Рисуване за начинаещи и не само - 9

• 58 802
  • 746
  •   1
Отговори
# 120
Аз със сигурност ще умириша стаята, защото имам едно шишенце терпентин за боите...
А акрилните са ми от Лидл - не че не стават, харесвам крайния резултат, но наистина пада много мазане - пласт върху пласт, докато успея да постигна горе-долу желания резултат. Особено жълтото е проблемно, а го използвам много. Коя марка акрилни бои имат добра покривност?
Ето една картина с акрилни бои (и много жълто), нарисувана тази пролет:

Нарцисите, от които гледах, си бяха бледи, особено централният (беше почти бял), но и да исках не бих могла да постигна много ярко жълто с тези бои - просто не става.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 18:45 от pppqqq

# 121
Аз купих акрилни Лукас. С тях рисуват в студиата рисуване и вино. Доволна съм от съотношението цена качество.

# 122
  • Пловдив
Мария Кюри, много е полезна информацията!
Допускам, че тук пишат самоуки и непрофесионалисти и подобни постове, за мен, са много ценни. Ще се радвам, ако имаш време и желание, да направиш и кратко ревю на конкретни марки бои, които се намират по арт магазините.

# 123
  • В градината...
И аз благодаря за чудесното обяснение.
Аз съм рисувала с маслени бои като ученичка, не знам тогава какви са били, но много миришеха /без разредител/. Това беше преди 32 години.

# 124
  • Over the hills and far away
Момичета, аз също не съм профи, в смисъл, че не съм го учила това- не искам да подвеждам никого. Започнах да рисувам с акрил през 2015, а от 2016 насам- с масло. Като акрилът съвсем целенасочено го използвах за подготовка за маслото, понеже дотогава опитите ми с боя се ограничаваха до часовете по рисуване в училище. Просто се интересувам много и споделям каквото знам.

Pppqqq, преди няколко страници момичетата обсъждаха акрилните бои. Аз нямам поглед върху това, което се предлага в България. Използвала съм само на Амстердам и на Уиндзор и Нютън и съответно само тях мога да препоръчам. За моя начин на рисуване ( alla prima ) и целите ми тогава (да се науча да рисувам с бои) си свършиха перфектно работата. Т.е. не съм търсила профи сериите/artist quality, а се насочих към тези за учащи/ student quality. Тъй като обичам да рисувам много детайли, като консистенция за мен беше подходяща по- леката/soft body acrylic, която открих в стандартната серия на Амстердам ( Експерт серията е по- гъста и "маслена"/heavy body, имах кралска синя и кадмиева жълта и също много ми харесаха). Уиндзор и Нютън са по- плътни и ги оприличавам повече на Експерт серията на Амстердам. И двете са с чудесно качество и сатурация на пигмента. По спомен Амстердам беше по- евтина.
С акрил:
Скрит текст:
За маслени бои мога да дам много повече информация, но основно в хай енд и професионалните серии. Имах нещастен опит с  масло на Гоя ( нисък клас бои- първите, които си купих ), а по- късно и с водноразтворимите на Кобра. И в двата случая ми идваше да си откъсна ръката- лепкави като лепило, а само след няколко часа се образуваха и бучки. От тогава не правя компромиси с материалите.
Гроздето е с Гоя, останалото- Олд Холанд:
Скрит текст:

# 125
Много красиви картини!
Благодаря за отговорите - ще си потърся някои от препоръчаните бои (стига естествено и да са ми по джоба...).

# 126
Една off-season рисунка, която чак сега довърших:

Прекрасна е! Какви бои използвахте? Акварелни, или темперни? До сега не съм ползвала темперни бои, но скоро мисля да опитам. Не съм сигурна обаче как се рисува с тях. Може ли съвет?

# 127
Цитат на: Pink panda
Прекрасна е! Какви бои използвахте? Акварелни, или темперни? До сега не съм ползвала темперни бои, но скоро мисля да опитам. Не съм сигурна обаче как се рисува с тях. Може ли съвет?
Много благодаря Simple Smile
Акварелни бои е това.
Имах и някоя рисунка с темперни,  но не съм сигурна,  че си спомням коя . Разликата е, че те трябва да се смесват с вода. Може и директно както са от тубичките, но по-скоро за отпечатък. Мисля, че не биха се размазали добре, ако не са разредени.
Така,  с темперни, са лампичките на елхата  (т.е. отпечатък).
На мен акрилните до момента ми допадат най-много. Имат хубави, искрящи цветове, готови са за директно ползване, съхнат бързо..
Но аз съм изключително далеч от красивите, детайлизирани картини, които се показват тук, че даже и на пластове и т.н. Твърде Про е това за мен. Аз гледам и рисувам по видео уроци.
След един такъв разбрах, че водните бои не са за мен Joy Тоз акварел съхне супер бързо, никакво преливане,  никаква възможност да прикрия нещо с бяло и т.н. (т.е., не в моите възможности и не/умения).
Слагам в скрит текст няколко рисунки,  две недовършени. Ще напиша, ако не бъркам,  коя с какви бои е.
Скрит текст:
Тази или е темперни, или акварел. Но май акварел.

Това със сигурност е акварел. Първи опит и чист ужас.

Това трябва да са темперни бои

Тази е темперни, като най-дясната сграда е с акварел. To be continued..

Това е акрил.

И това е акрил. To be continued..
П.п. извинявам се за излиянието. Чакаме рисунки! Hug

# 128
  • София
Пробвам новите моливи. Не съм доволна от фона, но каквото - такова.

# 129
  • на острова на мечтите
Една off-season рисунка, която чак сега довърших:

Talens са отлична марка темперни бои. Акрилните са темперни боички, смесени с винилово лепило. Температа е една от най старите техники използвана от Ботичели, Пиеро дела Франческа и много други художници от италианското Възраждане. Акрилните са по- нови бои. На мен лично не ми допадат.
П.С. коректорът ме е изпързалял и е поправил акрилните на акварелните:flushed:
И аз обичам акварели. Уви, тук трудно намирам хартия подходяща за акварели.

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 17:14 от danilu

# 130
Тази седмица започнах един акварел - още не е завършен и няма да стане през следващите дни (защото няма да съм си вкъщи). На мен акварелните бои ми харесват, но за разлика от другите трябва да се внимава много повече и по-трудно се правят поправки, което е неприятно. Харесвам акварелните моливи.
Скрит текст:
Тук има конкурс за автопортрети, ако на някой му се участва. Аз се включих, но рисунката ми не е хубава - не съм рисувала портрет от много отдавна, а и честно казано никога не съм искала да си правя автопортрет. 
https://www.facebook.com/martivimp/photos/gm.919509348812681/3849449681803949/

П.п. С какво правите хубави снимки на картините? При мен се получава само ако има естествена светлина. Вчера и днес е мрачно, снимам на лампа и снимките изглеждат леко размазани Sad

# 131
  • София
pppqqq, конкурсът е бил до 3 май Simple Smile
С телефон правя снимките. Гледам да е на естествена светлина, че и без това софтуерът обработва изображенията искаш-не искаш. На лампа става съвсем различно. Размазването се получава от ттрепването на ръката при натискане на бутона.

# 132
Бил е до трети май, но няма участници - пише до 3-ти или докато се съберат поне 10 участника. Не пише да е отменен (поне предполагам, че не е).

# 133
Първият ми опит за вълна.
Предимно акварел ползвам. Акрилите не ми допадат някак.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 21 май 2021, 18:26 от Анонимен

# 134
Първият ми опит за вълна.
Предимно акварел ползвам. Акрилите не ми допадат някак.

Скрит текст:
Страхотна е.

Общи условия

Активация на акаунт