламурници като нас, които си казват " да, нали е за здравето на детето, добрите материали струват пари, тези ортодонти са с добра репутация, значи са добри, всички плащат, 50-60-90 евро на месец не е кой знае колко ..."  . После се оказва, че има допълнителни фактури и на тримесечие, освен месечните, пък някакви изравнявания, пък друго. И след 3-4 години лечение като теглиш чертата, се оказва една хууубава кръгла сума, която не си сигурен за какво точно си я платил.
Още ми е прясно, с първородния тая пролет приключихме с ортодонтите и си хортувахме с касата и още ме е яд на разликата между платени и върнати  суми, особено като виждам какво плащаме с малките и как всеки платен цент е ясен и точен.

# 251
Moni,
бързо оздравяване!
Благодаря ви за отговорите. Просто се почувствах измамена. Ходих в Здравната каса и там трябваше консултантката 2 пъти да ми обясни, че представените разходи не са плана на лечение, а допълнителните разходи към този план, и че мога да поискам само лечение, което да покрива касата.

# 252
  • Germany
Дени, ние също нямаме допълнителни разходи освен тези по плана. Гледам по сметките доста си надписват в праксиса разни неща, но всичко си минава по каса. Източват и тук яко 😉

# 253
  • Germany
Криси, по добре съм, но най вероятно ще остана в болницата до края на седмицата. Вече мога да цъкам обаче и ще ви наглеждам.

# 254
Здравейте, нахлувам ви в темата, но така или иначе сте на тема доктори.
Как може човек да се лекува в Германия?
С рядък синдром съм, в България почти нищо не знаят лекарите за него, вдигат рамене общо взето. Имам и Телк.
Въпроса ми е ако със семейството ми се преместим там, те започнат работа с договор, осигуровки и тн. А аз премина през процедурата за признаване на телк, след това ще мога ли да се лекувам там?

Още веднъж се извинявам за нахлуването, но много се надявам някой да отговори. Може и на лично,  да не разводняваме темата.

Общи условия

Активация на акаунт